Telefoanele mobile, posibil cancerigene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Concluzie şoc. Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Telefoanele mobile, posibil cancerigene

Eveniment 02 Iunie 2011 / 00:00 419 accesări

Un studiu de ani de zile. Pentru prima dată după ani de controverse, cel puţin neoficiale, cu privire la riscurile utilizării telefonului mobil, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a făcut publică o concluzie care ne pune pe gânduri: telefoanele mobile pot cauza cancer, mai precis o formă de cancer cerebral cunoscută sub numele de gliom. Până la acest anunţ, telefoanele mobile erau date drept sigure, atât de OMS, cât şi de alte organizaţii, instituţii şi comisii. Acestea afirmau, oarecum ironic, că telefoanele mobile sunt la fel de periculoase precum cafeaua sau murăturile şi că nu există nicio legătură între radiaţiile emise de telefoane şi apariţia cancerului. În prezent, nu mai puţin de 30 de specialişti din cadrul OMS, din 14 ţări, care au participat la studii şi au adunat, vreme de opt ani, dovezi solide, au lansat concluzia şoc. Cercetătorii au găsit o posibilă legătură între folosirea telefoanelor mobile şi tumorile necancerigene ale nervilor ce transmit informaţii despre sunet de la ureche la creier.

Precauţie în folosirea mobilelor.• Rezultatele ultimelor cercetări arată că radiaţiile emise de telefoanele mobile cresc riscul apariţiei de gliom cu 40%, în condiţiile în care media convorbirilor este de 30 de minute pe zi. OMS a plasat telefoanele mobile alături de agenţi cancerigeni precum vaporii de benzină şi un anumit tip de pesticid (DTT-ul). Totuşi, OMS mai arată că sunt necesare, în continuare, decenii de studiu pentru a observa efectele cauzate de radiaţiile SAR. Recomandarea OMS este să luăm concluzia drept un avertisment şi să fim precauţi, să folosim dispozitive hands-free sau să comunicăm prin SMS-uri în loc să ţinem telefonul la ureche. De altfel, şi producătorii de telefoane mobile recomandă în manualul de utilizare, probabil de puţini citit, să ţinem telefonul la o anumită distanţă de corp. Distanţa specificată diferă de la un producător la altul. În principiu, distanţa minimă este de 15 milimetri.

Deşi impactul de moment al acestui anunţ este unul puternic, foarte puţini îşi vor schimba obiceiurile ce ţin de utilizarea telefonului mobil, deci producătorii şi operatorii de telefonie mobile nu vor avea prea mult de pierdut. Companiile din industria de telefoane mobile au reacţionat imediat şi au afirmat că nu s-a dovedit clar că dispozitivele cauzează cancer. În lume se estimează că cinci miliarde de oameni folosesc zilnic telefoanele mobile.

Taguri articol


12