Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 08 Decembrie 2014 / 00:00 541 accesări

FILIPINE

Taifun puternic

Taifunul Hagupit, care ar putea să fie cel mai important din Filipine anul acesta, a atins, sâmbătă, partea de est a arhipelagului, aducând rafale de vânt terifiante şi ploi intense. Taifunul a lovit Insula Samar, sâmbătă seară. Autorităţile au ordonat încă de vineri câtorva milioane de filipinezi să se refugieze în biserici, şcoli şi gimnazii, în timp ce taifunul se apropia de ţară, afectată frecvent de dezastre provocate de intemperii. Furtuna urmează să afecteze peste jumătate din arhipelag, ale cărui regiuni centrale au fost devastate deja de supertaifunul Haiyan. Numai în regiunea Bicol, în nordul Insulei Samar, peste 600.000 de persoane au fost aduse în centre de evacuare, iar autorităţile din regiune intenţionează să evacuze în total două milioane de persoane. Bicol este o regiune agricolă şi piscicolă situată la nord de zonele cele mai afectate de supertaifunul Haiyan, care a devstat Filipinele pe 8 noiembrie 2013, când a ucis peste 7.350 de persoane. Haiyan, care s-a format în Oceanul Pacific, era însoţit de cele mai violente rafale de vânt înregistrate vreodată pe uscat şi de valuri uriaşe care au măturat litoralul. Filipine est o ţară în curs de dezvoltare, cu 100 de milioane de locuitori, afectată cu regularitate de intemperii care provoacă dezastre, media anuală fiind de 20 de taifunuri. Arhipelagul este de cele mai multe ori prima masă terestră importantă pe care o întâlnesc taifunurile ce se formează în Oceanul Pacific, însă unii oameni de ştiinţă apreciază că violenţa furtunilor din ultimii ani este imputabilă încălzirii globale. Peste 1.900 de persoane au fost ucise sau au fost date dispărute în decembrie 2012, când taifunul Bopha a atins Insula Mindanao, o regiune care de obicei este puţin afectată de acest tip de intemperii. În total, 1.268 de persoane au fost ucise în decembrie 2011, când furtuna tropicală Washi a provocat inundaţii importante, tot pe Mindanao. Haiyan, Bopha şi Washi au fost cele mai sângeroase furtuni înregistrate în lume, în ultimii trei ani.

GRECIA

Violențe la Atena

Ciocniri au izbucnit sâmbătă seara între poliţie şi manifestanţi adunaţi în centrul Atenei, în memoria unui adolescent ucis de un poliţist în 2008 şi în semn de solidaritate cu un deţinut aflat în greva foamei de aproape o lună. Mai multe staţii de autobuz au fost distruse şi vitrinele unor magazine sparte de manifestanţi, care au devenit tot mai violenţi, odată cu apropierea de Piaţa Syntagma, în faţa Parlamentului. Pe străzi adiacente, grupuri de manifestanţi aruncau cu pietre şi cocteiluri Molotov, iar poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene. Coloana de cinci mii de persoane, potrivit poliţiei, s-a divizat ulterior în mai multe grupuri, unul dintre acestea luând direcţia cartierului Exarchia, un cartier contestatar din capitală afectat de violenţe în cursul serii. Mai multe coşuri de gunoi stradale au fost arse, piese de mobilier urban distruse, în timp ce un incendiu de origine nedeterminată a izbucnit într-un apartament din acest cartier, fără a fi anunţată vreo victimă. Ciocniri aveau loc în acelaş timp la Salonic, al doilea oraş din Grecia, unde 6.000 de manifestanţi au defilat în cursul după-amiezii. Forţele de ordine au fost puse în alertă pentru sâmbătă, ziua de comemorare a morţii lui Alexis Grigoropoulos, ucis la 15 ani, în cartierul Exarchia, pe 6 decembrie 2008, o dramă care a generat, timp de o lună, tulburări urbane în Grecia. Tensiunea a sporit în acest an, în urma mobilizării în sprijinul lui Nikos Romanos, în vârstă de 21 de ani, un deţinut anarhist condamnat pentru jaf şi aflat în greva foamei de 27 de zile, pentru a-şi revendica dreptul de a studia în afara închisorii. Nikos Romanos era prieten cu Alexis Grigoropoulos.

ITALIA

Aterizare de urgență

Un avion al companiei americane US Airways a efectuat, sâmbătă, o aterizare de urgenţă la Roma, după ce doi pasageri şi 11 membri ai echipajului s-au îmbolnăvit, scrie presa italiană. Avionul, care venea de la Tel Aviv şi avea ca destinaţie Philadelphia, în SUA, a aterizat pe aeroportul Fiumicino, în apropiere de capitala italiană, iar cei 13 bolnavi au primit îngrijiri. Bolnavii vomau şi aveau ochii inflamați. Ei au fost transportaţi la Spitalul G.B Grassi di Ostia, în apropiere de Roma. O defecţiune la sistemul de ventilaţie al Airbus-ului de tip A330 ar putea să fie cauza incidentului, scrie presa.

ELVEȚIA

Scăpat din mâinile teroriștilor

Un elveţian răpit în 2012, în sudul Filipinelor şi ţinut ostatic de gruparea islamistă Abu Sayyaf a reuşit să fugă de la răpitori, sâmbătă, în timpul unei confruntări armate între militari filipinezi şi rebeli. Lorenzo Vinciguerra, un specialist amator în ornitologie, capturat în februare 2012, le-a scăpat rebelilor din Abu Sayyaf în timpul acestor confruntări armate, pe Insula Jolo şi a fost recuperat de către militari. El a fost rănit cu o macetă şi s-a tras asupra sa în timp ce fugea să scape de răpitori, dar a fost rănit uşor şi a reuşit să se alăture militarilor filipinezi. Vinciguerra le-a povestit militarilor că l-a ucis pe unul dintre răpitori, luptând cu el pentru a lua o macetă. Armata a anunţat că un olandez, Ewold Horn, care a fost capturat în acelaşi timp cu Vinciguerra, nu a putut să fugă, iar autorităţile apreciau că este în continuare captiv. Fostul ostatic elveţian a declarat că Horn nu a putut să fugă din cauza unei dureri de spate. Armata continua să efectueze cercetări în zonă, pentru a găsi gruparea care-l deţine pe Horn. Vinciguerra şi Horn efectuau împreună, în februarie 2012, o expediţie cu scopul de a fotografia păsări rare pe arhipelagul izolat Tawi-Tawi, în apropiere de Insula Jolo, în sudul Filipinelor, unde au fost răpiţi de persoane înarmate care i-au livrat grupării Abu Sayyaf. Atunci când au fost răpiţi, Vinciguerra avea 47 de ani, iar Horn, 52 de ani. Gruparea Abu Sayyaf este responsabilă de cele mai grave acţiuni teroriste din istoria Filipinelor. Ea este acuzată de comiterea unui atentat împotriva unui feribot, la Manila, soldat cu peste 100 de morţi şi a numeroase răpiri de străini, pe care-i eliberează în schimbul unor sume enorme de bani pe care le cer ca răscumpărare. Abu Sayyaf a eliberat în octombrie doi germani pe care-i deţinea de şase luni. Autorităţile germane şi filipineze au refuzat să spună dacă s-a plătit o răscumpărare pentru eliberarea lor.

Taguri articol


12