Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 29 Noiembrie 2014 / 00:00 1238 accesări

FRANȚA

Morți în urma inundațiilor

O femeie a murit şi trei persoane au fost date dispărute, în sudul Franţei, unde o furtună violentă a provocat inundaţii. În localitatea La Londe, situată în aceeaşi regiune, echipe de scafandri cercetau ieri malul unui curs de apă, pentru a găsi eventuali dispăruţi. Potrivit unor mărturii, o maşină ar fi fost luată de ape în zonă. Ultima alertă meteo importantă din Franţa datează de la mijlocul lunii, când cinci persoane care circulau cu maşina au decedat în accidente provocate de intemperii.

AUSTRALIA

Cea mai puternică furtună

Orașul australian Brisbane, capitala statului Queensland, a fost lovit de cea mai puternică furtună cu grindină din ultimii zece ani. Peste 90.000 de locuitori au rămas fără curent electric după furtuna din noaptea de joi spre vineri, însoțită de vânt puternic și grindină de mărimea unei mingi de golf. 12 persoane au fost rănite ușor. Pagubele au fost evaluate la 85 milioane de dolari americani. 200 de militari din cadrul Forței de intervenție pentru situații de urgență au fost mobilizați în zonele afectate.

SUA

Incident armat la Austin

Un bărbat a deschis focul, ieri, în mai multe locaţii din oraşul american Austin, inclusiv în faţa unui tribunal federal şi a consulatului Mexicului. Presupusul autor al atacurilor a murit în urma unui schimb de focuri cu poliţia. La închiderea ediției, autorităţile din Texas verificau dacă agresorul avea vreun dispozitiv exploziv în vehiculul cu care s-a deplasat pentru a comite atacurile. Nu există informaţii dacă vreo persoană a fost rănită în seria de atacuri armate.

În schimb, doi bărbaţi inculpaţi săptămâna trecută pentru infracţiuni la regimul armelor plănuiau de fapt un atentat cu bombă la Gateway Arch, în centrul oraşului Saint Louis din statul Missouri, şi uciderea procurorului ţinutului St. Louis şi a şefului poliţiei din Ferguson. Un act de acuzare, în care nu sunt menţionate bombe sau asasinate, a fost trimis la un tribunal federal pe 19 noiembrie şi a fost prezentat vinerea trecută, la arestarea lui Brandon Orlando Baldwin şi Olajuwon Ali Davis. În Țara Tuturor Posibilităților, un bărbat a fost arestat pentru că ar fi ameninţat doi poliţişti din statul Colorado, îndreptând o banană spre ei. Nathan Rolf Channing, de 27 de ani, este acuzat de ameninţare, pentru că cei doi poliţişti au crezut iniţial că banana îndreptată spre ei este o armă. Potrivit procesului verbal de arestare, poliţiştii Joshua Bunch şi Donald Love au afirmat că Channing, care locuieşte în Fruitvale, a îndreptat fructul spre ei în timp ce traversa strada. Poliţiştii au precizat că s-au temut pentru vieţile lor, deşi au văzut că obiectul îndreptat spre ei era galben. Joshua Bunch a scris în procesul verbal că de-a lungul timpului a văzut arme de diferite culori şi forme. Acesta a adăugat că partenerul său, Donald Love, tocmai îşi scotea arma de serviciu când Channing a strigat: „Este o banană!”. Poliţiştii au mai afirmat că Channing le-a spus în final că pregătea o înregistrare video pentru a posta pe YouTube.

Incidentul intervine după ce un băiat afro-american de 12 ani a fost ucis sâmbătă la Cleveland, în Ohio, de un poliţist, în timp ce se amuza cu o armă de jucărie. De altfel, SUA se confruntă cu o situaţie tensionată după exonerarea unui poliţist responsabil de moartea unui tânăr de culoare la Ferguson, în Texas, care a provocat proteste în toată ţara.

CEHIA

Infirmieră ucigașă

O infirmieră cehă a fost inculpată sub acuzația de a fi otrăvit cu doze masive de potasiu șase pacienți în ultimii patru ani. Identificată de presă ca Vera Maresova, în vârstă de 50 de ani, infirmiera a fost inițial acuzată în luna august de un singur omor comis în luna iunie. În timpul anchetei, procurorii au extins actul de acuzare la alte cinci cazuri de pacienți care au murit în timp ce aceasta se ocupa de ei într-un spital din Rumburk, la circa 100 kilometri la nord de Praga. Suspecta este acum inculpată cu șase capete de acuzare pentru crimă. În caz de condamnare, Vera Maresova riscă închisoarea pe viață.

Luna trecută, presa italiană a raportat că o infirmieră a fost acuzată de uciderea unui pacient utilizând clorură de potasiu și că este suspectată de uciderea altor zeci de pacienți în același mod. O doză mare de potasiu poate conduce la stop cardiac. Substanța este o componentă a injecțiilor utilizate pentru a executa condamnații la moarte în SUA.

MAREA BRITANIE

Restricții pentru imigranți

Aflat sub presiunea curentului eurofob din Marea Britanie, premierul David Cameron a anunțat noi măsuri pentru a limita accesul la indemnizaţii sociale al imigranţilor care provin din UE. Într-un discurs foarte aşteptat, premierul britanic a pledat pentru un termen de patru ani înainte ca imigranţii să poată obţine anumite avantaje, precum reducerea impozitelor sau locuinţe sociale. Aceste limitări sunt, în opinia sa, „o necesitate absolută dacă Marea Britanie vrea să rămână în UE”. David Cameron a mai promis, în caz de victorie în alegerile generale din mai 2015, organizarea unui referendum privind ieşirea ţării din UE.

Alte variante evocate, precum instaurarea unui plafon privind numărul de imigranţi, au fost însă abandonate. Consilierii premierului conservator se tem că o asemenea măsură nu poate fi aplicată pentru că nu ar fi conformă cu principiul liberei circulaţii a persoanelor în UE. Discursul premierului intervine la o zi după publicarea unor noi date privind imigraţia, considerate ca o nouă lovitură cu şase luni înaintea alegerilor generale. Partidul Conservator şi-a fixat ca obiectiv limitarea migraţiei nete la 100.000 de persoane. Oficiul Naţional de Statistică a prezentat însă joi o creştere de 39% a migraţiei nete în perioada iunie 2013-iunie 2014, la 260.000 de persoane. Jumătate dintre cele 583.000 de persoane care au sosit în ţară în această perioadă sunt cetăţeni state UE.

UE

Șomaj la nivel constant

Rata șomajului în țările UE a rămas stabilă la 10% în luna octombrie, același nivel cu cel înregistrat în septembrie, o tendință similară fiind înregistrată și în zona euro, unde rata șomajului a rămas stabilă, la 11,5%. Datele publicate de Oficiul european de statistică (Eurostat) arată că cele mai ridicate rate ale șomajului se înregistrează în Grecia, cu 25,9% și Spania, cu 24%. La polul opus se situează Germania, cu de 4,9% și Austria cu 5,1%. Din Franța vin însă vești proaste. Numărul francezilor aflați în căutarea unui loc de muncă a ajuns la 3.460.900 în octombrie, depășind recordul din 1997, de 3,2 milioane, datele indicând încetinirea celei de-a doua economii din zona euro. Rata anuală a inflației a scăzut în luna noiembrie până la 0,3%, cea mai redusă valoare din ultimii cinci ani, de la nivelul de 0,4% înregistrat în octombrie. Principalele elemente responsabile pentru scăderea inflației au fost prețurile la energie, care au înregistrat o scădere anuală de 2,5%. În schimb, prețurile la servicii au înregistrat o creștere de 1,1%, urmate de prețurile la alimente procesate, țigări și băuturi cu o creștere de 0,8%.

PALESTINA

Stare de urgență

Agenția ONU de ajutor pentru refugiații palestinieni (UNRWA) a declarat stare de urgență în orașul Gaza după două zile de ploi abundente în acest teritoriu devastat de războiul din vară. Agenția, care nu a raportat deocamdată victime, a indicat că furnizează municipalităților afectate ajutor de urgență constând în gaz, apă și echipamente medicale. Directorul pentru operațiuni UNRWA în Fâșia Gaza, Robert Turner, s-a declarat foarte îngrijorat de intemperiile atât de violente și atât de devreme, în urma unor distrugeri fără precedent lăsate de război. 30% dintre locuințe au fost avariate sau distruse de război și 100.000 de persoane nu au încă un adăpost după trei luni de la armistițiul ce a pus capăt celor 50 de zile de război între Israel și mișcarea islamistă Hamas. Puține materiale de construcție au intrat pe teritoriul enclavei după ce ONU i-a ajutat pe israelieni și palestinieni să ajungă la un acord asupra unei relaxări a blocadei impuse de Israel.

AFGANISTAN

Militarii străini rămân în țară

Parlamentul afgan a aprobat acordul care autorizează menţinerea a 12.500 de militari străini în ţară, după retragerea la sfârşitul lui decembrie a majorităţii trupelor NATO, într-un context de îngrijorare faţă de o intensificare a violenţelor din partea rebelilor. Acordul Bilateral de Securitate (BSA) cu SUA şi un acord similar cu NATO au fost adoptate de Senat, după ce au fost adoptate duminică de către Adunarea Naţională. Tratatele vor intra în vigoare după ce vor fi semnate de către preşedintele Ashraf Ghani, care le-a aprobat deja. BSA a provocat numeroase fricţiuni între Kabul şi aliaţii săi occidentali în timpul preşedinţiei lui Hamid Karzai, care a refuzat să-l semneze. Însă președintele Ghani a semnat cu occidentalii a doua zi după ce a preluat puterea, dorind să pornească cu dreptul în relaţiile dintre Kabul şi Occident, principalul susţinător militar şi financiar al ţării devastatede un război de 13 ani.

MEXIC

Dizolvarea poliției municipale

Cel puţin 11 cadavre decapitate prezentând urme de arsuri şi de gloanţe au fost găsite joi pe marginea unui drum din statul mexican Guerrero, în apropierea locului unde 43 de studenţi au dispărut la sfârşitul lunii septembrie În replică, preşedintele mexican a propus dizolvarea unităţilor municipale de poliţie, infiltrate de crima organizată, şi înlocuirea acestora cu comandamente unice de poliţie în cele 32 de state ale țării, ca răspuns la criza izbucnită în urma dispariţiei celor 43 de studenţi. Noua măsură prevede trecerea celor peste 1.800 de unităţi municipale de poliţie slabe, care pot fi corupte uşor de infractori, la 32 de corporaţii solide de securitate regională, a declarat preşedintele Enrique Peña Nieto, care a anunţat, într-un mesaj adresat naţiunii, o serie de reforme constituţionale ce vor fi prezentate luni Parlamentului. Preşedintele a mai anunţat un proiect de reformă care îi va permite Guvernului federal să controleze buna funcţionare a municipalităţilor şi, eventual, să le dizolve când există indicii suficiente că autoritatea locală este implicată în activităţi de crimă organizată.

CANADA

Site-ul radiodifuziunii publice, piratat

Grupul audiovizual public canadian CBC a anunţat că a fost victima unui atac cibernetic condus de Armata Electronică Siriană. Versiunea în limba engleză a Radio-Canada a publicat pe site-ul său o captură de ecran ce prezenta o fereastră apărută pe pagina principală a portalului său de ştiri şi pe care scria mesajul: „Aţi fost pirataţi de Armata Electronică Siriană”. Acest mesaj a fost văzut de mai mulţi vizitatori ai site-ului, potrivit CBC. Site-ul www.cbc.ca părea să funcţioneze din nou corect în jurul orei locale 09.00 (16.00, ora României). Armata Electronică Siriană nu este la primul atac de gen. În aprilie 2013, SEA, care sprijină regimul sirian, a piratat contul de Twitter al agenţiei de presă Associated Press @AP, pe care a afişat mesajul fals: „Breaking: două explozii la Casa Albă şi Barack Obama este rănit”. Acest incident a provocat panică pe Wall Street şi a obligat Twitter să-şi sporească securitatea.



12