Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 27 Noiembrie 2014 / 00:00 519 accesări

CHINA

Tragedie minieră

Un incendiu produs ieri într-o mină de cărbune din nord-estul Chinei s-a soldat cu 24 de morţi, a anunţat agenţia oficială de presă Xinhua (China Nouă). Incendiul, care s-a produs într-o mină din provincia Liaoning, s-a soldat și cu 52 de răniţi, a anunţat aceeaşi sursă, care citează compania de stat ce administrează această mină, Fuxin Coal Corporation. Agenţia nu a făcut precizări cu privire la originea incendiului. Accidentele miniere sunt frecvente în China, ţară care este unul dintre cei mai mari consumatori mondiali de cărbune şi unde operatorii ocolesc deseori normele de securitate. Anul trecut, China a înregistrat nu mai puţin de 589 de accidente legate de activităţi miniere, care s-au soldat cu 1.049 de morţi sau dispăruţi, potrivit cifrelor guvernamentale. Aceasta constituie, totuşi, o scădere, pentru că numărul accidentelor şi bilanţul sunt inferioare mediei de 24% din 2012. Autorităţile chineze se străduiesc să închidă minele mici, afectate cu precădere de accidente, pentru a consolida industria minieră naţională.

Printre accidentele cele mai recente, 22 de persoane au murit în iunie, într-o mină de cărbune situată în apropiere de oraşul Chongqing, în sud-vest, iar 20 de persoane au murit în aprilie, într-o mină din provincia Yunnan, tot în sud-vest, care a fost inundată brusc.

JAPONIA

Erupție vulcanică

Muntele Aso din sud-vestul Japoniei a intrat în erupţie, au anunţat autorităţile, care au făcut apel, ieri, la prudenţă, în faţa unei activităţi care s-ar putea intensifica. Situat în prefectura Kumamoto, pe insula Kyushu, vulcanul a reînceput marţi să arunce cenuşă, fiind confirmate depuneri până la 30 de kilometri est de crater, a explicat departamentul din Fukuoka al agenţiei naţionale de meteorologie, avertizând că exploziile se pot repeta în zilele următoare. Mişcările seismice s-au amplificat marţi, în jurul orei 07.00 şi încă erau semnificative la începutul serii, apoi ieri dimineaţă, dar nu există indicii majore care să sugereze o erupţie importantă. Cenuşa era expulzată până la 500 de metri înălţime, marţi şi, punctual, la o altitudine dublă, ieri dimineaţă, în jurul orei 09.00. Aso face parte dintre cei 47 de vulcani aflaţi sub supraveghere din totalul de 110 vulcani activi din Japonia. În prezent, el este vizat de o alertă de nivelul 2, ceea ce înseamnă că este interzisă apropierea la mai puţin de un kilometru de crater. Scara de avertizare pentru activitatea vulcanică are trepte de la 1 la 5, ultimul nivel necesitând evacuarea populaţiei din împrejurimi. În septembrie, vulcanul Ontake, situat în centrul Japoniei, între prefecturile Gifu şi Nagano, a intrat în erupţie brusc, fără semne de avertizare, blocând sute de turişti pe munte, dintre care peste 60 au murit. Această catastrofă este cea mai gravă de acest tip din Japonia, de la sfârşitul ultimului război.

SUA

Inculpaţi pentru sprijinirea SI

Doi tineri americani, dintre care unul se află în prezent în Orientul Apropiat, alături de jihadişti, au fost inculpaţi pentru sprijinirea organizaţiei Stat Islamic, a anunţat, marţi, Departamentul american al Justiţiei. Abdi Nur, în vârstă de 20 de ani şi Abdullahi Yusuf, de 18 ani, sunt inculpaţi pentru că au conceput un plan de a furniza ajutor material unei organizaţii teroriste, adică SI, o grupare extremistă care ocupă largi teritorii din Siria şi Irak, a explicat John Carlin, adjunctul secretarului Justiţiei. Abdullahi Yusuf a compărut marţi după-amiază la Minneapolis, în nordul SUA. În schimb, Abdi Nur a plecat la 29 mai în Turcia, un punct de tranzit pentru numeroşi candidaţi la jihad, pentru a ajunge ulterior în Siria. El ar fi trebuit să se întoarcă la 16 iunie în SUA, dar nu a mai făcut-o, a mai anunţat Departamentul american al Justiţiei. Într-o declaraţie făcută sub jurământ, un agent al poliţiei federale (FBI) a dezvăluit că Abdullahi Yusuf a intrat în atenţia autorităţilor după ce a cerut în primăvară să obţină în regim de urgenţă paşaportul, pentru a pleca în Turcia. Tânărul a fost arestat la 18 mai, pe aeroportul din Minneapolis, în timp ce se pregătea să plece spre Istanbul. Mii de jihadişti străini, între care europeni, americani, australieni şi ruşi, s-au alăturat SI, o grupare care are propria interpretare extremistă a islamului. SUA şi o coaliţie internaţională au început pe 23 septembrie să efectueze raiduri aeriene împotriva unor poziţii jihadiste din Siria, la o lună şi jumătate de la lansarea pe 8 august a unor atacuri americane contra SI în Irak.

OLANDA

Suspecți arestați

Autorităţile olandeze au arestat trei bărbaţi, între care un jihadist revenit din Siria, pentru că ar fi planificat presupuse acte de terorism şi finanţat combatanţi în Siria, a anunţat, marţi, Parchetul olandez. Cei trei bărbaţi, doi de 26 de ani şi unul de 30 de ani, au fost reţinuţi în oraşele Eindhoven şi Arnhem, a anunţat Parchetul olandez. Ei sunt suspectaţi că au planificat acte de terorism şi că au vrut să se alăture Frontului al-Nusra, o organizaţie teroristă afiliată la al-Qaida, a precizat Parchetul, fără a oferi mai multe detalii. Parchetul susţine că unul dintre tinerii de 26 de ani s-a întors din Siria şi întreţine legături cu Frontul al-Nusra. Unul dintre cei trei bărbaţi este, între altele, suspectat că a finanţat combatanţi jihadişti în Siria. Parchetul a anunţat că a deschis o anchetă în vara anului trecut, după ce a fost alertat de serviciile secrete olandeze (AIVD). Domiciliile unor suspecţi au fost percheziţionate în octombrie, calculatoare, tablete şi telefoane mobile fiind confiscate. Potrivit ultimelor date furnizate de AIVD, aproximativ 130 de jihadişti au plecat din Olanda pentru a participa la conflictul din Siria, dintre care 30 s-au întors în ţară şi 14 au murit în lupte.

AUSTRALIA

Ser de supraviețuire

O echipă de cercetători australieni a anunţat ieri că a creat un tratament susceptibil să îmbunătăţească şansele de supravieţuire a militarilor grav răniţi pe câmpul de luptă. Potrivit echipei de la University James Cook, acest tratament ar putea să reducă numărul de morţi în timpul luptelor, iar dacă testele clinice îi confirmă eficacitatea, ar putea să fie vorba despre primul progres important în acest domeniu de la Războiul din Vietnam. Pe câmpul de luptă, ca în Irak sau Afganistan, potrivit unor statistici citatate de cercetători, 87% dintre decese au loc în primele 30 de minute, înainte ca militarii să poată ajunge la un centru de îngrijiri. Această perioadă de timp este crucială, afirmă Geoffrey Dobson, care a creat tratamentul împreună cu asociatul său, Hayley Letson. Aproximativ 25% dintre victime ar putea supravieţui, a subliniat el. Tratatmentul, care utilizează un drog cunoscut sub numele de adenocaină (un amestec de lidocaină, adenozină şi magneziu), îmbunătăţeşte şansele de supravieţuire, crescând tensiunea arterială a victimelor în primele minute după ce au fost rănite. Este necesar ca tensiunea să nu fie nici prea mare şi nici prea mică, pentru a evita riscuri de pierderi suplimentare de sânge. Interesul constă în cantitatea infimă de ser necesar - o doză în primele momente şi a doua pentru stabilizarea rănitului înante de evacuare. Tratamentul a fost testat pe şobolani şi porci, iar armata SUA urmează să efectueze teste clinice, potrivit cercetătorilor.

AFGANISTAN

Mai mulți militari americani

Armata SUA va menţine în 2015, în Afganistan, un contingent mai numeros decât s-a prevăzut iniţial, iar militarii americani vor putea veni în ajutorul colegilor afgani, dacă aceştia din urmă se vor afla în dificultate, au anunţat, marţi, oficiali din cadrul Pentagonului. Iniţial, SUA intenţionau să reducă numărul militarilor la 9.800, începând cu anul viitor. Dar ar fi nevoie de încă 400-700 până la sfârşitul iernii, au explicat oficiali din cadrul Pentagonului care s-au exprimat sub acoperirea anonimatului. Această reajustare intervine în urma întârzierii considerabile înregistrate în semnarea tratatului bilateral de securitate dintre Washington şi Kabul, care, prin urmare, a complicat punerea în aplicare a acordurilor cu ţările NATO privind mobilizarea de trupe începând cu anul viitor. Administraţia Obama a afirmat în repetate rânduri că misiunea militarilor americani se va încheia la sfârşitul acestui an, odată cu retragerea trupelor NATO şi că trupele americane care vor rămâne vor avea doar misiunea de a instrui armata afgană. Dar Washingtonul şi-a revizuit poziţia, săptămâna trecută, pentru a le permite militarilor americani să ofere sprijin colegilor lor afgani în lupta împotriva talibanilor. Atât Pentagonul, cât şi Departamentul de Stat asigură în public că misiunea de luptă a americanilor în Afganistan nu a fost prelungită, dar în privat, oficiali subliniază că prerogativele trupelor americane pe lângă cele afgane încă nu a fost stabilite.



12