Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 26 Noiembrie 2014 / 00:00 542 accesări

STRASBOURG

Papa Francisc apără cauza imigranților ilegali

Ieri a avut loc mult-așteptata vizită a Suveranului Pontif la Strasbourg, în cadrul căreia Papa Francisc a ținut și un discurs. Acesta a adresat un apel către forurile decizionale ale UE să îi ajute și să îi primească pe imigranții ilegali care îi iau cu asalt frontierele, susținând că Marea Mediterană nu trebuie să devină ”un mare cimitir”. ”În bărcile care ajung zilnic pe coastele europene, sunt bărbați și femei care au nevoie de ajutor și să fie primiți”, a mai afirmat Suveranul Pontif în discursul susținut în Parlamentul European, în care a deplâns și imaginea unei ”Europe îmbătrânite”.

Vizita Suveranului Pontif de numai patru ore la Strasbourg este cea mai scurtă vizită în străinătate a unui Papă. La intrarea în Legislativul European a fost întâmpinat de președintele forului comunitar, Martin Schulz. După discursul din Parlamentul European, Papa s-a deplasat la Consiliul Europei, unde era prevăzută de asemenea o scurtă alocuțiune.

BULGARIA

Operațiune antitero

O moschee şi alte 40 de imobile au fost percheziţionate, ieri, în sudul Bulgariei, în cadrul unei anchete privind terorismul, care îl vizează pe un cleric musulman, anunţă autorităţile bulgare. Cel puţin cinci persoane au fost reţinute, inclusiv un imam condamnat deja pentru propagarea unor idei radicale. Operaţiunea, efectuată de Agenţia de Stat pentru Securitate şi de Ministerul de Interne, a fost efectuată la Plovdiv, Smolian, Asenovgrad, Haskovo şi Pazardjik. Investigaţia se referă la terorism şi instigare la ură, principalul suspect fiind imamul din Pazardjik, Ahmed Musa Ahmed. Clericul musulman este acuzat că a difuzat mesaje prin care îndemna tinerii să se alăture grupului terorist Stat Islamic în Irak şi Siria.

FRANȚA

Se fură cărucioarele de copii!

Franţa se confruntă cu o creştere a numărului de furturi de cărucioare pentru copii, în ultimii doi ani, aceasta fiind o afacere prosperă pentru hoţi, care le pot vinde pe Internet, fără să fie depistaţi, relatează cotidianul ”Le Figaro”. Numărul exact al furturilor este imposibil de stabilit, deoarece părinţii renunţă în general să depună plângere, convinşi că nimeni nu le va găsi vreodată bunul. În ultimii ani, dezvoltarea site-urilor de vânzări online a contribuit la prosperarea acestor furturi. Acestea au loc acum în plină zi şi peste tot. Abia furate, cărucioarele se regăsesc majoritatea pe site-uri precum Le Bon Coin sau eBay, ca atare sau dezmembrate. Pe aceste site-uri, sutele de oferte se amestecă printre cele reale, ale unor particulari, ceea ce le face dificil de reperat. Facilitate de Internet, furturile sunt motivate de preţul din ce în ce mai mare al cărucioarelor. Noi, acestea se vând în medie cu 200-1.000 de euro. Impactul financiar este important pentru familii, obligate să cumpere un alt cărucior.

PORTUGALIA

Fostul premier, în arest preventiv

Fostul premier portughez Jose Socrates, arestat vineri pe aeroportul de la Lisabona, a fost plasat luni în arest preventiv, la capătul unui interogatoriu maraton. Socrates, în vârstă de 57 de ani, este acuzat de fraudă fiscală, corupţie şi spălare de bani. Arestarea fostului şef al Guvernului socialist, care a condus ţara între 2005 şi 2011 şi al cărui nume a fost deja menţionat în mai multe scandaluri, a provocat o undă de şoc în Portugalia, în contextul în care această ţară a fost deja zguduită, acum zece zile, de un caz de corupţie legat de atribuirea unor vize preferenţiale investitorilor străini. Acest scandal a provocat demisia ministrului de Interne, Miguel Macedo. Jose Socrates a fost arestat vineri, alături de trei apropiaţi ai lui, omul de afaceri Carlos Santos Silva, avocatul Gonçalo Trindade Ferreira şi şoferul fostului premier Joao Perna. O serie de percheziţii au fost efectuate în ultimele zile în întreprinderi şi la domiciliul lui Socrates la Lisabona. Suspiciunile se referă la operaţiuni bancare şi transfer de bani de origine necunoscută, potrivit Ministerului Public. Ancheta a fost deschisă după un denunţ făcut de o bancă la Departamentul central de investigaţie şi acţiune penală (DCIAP), în cadrul legii privind prevenirea spălării de bani, a precizat Parchetul. Potrivit presei portugheze, alerta a fost dată de Caixa geral de depositos. Anchetatorii au dubii în legătură cu sumele mari transferate în contul lui Socrates, care par incompatibile cu veniturile pe care le-a declarat la fisc.

AFGANISTAN

Explozie puternică

O explozie puternică s-a produs ieri, la Kabul, capitala Afganistanului, fără să existe încă informații privind eventuale victime sau pagube materiale. Aceasta este a doua explozie produsă la Kabul. Anterior, un autobuz care transporta soldați afgani a fost ținta unei explozii, șapte dintre aceștia fiind răniți, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării afgan. Insurgenții talibani au revendicat responsabilitatea pentru atac într-un e-mail transmis unor ziariști. În urmă cu o zi, luni, doi militari americani au fost uciși de explozia unei mine magnetice. La Kabul s-au înregistrat mai multe atacuri ale talibanilor și ale altor insurgenți, în contextul în care trupele străine se retrag din Afganistan.

FRANTA

Nouă amânare

Franţa a decis amânarea până la noi ordine a livrării primei nave Mistral comandată de Rusia, pe fondul crizei ucrainene. ”Preşedintele François Hollande consideră că situaţia actuală din estul Ucrainei nu permite livrarea navei, astfel că transferul a fost suspendat până la noi ordine”, a comunicat Palatul Elysée. ”Deocamdată, Rusia nu va acţiona în judecată Franţa. Vom aştepta cu prudenţă”, a reacţionat Iuri Borisov, adjunctul ministrului rus al Apărării. Prima navă Mistral, Vladivostok, urma să fie transferată Rusiei la jumătatea lunii noiembrie, în virtutea contractului de 1,2 miliarde de euro semnat în iunie 2011, între Moscova şi constructorul naval DCNS. Pe fondul crizei din Ucraina, Alianţa Nord-Atlantică, în principal SUA, au cerut amânarea predării navelor Mistral. În ultimele săptămâni, Francois Hollande a insistat pentru aplicarea în totalitate a armistiţiului din estul Ucrainei.

NORVEGIA

Securitate sporită

Agenţii de poliţie din Norvegia, care circulă de obicei neînarmaţi, vor primi arme de foc, pe durata următoarelor patru săptămâni, în contextul riscului unui atac terorist. Serviciul de informaţii interne (PST) a anunţat că poliţia şi armata riscă să fie vizate de atacuri teroriste. Pe 5 noiembrie, PST a anunţat că este probabil ca Norvegia să fie vizată de atacuri teroriste în următoarele 12 luni, după o serie de comploturi din Canada, Marea Britanie şi Australia. Autorităţile norvegiene se tem de revenirea islamiştilor care au luptat în Siria, unde se află circa 60 de tineri norvegieni. În anul 2011, extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a omorât 77 de persoane în regiunea Oslo.

JAPONIA

Record de replici seismice

Aproximativ 70 de replici au avut loc în Nagano, după cutremurul cu magnitudinea de peste 6 care a afectat, sâmbătă, această prefectură din centrul Japoniei şi s-a soldat cu 44 de răniţi. Cutremurul a avut loc sâmbătă, la ora locală 22.08, la o adâncime mică, de doar zece kilometri. Replici de diferite intensităţi s-au succedat de atunci în acelaşi loc, generând temeri de producerea unor pagube suplimentare pentru construcţiile afectate, dar şi de alunecări de teren. Potrivit ultimului bilanţ întocmit de Guvernul nipon, opt persoane au fost grav rănite, iar alte 36 uşor. Aproximativ 50 de case au fost distruse complet, 100 pe jumătate, iar aproape 300 parţial. Localitatea Hakuba, o staţiune montană care a găzduit mai multe probe în timpul Jocurilor Olimpice din iarna lui 1998, a fost cea mai afectată. Premierul Shinzo Abe, aflat în precampanie pentru alegerile legislative anticipate din 15 decembrie, a promis, în cursul unei vizite la faţa locului efectuate luni, un sprijin ferm pentru sinistraţi. Japonia este situată la joncţiunea a patru plăci tectonice şi înregistrează în fiecare an aproximativ 20% din cutremurele cele mai violente de pe planetă.

RUSIA

Parteneriat strategic

Rusia şi Abhazia, o republică separatistă georgiană, au semnat, luni, un acord de alianţă şi parteneriat strategic, a anunţat Kremlinul, spre nemulţumirea Georgiei, care a denunţat anexarea unei părţi din teritoriul său. Acordul, care prevede o cooperare mai strânsă între Rusia şi Abhazia în domeniile social, economic şi umanitare, dar şi în probleme de politică externă, apărare şi securitate, a fost semnat de preşedintele rus, Vladimir Putin şi omologul său abhaz, Raul Hadjimba, la Soci, stațiune rusă la Marea Neagră. Astfel, în 2015, Rusia va acorda Abhaziei cinci miliarde de ruble (268 de milioane de euro) în cadrul implementării acestui acord, care prevede, în special, crearea unei forţe de apărare comune şi un spaţiu comun socio-economic. Abhazia, un mic teritoriu de la frontiera Georgiei cu Rusia, care se învecinează cu Marea Neagră, situat la poalele lanţului muntos Caucaz, şi-a declarat independenţa şi a apărat-o într-un război cu forţele georgiene, la începutul anilor '90. Rusia, care sprijină de asemenea Osetia de Sud, o altă regiune separatistă georgiană situată la frontiera sa, a recunoscut independenţa acestor două teritorii la capătul unui scurt război care a opus-o Georgiei în august 2008. Moscova a instalat între timp baze militare în aceste două regiuni, denunţate ca acţiuni de ocupaţie de către Tbilisi. NATO şi UE, ale căror relaţii cu Moscova sunt deja foarte tensionate din cauza crizei ucrainene, au condamnat, luni seara, acest acord, care ”compromite eforturile în curs pentru stabilizarea situaţiei de securitate în regiune”, potrivit noului Reprezenant UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini.



12