Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 25 Noiembrie 2014 / 00:00 427 accesări

IRAK

Atentat sângeros

Cel puţin zece persoane au fost ucise, iar 31 au fost rănite într-un atentat cu maşină-capcană comis ieri într-un cartier şiit din Bagdad. Explozia a avut loc în cartierul Shaab, în apropierea unei pieţe şi a unei autogări. Atentatul nu a fost revendicat, dar poartă marca grupului terorist sunnit Stat Islamic. Gruparea teroristă a revendicat o serie de atentate comise la Bagdad în ultimele săptămâni.

MAROC

Inundații catastrofale

Cel puțin 17 persoane au murit și alte 18 sunt date dispărute în urma unui val de precipitații fără precedent, înregistrat în sud-estul Marocului, care a generat inundații care au distrus case și drumuri, câteva zeci de autovehicule fiind luate de ape. Orașele deșertice Guelmim și Errachidia au fost cele mai afectate. Intemperiile înregistrate în weekend au generat ample proteste ale localnicilor, nemulțumiți de reacția întârziată a autorităților. Însuși regele Mahomed al Vl-lea a intervenit, cerând Guvernului să ia măsuri fără întârziere, pentru a ajuta populația sinistrată. Armata a intervenit pentru evacuarea a câtorva sute de persoane din regiunile amenințate de inundații.

FRANȚA

Împrumut controversat

Partidul Frontul Naţional (FN, extremă dreapta) a împrumutat nouă milioane de euro de la o bancă rusească, iar trezorierul Wallerand de Saint-Just a declarat că acest lucru s-a întâmplat după ce nicio bancă din Franța nu a vrut să le mai dea un cent, relatează ”Le Monde”. Formaţiunea a confirmat, cu o săptămână înainte de congresul de la Lyon, că a încasat deja două milioane de euro de la Forst Czech Russian Bank, cu o dobândă de 6%. Suma urmează să fie folosită pentru finanţarea campaniilor electorale, a declarat de Saint-Just. ”Am contactat un mare număr de bănci franceze şi europene, am primit câteva răspunsuri. Au fost răspunsuri total negative”, a mai spus trezorierul. Preşedinta FN, Marine Le Pen, şi-a exprimat regretul faţă de această situaţie, în octombrie, pentru revista ”L'Obs”. Întrebată despre un eventual împrumut de la ruşi, ea a evocat faptul că a contactat mai multe instituţii din străinătate, din SUA, Spania şi Rusia, anunţând că aşteaptă răspunsuri. Eurodeputatul Jean-Luc Schaffhauser, un fost consultant Dassault Aviation, a servit ca intermediar cu banca, ceea ce a permis ajungerea la un acord. Potrivit Mediapart, ”acest împrumut este un revelator al amplorii reţelelor pe care partidul eurofob şi de extremă dreapta le dezvoltă cu Rusia”. ”Este o operaţiune perfect normală şi destul de clasică privind un împrumut din străinătate, iar totul este perfect legal”, a dat asigurări Wallerand de Saint-Just.

PORTUGALIA

Interogatoriu

Fostul premier portughez Jose Socrates, suspectat de fraudă fiscală, este supus unui interogatoriu maraton, care a durat mai multe ore, duminică şi a continuat ieri, fiind condus de un judecător de instrucţie de la Tribunalul Central din Lisabona, a anunţat avocatul său, Joao Araujo. Fostul şef al Guvernului socialist, care a condus ţara între 2005 şi 2011, se pregătea să petreacă o a patra noapte în arest, după ce a fost interogat toată ziua de judecător. Arestat vineri seara, în cadrul unei anchete de fraudă fiscală, corupţie şi spălare de bani, el ar urma să explice operaţiunile bancare şi transferurile suspecte de bani. Arestarea politicianului a generat consternare în Portugalia, deja afectată de un caz de corupţie legat de atribuirea unor vize preferenţiale investitorilor străini. Guvernul de centru-dreapta trebuie să rămână foarte discret. ”Cazul ţine de justiţie şi nu de politică”, a comentat, duminică, premierul Pedro Passos Coelho, înainte de a adăuga că ”Portugalia dispune de instituţii puternice care funcţionează”. ”Este o zi tristă pentru Portugalia şi portughezi”, a apreciat, sâmbătă, fostul premier conservator Pedro Santana Lopes, exprimându-şi dorinţa de a se face dreptate, dacă abuzurile în exercitarea funcţiilor publice se vor dovedi reale. Primarul Lisabonei, Antonio Costa, proaspăt ales secretar general al Partidului Socialist portughez, le-a cerut sâmbătă militanţilor să rămână concentraţi pe acţiunea politică. Întrebat în legătură cu moştenirea politică a lui Socrates, Costa a refuzat să se distanţeze, declarând că ”PS nu adoptă practici staliniste care constau în îndepărtarea fotografiilor foştilor conducători”. Trei apropiaţi ai lui Socrates au fost, de asemenea, arestaţi în cadrul anchetei, omul de afaceri Carlos Santos Silva, avocatul Gonçalo Trindade Ferreira şi şoferul fostului premier Joao Perna. Au fost efectuate mai multe percheziţii, în special la domiciliul lui Socrates la Lisabona, în prezenţa fostului premier. Suspiciunile se referă la operaţiuni bancare şi transfer de bani de origine necunoscută, potrivit Ministerului Public. Ancheta a fost deschisă după un denunţ făcut de o bancă la Departamentul Central de Investigaţie şi Acţiune Penală (DCIAP), în cadrul legii privind prevenirea spălării de bani, a precizat Parchetul.

Potrivit presei portugheze, alerta a fost dată de Caixa geral de depositos. Anchetatorii au dubii în legătură cu sumele mari transferate în contul lui Socrates, care par incompatibile cu veniturile pe care le-a declarat la fisc.

AFGANISTAN

Avertisment Oxfam

Afganistanul şi susţinătorii săi nu trebuie să pună drepturile femeilor în balanţă cu obţinerea unui acord de pace cu talibanii, a apreciat organizaţia Oxfam într-un raport publicat ieri. Peste 20 de sesiuni de discuţii preliminare între insurgenţii talibani, Guvernul afgan şi comunitatea internaţională au avut loc începând din 2005, fără prezenţa vreunei femei, constată Oxfam în raportul său intitulat ”Behind Closed Doors” (În spatele uşilor închise). ”Există temeri că drepturile femeilor ar putea fi uitate în cadrul unui acord de pace. Fiecare recunoaşte că doar eforturile de pace care includ şi protejează femeile au o şansă de reuşită pe termen lung”, consideră Oxfam. Ameliorarea drepturilor femeilor după perioada talibană (1996-2001) s-a aflat în centrul preocupărilor comunităţii internaţionale, care a cheltuit milioane de dolari în Afganistan. Dar Afganistanul rămâne o ţară musulmană foarte conservatoare şi patriarhală, cu multe discriminări la adresa femeilor. În timpul talibanilor, femeile nu puteau lucra şi nu puteau ieşi din casă decât dacă purtau un văl ce le acoperea integral şi erau însoţite de un bărbat. Educaţia era interzisă pentru fete. Preşedintele Ashraf Ghani, care a preluat preşedinţia la 29 septembrie, este favorabil negocierilor cu talibanii. El a declarat, de asemenea, că va lucra pentru ameliorarea statutului femeilor. Într-o ultimă manifestare a pericolului cu care se confruntă apărătorii drepturilor femeilor în Afganistan, deputata afgană Shukria Barakzai a fost vizată la 16 noiembrie de un atentat sinucigaş din care a scăpat nevătămată. Constituţia afgană garantează egalitatea, dreptul la muncă şi educaţie pentru femei, dar aceste principii sunt dificil de aplicat. Trupele combatante ale NATO vor părăsi ţara până la sfârşitul anului. În 2015, o forţă străină reziduală, de aproximativ 12.500 de militari, va rămâne în ţară pentru o misiune de asistenţă şi formare.



12