SUA
Tânără înarmată, în fața Casei Albe
O femeie care deţinea o armă de foc a fost arestată, joi seară, în faţa Casei Albe, anunţă autorităţile americane, citate de CBS News. Femeia a fost observată de agenţi ai Secret Service în jurul orei 20.30, în timp ce mergea pe bulevardul Pennsylvania, în faţa Casei Albe. Un agent al Secret Service a observat că femeia avea o armă sub haine, astfel că suspecta a fost arestată. Potrivit autorităţilor americane, suspecta avea un pistol de calibrul 9 mm. Femeia are 23 de ani, se numeşte April Lenhart şi este din statul Michigan.
FRANȚA
Pasageri blocaţi în două trenuri Eurostar
Un tren Eurostar cu 696 de pasageri la bord, care se deplasa pe ruta Londra - Paris, unde urma să ajungă joi, la ora 21.17, şi un Eurostar pe ruta Londra - Bruxelles, cu 600 de pasageri, ce urma să ajungă la destinaţie la 21.05, au fost blocate pe calea ferată, joi seară, în Lambersart, la periferia de nord a oraşului Lille. Cele două trenuri au fost în cele din urmă tractate de o locomotivă diesel până în gara Lille-Europe, unde călătorii au fost transferaţi la bordul unor garnituri înlocuitoare. Pasagerii care veneau de la Londra au ajuns în Gara de Nord din Paris la ora 3.30, iar cei care se îndreptau spre Bruxelles au ajuns cu puţin înainte de ora 6.00, potrivit Eurostar. Pasagerii blocaţi în trenul cu destinaţia Bruxelles, care a rămas cel mai mult timp blocat pe calea ferată, au primit băuturi calde de la protecţia civilă, a precizat Eurostar. Compania a anunţat că circulaţia pe linia ferată respectivă a fost perturbată toată noaptea, determinând întârzieri de peste două ore pentru celelalte şase trenuri. Cablul care alimentează cu electricitate trenurile a fost avariat în două locuri situate la distanţă de câţiva kilometri unul de celălalt. Pasagerii trenului Londra - Bruxelles vor fi despăgubiţi cu dublul preţului unui bilet dus-întors pe această rută şi vor primi un bilet dus-întors gratuit pentru o călătorie ulterioară, iar cei ai trenului Londra - Paris vor primi banii pe biletul achiziţionat şi un alt bilet dus gratuit pentru o călătorie ulterioară, a precizat Eurostar.
CHINA
Proteste la consulatul britanic din Hong Kong
Un mic grup de demonstranţi pro-democraţie s-a adunat vineri în faţa consulatului britanic din Hong Kong, acuzând fosta putere colonială că nu-i susţine suficient în lupta pe care o duc. Aproximativ 30 de persoane s-au reunit în faţa clădirii, în cartierul Admiralty, în apropiere de sediul puterii locale. Unii agitau umbrele galbene, simbolul campaniei prin care cer sufragiu universal. Protestatarii au ocupat, în ultimele opt săptămâni, trei locuri în fosta colonie trecută sub tutela chineză. ”Marea Britanie să rezolve problema, pentru că poartă jumătate din responsabilitate, pentru că a semnat declaraţia comună din 1984, în care sunt stabilite condiţiile retrocedării Hong Kong-ului către China, în 1997”, a declarat Daniel Ma, de 21 de ani, unul dintre manifestanţii aflaţi la orgiinea îndemnului la organizarea acestui miting. Declaraţia din 1984 stipulează că, în virtutea principiului ”o ţară - două sisteme”, socialismul chinez nu va fi exportat în regiunea care a făcut parte timp de 155 de ani din Coroana britanică, aceasta urmând să-şi păstreze sistemul capitalist pe o perioadă de tranziţie de 50 de ani. Sistemele economic şi social actuale de la Hong Kong vor rămâne neschimbate, la fel ca modul de viaţă, se arată în document. Premierul britanic, David Cameron, s-a declarat ”puternic preocupat”, după tiruri de gaze lacrimogene asupra protestatarilor, pe 28 septembrie. Însă manifestanţii consideră că nu este suficient şi reproşează Marii Britanii că se face că nu vede o eroziune a libertăţilor în Hong Kong. Beijingul a aprobat principiul ”o voce, un vot”, dar rezervă unui comitet de mari electori - favorabili Partidului Comunist Chinez (PCC) - preselecţionarea candidaţilor, condiţii considerate inacceptabile de mişcarea pro-democraţie.
POLONIA
Proteste și arestări
Poliţia poloneză a intervenit, în noaptea de joi spre vineri, la sediul Comisiei Electorale de la Varşovia (PKW), ocupat de manifestanţi, şi a arestat cel puţin 12 persoane. Manifestanţii protestau faţă de gravele deficienţe ale sistemului informatic electoral apărute la alegerile locale şi regionale desfăşurate duminica trecută şi cereau demisia membrilor Comisiei Electorale. Manifestanţii au reuşit să intre în sediul Comisiei Electorale şi să ocupe sala de conferinţe. La cinci zile de la primul tur al alegerilor locale, rezultatele oficiale nu au fost încă publicate, în urma unor deficienţe fără precedent în sistemul informatic al PKW. Preşedintele Biroului Electoral, Kazimierz Czaplicki, şi-a prezentat, miercuri, demisia. Între timp, reprezentanţii opoziţiei, atât de dreapta, cât şi de stânga, au solicitat repetarea alegerilor, opţiune respinsă categoric, vineri dimineaţă, de premierul Ewa Kopacz. Potrivit sondajelor realizate la ieşirea de la urne, partidul conservator Dreptate şi Justiţie (PIS, opoziţie) condus de Jaroslaw Kaczynski, a câştigat primul tur al scrutinului, devansându-i pe liberalii aflaţi la guvernare, prima victorie pentru această formaţiune după nouă ani.
OLANDA
Al treilea focar de gripă aviară
Prezenţa virusului gripei aviare a fost identificată vineri în cea de-a treia fermă de păsări din Olanda, au anunţat autorităţile, precizând că, deocamdată, nu s-a stabilit dacă este vorba despre o formă înalt patogenă a virusului. Ministerul Economiei a anunţat că tulpina virusului H5N8, o formă înalt patogenă pentru animale, dar cu un risc scăzut de transmitere la om, se află la originea contaminării celei de-a doua ferme, din Ter Aar, în centrul ţării. Cea de-a treia fermă se află la Kamperveen, la aproximativ 100 de kilometri nord de Ter Aar. Păsările vor fi sacrificate, iar ferma va fi dezinfectată de autorităţile sanitare, a adăugat ministerul. În acest caz este vorba despre varianta H5 a virusului, dar Ministerul olandez al Economiei nu a precizat dacă este vorba despre o tulpină slab patogenă sau înalt patogenă. Tulpina H5N8, prezentă până acum doar în Asia, a fost identificată pentru prima oară în Europa la începutul lunii noiembrie, în ferme din Germania. Virusul, transmis de păsările migratoare, a fost ulterior identificat în Olanda şi în Marea Britanie, într-o fermă din Yorkshire, în nordul Angliei. Această variantă a virusului este diferită de H5N1, care, în perioada 2003-2014, a provocat 393 de morţi din 668 cazuri înregistrate, în special în Asia, potrivit bilanţului realizat de OMS.
FRANȚA
Execuție simulată
Primăria din Colombes, în apropiere de Paris, a depus plângere împotriva a patru animatori de la una dintre taberele sale pentru elevi, pe care îi acuză că au simulat execuţia unor ostatici, un bărbat fiind văzut în genunchi, cu un cuţit la gât şi înconjurat de falşi călăi. Faptele, dezvăluite de municipalitate vineri, datează din august, din timpul unei tabere organizate pe insula bretonă Groix, din vestul Franţei. Deocamdată nu se ştie dacă cei 45 de copii din tabără, cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani, au asistat la această scenă. În una dintre fotografii poate fi văzut unul dintre ei aşezat pe jos, în colţul unei camere, în timp ce părea speriat. Acest caz intervine într-un context sensibil în Franţa. Multiplicarea înregistrărilor video difuzate de gruparea Stat Islamic în care sunt prezentate execuţiile unor ostatici generează temeri privind ameninţarea fenomenului de radicalizare asupra ţării.
COREEA DE SUD
Exerciţii cu muniţie reală
Armata din Coreea de Sud a efectuat, vineri, exerciţii cu muniţie reală în apropiere de frontiera maritimă disputată cu Coreea de Nord în Marea Galbenă, în pofida avertismentelor autorităţilor de la Phenian. Aceste exerciţii s-au desfăşurat pe două insule, dintre care una a fost bombardată la 23 noiembrie 2010 de armata nord-coreeană, ceea ce a provocat o criză internaţională şi a condus peninsula în pragul conflictului. Patru sud-coreeni au fost ucişi atunci. În urma războiului din Coreea nu a fost semnat niciun armistiţiu, astfel că cele două state sunt din punct de vedere tehnic încă în război. Operaţiunile cu muniţie reală au încheiat două săptămâni de exerciţii la care au participat 300.000 de soldaţi sud-coreeni şi care au fost calificate drept provocare de Coreea de Nord. Încă înainte de demararea exerciţiului, armata nord-coreeană i-a avertizat pe ”provocatorii nebuni din Sud, care nu trebuie să uite niciodată lecţia din 2010”. În 2010, Phenianul a explicat că din cauza unui exerciţiu similar a bombardat insula Yongpyeong. Ministerul sud-coreean al Apărării a răspuns că ”orice agresiune a Nordului ar constitui un pas spre autodistrugere”.
INDONEZIA
Seism puternic
Un cutremur cu magnitudinea 6,9 s-a produs, vineri, în estul Indoneziei, a anunţat Institutul american de Geofizică (USGS), însă nu a fost emisă o alertă de tsunami. Seismul s-a produs la o adâncime de 48 de kilometri, în Marea Molucelor, între insulele Sulawesi şi arhipelagul Moluce. Cutremurul a fost resimţit puternic timp de cinci secunde, provocând panică în rândul locuitorilor, care şi-au părăsit locuinţele alergând, a declarat purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Catastrofe Naturale, care a precizat că nu a primit informaţii privind eventuale pagube sau victime. Indonezia este situată pe Cercul de Foc al Pacificului, unde plăcile continentale intră frecvent în contact, provocând o activitate seismică importantă.
JAPONIA
Camera Inferioară, dizolvată
Camera Inferioară a Parlamentului japonez a fost dizolvată oficial, vineri, în cadrul unei şedinţe plenare, la decizia premierului Shinzo Abe, care a vrut să provoace alegeri generale anticipate în decembrie. La doi ani de la sosirea sa la putere şi cu doi ani înainte de încheierea mandatului, şeful Guvernului a declarat că a considerat necesar să se folosească de acest drept pentru a întrerupe la jumătate mandatul încredinţat celor 480 de deputaţi, luând ”decizia grea” de a reveni asupra unei legi votate în 2012 cu privire la evoluţia TVA-ului nipon. El vrea să amâne pentru aprilie 2017 o a doua creştere a acestei taxe, prevăzută iniţial pentru octombrie 2015, constatând că prima creștere după 17 ani, care a avut loc în aprilie, a îngreunat relansarea economică. Noi alegeri generale ar urma să aibă loc la 14 decembrie. Numărul aleşilor va scădea de la 480 la 475, în virtutea unei legi privind reducerea mandatelor oferite.