CEHIA
Seism mortal
Trei muncitori au murit, vineri, după o mişcare telurică produsă în mina Karvina, situată în nord-estul Cehiei, anunţă autorităţile locale. Mişcarea telurică s-a produs la ora 12.45, la adâncimea de 900 de metri, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei miniere OKD. Trei angajaţi au murit, iar 12 au fost răniţi, a precizat oficialul citat. Seismul a fost simţit în mai multe sate din regiune. Mina Karvina se află la 300 de kilometri est de Praga.
SUA
Grav accident de muncă
Un angajat al Halliburton a decedat, iar alţi doi au fost grav răniţi, joi, în urma spargerii unei conducte de apă de înaltă presiune într-un complex petrolier din Colorado (vestul SUA). "În jurul orei locale 9.33, pompieri din Mountain View au fost trimişi pentru un accident industrial în complexul petrolier din Fort Lupton, unde o persoană a decedat, iar două sunt rănite, a anunţat Poliţia comitatului Weld din Colorado. Grupul de servicii petroliere Halliburton s-a arătat ”întristat” în legătură cu decesul unuia dintre angajaţii săi. Un purtător de cuvânt al Anadarko, compania care administrează acest complex, Halliburton fiind doar un subcontractant, a deplâns ”acest tragic accident care ne-a lăsat pe toţi cu inima frântă”.
GEORGIA
Doliu la nivel înalt
Fostul ministru georgian Kaha Bendukidze, arhitectul reformelor economice liberale din fosta republică sovietică şi consilier al preşedintelui ucrainean, Petro Poroşenko, a decedat joi seara, la vârsta de 58 de ani, în timpul unei vizite la Londra, au anunţat, vineri, colegii săi. ”Georgia l-a pierdut pe Kaha”, a scris, pe Facebook, fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili. ”Sunt şocat şi îngrozit. Un om de stat de o importanţă istorică a murit”, a adăugat el. Preşedintele ucrainean i-a adus, de asemenea, un omagiu consilierului său. ”Le transmit sincere condoleanţe apropiaţilor lui Kaha Bendukidze, precum şi milioanelor de persoane pentru care el a fost şi va rămâne o forţă aflată la originea marilor schimbări”, a scris Petro Poroşenko pe contul său de Twitter. Potrivit lui Saakaşvili, în Ucraina aveau loc discuţii privind numirea lui Kaha Bendukidze într-un post-cheie din Guvern. ”El considera că ajutând Ucraina servea cauza georgiană”, a declarat Saakaşvili. Om de ştiinţă înainte de destrămarea URSS, Kaha Bendukidze a făcut avere în Rusia şi s-a întors în Georgia, după Revoluţia Trandafirilor din 2003, care l-a înlăturat de la putere pe fostul preşedinte Eduard Şevardnadze. El a condus reforme economice liberale în calitate de ministru al Economiei, în timpul Preşedinţiei lui Saakaşvili.
SUA
Erori ale Secret Service
O anchetă internă dezvăluie că numeroase măsuri de securitate menite să împiedice un bărbat să pătrundă în Casa Albă, la jumătatea lui septembrie, după ce a sărit gardul, nu au fost respectate, scrie presa americană. Potrivit unui raport întocmit de Departamentul pentru Securitate Internă, după care ”The Washington Post” (WP) şi ”The New York Times” (NYT) au obţinut o copie, ”responsabilul cu câinii” din cadrul serviciului, însărcinat cu oprirea oricărei persoane care încearcă să pătrundă în Casa Albă, vorbea la telefonul mobil personal, în momentul faptei, şi nu purta casca pentru comunicaţii speciale în ureche. Din această cauză, el nu a auzit comunicaţiile radio despre faptul că o persoană a sărit gardul şi astfel a sosit prea târziu la faţa locului. În seara de 19 septembrie, Omar Gonzalez, în vârstă de 42 de ani, un fost combatant în Irak, s-a căţărat şi a sărit gardul înalt de 2,30 metri din nordul Casei Albe, a parcurs peste 60 de metri pe peluză, după care a fost urmărit şi somat de un agent Secret Service să se oprească. El a reuşit să pătrundă pe intrarea principală de la parter şi să traverseze mai multe încăperi, după care a fost oprit, până la urmă, în East Room. Gonzalez avea asupra sa un briceag, iar o cantitate de muniţie a fost găsită în maşină. Potrivit WP, raportul intern dezvăluie că un element ornamental al gradului sărit de Gonzalez lipsea. Elementul respectiv ar fi trebuit să-i îngreuneze escaladarea. De asemenea, lucrări de construcţie în partea de nord blocau vederea a numeroşi agenţi, care nu şi-au dat seama unde se afla intrusul şi nici cum să reacţioneze la comunicările prin radio, care au devenit în mod brusc haotice. Au existat cel puţin zece elemente care au contribuit în a-i permite lui Gonzalez să treacă de o serie de inele de protecţie, potrivit acestei anchete interne. Raportul evocă, de asemenea, proasta funcţionare a sistemelor de alarmă şi echipamentelor radio. Barack Obama şi familia sa nu se aflau la Casa Albă în acea seară, însă incidentul a provocat o polemică aprinsă cu privire la eşecul procedurilor privind protecţia preşedintelui, conducând la deschiderea unei anchete, demisia directoarei Secret Service şi inculparea lui Gonzalez pentru pătrundere ilegală într-un complex protejat şi agresarea câinilor Secret Service.
R. MOLDOVA
Observatori ruși la alegeri
Comisia Electorală Centrală din Rusia va trimite observatori la scrutinul parlamentar programat pe 30 noiembrie, în R. Moldova, anunţă preşedintele instituţiei, Vladimir Ciurov. Opoziţia din R. Moldova a cerut, în octombrie, suplimentarea numărului secţiilor de votare în Rusia, unde sunt numeroşi imigranţi moldoveni. ”Autorităţile moldovene îi împiedică intenţionat pe alegătorii din Rusia să voteze. Vom insista pe toate căile legale, inclusiv prin acţiuni de protest. Vom atrage atenţia comunităţii internaţionale asupra acestei probleme”, a declarat Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor din R. Moldova. R. Moldova a dispus crearea a doar trei secţii de votare la Moscova, unde se estimează că ar locui circa 500.000 de cetăţeni moldoveni, a spus Dodon.
SUEDIA
Vehemență... diplomatică
Suedia a adoptat un ton vehement, vineri, după ce s-a confirmat că un submarin străin a fost în apele sale teritoriale în luna octombrie. ”Nu ştim cine este responsabil de această încălcare, dar o spun foarte clar: acest lucru este absolut inacceptabil, nu vrem activităţi de recunoaştere în apele noastre”, a reacţionat premierul Suediei, Stefan Löfven. ”Persoanele care intenţionează să intre ilegal pe teritoriul Suediei trebuie să ştie ce riscuri enorme implică acest lucru. Ne vom apăra integritatea teritorială cu toate mijloacele posibile”, a avertizat Löfven. Şeful Statului Major al armatei suedeze, Sverker Göranson, a confirmat, prezentând imagini, că un submarin de mărime mică a intrat în apele suedeze. În perioada 17-24 octombrie, Suedia a efectuat operaţiuni de amploare în Marea Baltică, în apropiere de Stockholm, pentru depistarea unui submarin militar, posibil rusesc. Imaginile obţinute nu au permis identificarea submarinului. Rusia a negat că ar fi trimis vreun submarin în apele teritoriale suedeze.
PORTUGALIA
Greva asistentelor medicale
Asistentele medicale portugheze erau în grevă, vineri, pentru a protesta faţă de prelungirea programului lor de lucru, în pofida apelurilor Guvernului de suspendare a mişcării, pe fondul unei epidemii de legioneloză. Greva de 24 de ore era respectată de 78,6% dintre asistente, potrivit datelor comunicate de sindicatul lor, care se opune măsurilor de rigoare bugetară adoptate de Guvernul de centru-dreapta şi cere revenirea la programul de 35 de ore de lucru săptămânal. Ministerul Sănătăţii le ceruse joi asistentelor să îşi suspende mişcarea de protest, care prevede încă o zi de grevă, vinerea viitoare, invocând ”interesul public şi situaţia epidemiologică actuală extraordinară”. Un focar de legioneloză care s-a declanşat într-o localitate de la periferia capitalei Lisabona a provocat, începând de sâmbăta trecută, moartea a şapte persoane, dintre cele 311 persoane infectate. Asistentele portugheze au mai făcut o grevă de 48 de ore, la sfârşitul lui septembrie, pentru a protesta faţă de politica de austeritate a Guvernului, care a condus la o lipsă de efective şi la reduceri salariale importante.
ISRAEL
Amenințări Hamas
Aripa militară a mişcării islamiste Hamas a avertizat, joi, Israelul cu un nou val de violenţe, dacă va împiedica reconstrucţia Fâşiei Gaza, devastată de războiul din această vară. ”Le spunem tuturor părţilor că, dacă asediul impus Fâşiei Gaza nu este ridicat şi dacă obstacolele în reconstrucţia acestui teritoriu sunt menţinute, va avea loc o nouă explozie a violenţelor”, a declarat Abu Obeida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Ezeddine al-Qassam. Aceasta este prima declaraţie a lui Abu Obeida de la încheierea războiului dintre Israel şi grupările armate palestiniene, care a avut loc în perioada 8 iulie - 26 august şi s-a soldat cu 2.143 de morţi de partea palestiniană şi 73 de cea israeliană, majoritatea militari. Comunitatea internaţională a promis, în octombrie, 5,4 miliarde de dolari pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza. Însă acest teritoriu palestinian aşteaptă din partea Israelului să relaxeze blocada pe care a impus-o asupra sa în urmă cu opt ani.