ITALIA
Inundații mortale
În orașul italian Milano a fost decretată stare de urgență, după ce două râuri au ieșit din matcă, din cauza ploilor torențiale. Mai mult, la metroul din Milano s-a dat alarma pentru că apele s-au transformat în torenți ce au pătruns în stații. Timp de câteva ore, străzile din Milano au fost complet acoperite de apă. În acest context, școlile din mai multe cartiere au fost închise, iar șoferii au fost sfătuiți să lase mașinile acasă, pentru a permite autorităților să curețe principalele bulevarde. Până acum, două persoane şi-au pierdut viaţa în regiunea Lombardia, din cauza vremii nefavorabile. Este vorba despre un bărbat de 70 de ani, care a căzut într-un râu şi s-a înecat, şi de un angajat al unei primării, în vârstă de 36 de ani. În nordul țării, autoritățile italiene au decretat stare de urgență din cauza ploilor torențiale.
EGIPT
Atentat la metrou
Cel puţin 16 persoane au fost uşor rănite, ieri, după ce o bombă artizanală a explodat într-un vagon al unui tren de metrou din Cairo. Cel puţin patru persoane au fost rănite în urma exploziei, în timp ce alte 12 au fost rănite în busculada provocată de panică, în urma atacului. Atacul intervine în urma unei operaţiuni teroriste asupra unei nave a Marinei, în Mediterana, în urma căreia opt militari au fost daţi dispăruți. Egiptul este vizat periodic de atentate comise de islamişti, după ce militarii l-au destituit pe preşedintele Mohamed Morsi, în iulie 2013. Islamiştii susţin că au în vedere să-i răzbune pe susţinătorii lui Morsi, care, de la demiterea preşedintelui, au fost vizaţi de o campanie sângeroasă de reprimare, soldată cu peste 1.400 de morţi, majoritatea manifestanţi islamişti. Sute de susţinători ai fostului preşedinte Morsi au fost condamnaţi la moarte, în urma unor procese sumare, iar alte 15.000 de persoane au fost condamnate la închisoare. Doi poliţişti şi trei militari au fost ucişi, ieri, în două atacuri comise în nordul peninsulei Sinai. În primul atac, două persoane înarmate au ucis doi poliţişti la intrarea în oraşul Rafah, la frontiera cu Fâşia Gaza. În cel de-al doilea atac, trei soldaţi au fost ucişi de atacatori înarmaţi în timp ce se îndreptau spre oraşul al-Arish, capitala provinciei din nordul peninsulei Sinai.
LIBIA
Italian eliberat
Marco Vallisa, un inginer italian răpit în iulie, în Libia, a fost eliberat ieri şi a luat avionul spre Italia. Vallisa, care lucra pentru compania italiană de construcţii Piacentini, pe şantierul de modernizare a portului Zuwara, a fost răpit pe 5 iulie. Doi tehnicieni, un bosniac şi un muntenegrean răpiţi în acelaşi incident, au fost eliberaţi în ultimele 48 de ore. Fără a oferi detalii despre circumstanţele eliberării lui Marco Vallisa, Ministerul italian de Externe a evocat ”munca în echipă cu Ambasada Italiei din Tripoli”. Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate libiene, Marco Vallisa a fost eliberat după plata unei răscumpărări de aproape un milion de euro. Guvernul de la Roma a obţinut, în ultima perioadă, eliberarea mai multor italieni luaţi ostatici în Libia, ţară aflată în anarhie după înlăturarea regimului Muammar Gadhafi. Două maşini-capcană au explodat, ieri, în apropierea ambasadelor Egiptului şi Emiratelor Arabe Unite (EAU) din capitala libiană Tripoli, controlată de grupări islamiste. Doi membri ai echipei de securitate de la Ambasada Egiptului au fost uşor răniţi. Un oficial din Abu Dhabi a anunţat sub acoperirea anonimatului că trei persoane care nu deţin cetăţenia EAU, responsabile cu securitatea, au fost rănite în afara ambasadei, în urma exploziei, apreciind că aceasta a fost considerabilă. Ambasada Egiptului este închisă din luna ianuarie, iar misiunea diplomatică a Emiratelor Arabe Unite - din mai. De la sfârşitul lunii august, coaliţia de miliţii islamiste Fajr Libya controlează capitala Tripoli şi o parte din vestul Libiei. Membrii Guvernului şi Parlamentului, instituţii recunoscute de comunitatea internaţională, au părăsit capitala şi s-au refugiat în regiunile din estul ţării.
POLONIA
Diplomat rus expulzat
Un angajat al ambasadei ruse la Varşovia a fost expulzat din Polonia, în legătură cu scandalul de spionaj declanşat în octombrie, odată cu arestarea a doi cetăţeni polonezi suspectaţi că spionau pentru Rusia. Diplomatul rus se afla sub supraveghere, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez al Apărării, citat de cotidianul ”Rzeczpospolita”. Sub acoperirea diplomatică, cetăţeanul rus spiona, de fapt, pentru Serviciul Militar rus de Informaţii (GRU). Ofiţerul polonez Zbigniew J. a fost arestat luna trecută, împreună cu un civil, un jurist cu dublă cetăţenie, poloneză şi rusă, cei doi fiind suspectaţi de spionaj. Potrivit unor surse din Ministerul Apărării, contactele angajatului Ambasadei Rusiei au fost verificate cu atenţie, iar unul dintre acestea s-a dovedit a fi ofiţerul Zbigniew J. Cel mai probabil, ofiţerul polonez a intrat în legătură cu diplomatul rus la ceremoniile organizate în Polonia, în memoria soldaţilor ruşi. Ofiţerul polonez era adjunct al directorului departamentului pentru educaţie şi promovare din Ministerul Apărării de la Varşovia. Un tribunal militar a decis arestarea preventivă a suspectului, pentru trei luni.
FRANȚA
Protestele polițiștilor
Mii de agenţi de poliţie au manifestat, ieri, la Paris, denunţând condiţiile grele de lucru din domeniu. Mitingul, desfăşurat în centrul Parisului, intervine cu trei săptămâni înaintea alegerilor pentru conducerea Poliţiei. La manifestaţie au participat 8.500 de persoane, conform sindicatului Alliance. ”În momentul de faţă, s-a ajuns ca poliţistul să nu îşi mai înţeleagă meseria, să nu mai înţeleagă misiunile care îi sunt încredinţate”, a declarat Jean-Claude Delage, liderul sindicatului Alliance. ”Mijloacele materiale şi umane sunt deficitare, puterea de cumpărare a scăzut, misiunile au fost deturnate. Este necesar să fie redat sensul acestei meserii”, subliniază liderul sindical.
COREEA DE SUD
Traficul aerian şi rutier, restricționat
Autorităţile din Coreea de Sud au imobilizat la sol avioane, au reprogramat exerciţii militare şi au decis ca instituţiile să înceapă programul mai târziu, pentru a evita blocajele în trafic, în contextul desfăşurării examenului de admitere la facultăţi, considerat crucial pentru viitorul tinerilor. Aproximativ 650.000 de elevi au participat ieri la examenul de admitere la facultate, considerat critic pentru viitorul lor, atât în privinţa carierei, cât şi a căsătoriei. Succesul la acest examen presupune obţinerea unui loc la o universitate de elită, iar rezultatele bune sunt atât de importante încât întreaga ţară intră într-o ”perioadă de tăcere”. În ziua testului, Ministerul Transporturilor a interzis toate aterizările şi decolările pe o perioadă de 40 de minute, cât a durat principalul examen oral, care s-a desfăşurat simultan în 1.257 de centre la nivel naţional. Instituţiile publice şi marile companii, precum şi Bursa şi-au început programul cu o oră mai târziu decât de obicei, pentru a evita blocajele în trafic şi a se asigura că elevii ajung la timp pentru examen. Armata a reprogramat exerciţii ale artileriei şi Forţelor Aeriene, iar circulaţia autovehiculelor a fost interzisă pe o rază de 200 de metri de centrele de examinare. În plus, elevii care riscau să întârzie la examen au putut suna la numărul de urgenţă 112, pentru a cere ajutorul Poliţiei, mobilizată de asemenea cu maşini şi motociclete.
MEXIC
Proteste incendiare
Aproximativ 500 de profesori şi studenţi mexicani care protestează faţă de dispariţia a 43 de studenţi la sfârşitul lui septembrie au incendiat parţial, miercuri, Parlamentul statului Guerrero, dar şi vehicule. Manifestanţii, care anterior au devastat şi incendiat sediul secretariatului regional al Ministerului Educaţiei, au răscolit birourile unor aleşi locali şi au incendiat hemiciclul şi bilblioteca, după care s-au îndreptat către sediul guvernatorului, la Chilpancigo, capitala statului Guerrero. Protestatarii au incendiat deja, marţi, sediul Partidului Revoluţiei Instituţionale (PRI) al preşedintelui mexican Enrique Peña Nieto, după ce, cu o zi înainte, au blocat accesul la aeroportul internaţional Acapulco, o staţiune celebră din regiune. Protestele violente se succed în Mexic după ce ministrul Justiţiei a anunţat vineri că cei 43 de studenţi, daţi dispăruţi pe 26 septembrie, au fost probabil ucişi de membri ai unui grup de crimă organizată. 43 de studenţi ai şcolii normale Ayotzinapa au dispărut la 26 septembrie, în timp ce colectau fonduri în orăşelul Iguala. Autocarul lor a fost atacat de Poliţia locală, susţinută de membri ai cartelului Guerreros Unidos. Acest atac s-a soldat cu şase morţi, între care trei studenţi. Mai mulţi membri ai cartelului Guerreros Unidos, arestaţi în urma acestui atac, au dezvăluit că i-au asasinat pe studenţi, după care le-au ars cadavrele timp de 14 ore şi au aruncat rămăşiţele într-un râu.
INDIA
Chirurg arestat
Poliţia indiană a arestat un chirurg care a sterilizat, sâmbătă, peste 80 de femei, în centrul ţării, dintre care 13 au murit, iar alte câteva zeci sunt spitalizate din cauza unor complicaţii. R.K. Gupta a fost arestat, miercuri seara, pentru a fi interogat şi a fost prezentat ieri la tribunalul statului Chhattisgarh. Medicul a operat în cinci ore 83 de femei, care au fost indemnizate cu 1.400 de rupii (aproape 20 de euro) în cadrul unui program de sterilizare finanţat de stat, în vederea limitării creşterii populaţiei. Poliţia a confiscat echipamentul utilizat în timpul operaţiilor, suspectând că ar fi fost infectat încă înainte de primele intervenţii chirurgicale. Victimele au început să vomite şi să prezinte o scădere a tensiunii imediat după operaţie. Femeile au fost supuse unor sterilizări laparoscopice, un procedeu mai puţin invaziv. Intervenţia constă în blocarea trompelor uterine, de obicei sub o anestezie generală. Sterilizarea este una dintre metodele cele mai răspândite de planificare familială în India, o ţară în care numeroase state organizează operaţii de sterilizare în masă, vizând în general femei din zonele rurale. Teoretic, este vorba despre un demers voluntar, însă, potrivit unor ONG-uri, femeile sunt adesea puţin informate şi supuse unor presiuni puternice de către angajaţi guvernamentali locali. Aceste ONG-uri denunţă condiţii de igienă adesea deplorabile în care sunt efectuate aceste operaţii.