Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 13 Noiembrie 2014 / 00:00 365 accesări

SIRIA

Şapte copii ucişi

Şapte copii au fost ucişi, ieri, într-un atac cu rachete ce a vizat o şcoală din regiunea siriană Hama. Organizaţii teroriste au tras două rachete spre şcoala primară din satul Karnaz, provocând moartea a şapte copii şi rănirea altor patru, a declarat un oficial din Poliţie. Toţi copiii care au murit aveau mai puţin de 12 ani, a precizat oficialul citat. Satul Karnaz se află la 45 de kilometri nord-vest de oraşul Hama. Forţele guvernamentale au preluat, în februarie 2013, controlul asupra localităţii Karnaz. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei siriene şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic. Bilanţul conflictului este, potrivit estimărilor ONU, de aproape 200.000 de morţi.

PAKISTAN

Tragedie rutieră

Un accident grav s-a produs în Pakistan, unde 56 de oameni au murit şi alţi 18 au fost răniţi după ce un camion s-a ciocnit cu un autobuz plin cu pasageri. Tragedia a avut loc în sudul ţării, din cauza vitezei excesive. Autobuzul a luat foc imediat după impact, iar printre cei 56 de morţi sunt şi 18 copii. Pakistanul este una dintre ţările cu cele mai multe accidente rutiere, din cauza drumurilor proaste, a maşinilor întreţinute necorespunzător şi a şoferilor vitezomani. Se întâmplă însă rar ca astfel de evenimente să facă atât de multe victime.

JAPONIA

Protest extrem

Un bărbat s-a incendiat, marţi seară, la Tokyo, lăsând scrisori adresate premierului Shinzo Abe şi parlamentarilor, în care se pronunţă împotriva posibilităţii ca Japonia să participe la operaţiuni militare externe în scopul apărării unui aliat, scrie presa niponă. Pompieri şi poliţişti au fost avertizaţi marţi, cu puţin înainte de ora locală 19.00, în legătură cu un incendiu în parcul Hibiya, în apropiere de cartierul în care se află sediile ministerelor. Ajunşi la faţa locului, ei au stins flăcările, dar nu au putut să-l salveze pe bărbat, al cărui deces a fost confirmat la scurt timp după aceea, la spital. O cameră video pornită se afla pe o bancă din apropiere, înregistrând sinuciderea, iar scrisori adresate şefului Guvernului, Shinzo Abe, deputaţilor şi senatorilor erau aşezate alături. În aceste scrisori, bărbatul, care nu era identificat încă ieri, se pronunţă împotriva unui text privind Apărarea Colectivă. Guvernul japonez a luat, la începutul lui iulie, decizia istorică de a autoriza forţele armate să participe la operaţiuni militare externe, cu scopul de a ajuta aliaţi angajaţi în conflict, o premieră de la adoptarea, în 1947, a Constituţiei pacifiste. Shinzo Abe a dat însă asigurări că Japonia nu va fi implicată într-un război pentru apărarea unei ţări străine. În iunie, un bărbat a încercat să se sinucidă în acelaşi fel, după ce a susţinut un discurs prin care şi-a exprimat opoziţia faţă de acest proiect de reformă constituţională. Incidente de acest tip sunt, totuşi, rare în Japonia.

TURCIA

Militari americani agresați

Membri ai unui grup naţionalist turc au agresat ieri, la Istanbul, trei militari americani, provocând protestele Ambasadei SUA şi ale Pentagonului. Agresorii, care fac parte din Asociaţia Tineretului Turc (TGB), i-au insultat pe cei trei membri ai Forţelor Navale americane, care se aflau la Istanbul, după manevre militare efectuate în Marea Neagră, apoi au încercat să le pună saci pe cap. ”Yankeilor, plecaţi acasă!”, ”Jos imperialismul american!” şi ”Plecaţi din Turcia!” au strigat agresorii, înainte de sosirea forţelor de ordine. Ambasada SUA de la Ankara a denunţat un ”act teribil”. ”Agresiunea a fost comisă de huligani. Condamnăm acest act”, a declarat Steven Warren, purtătorul de cuvânt al Pentagonului. Militanţii turci au încercat astfel să se răzbune pentru un incident produs în anul 2003, la Suleymanieh, în Irak, când militari americani au arestat membri ai forţelor speciale turce. Incidentul a provocat consternare în Turcia.

AZERBAIDJAN

Elicopter militar armean, doborât

Forţele armate din Azerbaidjan au doborât, ieri, un elicopter militar armean, unul dintre cele mai grave incidente produse de la încheierea, în anul 1994, a conflictului dintre cele două ţări, pe tema regiunii Nagorno-Karabah. ”Pe 12 noiembrie, un elicopter militar de tip Mi-24 a încercat să atace poziţii ale armatei azere, în apropierea regiunii Agdam din Nagorno-Karabah. Elicopterul a fost doborât de armata azeră”, a anunţat Ministerul azer al Apărării. Potrivit autorităţilor de la Baku, părţi ale elicopterului au căzut în enclava Nagorno-Karabah, o regiune separatistă cu populaţie majoritar armeană, aflată în centrul conflictului separatist bilateral. Autorităţile separatiste din Nagorno-Karabah au anunţat că elicopterul le aparţine, precizând că a fost doborât în timp ce efectua un zbor de antrenament. Incidentele armate s-au multiplicat, în ultimele luni, în regiunea Nagorno-Karabah, anexată de Azerbaidjan din perioada sovietică, în cadrul unui conflict soldat cu 30.000 de morţi.

ITALIA

Români reținuți

Şapte cetăţeni români au fost reţinuţi în Italia, după ce s-au bătut într-o zonă centrală din Roma, relatează site-ul agenţiei Adnkronos. Cei şapte au fost implicaţi într-o altercaţie produsă în piaţa Partigiani din Roma. Carabinerii au intervenit după o solicitare privind o altercaţie între mai mulţi indivizi de origine română. În acest context, au fost reţinuţi şapte bărbaţi cu vârste cuprinse între 34 şi 56 de ani, care nu au reşedinţe în Italia şi sunt cunoscuţi de forţele de ordine.

GRECIA

Anarhiști în sediul AFP din Atena

Circa 50 de persoane aparţinând mişcării anarhiste greceşti au pătruns cu forţa în sediul AFP din Atena, pentru a cere agenţiei să publice un text despre moartea lui Rémi Fraisse, un tânăr militant ecologist ucis în timpul unor incidente violente produse în timpul unui protest din Franţa. Sosiţi marţi după-amiază, în grupuri de patru-cinci persoane, anarhiştii, după cum singuri s-au numit, au rămas circa 30-40 de minute în birourile Agence France-Presse (AFP), unde au intrat după ce au sunat la uşă. Ei au cerut publicarea, de pe computerele şi e-mailul AFP, a unui mesaj în limba franceză care să critice circumstanţele în care a murit Rémi Fraisse. Mesajul trebuia să fie adresat unui număr de apoximativ zece mişcări anticapitaliste şi anarhiste din Franţa. Neavând câştig de cauză, intruşii au părăsit în cele din urmă sediul AFP, răspândind manifeste în birouri. Tonul iniţial politicos al discuţiilor cu cei doi jurnalişti prezenţi la locul incidentului a devenit ameninţător la finalul vizitei, unul dintre anarhişti lăsând să se înţeleagă că acest refuz va avea consecinţe. O bombă artizanală a explodat, în 2008, la intrarea în sediul AFP din Atena, fără a răni vreo persoană, atentatul fiind revendicat de Conspiraţia Celulelor de Foc, o grupare anarhistă care între timp şi-a pierdut o mare parte dintre membri. Pe 26 octombrie, Remi Fraisse, un militant ecologist de 21 de ani, a murit în timpul unor confruntări cu forţele de ordine, în locul unde urma să fie construit un baraj contestat, la Sivens, în sud-vestul Franţei. Acest deces, care a provocat un şoc naţional, este primul în timpul unei manifestaţii reprimate de Poliţia din Franţa metropolitană după 1986. Conform rezultatelor anchetei, Remi Fraisse a murit în urma exploziei unei grenade ofensive lansate de jandarmi. De la decesul lui Rémi Fraisse, mai multe manifestaţii, multe umbrite de violenţe, precum cele de la Nantes şi Toulouse, au fost organizate în toată Franţa.

ISRAEL

Moschee incendiată

O moschee a fost incendiată, în noaptea de marţi spre miercuri, de colonişti israelieni, în satul Al Mughayir, în apropiere de Ramallah, în Cisiordania ocupată, au anunţat reprezentanţi ai serviciilor palestiniene de securitate. Colonişti au incendiat primul etaj al moscheei din satul Al Mughayir, situat în apropiere de colonia israeliană Shilo şi de un drum utilizat exclusiv de colonişti, au precizat oficialii citaţi, amintind că în 2012 a fost incendiată altă moschee din sat. De ani de zile, colonişti extremişti şi activişti de extremă dreapta comit agresiuni şi acte de vandalism împotriva palestinienilor, arabilor israelieni, lăcaşurilor de cult musulmane şi creştine şi chiar împotriva armatei israeliene. Tensiuni puternice sunt înregistrate în Ierusalimul de Est şi în Cisiordania, marcate de ciocniri între manifestanţi palestinieni şi forţele de ordine israeliene, precum şi de atentate palestiniene. Armata israeliană a suplimentat forţele în Cisiordania, iar Poliţia a consolidat măsurile de securitate pe întreg teritoriul Israelului, în urma unui atentat comis la Tel Aviv. Pe de altă parte, sinagoga din localitatea arabă Shfaram, din nordul Israelului, a fost vizată, marţi seară, de un atac cu sticle incendiare. Tensiunile au luat amploare şi în localităţile arabe israeliene, după ce un tânăr a fost ucis sâmbătă de Poliţia israeliană.

MAREA BRITANIE

Numărul românilor şi bulgarilor, în creştere

Numărul imigranţilor provenind din România şi Bulgaria care muncesc în Marea Britanie a crescut în ultimele luni, conform unor cifre oficiale citate de BBC News online.

Oficiul Naţional britanic pentru Statistică a anunţat că, în perioada iulie - septembrie 2014, 189.000 de români şi bulgari au muncit în Marea Britanie. Numărul era de 158.000 în trimestrul anterior şi de 140.000 în aceeaşi perioadă din 2013. În total, 1,8 milioane de imigranţi din state UE muncesc în Marea Britanie, cu 30.000 mai puţini decât în urmă cu trei luni, dar cu 182.000 mai mulţi comparativ cu anul trecut. Marea Britanie a eliminat, la începutul anului 2014, restricţiile pe piaţa muncii care existau pentru cetăţenii români şi bulgari.

SUA

Divorţ de un miliard de dolari

Un om de afaceri american a pierdut un miliard de dolari în urma unui divorţ. Este vorba despre un magnat al petrolului din Oklahoma, a cărui soţie va primi o parte din avere în proprietăţi şi acţiuni la diverse companii. Bărbatul are o avere de 14 miliarde de dolari, iar cei doi au pus capăt unui mariaj de 26 de ani. Nu este, însă, nici pe departe cel mai scump divorţ din istorie. Liderul acestui clasament neoficial este miliardarul rus Dmitri Ribolovlev, patronul echipei de fotbal AS Monaco - în primăvara acestui an, el i-a plătit fostei sale soţii nu mai puţin de patru miliarde şi jumătate de dolari.



12