SPANIA
Tragedie rutieră
12 persoane au murit într-un accident de autocar, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în sud-estul Spaniei, a declarat o purtătoare de cuvânt a Guvernului regional de la Murcia. Autocarul a căzut într-o râpă adâncă de câţiva metri, înainte de miezul nopţii, sâmbătă, din motive necunoscute. Testele de alcoolemie şi droguri efectuate asupra şoferului şi colegului său au fost negative, a precizat prefectul regiunii, Joaquin Bascuñana. Autocarul, care aducea acasă, de la Madrid, locuitori din satul Bullas, în regiunea Murcia, a căzut pe o parte. Acesta este cel mai grav accident înregistrat în Spania din 2008, când nouă turişti finlandezi au murit în sudul ţării. În iulie 2013, nouă persoane au decedat după ce autocarul în care se aflau a ieşit de pe carosabil, în centrul Spaniei.
ECUADOR
Autocar în prăpastie
15 persoane au murit, iar alte 15 au fost grav rănite în urma prăbuşirii, sâmbătă, a unui autocar într-o prăpastie, în Ecuador, a anunţat preşedintele Rafael Correa. Cauzele accidentului vor fi cercetate, dar, foarte adesea, acest gen de accidente se produc din imprudenţă, a declarat preşedintele ecuadorian. El a adăugat că se pare că autobuzul depăşea un camion, atunci când s-a produs accidentul. Autocarul, care asigura legătura între portul Manta şi Quito, la 2.850 de metri altitudine, a căzut într-o prăpastie de 500 de metri. În 2010, în ajunul Crăciunului, un autocar supraîncărcat a căzut în gol, din cauza unei probleme tehnice, un accident soldat cu 35 de morţi. În luna mai a acestui an, 12 studenţi şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii unui autocar într-o prăpastie de 150 de metri. În Ecuador, care numără 15 milioane de locuitori, aproximativ 13 persoane mor în fiecare zi în accidente rutiere.
ITALIA
Proteste
Mii de funcţionari italieni au manifestat sâmbătă, la Roma, la apelul celor mai importanţi lideri de sindicat, pentru a denunţa îngheţarea salariilor în ultimii şase ani şi reformele promise de şeful Guvernului Matteo Renzi. Organizatorii, care au mobilizat 50.000 de manifestanţi, au dat asigurări că aproape 100.000 de persoane participau la manifestaţii atunci când coloana a sosit la Piazza del Popolo. Poliţia nu a oferit nicio precizare în acest sens. Manifestanţii au defilat într-un climat festiv, sub un cer albastru după mai multe zile de ploi puternice. La marş au participat şi membri ai forţelor de ordine, care au ameninţat în septembrie că vor intra în grevă, dacă nu li se vor majora salariile. Liderul puternicului sindicat CGIL, Susanna Camusso, a reiterat ameninţările cu începerea unei greve generale în sectoarele public şi privat, cu toate că oficialii altor sindicate se arată mai prudenţi. Tensiunile sunt aprinse între Renzi şi sindicate, care au mobilizat deja, la 25 octombrie, sute de mii de manifestanţi la Roma, împotriva flexibilităţii pe care Guvernul italian intenţionează să o introducă pe piaţa muncii, pentru a favoriza angajările. ”Legile nu se scriu cu sindicatele, ci la Parlament”, a răspuns şeful Guvernului italian, care se sprijină pe cele 40% din voturi obţinute în alegerile europene din iunie pentru a-şi duce la capăt reformele şi tăierile bugetare indispensabile ţinând cont de imensa datorie publică a ţării sale.
SUA
Bucuria eliberării
Doi deţinuţi americani din Coreea de Nord, Kenneth Bae şi Matthew Todd Miller, eliberaţi în urma unei misiuni secrete fără precedent, la Phenian, a şefului serviciilor americane de informaţii, au sosit sâmbătă seara în SUA şi s-au întâlnit cu familiile lor. Preşedintele Barack Obama a salutat ”o zi minunată”, după anunţarea eliberării lui Kenneth Bae şi Matthew Todd Miller. Directorul Serviciilor Naţionale de Informaţii (DNI), James Clapper, s-a dus personal să-i aducă înapoi în ţară pe cei doi bărbaţi. Potrivit unui oficial american, această vizită foarte scurtă a lui Clapper la Phenian, de o singură zi, a avut loc în urma unei sugestii a nord-coreenilor, în urmă cu mai multe săptămâni, care au lăsat să se înţeleagă că ar putea să-i elibereze pe cei doi, cerând să fie trimis un oficial american de rang înalt, în acest sens. Şeful serviciilor de informaţii a fost ales atât datorită experienţei sale în probleme coreene, cât şi statutului său nediplomatic, ceea ce a permis ca vizita să nu fie plasată în cadrul diplomaţiei tradiţionale. După o zi în Coreea de Nord, Clapper a pornit către SUA împreună cu cei doi, aterizând sâmbătă, către ora locală 21.00 (duminică, 7.00, ora României), la baza militară Lewis-McChord, în statul Washington, unde au fost primiţi de către rude. Cele două eliberări au loc la două săptămâni după eliberarea-surpriză a altui american, Jeffrey Fowle. Astfel, în mod oficial, nu mai există americani deţinuţi în Coreea de Nord. Cele două ţări nu întreţin relaţii diplomatice, dar efectuează schimburi prin intermediul Suediei şi unui canal de comunicare, binecunoscut diplomaţilor, la sediul ONU, la New York. Kenneth Bae, un american de origine coreeană în vârstă de 42 de ani, care are probleme de sănătate, a fost încarcerat în noiembrie 2012 şi condamnat la 15 ani de închisoare, în aprilie 2013, fiind catalogat drept ”un activist creştin evanghelist care căuta să răstoarne Guvernul nord-coreean”. Matthew Miller, de 24 de ani, a fost condamnat la şase ani de închisoare, după ce a fost arestat în aprilie pentru că şi-a rupt viza şi a cerut azil statului stalinist.
GRECIA
Seism
Un cutremur cu magnitudinea de 5 grade pe scara Richter a avut loc, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în apropierea zonei de coastă a insulei greceşti Cefalonia, în Marea Ionică, potrivit Observatorului Geodinamic de la Atena. Nu au fost înregistrate victime sau pagube nmateriale pe insula afectată de două cutremure puternice în iarnă. Epicentrul cutremurului, înregistrat ieri la ora locală 1.15, s-a situat în mare, la opt kilometri de zona de coastă a Cefaloniei, la aproximativ 250 de kilometri de Atena. Cutremurele sunt frecvente în Grecia. În ianuarie, câteva mii de persoane au fost sinistrate pe insula Cefalonia, după două cutremure cu magnitudini de 5,8 şi 6.
SUA
Activitate seismică intensă
Sute de cutremure de mică intensitate, care se înregistrează în statul american Nevada din vară, au crescut în intensitate în ultimele zile, relatează CNN. Acest lucru nu înseamnă neapărat că va veni un cutremur devastator, apreciază seismologi din acest stat, adăugând că ”este totuşi bine să fii pregătit pentru orice eventualitate”. Seismologii numesc acest fenomen ”roi”, iar Institutul american de geofizică USGS le-a detectat cu regularitate. Spre exemplu, în septembrie, aproximativ 500 de minicutremure au avut loc în sud-vestul Californiei. Cel mai puternic a atins magnitudinea de 3,8, putând fi resimţit, dar fără să prezinte vreun pericol. Însă, în Nevada, ”roiul” bâzâie şi în zona Sheldon National Wildlife Refuge de la 12 iulie. Începând de la 30 octombrie, cutremurele au devenit mai puternice, trei depăşind magnitudinea 4. Cel mai puternic a avut loc marţi şi a atins magnitudinea de 4,6 - care se apropie de pragul cutremurelor ce pot provoca pagube uşoare. Potrivit Laboratorului Seismologic din Nevada (NSL), acest ”roi” este asemănător altor două anterioare, care au produs cutremure ceva mai puternice. Centrul acestei activităţi seismice este situat într-o zonă puţin populată, potrivit USGS. În zonă se află două localităţi, situate la o distanţă de aproximativ 65 de kilometri de centru, având fiecare câte aproximativ 2.500 de locuitori.