Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 08 Noiembrie 2014 / 00:00 882 accesări

MAREA BRITANIE

Act de canibalism

O femeie a fost ucisă într-un act de canibalism, iar presupusul său agresor a decedat după ce a fost atacat de poliţie cu un pistol cu electroşocuri de tip Taser, într-un hotel britanic, a anunţat, joi, BBC. Poliţia a declarat că a deschis o anchetă pentru omor, după moartea unei femei în vârstă de 22 de ani, la Sirhowy Arms Hotel din localitatea Argoed. Potrivit BBC, victima, care întreţinea o relaţie cu suspectul în vârstă de 34 de ani, a fost asasinată într-un act de canibalism. Poliţia a sosit la hotel în noaptea de miercuri spre joi, în jurul orei locale 1.30, după ce a fost informată despre atac. ”Locuiesc aici şi reprezint Argoed de 30 de ani, pot spune că aceasta este cea mai gravă tragedie care a lovit localitatea”, a declarat consilierul municipal Leon Gardiner, subliniind că locuitorii oraşului sunt în stare de şoc.

SUA

Elicopter militar prăbușit

Un elicopter al Gărzii Naţionale din statul american Idaho s-a prăbuşit în noaptea de joi spre vineri, în timpul unui zbor de antrenament, provocând moartea celor doi membri ai echipajului, relatează CNN. Elicopterul s-a prăbuşit la aproximativ trei kilometri sud de aeroportul Boise, a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii Naţionale, colonelul Timothy Marsano. Acesta a precizat că deocamdată nu se cunosc cauzele prăbuşirii elicopterului de tip Apache. Armata americană a demarat o anchetă privind circumstanţele prăbuşirii elicopterului militar.

CANADA

Tren deraiat

O persoană a fost dată dispărută, după ce un tren de marfă a deraiat, joi, în apropiere de oraşul Sept-Iles din Quebec, iar o parte dintre vagoane şi două locomotive au căzut într-un râu din apropiere, a anunţat o purtătoare de cuvânt a grupului minier Rio Tinto. Un convoi de 240 de vagoane era tractat de două locomotive. Prima locomotivă, în care se afla conductorul dat dispărut, s-a scufundat în întregime în apele râului, iar cea de-a doua, doar parţial. Trenul, aparţinând companiei IOC, al cărei acţionar majoritar este grupul australiano-britanic Rio Tinto, asigura legătura între golful Saint Lawrence şi minele de fier din nordul Quebecului. Accidentul a avut loc într-o regiune izolată, greu accesibilă, situată la aproximativ 20 de kilometri de oraşul Sept-Iles, la 900 de kilometri nord-est de Montreal. Locul accidentului nu este accesibil prin reţeaua rutieră. Potrivit primelor informaţii ale anchetei, calea ferată s-a prăbuşit din cauza unei alunecări de teren. În urma accidentului, o cantitate de combustibil s-a scurs în râul Moisie, unul dintre dintre cele mai cunoscute în estul Canadei pentru numărul mare de somoni. Fiecare locomotivă ar fi conţinut până la 15.000 litri de combustibil.

JAPONIA

Răniți la Fukushima

Trei muncitori au fost răniţi, vineri, la centrala avariată de la Fukushima, în timpul unor lucrări la rezervoarele de apă contaminată, dar nu au fost iradiaţi, a anunţat compania Tokyo Electric Power (Tepco). Căderea unui echipament din oţel a provocat rănirea celor trei muncitori, angajaţi ai companiei Tokyo Power Technology, parte a grupului Tepco. Unul dintre răniţi a fost transportat la spital de echipele speciale trimise cu elicopterul la faţa locului. Rănitul, în vârstă de aproximativ 50 de ani, este conştient, dar are tensiunea arterială instabilă, iar prognosticul este rezervat în acest moment, a precizat purtătorul de cuvânt al Tepco. Ceilalţi doi muncitori, a căror stare nu este gravă, au fost de asemenea transportaţi la spital. Accidentul a avut loc într-o zonă a centralei unde Tepco şi firmele subcontractante participă la construirea unor imense rezervoare de metal pentru a stoca apa contaminată sau din care au fost înlăturate parţial substanţele radioactive, pompată în instalaţii.

BELGIA

Incidente violente

Incidente violente au marcat manifestaţia la care au participat peste 100.000 de persoane, joi, la Bruxelles, împotriva măsurilor de austeritate ale noului Guvern de dreapta, într-o mobilizare socială istorică în Belgia. Zeci de poliţişti au fost răniţi, dintre care doi grav, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei din Bruxelles. Aproximativ 30 de protestatari au fost arestaţi. Crucea Roşie a anunţat că a acordat îngrijiri la faţa locului în 36 de cazuri, iar 24 de persoane au fost transportate la spital, dar nu a oferit detalii în legătură cu gravitatea rănilor. Incidentele au izbucnit la sfârşitul manifestaţiei, când un grup de protestatari turbulenţi şi sub influenţa băuturilor alcoolice a atacat forţele de ordine. Protestatarii, cu feţele acoperite, au aruncat cu pietre din pavaj şi sticle împotriva poliţiştilor, care au recurs la tunuri cu apă şi gaze lacrimogene. Manifestanţii, între 120.000 şi 130.000 de persoane, au protestat în linişte în centrul capitalei belgiene. Sindicatele au salutat mobilizarea fără precedent în ultimii 30 de ani. Participanţii la protest au denunţat programul de reforme economice şi sociale menit să realizeze economii de 11 miliarde de euro în următorii cinci ani. Programul prevede, printre altele, amânarea deciziei privind stabilirea vârstei de pensionare la 67 de ani, faţă de 65 de ani în prezent, începând din 2030. Măsurile, care marchează o ruptură faţă de politicile precedentului Guvern, au fost anunţate după formarea actualului Executiv, la începutul lunii octombrie, de către premierul liberal Charles Michel, aflat la conducerea unei coaliţii de dreapta formate şi cu naţionaliştii flamanzi din N-VA. Mai multe greve sunt prevăzute în următoarele săptămâni, înaintea unei greve generale anunţate pentru 15 decembrie, în întreaga ţară. Sindicatele şi opoziţia de stânga au denunţat decizia de a nu a aplica indexarea salariilor în funcţie de inflaţie în 2015, ceea ce înseamnă că salariile şi alocaţiile sociale vor fi îngheţate anul viitor.

AUTORITATEA PALESTINIANĂ

Explozii în Gaza

Cel puţin zece explozii au vizat, vineri dimineaţa, case şi maşini ale unor membri ai mişcării palestiniene Fatah, în Fâşia Gaza. Nicio persoană nu a fost rănită. Motivele exploziilor erau necunoscute. Deflagraţiile au fost denunţate atât de către mişcarea Fatah a preşedintelui palestinian, Mahmoud Abbas, cât şi de către mişcarea islamistă Hamas, care controlează această enclavă palestiniană. Exploziile au avut loc în decurs de câteva ore, înainte de ora locală 6.30. Una dintre ele a vizat o estradă montată în vestul oraşului Gaza, în vederea comemorării a 10 ani de la moartea lui Yasser Arafat, principalul fondator al Fatah. Este pentru prima dată după mai mulţi ani când comemorarea morţii lui Arafat va avea loc în mod public în Fâşia Gaza, asupra căreia mişcarea islamistă Hamas a preluat controlul în urma unui război civil cu mişcarea laică Fatah, în 2007. În mod teoretic, Hamas a cedat puterea în Fâşia Gaza în momentul formării, pe 2 iunie, a unui Guvern alcătuit din personalităţi independente, în urma reconcilierii sale cu Fatah.

UNGARIA

Varianta lui Orban

SUA fac presiuni asupra Ungariei din cauza cooperării cu Rusia în domeniul energetic, a declarat premierul ungar, Viktor Orban, în prima reacţie la criticile Washingtonului cu privire la politica Guvernului de la Budapesta. Viktor Orban a asigurat că politica sa nu este pro-rusă, ci pro-ungară. Opţiunile energetice ale Ungariei vizează doar consolidarea competitivităţii economice şi, în acelaşi timp, reducerea dependenţei, a insistat el. Premierul conservator, acuzat de derive autoritare atât în Ungaria, cât şi din străinătate, a evitat până în prezent să comenteze criticile lansate începând din vară de Washington. În septembrie, preşedintele Barack Obama a menţionat Ungaria printre ţările unde există ameninţări la adresa societăţii civile. De asemenea, diplomaţia americană a criticat, în ultimele săptămâni, evoluţia negativă a Ungariei şi a interzis accesul în SUA pentru şase oficiali ungari suspectaţi de corupţie, printre care se află şi directoarea Fiscului. În opinia premierului Viktor Orban, nervozitatea SUA ar avea legătură directă cu susţinerea Guvernului de la Budapesta pentru proiectul South Stream, susţinut de gigantul rusesc Gazprom. Gazoductul South Stream are în vedere aprovizionarea Europei cu gaze din Rusia, ocolind Ucraina. Proiectul a fost blocat de UE, în cadrul sancţiunilor impuse Moscovei pentru rolul în conflictul din Ucraina, sancţiuni calificate drept contraproductive de Ungaria. Orban a mai afirmat că Washingtonul a reproşat Ungariei finanţarea printr-un împrumut rusesc a lucrărilor de extindere la singura centrală nucleară ungară.



12