Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 31 Octombrie 2014 / 00:00 498 accesări

SUA

Avion militar prăbușit

Un avion de vânătoare s-a prăbuşit, miercuri, în apropiere de baza aeriană Point Mugu, în comitatul Ventura, la nord-vest de Los Angeles, în vestul SUA, iar pilotul a decedat. Serviciile de pompieri au intervenit în urma prăbuşirii unui avion de vânătoare Hunter Hawker în apropiere de baza navală Point Mugu, la ora locală 17.13, iar autoritatea federală care anchetează asupra accidentelor de transporturi, în special aviatice, (NTSB), va examina circumstanţele producerii incidentului.

TURCIA

Noi alerte cu un praf suspect

Ministerul turc de Externe şi Ambasada Norvegiei la Ankara au fost vizate, ieri, de noi alerte din cauza unui praf suspect, după o serie de alerte false de acelaşi tip în mai multe consulate la Istanbul. Echipe specializate din cadrul Agenţiei turce pentru Situaţii de Urgenţă (Afad) au intervenit la sediile ministerului şi ambasadei. În clădirea din centrul capitalei turce în care funcţionează ambasada Norvegiei se află şi ambasadele Mexicului şi Croaţiei. Mai multe consulate, între care al Franţei şi al SUA, au primit, săptămâna trecută, acelaşi tip de plicuri care conţineau o substanţă galbenă. În urma unor examene, s-a constatat că era doar praf de cretă. Ministerul turc al Sănătăţii a exclus rapid prezenţa unor substanţe toxice, precum bacilul antraxului sau toxina bacilului botulinic. În total, 25 de persoane care au manipulat plicurile au fost plasate sub observaţie, ca măsură de precauţie. Aceste alerte sunt lansate în contextul în care numeroase state occidentale şi-au consolidat măsurile de securitate în faţa unor eventuale ameninţări din partea grupării jihadiste Statul Islamic (SI), care asediază, de peste o lună, oraşul sirian kurd Kobane, aflat în apropiere de frontiera cu Turcia.

SIRIA

Ostatici eliberați

Jihadiştii din cadrul grupării teroriste Stat Islamic (SI) au eliberat miercuri 25 de elevi kurzi pe care această grupare i-a răpit în mai, în nordul Siriei, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Aceşti ostatici sunt ultimii eliberaţi din cei 135 de elevi kurzi răpiţi la 29 mai. Un grup de elevi cu vârste între 13 şi 15 ani au fost răpiţi în timp ce se întorceau la Kobane după ce au dat examene în oraşul Alep (nord). În săptămânile care au urmat răpirii, cinci tineri au reuşit să scape, după care 37 au fost eliberaţi, printre care şi zece fete, potrivit OSDO. În septembrie, SI a eliberat alţi 70 de elevi, apoi mai mulţi copii individual, înainte de ultimul grup de miercuri. Aceste eliberări au avut loc în pofida unor lupte violente între SI şi forţele kurde pentru controlul asupra oraşului Kobane, situat la graniţa dintre Siria şi Turcia.

SUA

Falsă tentativă de asasinare a lui Obama

Un bărbat de 30 de ani a fost acuzat, miercuri, că a denunţat o falsă tentativă de asasinare a preşedintelui american, Barack Obama, pentru a se răzbuna pe colegul lui de apartament. Juan Medina este acuzat că a sunat la poliţie, pe 29 august, afirmând că fostul lui coleg de apartament este în drum către New York, înarmat cu două puşti de asalt, pentru a-l ucide pe preşedinte, care la momentul respectiv se afla în vizită acolo. Acuzarea afirmă că Medina a făcut acest lucru pentru a se răzbuna pe colegul lui, deoarece acestea ieşea cu una dintre prietenele sale. La telefon, el s-a recomandat drept ”Hassan” şi a dat adresa prietenului său din Connecticut. Bărbatul a fost arestat miercuri dimineaţă, la Yonkers, o periferie a New York-ului, şi a compărut în faţa unui tribunal federal, care l-a eliberat în schimbul unei cauţiuni de 25.000 de dolari. Această falsă mărturie l-ar putea costa cinci ani de închisoare. Presupusul suspect l-a denunţat la rândul lui la poliţie pe autorul acestei farse. Abia după trei interogatorii cu Secret Service, Medina a recunoscut că a sunat de pe o cartelă preplătită pe care ulterior a vândut-o.

COREEA DE NORD

Oficiali executaţi în public

Cel puţin 50 de persoane, printre care s-au numărat şi câţiva oficiali nord-coreeni, au fost executate în public, anul acesta, de regimul dictatorial de la Phenian, pentru că au vizionat seriale sud-coreene, introduse ilegal în ţară. Potrivit serviciilor secrete ale Coreei de Sud (NIS), autorităţile nord-coreene au condamnat la moarte şi executat zece oficiali din Partidul Muncitorilor, condus de dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, pentru că au vizionat seriale TV din Coreea de Sud. Oficialii, care au fost acuzaţi şi de luare de mită şi adulter, ar fi persoane apropiate unchiului lui Kim Jong-un, Jang Song-thaek, care a fost executat anul trecut. Nu se ştie încă dacă printre cei executaţi recent se află şi şase oficiali a căror dispariţie a fost raportată la începutul acestei luni. Presa şi internetul se află sub un control strict în Coreea de Nord, dar, în ciuda condiţiilor dure, emisiunile şi serialele de televiziune străine au devenit din ce în ce mai populare, în ultimii ani. Unele emisiuni ar fi difuzate pe internet în secret, în timp ce altele sunt introduse ilegal în ţară, pe suport DVD, casete video şi carduri de memorie, fiind apoi vândute pe piaţa neagră. Regimul de la Phenian interzice celor 24 de milioane de locuitori să urmărească emisiuni din străinătate, de teamă ca ideologia nord-coreeană să nu fie subminată de influenţele străine. Oricine este prins distribuind materiale ilicite este acuzat de crime împotriva statului şi este executat, iar cei care vizionează materiale interzise sunt condamnaţi la închisoare sau muncă silnică.

FRANȚA

Centrale nucleare survolate de drone

Şapte centrale nucleare franceze, dintre care una dezafectată, au fost survolate de avioane fără pilot în cursul acestei luni, fără consecinţe asupra siguranţei sau funcţionării instalaţiilor, a anunţat grupul energetic EDF, care a depus o plângere în acest sens. Prima prezenţă a unei drone a fost detectată la 5 octombrie, deasupra centralei dezafectate de la Creys-Malville, din estul ţării. Celelalte zboruri au fost înregistrate deasupra centralelor nucleare din nord, la Gravelines, în est, la Cattenom, Bugey, Chooz, în centru-est, la Nogent-sur-Seine şi în sud-vest, la centrala de la Blayais. Prezenţa avioanelor fără pilot a fost detectată în special în săptămâna 13-20 octombrie, în general în cursul nopţii sau dimineaţa, potrivit EDF, care a precizat că a depus de fiecare dată o plângere la poliţie. Potrivit organizaţiei Greenpeace, survolările în cauză au avut loc, în unele cazuri, în aceeaşi zi în patru locuri aflate la distanţe unele faţă de altele - Bugey, Gravelines, Chooz, Nogent-sur-Seine, ceea ce confirmă o operaţiune la scară largă. Sediul Comisariatului pentru Energie Atomică din Saclay, aflat la periferia Parisului, a fost de asemenea survolat de o dronă, a afirmat Greenpeace, care neagă orice implicare în aceste incidente. În mai 2012, un activist al organizaţiei a survolat centrala de la Bugey cu o parapantă cu motor, iar ulterior a aterizat în clădirea cu instalaţii nucleare. Scena a fost filmată dintr-un avion fără pilot de Greenpeace, care a dorit să atragă atenţia autorităţilor, între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale, cu privire la vulnerabilitatea centralelor nucleare, în eventualitatea unui raid aerian.

PORTUGALIA

Grevă aeriană

Traficul aerian era puternic perturbat ieri, în Portugalia, din cauza unei greve de 24 de ore a personalului navigant al companiei aeriene naţionale TAP. Aproape 60% dintre cele 320 de zboruri zilnice au fost anulate, doar cele ale filialei regionale Portugalia fiind asigurate, dar şi un minimum serviciu către Madeira, Azore şi São Paulo, a declarat o purtătoare de cuvânt TAP. Greva a denunțat ”încălcări ale acordului de întreprindere care generează o deteriorare continuă şi sistematică a condiţiilor de muncă”, potrivit Sindicatului Naţional al Personalului din Aviaţia Civilă (SNPVAC), aflat la originea grevei. Nivelul participării la protest atingea ieri dimineaţă aproape 100%, potrivit lui Nuno Fonseca, liderul sindicatului, care revendică respectarea timpului de odihnă între zboruri şi dreptul la odihnă cel puţin un weekend din şapte. Greva produce pierderi de cel puţin cinci milioane de euro pe zi companiei. O nouă grevă de 24 de ore este prevăzută mâine, iar personalul navigant al TAP şi-a anunţat intenţia de a înceta activitatea încă două zile, pe 30 noiembrie şi 2 decembrie. Prima companie europeană în privinţa legăturilor către Brazilia, TAP a obţinut, în 2013, un profit net de 34 de milioane de euro, în creştere cu 42%, mulţumită unui număr-record de pasageri. Reversul medaliei este că această creştere rapidă a companiei a generat o penurie de aeronave, aflată atât la originea unei serii de incidente tehnice şi întârzieri, cât şi a unei greve a piloţilor, în august. Guvernul a anunţat că vrea să relanseze privatizarea TAP până la sfârşitul anului, după un prim eşec în decembrie 2012.

BELARUS

Sancțiuni prelungite

UE a anunţat, ieri, prelungirea cu un an a sancţiunilor contra statului Belarus, denunţând lipsa progreselor în privinţa respectării drepturilor omului, în materie de stat de drept şi democraţie. Lista persoanelor şi entităţilor vizate a fost modificată, fiind retrase 24 de persoane din 243 şi şapte entităţi din 25. ”Decizia nu comportă nicio modificare a politicii UE faţă de Belarus. UE menţine contactele cu Belarusul, adoptând un punct de vedere critic faţă de această ţară condusă în mod autoritarist, de peste 20 de ani, de Aleksandr Lukaşenko”, precizează UE.



12