Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 30 Octombrie 2014 / 00:00 510 accesări

GERMANIA

Păsări din specii protejate vânate în România, confiscate

Aproximativ 200 de păsări din specii protejate vânate în România au fost găsite în bagajele unui cetăţean italian, pe aeroportul din Munchen, relatează ediţia germană a publicaţiei ”The Local”. Cetăţeanul italian, în vârstă de 65 de ani, le-a spus autorităţilor germane că duce păsările - ciocârlii şi fâse de luncă - în Italia, unde urma să le consume cu familia. Bărbatul a declarat că este vânător amator şi că vine din România, unde a vânat păsările. ”Nu am mai avut un astfel de caz din anul 2006, când un bărbat a încercat să intre în Germania cu 2.000 de păsări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului Vamal din Munchen. Păsările sălbatice sunt protejate de legislaţia UE. Agenţii germani au confiscat cele 200 de păsări, iar vânătorul italian ar putea plăti o amendă de 1.000 de euro.

SUA

Scene de groază la New York

Un bărbat a decapitat o femeie şi i-a târât cadavrul pe străzile din New York, lumea crezând iniţial că era vorba de o farsă de Halloween, informează site-ul postului Fox News. După ce autoritățile au intrat pe fir, s-a aflat că, de fapt, un bărbat în vârstă de aproximativ 30 de ani a decapitat o femeie într-un apartament din districtul new-yorkez Long Island. Imediat după comiterea crimei, a luat cadavrul şi craniul şi le-a târât pe străzile din New York. Cadavrul a fost găsit de poliţie la o distanţă de aproximativ 1.500 de metri de apartamentul în care a fost comisă crima. Iniţial, oamenii care au asistat la scenă au crezut că era o glumă macabră făcută cu ocazia sărbătorii Halloween. După câteva minute, presupusul criminal a fugit şi s-a aruncat în faţa unui tren, în zona Farmingdale din New York. Anchetatorii încearcă să stabilească circumstanţele crimei urmate de sinucidere şi care era relaţia între cei doi. Potrivit concluziilor anchetei preliminare, nu este vorba de un atac terorist.

RUSIA

Controloare de trafic aerian, inculpată

O controloare de trafic aerian a fost inculpată ieri în Rusia, pentru încălcarea normelor de securitate, în cadrul anchetei privind accidentul aviatic de la Moscova în care a murit directorul companiei franceze Total, Christophe de Margerie. Controloarea de trafic aerian stagiară Svetlana Krivsun, aflată în arest la domiciliu, a fost inculpată pentru încălcarea normelor de securitate, provocând moartea a cel puţin două persoane, a anunţat comisia care conduce ancheta în acest caz. Dacă va fi găsită vinovată, tânăra riscă până la cinci ani de închisoare, potrivit legii ruse. Aceasta este prima inculpare în ancheta privind accidentul aviatic în care şi-au pierdut viaţa Christophe de Margerie, cei doi piloţi ai avionului şi o însoţitoare de zbor. Avionul directorului companiei petroliere franceze Total s-a ciocnit, în noaptea de 20 spre 21 octombrie, cu o maşină de deszăpezire, la aeroportul Vnukovo din Moscova, iar ulterior s-a prăbuşit. Justiţia rusă a decis deja arestarea preventivă a şoferului maşinii de deszăpezire, Vladimir Martinenko, care, potrivit anchetatorilor, avea o alcoolemie de 0,6 g/l alcool în sânge, în momentul accidentului, precum şi a şefului echipei care asigura curăţarea pistei, Vladimir Ledeniov, şi a controlorului de trafic aerian Aleksandr Kruglov. Svetlana Krivsun şi resonsabilul cu monitorizarea zborurilor, Roman Dunaev, au fost, la rândul lor, plasaţi sub arest la domiciliu. Ancheta în acest caz continuă.

POLONIA

Prezenţa militară în est, consolidată

Polonia va consolida, în următorii ani, prezenţa militară în estul ţării, la frontiera cu Ucraina, a anunţat, ieri, ministrul polonez al Apărării, Tomasz Siemoniak. Planul prevede suplimentarea efectivelor militare în bazele situate în estul ţării şi investiţii în infrastructura regională. ”Nu vreau să ofere cifre, pentru că este prematur”, a spus ministrul. ”Trebuie trase învăţăminte de pe urma crizei din Ucraina. Dar suplimentarea forţelor nu este doar o reacţie de urgenţă, ci se încadrează în redistribuirea forţelor armate, la 25 de ani de la căderea comunismului. Vrem un program pe termen lung; este momentul propice pentru dezvoltarea şi implementarea unui astfel de program”, a subliniat Siemoniak.

COREEA DE SUD

Atacuri informatice

Zeci de mii de smartphone-uri sud-coreene au fost vizate de atacuri informatice lansate din Coreea de Nord, cu ajutorul unor programe informatice distructive, ascunse sub forma unor jocuri. Reprezentanţi ai serviciilor de informaţii din Coreea de Sud (NIS) au explicat că peste 20.000 de smartphone-uri ar fi fost infectate de aceste programe postate pe site-uri sud-coreene, în perioada mai - septembrie. În raportul prezentat în Parlament, NIS a explicat că i-a ajutat pe proprietarii site-urilor vizate şi Guvernul de la Seul să elimine aplicaţiile şi să stopeze noi atacuri informatice. Potrivit serviciilor de informaţii sud-coreene, peste 75.000 de tentative de atacuri informatice asupra unor instituţii guvernamentale de la Seul, majoritatea provenind din Coreea de Nord, s-au înregistrat între ianuarie 2010 şi septembrie 2014. În ultimii ani, hackerii au folosit programe distructive sau e-mail-uri conţinând viruşi, pentru a ataca instituţii militare, bănci şi agenţii guvernamentale sau posturi de televiziune şi site-uri de internet ale presei din Coreea de Sud. Coreea de Nord ar avea o unitate dedicată atacurilor informatice din care fac parte cel puţin 3.000 de persoane. Phenianul a respins acuzaţiile autorităţillor sud-coreene şi a afirmat că acestea au în vedere tensionarea relaţiilor dintre cele două state.

SUA

Securitate sporită

SUA au anunţat, marţi, consolidarea măsurilor de securitate în clădirile federale, din cauza unor ameninţări cu atentate, o decizie luată la o săptămână de la atacurile care au costat viaţa a doi militari în Canada. Secretarul pentru Securitate Internă, Jeh Johnson, a luat această decizie în urma apelurilor repetate ale unor organizaţii teroriste la atacarea SUA. El a anunţat că aceste măsuri, care nu vor fi precizate şi vor fi constant reevaluate din motive de securitate, vor fi luate în diverse clădiri guvernamentale de la Washington şi din alte oraşe americane importante. FPS, agenţia federală însărcinată cu implementarea acestor măsuri, este responsabilă de 9.500 de clădiri federale frecventate de 1,4 milioane de persoane în fiecare zi. Miercurea trecută, caporalul Nathan Cirillo a fost ucis la Ottawa de gloanţele unui atacator, împuşcat ulterior de poliţie. Subofiţerul Patrice Vincent a fost zdrobit la Saint-Jean-sur-Richelieu (Quebec) de maşina lui Martin Rouleau-Couture, un aspirant la jihadism, împuşcat la rândul său la câteva minute după atac, de forţele de ordine. Canada este membră a coaliţiei internaţionale contra organizaţiei jihadiste Stat Islamic.

UNGARIA

Protest uriaș

Aproximativ 100.000 de persoane au participat, marţi seară, la manifestaţia organizată la Budapesta în semn de protest faţă de taxa suplimentară pe internet, acesta fiind cel mai mare miting organizat de când Guvernul Orban a ajuns la putere, în 2010. Un proiect al Guvernului prevede o taxă de 150 de forinţi (0,50 euro) pentru fiecare gigabyte transferat, o sumă pe care partidul premierului conservator a promis să o plafoneze la echivalentul a doi euro pe lună pentru persoanele fizice. Proiectul este criticat dur de Comisia Europeană, care a cerut retragerea acestuia. Cabinetul condus de Viktor Orban a respins acuzaţiile privind încălcarea libertăţilor democratice, subliniind că este vorba de echilibrarea regimului fiscal în toate domeniile de activitate.

MAREA BRITANIE

Eșec

Coaliţia aflată la putere în Marea Britanie nu a reuşit să ajungă la un acord, marţi, cu privire la o propunere de lege care prevede organizarea unui referendum pe tema apartenenţei ţării la UE. Apărat de Bob Neill, deputat al Partidului Conservator al premierului David Cameron, acest text ar fi garantat organizarea unui referendum pe această temă în 2017, indiferent de partidul care se va afla la putere după alegerile legislative din mai 2015. În faţa popularităţii tot mai mari a partidului populist şi antieuropean UKIP, Cameron a promis, la sfârşitul lui 2013, să organizeze un astfel de refendum, dacă va câştiga alegerile. Textul a fost adoptat în primă lectură de deputaţii britanici, la 17 octombrie, şi urma să fie supus votului în a doua lectură în Camera Inferioară a Parlamentului, înainte de a fi trimis în Camera Lorzilor. Dar incapacitatea partidelor de a se pune de acord a împiedicat supunerea lui la vot în Camera Comunelor. Potrivit liberal-democraţilor, pro-europeni, aliaţii lor conservatori au sabotat în mod deliberat propunerea de lege, care anulează argumentul potrivit căruia votul în favoarea conservatorilor în 2015 este singurul mod de a garanta organizarea acestei consultări populare. Bob Neill a declarat că liberal-democraţii i-au ”asasinat” în mod deliberat textul. ”Nu ar fi îndrăznit să voteze împotriva unui referendum privind UE în Camera Comunelor”, a declarat el.

SUEDIA

Interzicerea participării la conflicte externe

Ministerul suedez de Externe doreşte adoptarea cu rapiditate a unei legi care să îi împiedice pe cetăţenii suedezi să participe la conflicte militare în străinătate, în speranţa descurajării adepţilor jihadului. ”Vrem să criminalizăm participarea la antrenamente şi la lupte în cadrul organizaţiilor teroriste aflate pe lista neagră a Naţiunilor Unite”, a explicat ministrul Justiţiei, Morgan Johansson. Suedia nu intenţionează să le retragă cetăţenia combatanţilor, aşa cum are de gând Norvegia. Potrivit serviciilor de spionaj, 90 de suedezi luptă în Irak şi Siria pentru grupul terorist Stat Islamic.



12