SUA
Bărbat arestat pe peluza Casei Albe
Un bărbat a fost reţinut, miercuri, după ce a escaladat gardul Casei Albe şi a intrat pe peluză, dar fără să ajungă la clădirea în care locuieşte preşedintele american, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu o lună, într-un alt incident. Bărbatul a fost condus la un spital din apropiere. În vârstă de 23 de ani, acesta a fost identificat drept Dominic Adesanya, un locuitor din Bel Air, statul Maryland. El nu era înarmat în momentul arestării. Într-o înregistrare video difuzată de televiziuni americane, un bărbat este surprins în timp ce loveşte cu piciorul câinii care se aruncă asupra sa. El este imobilizat ulterior de agenţi Secret Service. Doi câini răniţi în timpul incidentului au fost transportaţi la un veterinar, a precizat Secret Service. În seara lui 19 septembrie, un fost militar, Omar Gonzalez, în vârstă de 42 de ani, înarmat cu un briceag, a escaladat aceeaşi porţiune de gard, a parcurs peste 60 de metri pe peluză şi a reuşit să pătrundă pe intrarea principală, la parterul Casei Albe. El a traversat mai multe încăperi, după care a fost reţinut. Barack Obama şi familia sa nu se aflau la Casa Albă, dar a izbucnit o polemică asupra breşelor în procedurile de protecţie a preşedintelui american, conducând la deschiderea unei anchete şi demisia directoarei Secret Service. Plasat în detenţie după ce a fost arestat, Omar Gonzales este anchetat pentru pătrundere ilegală într-un edificiu protejat, port de armă periculoasă şi deţinere ilegală de muniţie. O judecătoare federală a dispus miercuri ca acesta să fie expertizat psihiatric, după ce o primă evaluare a conchis că este iresponsabil din punct de vedere penal.
ITALIA
Femeie de culoare, agresată
O femeie originară din Guineea a fost agresată într-un autobuz din Roma şi acuzată că ar fi infectată cu virusul Ebola, care a provocat peste 4.800 de decese în Africa de Vest, relatează site-ul TheLocal.it. Victima, Fataomata Sompare, în vârstă de 26 de ani, se afla într-un autobuz din Roma, când a fost atacată de un grup de persoane care i-au cerut să coboare întrucât este infectată cu Ebola. Tânăra a fost salvată în urma intervenţiei altor călători, iar ulterior a fost transportată la spital, cu multiple răni. Avocatul tinerei a depus o plângere în urma incidentului. Pe de altă parte, o fetiţă de 3 ani nu a mai fost primită la grădiniţă, la Roma, după o vacanţă împreună cu părinţii în Uganda, de teamă că ar fi contractat virusul Ebola. Fetiţei i s-a interzis să revină la grădiniţa din Fiumicino în urma unui protest al părinţilor celorlalţi copii, care şi-au exprimat temerea că ar fi contractat virusul Ebola. Un incident asemănător a avut însă loc la începutul lunii, într-o şcoală din nord-vestul Angliei, unde unui copil din Sierra Leone i-a fost interzis accesul la orele de curs, în urma unor solicitări din partea părinţilor celorlalţi elevi.
GERMANIA
Minore americane arestate
Trei minore americane de origine sudaneză şi somaleză, suspectate că au vrut să se alăture jihadiştilor via Turcia, au fost reţinute în Germania şi repatriate la Denver, în statul american Colorado, potrivit unor informaţii prezentate de postul CNN și parţial confirmate miercuri de Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI, poliţia federală) şi autorităţi germane. Taţii celor două surori şi al unei prietene a acestora au semnalat pe 17 octombrie dispariţia fiicelor lor, care au părăsit domiciliile având asupra lor paşapoartele şi o sumă de 2.000 de dolari în numerar, potrivit unui document emis de Biroul şerifului comitatului Arapahoe, citat de CNN. Familiile de origine somaleză şi sudaneză au declarat pentru FBI că ele cred că cele trei fete, în vârstă de 15, 16 şi 17 ani, se aflau în drum către Turcia, un punct de intrare important către jihadiştii din cadrul grupării Statul islamic (SI). Cele trei adolescente au declarat pentru Poliţia locală că au fost arestate în Germania, pe aeroportul din Frankfurt, şi repatriate luni, adică la trei zile după ce au fost date dispărute. Biroul FBI de la Denver le-a interogat pe cele trei fete, după ce au revenit în ţară, dar Sue Payne, o purtătoare de cuvânt a Biroului, nu a dorit să ofere informaţii suplimentare, având în vedere faptul că este vorba despre minori. Pe de altă parte, trei tineri au fost arestaţi şi inculpaţi miercuri în Belgia, în cadrul unei anchete asupra unor filiere jihadiste către Siria. Şase percheziţii au fost efectuate în oraşele Vilvorde şi Machelen, în apropiere de Bruxelles, în cadrul acestei anchete deschise în 2013.
SUA
Coliziune la sol
Două avioane de pasageri au avut o coliziune uşoară, la sol, pe un aeroport din statul american Minnesota. Incidentul a avut loc pe aeroportul St. Paul din Minneapolis. Un avion Boeing 757 al companiei Delta, care avea la bord 171 de persoane şi urma să decoleze spre Los Angeles, efectua o manevră de rutină şi a lovit aripa unui avion de tip Embraer al companiei Compass, în care erau 74 de persoane, informează aeroportul. Avioanele au suferit avarii şi nu au putut efectua cursele programate, dar nicio persoană nu a fost rănită în incident.
MAREA BRITANIE
Pro-UE
Majoritatea britanicilor (56%) vor ca ţara lor să rămână în UE, un nivel fără precedent în ultimii 23 de ani, sociologii sugerând că aceasta ar putea fi o urmare a creşterii popularităţii partidului UKIP, relatează ”Daily Mail”. Sprijinul pentru partidul UKIP al lui Nigel Farage a crescut cu 13% începând din 2012, iar sprijinul faţă de rămânerea în UE a crescut cu 12%, în timp ce premierul David Cameron se pregăteşte să renegocieze apartenenţa Marii Britanii la blocul comunitar. Sondajul realizat de IpsosMORI arată că această creştere a popularităţii UKIP coincide cu creşterea numărului de britanici care vor ca ţara lor să rămână membră a UE. Sociologii susţin că există o legătură directă între cele două creşteri, întrucât susţinătorii celorlalte partide au devenit mai hotărâţi să nu rupă relaţiile cu Bruxelles-ul pe fondul popularităţii tot mai mari a UKIP. 51% dintre conservatori, 73% dintre laburişti şi 82% dintre liberali vor ca Marea Britanie să rămână în UE. Prin contrast, susţinătorii UKIP care vor acest lucru sunt doar în proporţie de 11%. Alisdair McIntosh, director al New Europe, susţine însă că ”cetăţenii recunosc importanţa beneficiilor economice de a rămâne în cadrul UE. Politicienii se înşală dacă se gândesc că oamenii vor să audă o retorică eurosceptică şi mai puternică, mai ales într-o perioadă de nesiguranţă economică şi politică”.
RUSIA
Arestări şi demisii în serie
Un prim suspect reţinut, noi arestări şi demisii în serie au avut loc în rândul conducerii aeroportului Vnukovo, în condiţiile în care anchetatorii ruşi încearcă să stabilească responsabilitatea în cazul accidentului aviatic în care şi-a pierdut viaţa directorul companiei petroliere franceze Total. Şoferul maşinii de deszăpezire implicate în coliziunea care a provocat accidentul avionului de tip Falcon în care se afla directorul general al Total, Christophe de Margerie, a fost arestat preventiv, ieri, până la 21 decembrie, în urma unei decizii a tribunalului din Moscova, la solicitarea anchetatorilor. Potrivit Comisiei ruse de Anchetă, angajatul de 60 de ani, Vladimir Martinenko, avea o alcoolemie de 0,6 g/l alcool în sânge în momentul accidentului, cu 0,1 grame mai mult decât permite legislaţia în Franţa. Legislaţia din Rusia aplică o toleranţă zero faţă de consumul de băuturi alcoolice pentru conducătorii auto. Avocatul său a dezminţit însă acuzaţiile privind starea de ebrietate, invocând probleme cardiace care îl împiedică pe clientul său să consume alcool, dar a recunoscut ulterior că este posibil să fi consumat... câteva picături de alcool. Avionul în care se afla directorul general al grupului petrolier francez a intrat în coliziune cu maşina de deszăpezire în noaptea de luni spre marţi, pe aeroportul Vnukovo din Moscova, iar ulterior s-a prăbuşit, provocând moartea celor patru persoane care se aflau la bord. De asemenea, anchetatorii ruşi au reţinut preventiv, ieri, patru angajaţi ai aeroportului Vnukovo, printre care şeful echipei de curăţare a pistei şi responsabilul pentru controlarea zborurilor, dar şi controlorul de trafic care monitoriza decolarea avionului, împreună cu şeful său. Cei patru au fost reţinuţi în calitate de suspecţi şi sunt acuzaţi că nu au respectat normele de securitate. Nu există indicii că cei patru au consumat băuturi alcoolice. În paralel, primele demisii au fost anunţate în rândul conducerii aeroportului, prin plecarea directorului general, Andrei Diakov, aflat în funcţie din 2005, şi a adjunctului său, Serghei Solntsev. Anchetatorii ruşi au denunţat, marţi, neglijenţa criminală a conducerii aeroportului Vnukovo. Între timp, familia lui Christophe de Margerie a sosit la Moscova, pentru repatrierea corpului directorului companiei Total. Acesta va fi înhumat luni, în localitatea Saint-Pair-sur-Mer din Normandia.
SERBIA
Vizită istorică
Kosovo, fost teritoriu sârb care şi-a proclamat independenţa în 2008 şi nu este recunoscut de Belgrad, își va trimite în premieră, în Serbia, ministrul de Externe, pentru reuniunea şefilor diplomaţiilor din Balcanii de Vest. Vizita ministrului kosovar de Externe, Enver Hoxhaj, intervine în contextul unei noi crize politice între sârbi şi albanezi, dar evidenţiază determinarea UE de a normaliza relaţiile între cele două comunităţi etnice. Belgradul şi Tirana au decis, duminică, amânarea cu trei săptămâni a unei vizite istorice, prima în 68 de ani, a unui premier albanez, Edi Rama, în Serbia, după incidentul produs la meciul de fotbal între selecţionatele celor două ţări. Hoxhaj a participat ieri la conferinţa informală a miniştrilor de Externe şi Economiei ai statelor din Balcanii de Vest.
COREEA DE NORD
O nouă epurare?
Absenţa mai multor oficiali de rang înalt din presa de stat din Coreea de Nord a provocat temeri că liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-un, a ordonat o nouă epurare în perioada în care a dispărut de pe scena publică, relatează ”The Independent”. Kim Jung-un a dispărut din atenţia publică timp de 40 de zile, iar zvonurile au făcut referire la boala liderului de la Phenian, lupte pentru putere şi chiar o lovitură de stat împotriva regimului nord-coreean. Cu toate acestea, există speculaţii cu privire la faptul că liderul nord-coreean s-ar fi folosit de această dispariţie pentru a ordona o altă epurare importantă, după ce anul trecut a decis executarea unchiului său şi a altor oficiali de la Phenian. Publicaţia sud-coreeană ”JoongAng” susţine că oficiali importanţi din cadrul Guvernului de la Phenian nu au participat în ultimele săptămâni la o serie de evenimente şi prezintă declaraţia unei surse care afirmă că deţine informaţii din cadrul serviciilor secrete cu privire la faptul că şase oficiali au fost executaţi. Ministrul pentru Telecomunicaţii, Sim Chol-ho, se află printre cei şase oficiali care nu au mai apărut public la evenimentele organizate la Phenian. De asemenea, Ri Yong-gil, şeful Statului Major al Armatei nord-coreene, nu a participat la întâlnirea liderului Kim Jong-un cu sportivii care au obţinut medalii de la aur la Jocurile Asiatice din Coreea de Sud, deşi liderii militari sunt prezenţi, de regulă, la acest eveniment, în condiţiile în care atleţii din Coreea de Nord sunt şi militari. Speculaţiile cu privire la executarea celor şase oficiali intervin în condiţiile în care, în decembrie anul trecut, presa a relatat că liderul regimului de la Phenian a ordonat executarea unchiului său, Jang Song-thaek, şi a altor oficiali importanţi din cadrul regimului nord-coreean. Judecătorul care a prezidat Comisia ONU de Anchetă ce a denunţat încălcări sistematice ale drepturilor omului în Coreea de Nord a îndemnat, miercuri, ONU să declanşeze proceduri judiciare împotriva Phenianului pentru crime de război.