Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 22 Octombrie 2014 / 00:00 368 accesări

RUSIA

Tragedie pe aeroport

Un avion în care se aflau directorul general al grupului petrolier francez Total, Christophe de Margerie, şi alte trei persoane s-a prăbuşit luni seara pe aeroportul Vnukovo din Moscova, provocând moartea persoanelor aflate la bord. Avionul privat de tip Falcon 50 urma să efectueze cursa Moscova - Paris, însă s-a prăbuşit la ora locală 23.58, după ce ar fi intrat în coliziune cu o maşină de deszăpezit condusă de un operator beat, au declarat surse apropiate anchetei. Anchetatorii evocă, de asemenea, condiţii meteorologice nefavorabile şi o eroare de pilotare, dar concluzia finală anunțată ieri a fost că tragedia a fost provocată de neglijența criminală a conducerii aeroportului. Peste 150 de salvatori şi 39 de vehicule speciale au fost mobilizați pentru a interveni la scena accidentului, potrivit Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă.

MAREA BRITANIE

Ucisă de uragan

O femeie a murit la Londra, zdrobită de un copac doborât de uraganul Gonzalo, care a perturbat transporturile rutiere, aeriene şi feroviare, ieri, când a afectat Marea Britanie. Serviciile de intervenţie nu au putut face altceva decât să constate decesul femeii, care a devenit astfel victima acestei prime furtuni hibernale, atunci când au ajuns la faţa locului, într-un cartier monden din sud-vestul Londrei. Pe aeroportul londonez Heathrow, cel mai important din ţară, au fost anulate aproximativ 110 zboruri, în timp ce numeroase trenuri înregistrau întârzieri în sudul Angliei. Rafale de vânt care depăşesc 100 de kilometri pe oră au fost înregistrate în cursul dimineţii, dar meteorologii prevăd o revenire la normal în cursul acestei zile. Uraganul Gonzalo, însoţit de rafale de vânt de 175 de kilometri pe oră, a lăsat fără curent electric majoritatea locuinţelor din Insulele Bermude, la sfârşitul săptămânii trecute, a provocat inundaţii şi a dezrădăcinat numeroşi copaci, fără a provoca însă victime. Uraganul a provocat anterior moartea unei persoane şi importante pagube materiale la trecerea sa prin Caraibe. Acesta a pierdut însă din intensitate în timp ce a traversat Atlanticul.

EGIPT

Alertă falsă

Un avion al companiei olandeze KLM venind din Amsterdam a fost constrâns să aterizeze luni pe aeroportul din Cairo, în Egipt, în urma unei alerte false cu bombă, au anunţat oficiali egipteni din domeniul securităţii. Avionul se îndrepta spre oraşul tanzanian Dar es Salaam şi avea la bord 272 de pasageri. Căpitanul aeronavei a cerut autorizaţia de a ateriza de urgenţă la Cairo, după ce în toaleta avionului a fost descoperit un obiect suspect, care putea fi un dispozitiv exploziv. Este vorba de o sticlă mică de vin umplută cu un lichid suspect şi conectată cu fire electrice la un telefon mobil şi la priză. Potrivit unor oficiali, dispozitivul a fost demontat de experţi egipteni şi transportat la un laborator, pentru a fi analizat. Ministerul egiptean de Interne a anunţat ulterior că este vorba de o alertă falsă, precizând că pasagerii şi membrii echipajului au fost interogaţi de către forţele de securitate, iar bagajele au fost controlate de experţi.

CHINA

2.400 de execuții în 2013

China, ţara care execută cei mai mulţi condamnaţi din lume, a aplicat pedeapsa capitală unui număr de 2.400 de persoane anul trecut, a anunţat, ieri, o organizaţie neguvernamentală, în condiţiile în care Beijingul nu publică niciun bilanţ oficial pe această temă. Acest număr de 2.400 de execuţii reprezintă o scădere de 20% în raport cu anul 2012 şi o reducere considerabilă faţă de cele 12.000 de execuţii înregistrate în 2002, precizează Fundaţia Dui Hua (Dialog), cu sediul în SUA. Acest bilanţ era deja, la vremea respectivă, mult mai mic decât recordul de 24.000 de condamnări la moarte anunţate în 1983, primul an al unei campanii promovate de liderul comunist de atunci, Deng Xiaoping. Numărul persoanelor executate în China, un secret de stat, nu este niciodată divulgat de autorităţi. Dar, potrivit unor organizaţii de apărare a drepturilor omului, China execută singură mai mulţi condamnaţi decât toate celelalte ţări la un loc. Potrivit Amnesty International, un total de 778 de persoane au fost executate în 2013 în afara Chinei. Organizaţia nu oferă estimări pentru China. Dui Hua afirmă că a obţinut aceste cifre de la un oficial judiciar care are acces la numărul execuţiilor practicate în fiecare an în China. Tendinţa în scădere a numărului de execuţii din China riscă totuşi, potrivit ONG-ului, să fie pusă sub semnul întrebării de campania extrem de represivă a autorităţilor chineze din regiunea musulmană Xinjiang, afectată de tensiuni sporite şi de revolta unei părţi a populaţiei care respinge tutela Beijingului. Anul acesta, sute de persoane au fost condamnate în Xinjiang, pentru terorism, iar alte câteva sute au fost ucise în atentate urmate de operaţiuni armate violente ale forţelor de securitate. În 2007, China a redus numărul crimelor pasibile de pedeapsa cu moartea pe teritoriul său. Dar sistemul său penal, controlat direct de Partidul Comunist, rămâne o maşinărie de condamnat. În cazuri penale, în mod deosebit, achitările sunt foarte rare.

RUSIA

Exerciţii de apărare aeriană

Şapte membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI) participă, începând de ieri, la exerciţii de apărare aeriană. Aproximativ 100 de avioane de vânătoare, de bombardament, de atac şi cu rază lungă de acţiune, precum şi 130 de posturi de comandă şi control sunt implicate în exerciţiile militare ale sistemului unitar de apărare aeriană, a informat serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării. Forţe de apărare aeriană din Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan participă la aceste manevre. Centrul de comandă al Forţelor ruse de Apărare Aerospaţială din regiunea Moscova supervizează desfăşurarea exerciţiului. Echipajele vor efectua manevre în spaţiul aerian al celor şapte ţări implicate în exerciţii.

SUA

Terorist... nevinovat

Libianul Ahmed Abu Khattala, acuzat de SUA că a organizat atacul de la consulatul SUA de la Benghazi, comis pe 11 septembrie 2012, a pledat „nevinovat“, luni, la noile capete de acuzare, pentru care riscă pedeapsa cu moartea. Deţinutul s-a ridicat în picioare în faţa judecătorului Christopher Cooper, atunci când avocata sa a pledat, în numele său, „nevinovat“ pentru cele 17 noi acuzaţii care decurg din presupusa sa implicare directă în uciderea a patru americani în acest atentat, inclusiv a fostului ambasador american în Libia, Christopher Stevens. Abu Khattala a pledat deja „nevinovat“, la sfârşitul lui iunie, în faţa aceluiaşi judecător, de conspiraţie în vederea acordării de susţinere materială unor terorişti. De această dată, el este acuzat de uciderea unei persoane protejate la nivel internaţional, riscând pedeapsa cu moartea. Atentatul de la Benghazi a provocat, în SUA, atât groază, cât şi o polemică în mediile politice de la Washington. De la atac, republicanii acuză administraţia Obama, în general, şi pe Hillary Clinton, în particular, care se afla la momentul atacului la conducerea Departamentului de Stat şi ar putea să candideze la succesiunea lui Barack Obama, că a ascuns informaţii, în plină campanie electorală în alegerile prezidenţiale. Avocata libianului, Michelle Peterson, s-a plâns din nou, luni, că nu are acces la informaţii semnificative cu privire la acuzat şi la faptele care-i sunt reproşate.



12