IRAK
Baie de sânge
Cel puţin 43 de oameni au murit şi alţi 40 au fost răniţi în urma unui atentat cu maşină-capcană la Bagdad, ieri. Trei explozii consecutive au avut loc în cartiere șiite, la o oră de vârf. Una dintre ele s-a produs la un punct de control aflat la intrarea în zona al-Shaula, în nordul capitalei irakiene. Mai mulţi militari din forțele de securitate au murit, iar unii angajaţi au fost răniţi. Punctele de control, cafenelele, pieţele şi moscheile sunt des vizate în Irak de cei care comit atentate.
INDIA
Ciclon ucigaș
Ciclonul Hudhud a ucis cel puţin trei persoane şi a provocat pagube materiale însemnate, ieri, lovind zona de coastă a Indiei, o regiune în care 370.000 de persoane au fost evacuate. Clasată în categoria ciclonilor puternici, furtuna a atins, către ora locală 11.30, statul Andhra Pradesh, la nivelul localităţii Visakhapatnam, cu rafale de vânt de până la 200 de kilometri pe oră. Două persoane au fost zdrobite de arbori trântiţi la pământ, iar a treia, de un zid care s-a surpat din cauza ploii. Principalul drum din oraşul portuar Visakhapatnam a fost blocat de arbori şi stâlpi de electricitate doborâți la pământ. Hudhud urmează să atingă şi statul vecin Orissa, în care ciclonul Phailin a ucis, în octombrie 2013, cel puţin 18 persoane şi a provocat pagube materiale importante. Alt ciclon a provocat, în acelaşi stat, moartea a peste 8.000 de persoane, în 1999. Coasta de est a Indiei şi Bangladeshul vecin sunt afectate cu regularitate de furtuni ciclonice în perioada aprilie - noiembrie.
JAPONIA
Răniți de taifun
Puternicul taifun Vongfong continua, ieri, să înainteze către principalele insule din arhipelagul japonez şi a provocat deja rănirea a 12 persoane pe Okinawa, în extremitatea sudică a ţării, afectată de ploi diluviene şi rafale de vânt violente. Potrivit agenţiei japoneze pentru meteorologie, taifunul, care continuă să avanseze cu viteză redusă, de aproximativ zece kilometri pe oră, urmează să atingă, astăzi, zona de coastă a insulei Kiushu, cea mai mare din sudul arhipelagului nipon. Un alt taifun, Phanfone, a traversat în urmă cu o săptămână Japonia, lăsând în urma sa şase morţi, iar cinci persoane fiind date dispărute, inclusiv doi militari americani.
SUA
Student de la Harvard, inculpat
Un student de la prestigioasa universitate americană Harvard a fost inculpat pentru că a lansat, în decembrie, o alertă falsă cu bombă în campus, care a antrenat evacuarea şi a perturbat examenele. Eldo Kim, în vârstă de 21 de ani, este acuzat că a trimis prin e-mail un mesaj către poliţia universităţii, publicaţia acesteia şi conducerea instituţiei. Acest mesaj a fost primit cu o jumătate de oră înainte de începerea unui examen la care Eldo Kim urma să se prezinte, iar mesajul anunța că au fost plasate bombe în patru clădiri din campus. În pofida acestei inculpări, tânărul ar putea să nu fie judecat vreodată, deoarece Guvernul a solicitat o amânare de 18 luni, o perioadă în care Eldo Kim să urmeze un program care include un arest la domiciliu, timp de patru luni, rambursarea cheltuielilor agenţiilor care au fost mobilizate din cauza alertei false cu bombă a lui Kim şi 750 de ore de muncă de interes general, a anunţat procurorul Carmen M. Ortiz. Eldo Kim a acceptat, de asemenea, să prezinte scuze în mod public, a adăugat ea, precizând că, dacă tânărul respectă acest program, va evita un proces. Fondată în 1636, Universitatea Harvard este una dintre cele mai prestigioase din lume şi numără aproximativ 21.000 de studenţi. Actualul preşedinte american, Barack Obama, a studiat Dreptul la această universitate. Ea funcţionează la Cambridge, la periferia oraşului Boston, în nord-estul SUA. În aprilie 2013, Bostonul a fost îndoliat de un dublu atentat cu bombă comis în timpul maratonului oraşului, soldat cu trei morţi şi 260 de răniţi.
FRANȚA
Amenințări la Air France
Preşedintele-director general al Air France-KLM, Alexandre de Juniac, intenţionează să creeze o companie-soră cu Transavia, dacă piloţii refuză să semneze acordul cu conducerea, afirmă acesta într-un interviu acordat publicaţiei ”Le Journal du Dimanche”. Un sindicat de la Air France, CGT, a denunţat, joi, această eventualitate a unei noi entităţi, catalogând-o drept un ”adevărat şantaj din partea conducerii”. Potrivit lui de Juniac, ”piaţa low cost este singura piaţă în creştere din sectorul aviaţiei. În Europa, low cost-ul reprezintă în prezent aproape 50% din trafic. În segemntul pentru preţuri mici cu un serviciu de calitate, Transavia poate deveni unul dintre marii Europei”. Preşedintele-director general al companiei a detaliat costul grevei piloţilor, estimat miercuri la 500 de milioane de euro. ”Greva ne-a costat 20 de milioane de euro pe zi, cărora li se adaugă despăgubiri, achiziţii de bilete la un preţ mare de la alte companii, pentru a ne trimite pasagerii, şi impactul asupra rezervărilor din săptămânile următoare. Această grevă ne-a făcut să pierdem un an. Air France ar fi trebuit să fie pe verde, anul acesta”, a apreciat CEO-ul, adăugând că firma va continua să investească masiv, dar va fi necesar să se ţină cont de costul grevei. Majoritatea piloţilor de la Air France au intrat în grevă de la 15 la 28 septembrie, opunându-se unui proiect de dezvoltare a filialei low cost Transavia France.
ALGERIA
A fost identificat călăul francezului
Bachir Kherza, prezentat ca muftiul jihadiştilor algerieni din cadrul Jund Al-Khilafa, a fost identificat drept călăul lui Hervé Gourdel, francezul răpit şi decapitat în septembrie de această grupare care a jurat credinţă organizaţiei Statul Islamic (SI). Potrivit ediției de sâmbătă a cotidianului algerian ”El Watan”, care nu citează sursele ce i-au permis să-l identifice pe autorul decapitării ghidului montan din Nisa, executat la vârsta de 55 de ani, Bachir Kherza are la activ numeroase asasinate şi atentate teroriste. În vârstă de aproximativ 50 de ani şi originar din cartierul Bab El-Oued din Alger, Kherza este un veteran al grupărilor armate islamiste active în timpul războiului civil din anii '90, soldat cu aproximativ 200.000 de morţi în decurs de un deceniu. ”El Watan” scria încă de joi că armata algeriană a identificat cinci persoane care au participat la execuţia lui Hervé Gourdel, inclusiv călăul, dar fără să-i dea numele. Armata algeriană anunţa în aceeaşi zi că a distrus tabăra care a servit ca adăpost grupării Jund Al-Khilafa (soldaţii califatului) pentru execuţia abjectă, în cadrul unei vaste operaţiuni de căutare în masivul Djurdjura, la 150 de kilometri sud-est de Alger, în Kabilia.
BOLIVIA
Morales, favorit
Aproximativ şase milioane de bolivieni au început să voteze ieri în cadrul unor alegeri generale care urmează să concretizeze susţinerea masivă de care se bucură preşedintele de stânga Evo Morales, acordându-i al treilea mandat şi majoritatea absolută în Parlament. Bolivienii din străinătate au participat în premieră la acest scrutin, al optulea de la revenirea democraţiei în ţară. Vicepreşedintele Alvaro Garcia Linera a fost unul dintre primii membri ai Guvernului care au votat. Preşedintele Morales, care potrivit sondajelor ar fi creditat cu 60% din intenţiile de vot, a votat în fieful său, Chapare, din regiunea Cochabamba. Principalul candidat al opoziţiei, Samuel Doria Medina, de la Uniunea Democratică (UD), un magnat al cimentului şi fast-food-ului, rivalul înfrânt de către Morales în ultimele două scrutine prezidenţiale, este creditat cu 18% din intenţiile de vot. Fostul preşedinte conservator Jorge Quiroga (9%) s-ar clasa pe poziţia a treia în intenţiile de vot, urmat de social-democratul Juan del Granado (3%) şi candidatul Partidului Verde, Fernando Vargas (2%). Votul este obligatoriu în Bolivia, alternativa fiind o amendă usturătoare, de aproximativ 60 de dolari, iar consumul de alcool este interzis, la fel ca şi portul unei arme de foc. Circulaţia maşinilor particulare a fost, de asemenea, reglementată în timpul alegerilor, fiind necesar un permis special.