ARABIA SAUDITĂ
Musulmani morți în pelerinaj
Peste 130 de pelerini au încetat din viață de la începutul pelerinajului anual la Mecca, în Arabia Saudită, din cauza agravării unor boli cronice, ca urmare a temperaturilor înalte, precum și din cauza vârstei avansate a unora dintre aceștia, a relatat, ieri, Europa Press. Egiptul este țara care a înregistrat un număr mai mare de decese în rândul pelerinilor săi, potrivit datelor publicate sâmbătă de Ministerul Sănătății saudit, în contextul pelerinajului care a început joi. Astfel de cazuri s-au înregistrat și printre pelerinii proveniți din Irak, Algeria, Sudan, Maroc, Somalia, Yemen, Iordania, Mauritania. Hajj-ul este considerat unul dintre cei cinci Stâlpi ai Islamului și orice musulman trebuie să-l efectueze măcar o dată în viață, dacă are mijloace economice și o bună stare de sănătate.
RUSIA
Omorâți de un drog misterios
Un drog sintetic necunoscut a ucis 21 de persoane în mai puţin de o săptămână, în mai multe regiuni din Rusia, afectând în principal adolescenţi, a anunţat presa rusă. De asemenea, aproximativ 700 de persoane au nevoie de asistenţă medicală după ce l-au consumat, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti. Un sfert dintre persoanele afectate sunt adolescenţi cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani, a precizat Rossia 24. Cazuri mortale sau de intoxicare au fost descoperite la Surgut (Siberia Occidentală), la Kirov, un oraş situat la 790 de kilometri nord-est de Moscova, la Başkortostan (Ural) şi în mai multe regiuni din centrul Rusiei. Primele cazuri au fost semnalate joi la Moscova, unde trei persoane intoxicate au fost spitalizate. Toxicomania este una dintre cele mai importante probleme ale sănătăţii publice din Rusia. Utilizarea drogurilor a explodat după destrămarea Uniunii Sovietice şi a ajuns la apogeu în a doua jumătate a anilor '90, după care s-a diminuat treptat de la începutul anilor 2000, odată cu redresarea economică a ţării.
SUA
Amenințări cu moartea la Harvard
Sute de studenţi de la Universitatea Harvard şi alte persoane afiliate au primit, vineri, un e-mail care conţinea ameninţări cu moartea, determinând sporirea măsurilor de securitate în campus, sâmbătă, relatează ”Boston Globe”. ”Voi veni mâine (sâmbătă) la Universitatea Harvard şi vă voi împuşca pe toţi, studenţi la Harvard, vă voi omorî pe fiecare. Mă voi întoarce mâine, la 11. Chiar şi pe Mark Zuckerberg de la Facebook îl voi ucide. Vă voi omorî pe toţi”, se arată în mesajul de ameninţare, obţinut de ”Boston Globe”, vineri noaptea. Autorul mesajului susţine că este o femeie din Boston, numită Stephanie. Zuckerberg este fost student la Harvard şi fondatorul reţelei de socializare Facebook. Poliţia campusului a informat vineri că nu poate preciza dacă ameninţarea este credibilă şi le-a cerut studenţilor să verifice instrucţiunile de securitate valabile pe site-ul universităţii.
MEXIC
Groapă comună
O groapă comună în care se aflau un număr încă necunoscut de cadavre a fost descoperită sâmbătă, în apropierea oraşului mexican Iguala, unde 43 de elevi au dispărut în urmă cu opt zile, după atacuri cu gloanţe ale Poliţiei locale şi grupărilor armate. Un reprezentant al Poliţiei regionale a declarat că descoperirea gropii comune în apropiere de Iguala, la 200 de kilometri sud de Ciudad de Mexico, a fost posibilă datorită unei informaţii anonime. Cei 43 de tineri daţi dispăruţi de la 26 septembrie sunt elevi la o şcoală din apropiere de Chilpancingo, capitala statului Guerrero. Ei veniseră la 26 septembrie, alături de zeci de alţi elevi de la aceeaşi şcoală, la Iguala, pentru a strânge fonduri şi a manifesta. Ei ocupaseră trei autobuze ale sistemului public de transport, pentru a se întoarce acasă. Poliţişti municipali şi bărbaţi înarmaţi neidentificaţi au deschis focul asupra acestor autobuze, provocând moartea a trei persoane, iar alte atacuri armate s-au soldat cu alţi trei morţi în aceeaşi seară. După aceste atacuri, 22 de poliţişti locali au fost arestaţi. Aceşti agenţi, care ar avea legături cu crima organizată locală, ar fi luat de asemenea zeci de elevi cu maşinile lor şi i-ar fi dus într-un loc necunoscut. Un mandat de arestare a fost emis împotriva primarului din Iguala, Jose Luis Albarca, şi a responsabilului său pentru securitate, pentru implicare în violenţe. Ei sunt căutaţi în prezent, fiind daţi în urmărire.
LIBIA
Ostatic britanic eliberat
Un cetăţean britanic, David Bolam, ţinut ostatic în Libia, a fost eliberat de răpitorii săi, a anunţat, sâmbătă seara, Foreign Office. David Bolam este în siguranţă şi în stare bună şi s-a întâlnit cu familia sa, a informat Ministerul britanic al Afacerilor Externe, fără a furniza alte detalii. Bolam, răpit la 19 mai, la Benghazi, în estul Libiei, era profesor la Şcoala Europeană din oraş. Răpitorii săi l-au sunat apoi pe directorul libian al instituţiei şi au cerut o răscumpărare, potrivit unei surse din cadrul şcolii. Un profesor american de la aceeaşi şcoală a fost asasinat în decembrie, la Benghazi. Potrrivit BBC, o sumă de bani ar fi fost plătită în schimbul eliberării ostaticului, dar fără ca Guvernul britanic să fie implicat. Politica Marii Britanii este să nu plătească răscumpărări în schimbul ostaticilor. Puţine detalii au apărut despre răpirea şi eliberarea lui David Bolam, în vârstă de 53 de ani, potrivit presei britanice. Foreign Office şi familia sa au cerut discreţie, pentru a nu-i compromite securitatea. Site-ul american de monitorizare a site-urilor islamiste, SITE, a detectat o înregistrare video publicată pe YouTube, luna trecută, în care David Bolam îi cerea premierului britanic, David Cameron, să depună eforturi în vederea eliberării sale.
SPANIA
Proteste reprimate violent
Poliţia spaniolă a intervenit în forţă, sâmbătă, împotriva unui grup de aproximativ 200 de persoane care manifestau la Madrid împotriva monarhiei, mai mulţi protestatari fiind răniţi în urma confruntărilor, relatează Euronews. Membrii forţelor de ordine au fost filmaţi în timp ce foloseau bastoanele pentru a bate protestatarii. Tensiunile s-au intensificat în momentul în care manifestanţii au încercat să intre pe o stradă blocată de poliţie. Zeci de persoane au fost rănite şi cel puţin două au fost arestate, în urma violenţelor. Spania s-a confruntat în ultima perioadă cu mai multe mişcări antimonarhie. Demonstraţii au avut loc în mai multe oraşe, pentru a cere abolirea monarhiei, după abdicarea regelui Juan Carlos. Succesorul său, Felipe al VI-lea, a fost întronat în iunie. Potrivit unui sondaj de opinie publicat de cotidianul ”El Pais” în aceeaşi lună, 62% dintre spanioli susţin organizarea unui referendum privind forma de guvernare a Spaniei.
FRANȚA
Manifestații
Mii de persoane au început ieri după-amiază să manifesteze la Paris, în apărarea familiei naturale, o acțiune ce are loc la apelul mișcării ”Manif pour tous” (Manifestație pentru toți), care revine astfel în stradă după amplele proteste de anul trecut împotriva legalizării căsătoriilor între persoane de același sex. ”Nu mamelor purtătoare!”, ”Să protejăm familia!”, au scandat manifestanții porniți de la Porte Dauphine pentru a ajunge în Montparnasse. Peste o mie de polițiști au fost mobilizați pentru asigurarea securității manifestației. ”Deconstrucția în curs a politicii familiale este dezastruoasă, această deconstrucție se accelerează”, a semnalat Ludovine de la Rochere, președinta mișcării ”Manif pour tous”. Procrearea asistată medical (PMA), gestația pentru altul (GPA), învățarea în școală a teoriei genului nu fac altceva decât să distrugă familia naturală, atrage atenția ”Manif pout tous”. O manifestație similară a avut loc ieri și la Bordeaux. Parlamentul francez a aprobat, anul trecut, legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex și a adopțiilor de către cuplurile homosexuale, în pofida amplelor proteste care au avut loc la Paris și în alte orașe ale Franței.
LETONIA
Partidul pro-Kremlin, fruntaș în legislative
Partidul pro-Kremlin al rusofonilor din Letonia, Armonia, s-a clasat pe primul loc în alegerile legislative de sâmbătă, conform rezultatelor oficiale parţiale, fără a avea însă şanse să preia puterea de la actuala coaliţie de centru-dreapta. Potrivit rezultatelor care se referă la 1.000 de circumscripţii electorale din totalul de 1.054, Armonia a obţinut 23% din voturi, ceea ce ar însemna că va avea 25 de mandate în Parlamentul care are 100 de membri. Principala forţă a coaliţiei aflate la putere, partidul Unitatea, a obţinut 21% din voturi, ceea ce înseamnă 23 de mandate în Legislativ. Partenerii săi - Uniunea Verzilor şi Fermierilor şi Alianţa Naţională - sunt creditaţi cu 21 şi, respectiv, 17 mandate, astfel că actuala coaliţie urmează să obţină în total 61 de mandate în noul Legislativ. Sondajele efectuate la ieşirea de la urne de două institute letone, prezentate sâmbătă seara, prezentau pe primul loc partidul Unitatea, urmat de Armonia. Campania electorală s-a derulat pe fondul temerilor apărute după anexarea Crimeei de Rusia şi izbucnirea conflictului în Ucraina, unde separatiştii sunt susţinuţi de Moscova. Primarul oraşului Riga, Nils Ushakovs, liderul partidului importantei minorităţi rusofone, Armonia, este un fan declarat al preşedintelui rus, Vladimir Putin.
ISRAEL
Scandal diplomatic
Israelul a criticat decizia noului premier suedez, Stefan Loefven, de a recunoaşte statul Palestina, o premieră pentru un stat occidental membru al UE, şi l-a convocat pe ambasadorul Suediei în Israel. În discursul său de politică generală, vineri, Stefan Loefven, care a câştigat, luna trecută, alegerile generale, a anunţat că ”o soluţie cu două state presupune o recunoaştere reciprocă şi voinţa unei coexistenţe paşnice. De aceea, Suedia va recunoaşte statul Palestina”. Acest anunţ a fost salutat de negociatorul-şef palestinian, Saeb Erakat, care l-a considerat o decizie curajoasă şi a cerut şi celorlalte ţări UE să urmeze acest exemplu. SUA au considerat însă acest demers ”prematur”. Potrivit AFP, cel puţin 112 ţări au recunoscut statul Palestina. Conform Autorităţii Palestiniene, acestea ar fi 134, inclusiv şapte membre ale UE: Cehia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, România, Malta şi Cipru.
SUA
Gafă a la Biden
Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a greşit numărul victimelor unei tornade din 2011, evocând un bilanţ de o mie de ori mai mare, într-un discurs susţinut vineri la Joplin, în statul american Missouri, relatează ”The Weekly Standard”. Joe Biden a evocat 161.000 de victime, deşi bilanţul oficial a fost de 161 de morţi. ”S-au pierdut 161.000 de fraţi, surori, mame, taţi, fii, fiice şi bunici”, a declarat vicepreşedintele american, cu ocazia ceremoniei oficiale de deschidere a unei şcoli refăcute după ce a fost distrusă de tornadă. Potrivit ”Washington Free Beacon”, întreaga populaţie a oraşului Joplin era în 2013 de 50.789 de persoane. Oraşul Joplin din statul american Missouri a fost devastat de o tornadă, pe 22 mai 2011, care s-a soldat cu numeroase pagube materiale şi 161 de victime. Tornada a distrus liceul din Joplin şi două şcoli generale, devastând alte şapte clădiri publice. Pagubele au fost estimate la circa 150 de milioane de dolari.