Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 02 Octombrie 2014 / 00:00 616 accesări

SUA

Doi elevi împuşcaţi în două licee

Doi elevi au fost răniţi prin împuşcare, marţi, în două licee din statele americane North Carolina şi Kentucky, care au fost plasate sub un regim strict de securitate, în urma incidentelor armate, relatează MSNBC. Un elev a fost împuşcat şi un altul a fost reţinut de Poliţie, după o altercaţie la liceul Albemarle din North Carolina, marţi dimineaţă, înainte de începerea cursurilor. Cei doi băieţi s-au certat în curtea liceului, după care suspectul a scos un pistol şi l-a împuşcat de două ori pe celălalt tânăr, în abdomen şi în şold. În cursul după-amiezii, victima în vârstă de 17 ani, Bernard Miller, a suferit o intervenţie chirurgicală pentru răni grave, la un spital din apropiere. Suspectul va fi acuzat de atac cu armă mortală şi tentativă de omucidere. Poliţiştii au recuperat un pistol de la scena altercaţiei. Câteva ore mai târziu, Poliţia din statul Kentucky a început să caute un agresor care a tras focuri de armă la liceul Fern Creek din Louisville, iar apoi a fugit de la locul faptei. Un elev care a suferit răni ce nu îi pun viaţa în pericol a fost transportat la un spital local. Autorităţile l-au reţinut pe suspect în cursul zilei de marţi, un adolescent de 15 sau 16 ani, pe care l-au găsit la un complex de apartamente din apropierea şcolii. Poliţiştii nu au precizat dacă suspectul este elev la liceul unde s-a petrecut incidentul.

JAPONIA

Naufragiu

Nouă persoane au fost date dispărute, ieri dimineaţă, după naufragiul unei nave chineze în largul Japoniei, potrivit presei locale. Cinci membri ai echipajului au fost salvaţi de pe nava care s-a scufundat în apropiere de prefectura Shimane, în sud-vestul insulei nipone Honshu, au precizat grănicerii japonezi. O navă de patrulare a fost deplasată la locul unde a naufragiat „Lurongyu“. Grănicerii niponi au primit, marţi seara, o solicitare de ajutor din partea centrului chinez pentru căutare şi salvare.

INDIA

Tragedie feroviară

Cel puţin 12 persoane au murit și alte câteva zeci au fost rănite după coliziunea între două trenuri de pasageri, în nordul Indiei. Accidentul a avut loc ieri, în statul indian Uttar Pradesh. Trei vagoane s-au răsturnat în urma coliziunii produse în apropierea gării din oraşul Gorakhpur. Echipele de intervenţie au recuperat cadavrele a 12 victime, iar alte 44 de persoane sunt spitalizate. Accidentul s-a produs pentru că unul dintre mecanicii trenurilor nu a respectat un semnal de oprire.

IRAK

Triplu atentat

Cel puţin 13 persoane au fost ucise și 41 rănite într-un triplu atentat cu maşini-capcană produs marţi seară, în cartiere şiite de la Bagdad, au anunţat surse din cadrul Poliţiei şi medicale. Două maşini-capcană au explodat în cursul serii la Horreyya, în nord-vestul capitaliei irakiene, ucigând cel puţin 11 persoane şi rănind alte 32, a anunţat un ofiţer din cadrul Poliţiei locale. Alte două persoane au fost ucise, iar nouă rănite într-un al treilea atentat cu maşină-capcană comis la Zafaraniya, în sud-estul Bagdadului.

AFGANISTAN

Atentate sinucigașe

Două atentate sinucigaşe revendicate de talibani au vizat autobuze ale armatei, ieri dimineaţă, la Kabul, provocând cel puţin şapte morţi și 15 răniți, la o zi de la semnarea unui acord de securitate cu Washingtonul. Atentatele au avut loc la o zi după învestitura noului preşedinte Ashraf Ghani, care îi succedă lui Hamid Karzai, ce a condus ţara de la îndepărtarea de la putere a talibanilor, în 2001. Ceremonia de luni a fost îndoliată de o serie de atentate sinucigaşe în oraş, care au provocat moartea a cel puţin şapte persoane. Ultimul atac major de acest tip din Kabul împotriva armatei datează din 2 iulie, când un kamikaze taliban a vizat un autobuz al forţelor aeriene afgane, provocând moartea a opt ofiţeri. Marţi, Guvernul afgan a semnat cu SUA şi NATO un acord de securitate bilateral (BSA), aşteptat de multă vreme de Washington, pentru a permite celor 12.500 de militari străini să rămână în ţară în 2015. Preşedintele Hamid Karzai a refuzat să semneze documentul, înrăutăţind relaţiile dintre Kabul şi Washington. În Afganistan au rămas aproximativ 41.000 de militari NATO. Or, încheierea misiunii de luptă a NATO este prevăzută pentru decembrie 2014. Cu BSA, militarii germani, italieni şi din alte ţări membre NATO se vor alătura unei forţe de 9.800 de militari americani, ajungând la un total de aproximativ 12.500 de persoane. Noua misiune, denumită Resolute Support (Susţinere hotărâtă), se va concentra pe antrenament şi sprijin adus forţelor afgane care luptă împotriva insurgenţilor talibani. Aceştia din urmă, deosebit de activi în timpul sezonului estival al confruntărilor armate, şi-au multiplicat atacurile, reiterând că vor lupta până când trupele străine vor părăsi ţara. Hotărârea talibanilor nu l-a împiedicat însă pe noul preşedinte, Ashraf Ghani, să le ceară rebelilor islamişti, luni, să se alăture negocierilor de pace.

GERMANIA

Defect de fabricație

Ministrul german al Apărării a anunţat, marţi seara, descoperirea unui defect de fabricaţie la avioanele de vânătoare Eurofighter şi a decis să nu mai recepţioneze aeronavele comandate. Berlinul a decis, de asemenea, să reducă la jumătate timpul de zbor anual al aparatelor sale Eurofighter, de la 3.000 la 1.500 de ore. Defectul descoperit se referă la partea posterioară a carlingii, a precizat ministerul. Potrivit site-ului Spiegel Online, acesta poate antrena o instabilitate a avionului. Eurofighter este construit de Airbus, în colaborare cu firma britanică BAE Systems şi cea italiană Finmeccanica. Armata germană se confruntă în prezent cu o serie de dificultăţi pe fondul restricţiilor bugetare. Potrivit unui tabel publicat de săptămânalul ”Der Spiegel”, citând surse militare, doar 41 de elicoptere din totalul de 190 aflate în serviciul armatei germane sunt operaţionale. Dintre avioanele de luptă Eurofighter şi Tornado, doar 80 de aparate sunt funcţionale efectiv din totalul de 239. Germania a renunţat deja la ultimile comenzi de Eurofighter.

OLANDA

Pledoaria lui Karadzic

Fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzic, a început, ieri, să își rostească pledoaria în cadrul procesului pentru genocid organizat în faţa Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, care îl judecă pentru masacrul de la Srebrenica din 1995. Această pledoarie, care a început ieri la ora 9.00 şi se încheie astăzi, este una dintre ultimele etape ale acestui proces-maraton care s-a deschis în urmă cu cinci ani. Acuzatul şi biroul procurorului se vor putea exprima ultima dată la 7 octombrie, după care judecătorii se vor retrage pentru deliberări. Decizia nu este aşteptată înainte de octombrie 2015. Radovan Karadzic, în vârstă de 69 de ani, va răspunde celor 11 capete de acuzare pentru crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid comise în timpul războiului din Bosnia, soldat cu aproximativ 100.000 de morţi şi circa 2,2 milioane de persoane strămutate între 1992 şi 1995. Biroul procurorului a cerut închisoare pe viaţă, în timp ce acuzatul, care îşi asigură singur apărarea, pledează „nevinovat“. Luni, acuzarea a susţinut în rechizitoriul său că Radovan Karadzic este responsabil de fiecare dintre tragediile războiului din Bosnia şi că a fost ”elementul-motor al epurării etnice din această ţară”. Potrivit acuzării, Karadzic, generalul Ratko Mladic şi defunctul preşedinte iugoslav Slobodan Milosevic voiau să alunge musulmanii, croaţii şi pe toţi cei care nu erau sârbi din teritoriul Bosniei, după destrămarea Iugoslaviei, în 1991. Radovan Karadzic este chemat să răspundă pentru masacrul a aproximativ 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani de către forţele sârbe din Bosnia, la Srebrenica, în iulie 1995, în cel mai grav masacru comis în Europa după al Doilea Război Mondial. El este urmărit şi pentru asediul oraşului Sarajevo, care a durat 44 de luni şi în timpul căruia au fost ucise 10.000 de persoane. Radovan Karadzic a fost arestat în iulie 2008, la Belgrad, după mai mult de zece ani de fugă. La deschiderea procesului, el a asigurat că ”atrocităţile de care sunt acuzaţi sârbii în Bosnia au fost puse în scenă de musulmani şi masacrul de la Srebrenica este un mit”.

SUA

Hackeri inculpați

Patru hackeri au fost inculpaţi în SUA pentru că au piratat un program de antrenament al armatei americane şi secrete comerciale privind consola de jocuri Xbox One a companiei Microsoft, au anunţat, marţi, autorităţile. Cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, cei patru sunt suspectaţi că au furat programul dezvoltat pentru armată de societatea informatică Zombie Studios, destinat antrenamentului piloţilor de elicoptere Apache, a informat Departamentul Justiţiei. Acţionând între 2011 şi martie 2014, acest grup din care fac parte trei americani şi un canadian a colectat, de asemenea, informaţii confidenţiale şi date privind consola Xbox One şi privind versiunile preliminare ale unor jocuri video, printre care şi ”Call of Duty: Modern Warfare 3”, cu scopul de a le vinde. Valoarea datelor piratate este estimată între 100 şi 200 de milioane de dolari, a explicat Departamentul Justiţiei, adăugând că 620.000 de dolari au fost confiscaţi în cursul anchetei. Inculparea celor patru bărbaţi pentru fraudă informatică şi furt de secrete comerciale datează din aprilie, dar tocmai a fost declasificată, precizează Departamentul de Justiţie. Doi dintre ei au pledat „vinovat“, marţi, şi îşi vor afla pedeapsa în ianuarie. Un al cincilea suspect a fost inculpat în Australia, pentru ”rolul său presupus în această reţea”, continuă comunicatul, fără a face alte precizări.

GERMANIA

Dependenții, la muncă!

Oraşul german Essen a început, ieri, o operaţiune controversată vizând folosirea drogaţilor şi alcoolicilor pentru a curăţa străzile, oferindu-le în schimb bere, ţigări şi o remuneraţie modică, relatează presa. Deumită ”Pick up”, dar deja supranumită ”Faci curat pentru bere”, operaţiunea va fi supravegheată de asistenţi sociali şi se va desfăşura în jurul gării centrale din acest oraş, unde se adună drogaţi, alcoolici şi persoane fără adăpost. Şase persoane vor începe să cureţe străzile şi să strângă gunoaiele pentru 1,25 euro pe oră, o masă caldă şi trei sticle de bere, precum şi ţigări pentru fumători, afirmă cotidianul ”Die Welt”. Proiectul a generat deja critici vehemente din partea asociaţiilor pentru ajutorarea celor fără adăpost, care denunţă ”o muncă la preţ redus”. Ele s-au întrebat şi dacă este corect să li se ofere alcool unor persoane dependente, pe bani publici. Responsabilii proiectului Suchthilfe Direkt susţin însă că această operaţiune, deja desfăşurată la Amsterdam (Olanda), urmăreşte reintegrarea în societate a persoanelor dependente de alcool şi droguri. Obiectivul este să li se permită acestor persoane să intre în contact strâns cu serviciile sociale sau medicale ce le pot acorda ajutor pe viitor. Majoritatea sunt persoane fără un loc de muncă de multă vreme, foarte dependente şi în cazul cărora terapiile au eşuat, a precizat organizaţia.



12