Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 27 Septembrie 2014 / 00:00 465 accesări

AFGANISTAN

Masacru taliban

Cel puţin 80 de civili şi membri ai forţelor de securitate afgane au fost ucişi, dintre care 12 prin decapitare, într-o amplă ofensivă lansată de talibani cu câteva luni înainte de retragerea trupelor NATO, au anunţat, vineri, oficiali locali. Insurgenţii au decapitat 12 civili în patru localităţi, a declarat viceguvernatorul provinciei Ghazni, Mohammad Ali Ahmadi. ”Nu avem un bilanţ clar, dar estimăm că între 80 şi 100 de persoane au fost ucise în această săptămână, în ofensivă”, a adăugat el, precizând că sute de talibani au luat parte la luptele împotriva forţelor afgane. Ofensiva intervine pe fondul tranziţiei politice de la Kabul, după anunţul privind victoria economistului Ashraf Ghani la alegerile prezidenţiale din iunie şi în contextul pregătirilor pentru formarea unui Guvern de uniune naţională împreună cu contracandidatul său Abdullah Abdullah. Viitorul Guvern va avea dificila sarcină de a stabiliza ţara după încheierea misiunii NATO. Forţa ISAF în Afganistan, care numără 41.000 de soldaţi, dintre care 29.000 de americani, urmează să-şi retragă trupele până la sfârşitul anului, după o prezenţă de 13 ani. Pe teritoriul afgan urmează să rămână aproximativ 10.000 de soldaţi, majoritatea americani, pentru a antrena forţele locale în confruntările cu talibanii.

CHINA

Copii uciși în școală

Un bărbat înarmat cu un cuţit a ucis, vineri, patru elevi într-o şcoală primară din sudul Chinei, un act inexplicabil, ce se înscrie într-o serie de atacuri recente similare în această ţară. Agresorul, căutat activ, a atacat copiii în oraşul Pingshan din regiunea autonomă Guangxi, a precizat Poliţia locală pentru agenţia de presă China Nouă. Trei dintre victime au decedat pe loc, iar a patra, la sosirea la spital. La 1 septembrie, în prima zi de şcoală, un bărbat a ucis cu o armă albă trei elevi şi un învăţător, la o şcoală primară din provincia Hubei. Agresorul, care a rănit mai multe persoane, şi-a pus capăt zilelor după acest acces de furie oarbă. China a fost teatrul şi al altor atacuri similare comise în şcoli. În mai, un bărbat a înjunghiat opt elevi cu un cuţit de bucătărie, într-o şcoală primară din centrul Chinei, rănind grav un copil. În 2010, în cadrul a cinci incidente de acelaşi tip au fost ucise 17 persoane, dintre care 15 copii, şi peste 80 au fost rănite. China a fost afectată, în ultimii ani, de tot mai multe atacuri cu armă albă atribuite de autorităţi islamiştilor din regiunea Xinjiang. Statisticile oficiale arată o creştere globală a criminalităţii în China, în ultimii 30 de ani, dar autorităţile subliniază că numărul omuciderilor este inferior celui înregistrat în ţările occidentale.

RUSIA

Drog letal

Şase persoane cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani au decedat şi alte aproape 100 s-au intoxicat într-un oraş din Siberia, după ce au consumat o substanţă sintetică necunoscută, au anunţat, vineri, autorităţile locale ce se ocupă de lupta antidrog. 36 de persoane sunt în continuare spitalizate. Potrivit autorităţilor locale, victimele sunt toate originare din Surgut, un oraş cu 330.000 de locuitori, din Siberia Occidentală. Autorităţile ruse au deschis o anchetă şi substanţa respectivă, cumpărată de pe internet, a fost trimisă, pentru teste, la un laborator. Toxicomania este una dintre problemele de sănătate publică cele mai mari din Rusia. Folosirea drogurilor în ţară a explodat după destrămarea URSS şi a atins apogeul în a doua jumătate a anilor '90, după care a scăzut progresiv la începutul anilor 2000, odată cu redresarea economică a ţării.

SUA

Sute de curse aeriene suspendate

Un incendiu declanşat intenţionat a avut loc la un radar aeronautic din SUA, situaţie care a provocat suspendarea a sute de curse aeriene, anunţă autorităţile americane, precizând că nu este vorba de un act terorist, relatează CNN. Incendiul a izbucnit la un radar al Autorităţii Aeronautice Americane (FAA) din oraşul Aurora (statul Colorado). Incendiul a fost declanşat intenţionat, dar nu este un atac terorist, au precizat autorităţile. Angajatul suspectat că a declanşat incendiul a fost găsit în subsolul clădirii radarului, având răni pe care și le-a făcut singur.

MAREA BRITANIE

Aterizare de urgență

Un Boeing 787 Dreamliner al companiei poloneze LOT a aterizat de urgenţă, vineri dimineaţă, pe aeroportul din Glasgow, din cauza unei probleme tehnice, a declarat un purtător de cuvânt al aeroportului scoţian. Avionul, care efectua o cursă între Chicago şi Varşovia, a aterizat fără probleme, la ora locală 11.45, a precizat purtătorul de cuvânt, adăugând că toţi cei 248 de pasageri au fost debarcaţi şi că avionul era în continuare examinat de serviciile de urgenţă ale aeroportului. Acesta nu a oferit detalii despre natura problemei tehnice a aparatului de zbor. Compania poloneză a precizat, într-un comunicat, că echipajul a primit un mesaj generat de sistemul antiincendiu din compartimentul de bagaje. Conform regulilor de securitate, aparatul a fost nevoit să aterizeze pe aeroportul cel mai apropiat, pentru a efectua controale, a adăugat LOT. Intrat în serviciu în 2011, după o întârziere de trei ani, Boeingul 787 a acumulat mai multe probleme tehnice de la lansarea sa. Incidentele cele mai serioase au avut loc în ianuarie 2013, cu două cazuri grave de supraîncălzire a bateriilor litiu-ion survenite întâi la un avion la Boston, în SUA, apoi în Japonia, în urma cărora un aparat al companiei All Nippon Airways (ANA) a fost nevoit să efectueze o aterizare de urgenţă.

SPANIA

Suspecți arestați

Nouă presupuşi membri ai unei celule care are legături cu gruparea Stat Islamic, cu sediul în enclava spaniolă Melilla, din Maroc, şi în oraşul vecin marocan Nador, au fost arestaţi, a anunţat, vineri, Ministerul spaniol de Interne. Operaţiunea a fost efectuată de poliţiştii spanioli şi marocani. Între 1.500 şi 2.000 de islamişti marocani luptă în prezent în Siria şi Irak, iar Rabatul susţine că se teme că aceştia vor profita de experienţa dobândită pentru a comite atentate la revenirea în ţară. La rândul lor, autorităţile britanice au arestat, joi, nouă persoane suspectate de promovarea terorismului islamist, inclusiv un cleric musulman fundamentalist.

ARGENTINA

Drone contra evazioniștilor

Evazioniştii din Argentina sunt urmăriţi cu ajutorul avioanelor fără pilot, care au identificat, până în prezent, 200 de vile şi 100 de piscine în zona din jurul oraşului Buenos Aires, care nu au fost declarate de proprietari, a anunţat agenţia de administrare fiscală, citată de ”Daily Mail”. Dronele au survolat exclusivistul cartier din apropierea capitalei oraşului şi au realizat fotografii ale caselor luxoase înregistrate ca fiind goale. Proprietarii au fost anunţaţi să îşi actualizeze documentele, altfel vor primi amenzi considerabile. Evaziunea fiscală a fost estimată la 1,5 de milioane de euro. Fiecare avion fără pilot costă aproximativ 7.600 de euro, iar tehnologia este folosită, în general, de forţele de securitate din Argentina. Dronele sunt avioane controlate de la distanţă, de piloţi aflaţi la sol, sau care efectuează o misiune programată anterior. Folosirea lor s-a extins rapid în Argentina, precum şi în restul Americii de Sud. Ele au fost mobilizate în scopuri diverse, cum ar fi localizarea rutelor de trafic de droguri, monitorizarea suprafeţelor cultivate de ferme şi căutarea de situri arheologice.

SUA

Nemulțumire la FBI

Directorul FBI, James Comey, a criticat, joi, politica de protecţie a datelor implementată de Apple şi Google pentru a-şi asigura clienţii în urma dezvăluirilor privind metodele de spionaj ale serviciilor americane de informaţii. ”Cred în lege, dar cred de asemenea că nimeni din această ţară nu este mai presus de lege. Ceea ce mă îngrijorează este că companiile pot promova, în mod deliberat, un lucru care pune oamenii deasupra legii”, a afirmat directorul poliţiei federale. Apple a fost prima companie care a anunţat că, pentru a evita să fie nevoită să livreze guvernelor datele personale ale clienţilor săi, nu va mai avea acces la parolele utilizatorilor aparatelor sale (iPhone şi iPad) care funcţionează cu noua versiune a sistemului de operare iOS 8. Google, care deja a consolidat securitatea mesageriei sale Gmail, a reacţionat ulterior, afirmând că sistemul său de operare Android asigură o protecţie similară de mult timp, dar că, în noua versiune, utilizatorul nu va mai fi nevoit să o activeze. Comey a subliniat că sunt în curs discuţii cu Apple şi Google pentru a-şi schimba politica de securitate. El a afirmat că forţele de ordine ar trebui să poată avea acces la telefonul mobil al răpitorului unui copil şi la conţinutul acestuia, după obţinerea unui mandat. Directorul FBI a apreciat că, ”în era post-Snowden, acesta este un indiciu că unele companii merg prea departe”.



12