Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 26 Septembrie 2014 / 00:00 490 accesări

MAREA BRITANIE

Jaf în miezul zilei, în Scoția

Au fost momente de panică în oraşul scoţian Glasgow, unde o bandă de hoţi a dat lovitura într-un mall în miezul zilei, când centrul comercial era plin. Patru persoane cu feţele acoperite de cagule şi înarmate cu ciocane şi topoare au pătruns în mall, unde au aruncat grenade lacrimogene. Au încercat, apoi, să jefuiască patru magazine de bijuterii, dar au reuşit să fure podoabe şi ceasuri doar dintr-unul singur. Suspecţii au părăsit în fugă mall-ul din oraşul scoţian, nu înainte de a-i ameninţa cu moartea pe trecătorii care îi filmau. Acum, Poliţia din Glasgow încearcă să dea de urma hoţilor.

SUA

Demisia procurorului general

Eric Holder, secretarul american al Justiţiei, a anunţat ieri seară că demisionează din funcţie, după un mandat de aproape şase ani, afirmă surse citate de CNN. Eric Holder îşi va exercita atribuţiile până la numirea în funcţie a succesorului său. Eric Holder a devenit al 82-lea procuror general din istoria SUA, în februarie 2009, după ce fusese consilier al preşedintelui Bill Clinton.

MAREA BRITANIE

Suspecți de terorism arestați

Autorităţile britanice au arestat, ieri, nouă persoane suspectate de promovarea terorismului islamist, inclusiv un cleric musulman fundamentalist. Agenţi de poliţie au descins ieri dimineaţă la 18 adrese din Londra şi într-o clădire din Stoke-on-Trent (Anglia), unde existau suspiciuni că erau membri ai unui grup care încurajează terorismul islamist. Nouă suspecţi au fost arestaţi şi sunt audiaţi. Potrivit agenţiei Press Association, unul dintre ei este clericul musulman radical Anjem Choudary, în vârstă de 47 de ani, membru al grupului fundamentalist Al-Muhajiroun, interzis în Marea Britanie din 2005. Suspecţii arestaţi au vârste cuprinse între 22 şi 51 de ani. Premierul David Cameron a anunţat că ”Marea Britanie este implicată într-o luptă a generaţiei pentru eradicarea terorismului inspirat din ideologia islamistă”. Parlamentul britanic va examina, astăzi, solicitarea premierului Cameron privind efectuarea de raiduri aeriene împotriva poziţiilor din Irak ale grupului terorist sunnit Stat Islamic.

GERMANIA

Dezincriminarea relaţiilor sexuale între frate şi soră

Consiliul de etică german propune dezincriminarea relaţiilor sexuale consimţite între frate şi soră adulţi, apreciind că protejarea unui tabu social şi fixarea unor bariere morale nu ţin de dreptul penal. Membrii consiliului de etică s-au sesizat cu privire la această temă după cazul foarte mediatizat al unui cuplu incestuos din Leipzig, doi tineri care s-au cunoscut când erau deja adulţi, după o copilărie haotică. Cuplul, care are patru copii, dintre care doi cu handicapuri, a făcut obiectul mai multor condamnări. Patrick Stübing, care a petrecut peste trei ani în închisoare, şi Susan K., care a fost plasată o perioadă într-o instituţie, din cauza unui retard mintal, au sesizat fără succes Curtea Constituţională din Karlsruhe, în 2008, apoi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în 2012. Cele două instanţe au respins cererea cuplului împotriva articolului 173 din Codul Penal german, care pedepseşte cu doi ani de închisoare sau cu amendă raporturile sexuale între un frate şi o soră majori, evocând în special riscurile sporite de handicap pentru copiii născuţi dintr-o astfel de uniune. Dar consiliul de etică, cu o majoritate de 14 membri la nouă, apreciază că legea penală nu este mijlocul adaptat de a proteja un tabu social şi nici de a impune standarde sau bariere morale, ci vizează numai să protejeze persoanele şi ordinea socială împotriva unor atingeri grave. Membrii consiliului de etică apreciază că aceste obiective sunt suficient garantate de o altă secţiune a Codului Penal, care reprimă violurile, agresiunile şi infracţiunile sexuale, precum şi de incriminarea incestului între ascendenţi şi descendenţi majori: ”Conform tuturor datelor disponibile, incestul între frate şi soră este foarte rar în societăţile occidentale, iar riscul unor sancţiuni constrânge cuplurile respective la ascunderea şi negarea iubirii lor, ceea ce consiliul de etică apreciază că este contrar dreptului la autodeterminare sexuală”. Avizul consiliului de etică nu obligă în niciun fel deputaţii germani, dar prefigurează adesea o schimbare a legislaţiei. Statele europene au abordări diferite cu privire la incest, după cum a arătat şi CEDO într-o decizie din 2002. În Spania sau Franţa, acesta nu constituie o infracţiune în sine, dar agravează pedeapsa riscată în cazul unei relaţii cu un minor sau neconsimţite. În schimb, Germania, Marea Britanie, Danemarca, Grecia şi Elveţia consideră incestul o infracţiune penală. Canada îl defineşte chiar ca un act criminal ce poate fi pedepsit cu 14 ani de închisoare.

SUA

Amendaţi pentru aruncarea la gunoi a resturilor alimentare

Consiliul Local din oraşul american Seattle, situat în statul Washington din nordul SUA, a votat pentru amendarea, începând din 2015, a firmelor şi a locuitorilor care aruncă resturile alimentare la coşurile de gunoi. Potrivit noilor legi, gospodăriile vor fi amendate cu un dolar, în cazul în care containerele lor de gunoi vor conţine mai mult de 10% resturi alimentare, iar firmele şi clădirile de locuinţe vor fi amendate cu 50 de dolari. În conformitate cu normele actuale, persoanele care locuiesc în case pentru o singură familie sunt încurajate, dar nu şi obligate să arunce deşeurile alimentare în cutii de compost. Compostul este un material ce poate fi folosit ca îngrăşământ natural, evitând astfel necesitatea folosirii îngrăşămintelor chimice. Oraşul reciclează 56% din deşeuri, dar vrea să ajungă la 60% până în 2015. Seattle este al doilea oraş, după San Francisco, ce face obligatoriu procesul de compostare a deşeurilor organice. Un raport al Consiliului pentru Protejarea Resurselor Naturale arată că americanii aruncă 40% din alimente şi doar 5% din acestea pot fi transformate în compost, potrivit Agenţiei pentru Protejarea Mediului (EPA) din SUA. Municipalitatea va începe să emită avertismente din 1 ianuarie 2015, urmând ca de la 1 iulie să fie emise şi amenzi. Potrivit noilor norme, atunci când agenţii de salubritate din Seattle văd prea multă mâncare într-un coş de gunoi, vor nota acest lucru într-un sistem computerizat şi amenda va fi adăugată facturii pentru ridicarea gunoiului. Clădirile cu mai multe etaje şi firmele vor trebui să îşi limiteze şi ele risipa de alimente, dar vor primi două avertismente înainte de a fi amendate.

IRAN

Acuzații israeliene

Iranul a testat, în complexul nuclear de la Parchin, tehnologie care poate fi utilizată exclusiv pentru detonarea unei bombe atomice, acuză Guvernul Israelului, conform ziarului ”Haaretz”. Ministrul israelian al Informaţiilor, Yuval Steinitz, a declarat că Iranul a efectuat o implozie nucleară utilizând uraniu. Guvernul israelian nu a oferit detalii despre presupusul test atomic, precizând doar că acesta a avut loc în complexul nuclear de la Parchin, situat la 30 de kilometri sud-est de Teheran. Regimul islamist de la Teheran susţine că nu a testat tehnologie destinată armamentului nuclear. Iranul refuză de mult timp să permită accesul inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică în complexul nuclear de la Parchin, unde, potrivit imaginilor filmate prin satelit, sunt activităţi intense. Regimul de la Teheran susţine că la Parchin este o simplă bază militară, unde există doar armament convenţional. Israelul şi Occidentul suspectează că Iranul încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program atomic civil. Regimul islamist de la Teheran neagă acuzaţiile.

BELGIA

Conductă de bere

În Belgia va fi construită o conductă prin care va fi transportată bere. Iniţiativa aparţine patronului unui local cu tradiţie din Bruges, nord-vestul Belgiei, vizitat de peste 100.000 de turişti anual. Prin ţeava lungă de aproape trei kilometri vor fi livraţi 4 milioane de litri de bere pe an, de la o fabrică până la o staţie de filtrare şi îmbuteliere. Decizia a fost luată pentru a se reduce poluarea produsă de cele 500 de camioane încărcate cu bere care treceau în fiecare an prin centrul istoric al oraşului Bruges. Locuitorii erau deranjaţi de zgomotul produs de maşini şi de muncitorii care descărcau lăzile cu bere.



12