Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 24 Septembrie 2014 / 00:00 442 accesări

AUSTRALIA

Octogenar român, judecat

Ilie Istudor, în vârstă de 86 de ani, este acuzat că l-a împuşcat, cu intenţia de a-l ucide, pe Stephen Smith, în vârstă de 66 de ani, în timpul unei şedinţe a echipei de conducere a blocului din Lakemba în care locuia, la 24 aprilie. Istudor şi Smith ar fi reluat o dispută mai veche privind managementul blocului, când administratorul a fost împuşcat în gât. În timpul unei audieri pentru cauţiune, desfăşurată ieri, la Curtea Supremă din statul australian New South Wales, judecătorul a fost informat că Istudor a ascuns o puşcă de calibru 22 în grădina blocului. În timpul unei pauze la şedinţa generală anuală, Istudor a luat arma şi l-a împuşcat pe Smith în faţa vecinilor îngroziţi. Cei doi bărbaţi au căzut apoi pe scări, românul suferind o fractură la craniu. Istudor, care se află în închisoare de cinci luni, a cerut să fie eliberat pe cauţiune, pentru a fi tratat de medicul său. Procurorul s-a opus însă, apreciind că este un pericol pentru comunitate. Procurorul Daryl Gunter a precizat că ”Istudor nu este un începător cu armele. El s-a antrenat în armata română. El le-a spus poliţiştilor că poate împuşca o monedă de 20 de cenţi de pe un gard de la o sută de metri distanţă. Deci, iată un bărbat furios, înarmat şi capabil să-şi ducă la îndeplinire ameninţările”. În plus, când Poliţia i-a percheziţionat apartamentul, a găsit un bilet scris de român în care acesta ameninţa că îl va ucide pe Smith şi apoi se va sinucide. Judecătorul a respins cererea de cauţiune, afirmând că, deşi primeşte tratament împotriva psihozei, Istudor reprezintă un risc inacceptabil pentru Smith şi pentru martorii atacului armat.

ISRAEL

Palestinieni uciși

Cei doi palestinieni acuzaţi că au răpit şi asasinat trei tineri israelieni, în iunie, au fost ucişi, ieri, la Hebron, în Cisiordania, după o urmărire de trei luni, a anunţat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene. ”În timpul nopţii, armata israeliană a desfăşurat o operaţiune în timpul căreia Marwan Qawasmeh şi Amer Abu Eisheh, asasinii celor trei tineri israelieni, au fost ucişi în cadrul unui schimb de focuri”, a precizat purtătorul de cuvânt Peter Lerner. Moartea celor trei tineri israelieni a creat un climat de tensiune extremă, care a precedat ofensiva lansată la 8 iulie de Israel împotriva Hamas în Fâşia Gaza, soldată cu aproximativ 2.200 de morţi în rândul palestinienilor şi 73 de morţi israelieni. Marwan Qawasmeh şi Amer Abu Eisheh au fost reperaţi într-o casă din Hebron, care a fost luată cu asalt de militari şi agenţi ai Shin Beth, serviciul israelian de securitate internă. Aceşti palestinieni erau căutaţi activ de la răpirea lui Eyal Yifrach, Naftali Frenkel şi Gilad Shaer, care făceau autostopul în apropierea unei colonii în Cisiordania, la 12 iunie, şi descoperirea cadavrelor lor la 30 iunie. Israelul i-a acuzat pe Marwan Qawasmeh şi Amer Abu Eisheh că sunt membri Hamas. În timpul operaţiunilor de căutare, armata israeliană a arestat peste 400 de palestinieni în Cisiordania, printre care peste 300 de membri ai mişcării Hamas, care a negat că ar fi implicată în răpire, dar a salutat operaţiunea. Cel puţin cinci palestinieni au fost ucişi de militari israelieni în timpul operaţiunii de căutare.

OLANDA

Experţii, îngrijoraţi de situaţia copiilor imigranților

Un raport al departamentului de politică socio-culturală al Guvernului olandez, SCP, atrage atenţia asupra condiţiilor dificile cu care se confruntă copiii unor imigranţi polonezi, bulgari şi români în această ţară. Copiii imigranţilor se confruntă nu numai cu dificultăţi legate de limbă, ci mulţi dintre ei sunt crescuţi în sărăcie şi în case locuite ilegal, precum şi în familii destrămate, avertizează SCP în raportul său, bazat pe interviuri cu experţii. Situaţia lor şcolară are de suferit deoarece părinţii se mută în mod repetat din Olanda în ţara de origine şi invers. Uneori, ei sunt lăsaţi în grija rudelor. Acest lucru, afirmă raportul, le creează dificultăţi copiilor în a se stabili într-un loc şi a se simţi acasă. Raportul subliniază, de asemenea, că unii părinţi lucrează multe ore pe zi şi nu au timp să aibă grijă de copii în mod corespunzător. Adolescenţii, în special, sunt grupul-problemă, hoinărind pe străzi şi intrând în anturaje necorespunzătoare. În Olanda sunt înregistraţi 41.000 de copiii veniţi din centrul şi estul Europei. Dintre ei, 24.000 sunt polonezi. Experţii cred însă că numărul lor este mult mai mare. Raportul a fost cerut de Guvernul olandez, pentru a preveni problemele experimentate de copiii imigranţilor turci şi marocani. Acesta se bazează pe interviuri aprofundate cu 29 de profesori, asistenţi sociali şi specialişti medicali din toată ţara, dar nu implică părinţi şi copii.

FRANȚA

Negocieri excluse

Franţa nu va avea nicio discuţie, nicio negociere cu răpitorii francezului luat ostatic duminică în Algeria, a afirmat, ieri, premierul Manuel Valls pentru postul privat de radio Europe 1. ”Parisul nu va ceda niciodată la şantaj. Este o perfidie a terorismului să recurgă la şantaj, moarte, ameninţări. Dacă cedăm, dacă dăm înapoi cât de puţin, îi oferim această victorie”, a adăugat el. Răpitorii au ameninţat că vor ucide ostaticul, dacă Franţa nu va renunţa la atacurile aeriene din Irak împotriva membrilor grupării Stat Islamic. Franţa nu a desfăşurat oficial raiduri aeriene decât o singură dată de la aprobarea de către preşedintele socialist a intrării în acţiune ofensivă a armatei franceze. Avioane Rafale au bombardat, vineri, o instalaţie logistică ce servea grupului Stat Islamic în nordul Irakului. Gruparea extremistă algeriană Jund al-Khilafa, afiliată grupării Stat Islamic, a revendicat, într-o înregistrare video, răpirea unui ghid montan francez, Hervé Gourdel, în vârstă de 55 de ani, duminică seara, la Tizi Ouzou, la 110 kilometri est de Alger.

ITALIA

Sub sechestru

Poliţia financiară italiană a pus sub sechestru bunuri imobiliare în valoare de 30 de milioane de euro aparţinând lui Arkadi Rotenberg, un prieten al preşedintelui rus, Vladimir Putin, în contextul sancţiunilor occidentale adoptate din cauza crizei ucrainene, relatează ziarul ”Corriere della Sera”. Potrivit publicaţiei italiene, trei vile ale omului de afaceri din Sardinia şi un hotel de patru stele din Roma au fost puse sub sechestru. ”Sunt deja câteva luni de când sunt vizat de sancţiuni, astfel că nu mă surprinde nimic”, a declarat Rotenberg, citat de Interfax. ”Dar este surprinzător că sunt vizate proprietăţi care nu sunt subiectul sancţiunilor. Acest lucru demonstrează încă o dată o situaţie nelegitimă şi absurdă”, a reacţionat Rotenberg.

SUA

Încuiat la Casa Albă

Uşa de la intrarea principală a Casei Albe va fi încuiată atunci când nu este folosită, pentru a evita incidente similare celui de vineri, când un bărbat a sărit gardul şi a reuşit să pătrundă în reşedinţa preşedintelui american, relatează ”Washington Examiner”. Secretarul de presă al Casei Albe, Josh Earnest, a precizat luni că Secret Service a lansat o investigaţie pentru a consolida securitatea, adăugând că printre măsurile examinate sunt sporirea personalului de securitate şi mutarea agenţilor în alte zone ale Casei Albe. ”Securitatea Casei Albe este o problemă complicată”, a afirmat Earnest, amintind că mii de turişti vizitează anual reşedinţa prezidenţială. Un veteran al armatei americane, care a luptat în Irak, a reuşit să sară gardul Casei Albe, vineri seara, şi să intre în clădire prin zona North Portico, în apropiere de reşedinţa familiei prezidenţiale. Preşedintele Barack Obama nu mai era la Casa Albă în momentul incidentului, petrecut vineri, în jurul orei 19.20. Omar Jose Gonzalez a fost inculpat de un tribunal de la Washington pentru pătrundere ilegală într-o clădire cu acces restricţionat având asupra sa o armă periculoasă şi riscă o pedeapsă de zece ani de închisoare, mai ales că în mașina sa a fost descoperită o cantitate impresionantă de arme și muniții.

COREEA DE NORD

Rachete nucleare tactice

Coreea de Nord dezvoltă noi rachete care să poată fi echipate cu încărcătură nucleară, pentru obţinerea unei arme nucleare tactice, au declarat serviciile de informaţii sud-coreene. Phenianul a efectuat o serie de teste ale unor rachete cu rază scurtă de acţiune, începând cu 14 august. Denumite KN-10, noile rachete sol-sol ar fi menite să poarte încărcătură nucleară. Spre deosebire de armele nucleare strategice care sunt concepute să fie folosite pentru distrugerea unor ţinte mari, precum oraşe şi instalaţii, armele nucleare tactice sunt concepute să fie folosite pe câmpul de luptă. Ele sunt realizate prin amplasarea unei încărcături nucleare relativ mici pe o rachetă cu rază scurtă de acţiune, pentru a distruge o ţintă militară. Aceasta este prima dată când Guvernul sud-coreean a detectat dezvoltarea de către Phenian a unei rachete nucleare tactice. O altă sursă a declarat că motivul din spatele acestui nou sistem este tocmai criza economică. Comunitatea serviciilor de informaţii crede că Nordul a început dezvoltarea noii rachete tactice de la începutul lui 2010. Noul sistem ar avea o rază de acţiune de aproximativ 200 de kilometri, fiind capabil să transporte o încărcătură de până la 500 de kilograme.

AFRICA DE SUD

Reactoare nucleare rusești

Rusia va furniza, până în 2023, până la opt reactoare nucleare Africii de Sud, în cadrul unui parteneriat strategic în domeniul energiei nucleare semnat între cele două ţări. Livrarea acestor reactoare va permite punerea în funcţiune a primei centrale nucleare bazate pe tehnologie rusă în exploatare pe continentul african şi ar urma să conducă la comenzi ce pot ajunge până la zece miliarde de dolari pentru întreprinderile locale, a anunţat Rosatom într-un comunicat. Directorul Rosatom, Serghei Kirienko, a apreciat valoarea totală a contractului între 40 şi 50 de miliarde de dolari. Africa de Sud dispune în prezent de o singură centrală nucleară. Punerea în funcţiune a unor noi reactoare ruseşti este prevăzută pentru 2023.



12