Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 11 Septembrie 2014 / 00:00 582 accesări

INDIA

Inundații catastrofale

Peste patru sute de oameni au murit în provincia Kashmir, din nordul Indiei, în urma celor mai severe inundaţii din ultimii 50 de ani. Alţi zeci de mii de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele. A fost nevoie de intervenţia armatei, iar Guvernul a anunţat că va da ajutoare de 180 milioane de dolari. Ploile musonice din ultima săptămână au inundat peste 2.500 de localităţi din provincia Kashmir, situată la poalele munţilor Himalaya, la graniţa cu Pakistanul. Podurile şi drumurile din regiune au fost distruse şi mii de oameni au rămas blocaţi pe acoperişuri. Mare parte dintre cei 1,2 miliarde de locuitori din provincie trăiesc în zone vulnerabile la inundaţii, alunecări de teren, furtuni, secetă sau cutremure.

SUA

Luați de ape

Starea de urgenţă a fost decretată în oraşul american Phoenix, din cauza inundaţiilor. Doi oameni au murit luaţi de ape, în urma ploilor torenţiale, iar meteorologii spun că metropola situată în deşert nu a mai văzut asemenea precipitaţii de peste 80 de ani. Probleme au fost şi la aproape trei mii de kilometri distanţă, în statul Virginia, afectat de inundaţii masive. În Arizona, zonă cu climat semideşertic, într-o oră a plouat cât pentru trei luni. Iar rezultatul s-a văzut imediat, inundaţiile dând peste cap traficul pe autostrăzile transformate în lacuri. Ploile torenţiale au lăsat fără curent electric zeci de mii de locuinţe, în timp ce pompierii au salvat zeci de persoane din maşinile blocate în trafic. Inundaţiile au dus şi la închiderea şcolilor din Phoenix. Precipitaţii-record au fost şi la aproape 3.000 km distanţă, în statul Virginia, unde șuvoaiele au depăşit, pe alocuri, jumătate de metru.

GERMANIA

Explozie la o uzină de produse chimice

O explozie puternică s-a produs, marţi seară, într-o uzină de produse chimice, în apropiere de oraşul Bremen din nordul Germaniei, a anunţat un purtător de cuvânt al pompierilor, fără a preciza dacă incidentul s-a soldat cu victime. Totuşi, un purtător de cuvânt al Poliţiei locale, citat de publicaţia germană ”Bild”, a declarat că un angajat al uzinei a fost dat dispărut, iar un rănit era în curs de evacuare dintr-o clădire. Casele din apropiere au fost afectate de explozie, a adăugat acest purtător de cuvânt, Marcus Neumann. Explozia s-a produs în Ritterhude, un oraş cu 15.000 de locuitori, situat la nord de Bremen. Ea a fost auzită la o distanţă de câţiva kilometri, iar mai multe clădiri ale uzinei au fost cuprinse de flăcări, a precizat purtătorul de cuvânt al pompierilor. Potrivit site-ului cotidianului ”Bild”, o clădire s-a prăbuşit. Au fost mobilizaţi aproximativ 300 de pompieri şi 60 de poliţişti. Locuitorii din zonă au fost sfătuiţi să închidă uşile şi ferestrele, potrivit postului de radio local Radio Bremen.

AFGANISTAN

Civili uciși

Un raid al aviaţiei americane a provocat moartea a 11 civili şi rănirea altor zece, marţi, în estul Afganistanului, au anunţat, ieri, autorităţile locale, care au condamnat aceste atacuri. Preşedintele afgan, Hamid Karzai, a acuzat de mai multe ori, în ultimii ani, forţele americane pentru că au ucis civili, ceea ce a contribuit la deteriorarea relaţiilor dintre Washington şi Kabul în apropierea retragerii forţelor NATO, prevăzută până la sfârşitul anului. Invocând, între altele, aceste victime civile, Karzai a refuzat să semneze tratatul bilateral de securitate (BSA) ce prevede o forţă reziduală americană în ţară, la încheierea misiunii de luptă a NATO, pentru a sprijini armata afgană confruntată cu insurecţia talibanilor. Marţi, la începutul după-amiezii, un convoi al militarilor afgani şi străini a fost prins într-o ambuscadă, de insurgenţi, în districtul Narang din provincia Kunar, de la frontiera cu Pakistanul. Forţele străine au cerut atunci susţinere aeriană. Insurgenţi şi civili au fost ucişi în acest bombardament aerian.

POLONIA

Aterizări americane de urgență

Şase elicoptere americane de luptă au aterizat de urgenţă, din cauza ceţii, într-un lan de rapiţă dintr-o localitate din nord-vestul Poloniei, provocând uimirea locuitorilor, a declarat, ieri, un oficial local. Cinci elicoptere Black Hawk şi un elicopter de transport Chinook au aterizat marţi, în jurul orei locale 13.00, în mijlocul câmpului, provocând îngrijorare şi uimire, dar şi curiozitate din partea locuitorilor, a declarat Stanislaw Raginiak, membru în administraţia localităţii Gruta. ”După ce au coborât din aparate, membrii echipajelor au explicat că au fost nevoiţi să aterizeze de urgenţă din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Am stat de vorbă cu ei. Erau originari din California, Michigan şi Idaho”, a adăugat oficialul polonez. Aproape 40 de săteni, inclusiv oficiali locali, au venit ulterior să-i întâmpine pe vizitatorii neanunţaţi, care, la rândul lor, s-au arătat încântaţi de întâlnire. Potrivit unei publicaţii locale, elicopterele au dispărut de pe ecranele radar, aterizând de urgenţă, ceea ce a provocat alertă în cadrul serviciilor de urgenţă şi armatei. Căutările au vizat iniţial o zonă aflată la aproximativ 20 kilometri de locul aterizării. Ample exerciţii militare ale statelor NATO au loc în această perioadă în Polonia şi ţările baltice.

GERMANIA

Zboruri anulate

Compania aeriană germană Lufthansa a anunţat anularea a 140 zboruri prevăzute pentru ieri în Germania şi Europa, din cauza unei greve anunţate de piloţi la Munchen, în contextul unui conflict privind condiţiile de pensionare anticipată. Lufthansa a precizat că cele 140 zboruri anulate aveau plecarea şi destinaţia Munchen şi vizează 13.500 de pasageri. Zborurile intercontinentale cu plecare din Munchen nu au fost perturbate, însă erau posibile întârzieri la zboruri pe distanţe lungi. După anunţul, la sfârşitul lui august, privind eşecul negocierilor cu conducerea companiei asupra condiţiilor de pensionare anticipată pentru piloţi, sindicatul a organizat deja două greve care au perturbat traficul aerian. Astfel, vineri seară, compania a fost nevoită să anuleze cel puţin 218 zboruri în Germania şi Europa, afectând aproximativ 26.000 de pasageri.

INDONEZIA

Seism puternic

Un cutremur cu magnitudinea de 6,2 a avut loc, marţi, în partea centrală a Indoneziei, a anunţat Institutul american de Geofizică USGS, seismul provocând panică în rândul locuitorilor, care şi-au părăsit în grabă locuinţele. Autorităţile indoneziene au exclus orice risc de tsunami Seismul a avut loc în Marea Molucca (Oceanul Pacific), la ora locală 9.46 GMT, la o adâncime de 30 de kilometri, într-o zonă situată la o distanţă de 130 de kilometri sud-est de oraşul Modayag. Cutremurul a fost resimţit în oraşe mari ca Manodo şi Gorontalo, pe insula Sulawesi. Aceasta este a patra cea mai mare insulă din Indonezia, dar reprezintă doar 7% din populaţia ţării din Asia de Sud-Est, cu 250 de milioane de locuitori. Indonezia se află pe Centura de Foc a Pacificului, o zonă în care se ciocnesc plăci tectonice, provocând o activitate seismică şi vulcanică frecventă.

IRAN

Cooperare cu Moscova

Iranul şi Rusia au semnat patru protocoale de acord în vederea consolidării cooperării economice şi industriale, dar şi a schimburilor comerciale, a anunţat, marţi, presa iraniană. Cele patru protocoale de acord au fost semnate în domeniile petrolier, industrial şi comercial, petrochimic şi minier. Ministrul iranian pentru Petrol, Bijan Namdar Zanganeh, a declarat că schimburile comerciale dintre cele două ţări, care ating în prezent 1,5 miliarde de dolari, urmează să fie multiplicate de zece ori. Aceste texte au fost semnate după o zi de negocieri intense între delegaţia rusă, alcătuită din 160 de persoane conduse de ministrul Energiei, Aleksandr Novak, şi diverşi reprezentanţi iranieni. Protocoalele de acord vor fi finalizate de preşedinţii rus, Vladimir Putin, şi iranian, Hassan Rohani, până la sfârşitul lui septembrie. Potrivit presei ruse, negocierile vizează achiziţionarea de către Rusia a aproximativ 70.000 de barili de petrol pe zi, reprezentând aproximativ 2% din producţia iraniană (3,2 milioane de barili pe zi în 2013). În opinia Moscovei, aceste livrări nu contravin sancţiunilor internaţionale impuse Iranului în legătură cu temerile privind programul său nuclear. Teheranul urmează să furnizeze, de asemenea, produse alimentare către Rusia, în urma deciziei acesteia din urmă de a suspenda importuri de produse europene şi americane, ca reacţie faţă de embargoul impus de UE şi SUA în urma crizei din Ucraina. Rusia va participa la construirea a opt centrale electrice cu o capacitate totală de 2.800 de megawaţi şi la modernizarea centralelor existente. Cele două ţări discută totodată despre un contract în vederea construirii a patru noi centrale nucleare. Moscova a finalizat centrala de la Boushehr, o instalaţie cu o capacitate de 1.000 de megawaţi, situată pe coasta de la Golful Persic, pe care a predat-o oficial iranienilor în septembrie 2013. Iranul vrea să construiască 20 de centrale nucleare de câte 1.000 de megawaţi, dintre care patru la Boushehr, pentru a-şi diversifica sursele de energie şi pentru a fi mai puţin dependentă de petrol şi gaze naturale în consumul intern.



12