SOMALIA
Lider islamist ucis
Liderul islamiştilor somalezi shebab, Ahmed Abdi Godane, a fost ucis într-un atac aerian efectuat de armata americană, luni, au anunţat, vineri, SUA. Moartea lui Godane este o pierdere majoră din punct de vedere simbolic şi operaţional pentru cea mai importantă dintre entităţile afiliate la rețeaua teroristă al-Qaida, a subliniat Casa Albă.
BOSNIA-HERȚEGOVINA
Mineri blocați în subteran
Joi, 34 de mineri au fost blocaţi în subteran şi doi au fost răniţi în galeriile unei mine de cărbune din Zenica, în centrul Bosniei, în urma unui cutremur. Dintre cei 56 de mineri care se aflau în mină, 22 au reuşit să iasă la suprafaţă şi 34 se aflau în continuare în zona afectată, a declarat, în cursul nopţii de joi spre vineri, directorul minei din Raspotocje, Esad Civic. Epicentrul cutremurului cu magnitudinea de 3,5, care s-a produs la ora 16.30, s-a aflat la 53 de kilometri nord-vest de Sarajevo şi a provocat o explozie de gaz în mină. Mai multe galerii s-au surpat şi echipele de salvare au început târziu, în cursul serii, să îşi creeze drum către minerii blocaţi. Ei s-au refugiat într-o galerie care nu a fost avariată de cutremur şi se află la o adâncime de aproximativ 600 de metri. Doi mineri răniţi au fost spitalizaţi la Zenica. Pentru moment nu au fost semnalate pagube în alte părţi, în urma seismului.
GERMANIA
Grevă Lufthansa
Sindicatul piloţilor Cockpit a anunţat o grevă în cadrul companiei germane Lufthansa pentru vineri, între 17.00 şi 23.00, pentru zborurile de lung şi mediu curier cu plecare din Frankfurt. Sindicatul spera ca această grevă să îi aducă un nou acord cu privire la condiţiile de plecare în preretragere a piloţilor grupului german. ”Sindicatul Cockpit este pregătit pentru un acord în scopul de a evita grevele”, subliniază organizaţia, care le-a cerut scuze clienţiilor Lufthansa pentru ”potenţiale perturbări”. De mai multe luni, sindicatul duce o bătălie cu privire la condiţiile de plecare în preretragere. La 28 august, piloţii filialei cu preţuri mici a Lufthansa, Germanwings, au organizat o grevă de şase ore care, potrivit conducerii, a împiedicat aproximativ 15.000 de pasageri să se îmbarce pentru zborul lor. O grevă de trei zile a piloţilor Lufthansa, la începutul lui aprilie, a determinat anularea a mii de zboruri, provocând grupului pierderi de 60 de milioane de euro.
SUA
Steaguri în bernă
Toate steagurile statului american Florida au fost coborâte în bernă, vineri, în memoria jurnalistului decapitat Steven Sotloff, a cărui familie trăieşte la Miami, în sud-estul SUA, a anunţat guvernatorul Rick Scott. Jurnalistul Steven Sotloff, în vârstă de 31 de ani, a fost decapitat de jihadiştii din cadrul grupării Stat Islamic, potrivit unei înregistrări video difuzate marţi, la două săptămâni după decapitarea colegului său James Foley. Dat dispărut de un an, Sotloff ar fi fost răpit la 4 august 2013, la Alep, în Siria, în apropiere de frontiera cu Turcia, dar răpirea sa a fost ţinută secretă. Moartea jurnalistului a şocat Florida, unde locuieşte familia sa, care i-a adus, miercuri, un omagiu şi a subliniat ”amabilitatea şi dorinţa lui Sotloff de a reprezenta o voce pentru cei care nu pot vorbi”. Universitatea Centrală din Florida, unde a studiat Sotloff, de asemenea, i-a adus, miercuri, un omagiu, înainte de o altă ceremonie publică prevăzută pentru vineri, în şcoala sa din Miami, Temple Beth Am.
NORVEGIA
Breivik vrea partid fascist
Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de persoane în 2011, vrea să creeze un partid politic fascist, prin intermediul căruia să lupte împotriva sistemului democratic, la care dă asigurări că s-a convertit, afirmă extremistul într-o scrisoare primită vineri de AFP. Într-o scrisoare de 33 de pagini faţă-verso, Breivik dă un ultimatum Ministerului norvegian al Justiţiei, pe care-l somează să ridice obstacolele pe care i le-a impus în mod deliberat, în opinia sa, cu scopul de a-l împiedica să fondeze Partidul Fascist Norvegian (NFP) şi Liga Nordică (NL). La 22 iulie 2011, Breivik, în prezent în vârstă de 35 de ani, a ucis 77 de persoane în numele luptei împotriva multiculturalismului şi invaziei musulmane. Mai întâi, el a detonat o bombă în apropierea sediului Guvernului, la Oslo, omorând opt persoane, iar apoi a deschis focul asupra participanţilor la o reuniune a Tinerilor Laburişti, pe insula Utoya, omorând alte 69 de persoane, majoritatea adolescenţi. Breivik dă asigurări că s-a... convertit la cauza democratică, după verdictul pronunţat în august 2012, şi spune că vrea să creeze un partid cu scopul de a-şi apăra ideologia, dar fără să recurgă la violenţă. În Norvegia, deţinuţii îşi păstrează toate drepturile civice, indiferent de asprimea pedepsei. Însă Breivik afirmă că, în practică, autorităţile îi încalcă drepturile, confiscându-i scrisorile menite să strângă semnăturile de care are nevoie pentru a-şi înregistra partidul. Autorităţile carcerale dezmint această acuzaţie şi afirmă că, în conformitate cu mandatul lor, cenzurează scrisorile deţinuţilor susceptibili să incite la fapte penale.