Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 26 August 2014 / 00:00 480 accesări

INDIA

Morți la templu

Cel puţin zece persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 60 au fost rănite, ieri, într-o busculadă produsă la un templu din centrul Indiei, unde mii de pelerini participau la o sărbătoare religioasă. Mai multe busculade soldate cu numeroase victime au avut loc în ultimii ani în India, cu ocazia unor sărbători religioase. În octombrie anul trecut, 115 persoane au murit călcate în picioare sau înecate în apropierea unui templu din Madhya Pradesh. În martie 2010, 63 de copii şi femei au murit într-o busculadă produsă de prăbuşirea unei porţi într-un templu hindus din statul Uttar Pradesh. În septembrie 2008, 224 de pelerini au murit, de asemenea, într-o busculadă produsă în Rajasthan, în nord-vestul ţării.

SUA

Bilanțul seismului

Peste 200 de persoane au fost rănite, iar aproximativ 100 de clădiri au suferit avarii structurale în urma seismului de 6,0 grade produs duminică în statul american California, relatează site-ul ziarului ”San Jose Mercury News”. Cutremurul, cel mai puternic produs în California în ultimii 25 de ani, a provocat rănirea a peste 200 de oameni. Un copil în vârstă de 13 ani este în stare critică după ce a fost lovit de cărămizi în zona capului, iar alte 13 persoane sunt spitalizate. Circa 28.000 de locuinţe au rămas fără electricitate, câteva ore, din cauza seismului. Cutremurul a fost urmat de zeci de replici, cea mai mare având 5 grade.

JAPONIA

Atac cibernetic

O filială a gigantului japonez Sony a anunţat ieri că în weekend a fost victima unui atac informatic, iar un avion în care călătorea un oficial american a fost vizat de o ameninţare potrivit căreia la bord se aflau explozibili. Reţelele PlayStation Network şi Sony Entertainment Network au fost atinse de un atac vizând saturarea cu un trafic artificial voluminos, potrivit site-ului oficial PlayStation.Blog, care precizează că nicio informaţie personală nu a fost accesată de hackeri. PlayStation Network are 52 de milioane de utilizatori înscrişi, iar Sony Entertainment - 150 de milioane. Sony suspectează grupul sau persoana care se prezintă sub numele de Lizard Squad că se află atât la originea acestui atac, cât şi a unor ameninţări vizând un avion la bordul căruia se afla John Smedley, preşedintele filialei americane Sony Online Entertainment.

Lizard Squad a revendicat aceste fapte prin mesaje postate pe Twitter. ”Astăzi ridicăm steagul SIIL pe serverele Sony”, a declarat acest grup (sau individ), ataşând mesajului o fotografie cu un bărbat purtând steagul grupării teroriste Stat Islamic (SI). SIIL desemnează gruparea islamistă Stat Islamic în Irak şi Levant, care şi-a schimbat numele în Stat Islamic. Tot pe Twitter, Smedley a confirmat că avionul la bordul căruia se afla şi-a schimbat direcţia. Avionul respectiv, aparţinând American Airlines, a decolat de la Dallas către San Diego, dar a aterizat la Phoenix, potrivit Sony.

TURCIA

Incidente la Istanbul

Poliţia turcă a intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a dispersa o manifestaţie a locuitorilor din Istanbul, ostili prezenţei refugiaţilor sirieni, un nou exemplu al tensiunilor tot mai mari generate de afluxul acestora în teritoriul turc. Potrivit agenţiei de presă private Dogan News, aceste incidente au izbucnit în momentul în care 300 de locuitori din cartierul Ikitelli, pe malul european al metropolei turce, înarmaţi cu bastoane şi cuţite, au atacat vehicule aparţinând cetăţenilor sirieni. Aceste atacuri au fost provocate de agresarea unei adolescente din cartier, atribuită unor tineri sirieni. Forţele de ordine au folosit grenade lacrimogene şi tunuri cu apă pentru dispersarea mulţimii furioase. Postul de ştiri CNN Türk a anunţat cel puţin cinci răniţi în rândul comunităţii siriene din cartier. De câteva săptămâni, incidentele se multiplică între populaţia locală şi refugiaţii sirieni care au fugit de războiul civil din ţara lor, numărul lor fiind evaluat la circa 1,2 milioane de autorităţile de la Ankara. Agenţia guvernamentală turcă ce se ocupă de situaţii de urgenţă (Afad) estimează că doar 285.000 dintre ei sunt găzduiţi în tabere în apropiere de frontieră, ceilalţi fiind instalaţi în marile oraşe ale ţării. La începutul lui august au izbucnit violenţe la Gaziantep, după uciderea unui proprietar de terenuri turc, atribuită sirienilor, constrângând autorităţile să evacueze câteva mii de persoane.

MEXIC

Pescari dispăruți

Uraganul Maria s-a intensificat rapid, duminică, în Oceanul Pacific, devenind uragan de categoria a cincea, au anunţat meteorologii, iar trei perscari au fost daţi dispăruţi în nord-vestul Mexicului. Echipaje de salvare ale Marinei Militare au plecat în căutarea ambarcaţiunii „Tio Chori“, care a pornit pe mare cu şapte pescari la bord. Ambarcaţiunea s-a răsturnat din cauza hulei. Patru pescari au ajuns la plajă înotând, iar alţi trei erau căutaţi cu mijloace aeriene. Maria, al optulea uragan din acest sezon în estul Pacificului, s-a îndepărtat uşor de zona de coastă şi se află la 335 de kilometri sud-vest de insula Socorro, în regiunea Colima, şi la 805 kilometri de centrul turistic Cabo San Lucas, în sudul statului Baja California. Uraganul este însoţit de rafale de vânt de până la 315 kilometri pe oră şi ar putea să continue să crească în intensitate în următoarele două zile. Maria a provocat valuri puternice la nivelul unei părţi a coastelor din sud-vestul Mexicului.

PERU

Seism puternic

Un cutremur cu magnitudinea 6,9 a avut loc duminică, în sudul Peru. Protecţia Civilă din Peru nu a raportat nici victime şi nici pagube, potrivit primelor informaţii. Cutremurul s-a produs la ora 23.21 GMT, la 42 de kilometri est-nord-est de Tambo, la 469 de kilometri de Lima, la o adâncime de 58,9 kilometri.

ABHAZIA

Președinte nou

Liderul opoziţiei, Raul Khadjimba, a fost ales preşedinte al republicii Abhazia, o regiune separatistă georgiană din Caucaz, potrivit unor date preliminare. Khadjimba a obţinut victoria în alegeri încă din primul tur, cu 50,57% din voturile exprimate, iar principalul său rival, Asslan Bjania, fostul şef al serviciului naţional de securitate, a obţinut un scor de 35,91%, a anunţat comisia electorală, ieri. Absolvent al Înaltei Şcoli KGB (serviciile de securitate societice) de la Moscova, Raul Khadjimba, în vârstă de 56 de ani, s-a aflat în fruntea manifestaţiilor care l-au obligat la 1 iunie pe fostul preşedinte Aleksandr Ankvab să demisioneze, provocând alegeri anticipate. Abhazia, un mic teritoriu de la frontiera cu Rusia, în apropiere de Soci, situat la malul Mării Negre, la poalele Munţilor Caucaz, şi-a declarat independenţa şi a luptat cu forţele georgiene la începutul anilor '90. Rusia, care susţine atât Abhazia, cât şi Osetia de Nord, altă regiune separatistă georgiană situată la frontiera sa, a recunoscut independenţa acestor două teritorii în urma unui scurt război cu Georgia, în august 2008.

AFGANISTAN

Îndemnul lui Obama

Preşedintele american, Barack Obama, i-a îndemnat pe cei doi candidaţi în alegerile prezidenţiale afgane să finalizeze cât mai rapid posibil negocierile în vederea formării unui Guvern de uniune naţională. Potrivit purtătoarei de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională, Caitlin Hayden, Obama a vorbit separat, vineri, cu Ashraf Ghani şi Abddullah Abdullah, cei doi adversari aflaţi în cursa pentru înlocuirea în funcţie a preşedintelui afgan, Hamid Karzai. Învestirea viitorului preşedinte, în cadrul acestei prime tranziţii democratice în Afganistan, a fost stabilită pentru 2 septembrie, cu o lună mai târziu decât se prevăzuse, după ce Abdullah Abdullah a denunţat fraude masive imediat după al doilea tur al scrutinului de la 11 iunie. Cu scopul de a îndepărta riscul unei instabilităţi politice, cei doi candidaţi au semnat la începutul lui august, în prezenţa secretarului de stat american, John Kerry, un acord în vederea formării unui Guvern de uniune naţională, indiferent cine va fi desemnat învingător în alegeri. Comunitatea internaţională şi mai ales SUA, principalul donator căre Afganistan, sunt îngrijorate de izbucnirea unor tulburări politice cu doar câteva luni înainte de retragerea forţelor NATO din această ţară, prevăzută până la sfârşitul anului.



12