CHINA
Seism devastator
Cel puţin 150 de persoane au murit şi alte peste 1.000 au fost rănite în urma unui cutremur cu magnitudinea de 6,1 produs ieri în regiunile muntoase din sud-vestul Chinei. Seismul a avut loc la ora 16.30, în nordul-estul provinciei Yunnan, având hipocentrul la o adâncime de aproximativ zece kilometri, potrivit USGS. Autorităţile chineze au anunţat că seismul a avut o magnitudine de 6,5. Seismul a determinat prăbuşirea şi avarierea a numeroase clădiri, în special clădiri rezidenţiale vechi, a afirmat agenţia China Nouă. Peste 120 de victime au fost înregistrate în districtul Ludian, unde s-a aflat epicentrul seismului. Circa 30 de persoane au decedat în două districte vecine, în cadrul aceleiaşi prefecturi Zhaotong. Cel puţin 1.300 de persoane au fost rănite în urma cutremurului şi peste 180 au fost date dispărute. Aceste zone muntoase situate la limita dintre provinciile Yunnan, Sichuan şi Guizhou, cu acces dificil, au cunoscut mai multe episoade seismice grave în ultimele decenii. În 1974, un cutremur cu magnitudinea de 6,8 în aceeaşi zonă a provocat moartea a peste 1.500 de persoane, a amintit agenţia oficială China Nouă. În septembrie 2010, 80 de persoane au murit în urma a două seisme consecutive în zonele muntoase dintre Yunnan şi Guizhou. În plus, provincia vecină Sichuan, una dintre cele mai populate din China, a înregistrat în mai 2008 un seism devastator cu magnitudinea 8, care a provocat 87.000 de morţi şi dispăruţi.
ITALIA
Omorâți de viitură
Patru persoane au murit şi alte 20 au fost rănite, fiind luate de o viitură provocată de ploile abundente din noaptea de sâmbătă spre duminică, la Treviso, în nord-estul Italiei. Din cauza ploilor care s-au abătut asupra regiunii, timp de circa zece minute cu puţin timp înainte de miezul nopţii, râul Lierza a ieşit din matcă în localitatea izolată Refrontolo, în timpul unei sărbători locale. Râul a luat totul în cale: locuitori, standuri, maşini, corturi. Aceste viituri rapide sunt imprevizibile şi pot provoca multe victime. Ultima inundaţie gravă din Italia datează din noiembrie 2013, când ploile torenţiale au afectat oraşul portuar Olbia din Sardinia, provocând 17 morţi şi mii de sinistraţi. Numărul regiunilor afectate de inundaţii s-a dublat în zece ani, trecând de la patru la opt, potrivit organizaţiei ecologiste Legambiente, care a cerut, în toamna trecută, mai mulţi bani pentru prevenţie. Traficul feroviar între Modane şi Bardonecchia, la frontiera franco-italiană, a fost întrerupt sâmbătă, trei autobuze luate de un torent de noroi împiedicând circulaţia trenurilor între Paris şi Milano. Din fericire, nu au fost semnalate victime, iar instalaţiile electrice nu au fost afectate.
FRANȚA
Avion întors din drum
Un avion al companiei Air France, care a plecat de la Paris sâmbătă, în jurul orei 16.00 şi urma să aterizeze la Bucureşti la 19.15, a fost întors după o oră de zbor, pasagerilor spunându-li-se că lipsea o persoană, care avea însă bagaj la cală, dar şi că a fost o problemă tehnică. Avionul a decolat cu o întârziere de 30 de minute. După aproximativ o oră de zbor, avionul a fost întors la Paris. După ce a aterizat la Paris, forţele de ordine au descins în aeronavă pentru a face verificări, iar pasagerilor li s-a spus la acel moment că este o problemă la computerul de bord. Zborul cu 131 de pasageri a fost anulat, nefiind indicat un motiv de către Air France pentru acest lucru. Inițial, pe site-ul Air France se arăta însă că zborul 1588 Paris - Bucureşti a fost întors şi anulat din cauza unei greve a angajaţilor companiei aeriene, dar ieri s-a anunțat că s-a luat această decizie din motive de securitate, întrucât echipajul a fost informat că un pasager nu se afla la bord, deşi bagajul său a fost înregistrat. Pasagerii, majoritatea români, au petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică la Paris, ieri fiind împărţiţi în trei grupuri pentru a veni la Bucureşti cu trei curse Air France.
CHINA
Explozie ucigașă
O explozie care s-a produs într-o uzină din estul Chinei a provocat moartea a 65 de persoane şi un număr nedeterminat de răniţi, a anunţat, sâmbătă, un post public de televiziune. Explozia de la Kushan, oraş din provincia orientală Jiangsu, a provocat 65 de morţi, iar numărul răniţilor este în curs de estimare, a anunţat postul de televiziune CCTV. Explozia a avut loc sâmbătă dimineaţă, într-o uzină de metale. Accidentele industriale au loc periodic în China, unde standardele de securitate sunt relativ scăzute.
LIBAN
Militari uciși
Doi militari libanezi au fost ucişi şi mulţi alţii au fost răniţi în atacuri împotriva unor posturi militare de control din regiunea Arsaal, la frontiera cu Siria, a anunţat agenţia oficială de ştiri din Liban. Potrivit presei locale, militarii au fost mobilizaţi în număr mare în această zonă, după ce mai mulţi bărbaţi înarmaţi au înconjurat posturi de poliţie. Aarsal a cunoscut perioade de tensiuni puternice cu forţele de securitate libaneze. Aviaţia regimului sirian desfăşoară aici raiduri împotriva forţelor rebele ascunse în această regiune muntoasă. Oraşul se învecinează cu Qalamoun din Siria, unde rebelii au suferit mai multe înfrângeri, în ultimele luni, în faţa forţelor loiale regimului, sprijinite de combatanţii Hezbollahului şiit libanez.
GERMANIA
Bilanț în creștere
Cel puţin 35 persoane au fost rănite, vineri seara, în urma unei coliziuni între un tren de pasageri şi un tren de marfă, în apropiere de gara din Mannheim, în sudul Germaniei, a anunţat operatorul german de transport feroviar Deutsche Bahn. Accidentul a avut loc în jurul orei locale 21.00 şi a dus la deraierea a cinci vagoane ale trenului de pasageri care asigura legătura între oraşele Graz, în Austria, şi Sarrebruck, în Germania. Trenul de pasageri transporta aproximativ 250 de persoane. Potrivit unui ultim bilanţ al companiei Deutsche Bahn, accidentul s-a soldat cu cel puţin 35 de răniţi, dintre care patru se află în stare gravă. 14 persoane au fost spitalizate. Trenul de marfă aparţine societăţii ERS Railways şi era în drum de la Duisburg spre Sopron, în Ungaria.
TURCIA
Tornadă şi ploi torenţiale în Istanbul
Ploi torenţiale şi o tornadă au avut loc, sâmbătă, în Istanbul, unde au fost inundate numeroase străzi, inclusiv emblematicul bulevard Istiklal, relatează cotidianul ”Hurriyet”. Municipalitatea din Istanbul a efectuat recent lucrări pe bulevardul Istiklal, unde a înlocuit piatra cubică cu asfalt, spre nemulţumirea cetăţenilor. Multe persoane consideră că strada s-a inundat din cauza lucrărilor municipalităţii. De asemenea, o tornadă s-a produs în cartierul Kasimpașa de pe malul european al Istanbulului, dar nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale majore. Inundaţiile au afectat şi malul asiatic al oraşului, perturbând traficul în cartierul Üsküdar. Cel puţin trei persoane au fost rănite în accidente rutiere produse în Istanbul din cauza ploilor şi inundaţiilor. Meteorologii au anunțat noi ploi abundente în vestul Turciei, în perioada următoare.
ALGERIA
Bilanț în scădere
Prăbuşirea unui avion Air Algerie săptămâna trecută, în Mali, s-a soldat cu 116 morţi, nu 118, deoarece un pasager şi un angajat al companiei nu s-au îmbarcat la plecarea din Ouagadougou, a anunţat, vineri, un oficial de rang înalt din Burkina Faso. Un bilanţ precedent anunţa că în accidentul din Mali au murit 118 persoane, dintre care 54 sunt francezi. Avionul, care a fost închiriat de Air Algérie de la compania spaniolă SwiftAir, a plecat de la Ouagadougou către Alger în noaptea de miercuri spre joi, dar, la aproximativ 50 de minute de la decolare, s-a prăbuşit pe teritoriul Mali.