Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 31 Iulie 2014 / 00:00 379 accesări

SUA

Mort în trenul de aterizare al unui avion militar

Cadavrul unui adolescent a fost găsit în trenul de aterizare al unui avion cargo al armatei americane, după ce aparatul de zbor a aterizat în Germania, în weekend, a anunţat, marţi, Pentagonul. Acest pasager clandestin a fost descoperit duminică seară, în cursul unei inspecţii de rutină după zborul C-130J, la o bază aeriană americană din Ramstein, în Germania, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby. Corpul băiatului a fost descoperit în partea din spate a trenului de aterizare al aparatului. În acest moment, nu este clar când adolescentul a reuşit să se ascundă în acest compartiment, a adăugat Kirby. Victima era un adolescent de culoare, de sex masculin, probabil de origine africană, a precizat el. Avionul efectua zboruri pentru susţinerea Comandamentului Forţelor Armate Americane în Africa (Africom), cu opriri în unele ţări, a subliniat purtătorul de cuvânt. Autorităţile germane au deschis o anchetă şi efectuează în prezent autopsia adolescentului.

CHINA

Bilanț tragic

Confruntările care au avut loc, luni, în regiunea musulmană Xinjiang, din nord-vestul Chinei, s-au soldat cu o sută de morţi şi răniţi, potrivit unui grup de apărare a drepturilor uigurilor, principala etnie din regiune. O bandă de atacatori înarmaţi cu cuţite a atacat, luni dimineaţa, un post de poliţie şi clădiri oficiale în districtul Shache - Yarkand în uigură -, potrivit unor informaţii difuzate marţi seara de agenţia oficială China Nouă. Forţele de poliţie au împuşcat zeci de oameni care atacau civili şi vehicule, a precizat agenţia de stat, vorbind despre un atac terorist premeditat. Înfruntarea s-a soldat cu o sută de morţi şi răniţi, a anunţat, ieri, Dilxat Raxit, un purtător de cuvânt al Congresului Mondial Uigur, o organizaţie cu sediul în Germania. În Xinjiang trăiesc peste nouă milioane de etnici uiguri, musulmani turcofoni. O facţiune radicală, acuză autorităţile, s-ar afla la originea atentatelor sângeroase comise în ultimele luni atât în regiune, cât şi în afara acesteia. ”Cerem Beijingului să nu mai distorsioneze adevărul în cazul de la Shache, în care China nu poate eluda propria responsabilitate”, a adăugat Dilxat Raxit, îndemnând la o anchetă independentă. ”Uigurii se ridică să protesteze faţă de politica extremă a Chinei, iar reprimarea armată de către autorităţi a condus la morţi şi răniţi de ambele părţi”, a apreciat el. Angajaţi ai unor hoteluri şi restaurante de la Shache, contactaţi de AFP, au declarat că nu ştiu să fi avut loc incidente luni. Aceste confruntări în ajunul sărbătorii Aid el-Fitr, care marchează finalul Ramadanului, au avut loc în urma unui atentat sinucigaş comis în mai, într-o piaţă din Urumqi, capitala Xinjiangului, în care au fost ucise 43 de persoane, inclusiv cei patru agresori, iar alte aproximativ 100 de persoane au fost rănite. Ca răspuns, Beijingul - cu preşedintele Xi Jinping în frunte - a anunţat o campanie vastă de luptă împotriva terorismului, în care au fost executați cel puţin 13 oameni, au fost arestate alte sute de persoane şi au fost pronunţate condamnări în masă, în urma unor procese expeditive. Autorităţile chineze au aplicat măsuri importante, care au restrâns posibilitatea ca musulmanii din Xinjiang să respecte postul Ramadanului.

BULGARIA

Apă radioactivă într-o conductă de apă potabilă

Testele efectuate de inspectoratul local de sănătate din Blagoevgrad au indicat prezenţa apei radioactive într-o conductă de apă potabilă din satul Krastilţi, situat în sud-vestul Bulgariei, relatează site-ul Novinite.com. Testele de laborator au fost efectuate în urma sesizărilor primite de la localnici și au arătat că apa nu respectă normele privind uraniul natural, a declarat Maria Stanceva, o reprezentantă a inspectoratului regional de sănătate, adăugând că a fost emis un ordin pentru încetarea alimentării cu apă, înmânat primarului localităţii. Stanceva a sugerat că inspectoratul a făcut mai multe verificări şi a aflat că alimentarea cu apă a fost oprită şi, ulterior, reluată. Ea a afirmat că primarul din municipalitatea Sandanski a primit sancţiuni administrative. Primarul din Sandanski, Andon Totev, a declarat că va contesta în instanţă sancţiunile primite şi că a făcut tot posibilul pentru a proteja populaţia de apa radioactivă. El a mai spus că a fost oprită alimentarea cu apă, dar localnicii au reuşit să o repornească pe cont propriu. Totev a promis că va aduce cisterne cu apă în sat, dar a contestat acurateţea testelor, subliniind că mina de uraniu din apropiere este închisă de peste 35 de ani.

RUSIA

Trenul de aterizare s-a afundat în asfaltul topit

Un avion de pasageri a rămas blocat pe aeroportul Domodedovo din Moscova, timp de patru ore, după ce trenul de aterizare s-a afundat în asfaltul topit al pistei, din cauza valului de căldură care afectează capitala rusă, relatează postul de televiziune Russia Today. În timp ce temperatura aerului a ajuns la 35 de grade Celsius, marţi, un avion care se deplasa de la Moscova către Novosibirsk a decolat de pe aeroportul Domodedovo cu o întârziere de patru ore. La ora 11.15, un Boeing 737 urma să decoleze, dar nu a putut decola deoarece trenul de aterizare a rămas blocat într-o groapă adâncă de 10-15 centimetri, creată în asflatul topit. Pasagerii au fost nevoiţi să coboare, iar echipele care se ocupă de mentenanţă au reuşit să aducă avionul în stare de funcţionare. Temperaturile din regiunea Moscova ar urma să crească în zilele următoare, iar ecologiştii au emis o alertă roşie de poluare. Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în capitala rusă a fost de 38,2 grade Celsius, la 29 iulie 2010.

BELGIA

Inculpat

Presupusul atacator de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, Mehdi Nemmouche, a fost inculpat în Belgia pentru asasinat într-un context terorist şi plasat sub mandat de arestare, a anunţat, ieri, Parchetul federal belgian. Franţa, unde bărbatul a fost arestat, l-a predat marţi Belgiei şi suspectul a fost informat despre inculparea sa, după ce a fost audiat de unitatea antiteroristă a poliţiei federale judiciare din Bruxelles şi de un judecător de instrucţie. În timpul primelor audieri în Belgia, acesta a refuzat să depună vreo mărturie. Avocatul său a justificat această tăcere prin scurgerile de informaţii orchestrate în presă. Mehdi Nemmouche urmează să fie încarcerat la închisoarea din Mons, potrivit presei belgiene. El va participa la reconstituirea faptelor la Muzeul Evreiesc din Bruxelles. Arestat la Marsilia, în sudul Franţei, la 30 mai şi încarcerat de la începutul lui iunie, la Bois-d'Arcy, în regiunea pariziană, acest francez de origine algeriană, în vârstă de 29 de ani, este suspectat de patru asasinate comise la 24 mai, în numele jihadului, la Muzeul Evreiesc din Bruxelles.

IRAK

Rachete din SUA

SUA vor să vândă 5.000 de rachete Hellfire Irakului, pentru suma de 700 de milioane de dolari, pentru a ajuta Bagdadul în lupta sa contra insurgenţilor sunniţi, au anunţat, marţi, oficiali americani. Această vânzare, cea mai mare în ceea ce priveşte echipamentele Hellfire, a fost aprobată de Departamentul de Stat şi trebuie să primească şi acordul Congresului. Cele 5.000 de rachete antitanc Hellfire sunt menite să susţină forţele de securitate irakiene în operaţiunile lor actuale, a precizat Agenţia pentru Cooperare în materie de Apărare şi Securitate. Forţele armate irakiene lansează rachete cu ajutorul unor avioane Cessna. Luna aceasta, SUA au livrat 466 de rachete Hellfire Bagdadului, în total 780 de la începutul anului, potrivit contraamiralului John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului. Alte 366 de rachete urmează să fie livrate în august, a adăugat el. Rachetele Hellfire, fabricate de gigantul Lockheed Martin, sunt utilizate de Pentagon împotriva insurgenţilor din al-Qaida în Pakistan sau în Yemen, cu ajutorul avioanelor fără pilot.

CANADA

Apelul transportatorilor aerieni

Oficiali în domeniul transportului aerian au cerut ONU să creeze un cadru legal vizând folosirea armelor antiaeriene şi au pledat pentru o mai bună informare asupra riscurilor cărora sunt supuse companiile aeriene în zone de conflict. Prăbuşirea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, doborât de o rachetă în estul Ucrainei, a precipitat o reuniune a oficialilor din domeniul transportului aerian sub egida Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (ICAO). Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit pe 17 iulie, în apropierea localităţii Grabovo, la 50 de kilometri de Doneţk, într-o zonă în care au loc confruntări între forţele ucrainene şi separatiştii pro-ruşi. Prăbuşirea MH17, care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, s-a soldat cu 298 de morţi.



12