Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 26 Iulie 2014 / 00:00 547 accesări

EGIPT

10 morţi şi 8 răniţi, la masa de Iftar

Cel puţin zece persoane, inclusiv cinci copii, au murit în urma surpării a două imobile în provincia egipteană Minya, a anunţat, vineri, un oficial în domeniul securităţii. Accidentul, provocat de explozia unei butelii de gaz, în oraşul Malawi, a avut loc joi seara. Alte opt persoane au fost rănite. Printre victime, care fac parte toate din aceeaşi familie, se află şi un bebeluş de nouă luni. Butelia a explodat în timpul pregătirii Iftarului, o masă din timpul Ramadanului. În cele două imobile locuiau familiile a doi fraţi. Al treilea imobil, în care locuieşte alt frate al acestora, a fost avariat. O serie de incidente de acest tip au avut loc în ultimii ani în Egipt, atribuite în general unei întreţineri necorespunzătoare a imobilelor sau unor construcţii ilegale.

FRANȚA

Adolescent evreu agresat

Un tânăr evreu a fost rănit uşor după ce a fost agresat de zeci de persoane, joi, în faţa casei sale din Bobigny, la periferia Parisului. Tânărul în vârstă de 19 ani este apropiat de Liga pentru Apărarea Evreilor (LDJ), o grupare radicală implicată recent în violenţe cu militanţi pro-palestinieni. Adolescentul a povestit că a fost abordat în faţa casei sale de trei indivizi, cărora li s-au alăturat imediat câteva zeci. Unii agresori erau înarmaţi cu bastoane, a comunicat Poliţia. Tânărul a fost lovit în zona picioarelor şi a abdomenului, iar agresorii au fugit la apariția unui vecin, a precizat Poliţia.

IORDANIA

Dronă siriană doborâtă

Iordania a doborât, vineri, un avion fără pilot care survola guvernoratul Mafraq, în apropiere de frontiera cu Siria. Potrivit autorităților, drona survola o zonă din apropierea taberei Zaatari, care găzduieşte circa 100.000 de refugiaţi sirieni. Iordania, care găzduieşte peste 600.000 de refugiaţi sirieni, este acuzată de Damasc că susţine rebelii care luptă împotriva regimului lui Bashar al-Assad de peste trei ani, însă Ammanul a dezminţit.

TURCIA

Prima legătură TGV Ankara - Istanbul

Turcia a inaugurat, vineri, primul tren de mare viteză între principalele două oraşe ale sale, Ankara şi Istanbul, un proiect pus în aplicare de premierul Recep Tayyip Erdogan, în cadrul eforturilor de modernizare a ţării. Inaugurarea liniei are loc cu mai puţin de o lună înaintea alegerilor prezidenţiale din 10 august, la care Erdogan este candidat, campania sa concentrându-se pe eforturile de ameliorare a transporturilor în Turcia. Din nefericire, trenul nu se va opri în centrul Istanbulului. El nu va ajunge decât pe malul asiatic al Bosforului, pentru a-şi încheia cursa în îndepărtata periferie Pendik, la două ore distanţă de malul european în timpul ambuteiajelor. Proiectul nu a fost ocolit de ghinion: inaugurarea sa a fost amânată, iar în iulie, în cursul testelor, unul dintre noile trenuri a lovit un vagon folosit la întreţinere. A fost nevoie, de asemenea, de rezolvarea unor probleme de securitate. Accidentele feroviare sunt frecvente în Turcia, iar în 2004, zeci de persoane au murit când un tren de mare viteză a deraiat în nord-vestul ţării. Erdogan, al cărui partid islamo-conservator AKP domină politica internă de peste zece ani, se străduieşte să se prezinte ca omul care a transformat Turcia într-o ţară modernă, cu un nivel de viaţă comparabil cu cel al vecinilor europeni. Premierul a inaugurat recent tunelul de la Marmaray, construit sub Bosfor, care permite legarea printr-o linie de metrou a malurilor european şi asiatic ale Istanbulului. Printre proiectele în curs, se remarcă un al treilea pod peste Bosfor şi un al treilea aeroport la Istanbul. Proiectul de legătură feroviară Istanbul - Ankara a costat 4,25 miliarde de dolari. Început în 2003, chiar după preluarea puterii de către AKP, el a fost terminat abia 11 ani mai târziu.

RUSIA

Udalțov, în greva foamei

Opozantul rus de extremă stânga Serghei Udalţov a început, vineri, o grevă a foamei, la o zi după condamnarea sa, pentru organizarea de tulburări în masă, la patru ani şi jumătate de închisoare. În prima zi de detenţie, Serghei Udalţov, în vârstă de 37 de ani, a refuzat micul dejun, a povestit Serghei Ţigankov, purtătorul de cuvânt al Serviciului Federal al Penitenciarelor (FSIN). Ulterior, opozantul i-a scris şefului centrului de detenţie că începe greva foamei, pentru a marca dezacordul său față de decizia tribunalului, a precizat Ţigankov. El a fost apoi transferat într-o celulă de izolare, sub supravegherea medicilor. Acuzat că a organizat tulburări în masă la 6 mai 2012, cu o zi înaintea învestirii lui Vladimir Putin pentru un al treilea mandat de preşedinte al Rusiei, opozantul a fost condamnat joi, de un tribunal moscovit, la patru ani şi jumătate de detenţie, alături de unul dintre apropiaţii săi, Leonid Razvozjaev. O anchetă referitoare la cei doi a fost demarată după ce televiziunea apropiată Kremlinului NTV a difuzat o înregistrare video, realizată cu o cameră ascunsă şi de origine neprecizată, care susţinea că mai mulţi opozanţi, printre care şi Udalţov, se pregăteau să înlăture Guvernul prin forţă. Udalţov, aflat la conducerea formaţiunii politice Frontul de Stânga, era consemnat la domiciliu din februarie 2013 şi nu avea dreptul de a folosi telefonul sau internetul.

SUA

Pericol nuclear

Instalaţiile nucleare americane trebuie pregătite mai bine pentru a face faţă unor eventuale catastrofe naturale, precum cutremure, tsunami sau inundaţii, dezvăluie un raport publicat joi. Intitulat ”Lecţii din accidentul nuclear de la Fukushima pentru ameliorarea siguranţei centralelor nucleare”, acest raport a fost comandat după catastrofa niponă din martie 2011. ”Abordarea reglementării şi securităţii instalaţiilor nucleare în SUA este clar inadaptată pentru a împiedica accidentele sau topirea centrului reactorului şi pentru atenuarea consecinţelor”, subliniază raportul. Chiar dacă s-au făcut unele schimbări în centralele americane în urma catastrofei de la Fukushima, normele actuale de securitate se bazează pe certitudinea că instalaţiile nucleare pot face faţă unor probleme de echipamente, pene, întreruperi de curent sau alte deficienţe de funcţionare. Dar experienţa a arătat că cele mai mari accidente nucleare - Fukushima Daiichi, Three Mile Island sau Cernobîl - au fost iniţiate toate de evenimente neprevăzute, afirmă raportul. Catastrofe naturale, erori umane sau întreruperi de curent la scară mare pot afecta regiuni întinse şi mai multe centrale nucleare, avertizează John Garrick, inginer în domeniul nuclear şi coautor al raportului. Acesta nu a dezvăluit însă erori din partea autorităţilor japoneze înainte de catastrofa din 11 martie 2011, când un cutremur, urmat de un tsunami, a întrerupt curentul electric la centrala Fukushima, provocând pagube importante la trei reactoare. Raportul le cere, de asemenea, autorităţilor americane în domeniu să analizeze cu atenţie ultimele date ştiinţifice referitoare la riscurile naturale. Textul subliniază necesitatea de examinare a planurilor de urgenţă pentru o alimentare electrică de salvare, de exemplu. El recomandă, de asemenea, o mai bună instruire a persoanelor care ar putea fi chemate să gestioneze catastrofe şi cere administraţiei să introducă în regulamentul de securitate al instalaţiilor nucleare concepte recente de risc. Riscul de catastrofă naturală nu este mai important decât înainte, dar experţii înţeleg astăzi mai bine eventualele consecinţe, conchide raportul. SUA numără 100 de reactoare nucleare, a căror siguranţă este supervizată de Comisia pentru Reglementare Nucleară.

NORVEGIA

Muzeele evreieşti, închise

Muzeele evreieşti din Norvegia au rămas închise vineri, la o zi după ce autorităţile norvegiene au avertizat cu privire la un posibil atac terorist iminent comis de persoane venite din Siria. Având în vedere că lunea este, în general, închis, muzeul va fi redeschis probabil tocmai marţi. Comunitatea evreiască pare să fie o ţintă pentru militanţii islamişti radicali provenind din Siria, după cum a arătat atacul sângeros de la muzeul evreiesc din Bruxelles, în mai. La 24 mai, un individ a omorât patru persoane, deschizând focul asupra muzeului din capitala Belgiei. Presupusul autor al atacului, franco-algerianul Mehdi Nemmouche, a petrecut peste un an în Siria, unde este suspectat că s-a alăturat grupărilor jihadiste cele mai radicale şi mai violente. Norvegia este în stare de alertă de joi. Serviciul de Informaţii Interne (PST) a primit recent date potrivit cărora un grup extremist din Siria ar intenţiona să comită un act terorist în Norvegia, a declarat şeful PST, Benedicte Bjoernland. Ameninţarea este nespecifică, dar considerată credibilă; nici eventuala ţintă, nici identitatea presupuşilor autori ai atacului, nici locul unde se află ei nu sunt cunoscute. Şeful serviciului de analiză al PST, Jon Fitje Hoffmann, a precizat vineri că grupul de indivizi a părăsit deja Siria, cu obiectivul de a comite un act terorist în Occident, Norvegia fiind menţionată concret. PST apreciază că atacul ar putea fi comis luni, zi în care va fi sărbătorit sfârşitul Ramadanului.



12