Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 25 Iulie 2014 / 00:00 400 accesări

IRAK

Baie de sânge

Persoane înarmate şi kamikaze au atacat, ieri, un convoi de prizonieri la nord de Bagdad, provocând lupte intense cu forţele de securitate, care s-au soldat cu 60 de morţi. Printre victime figurează deţinuţi şi poliţişti, a declarat un oficial din cadrul Ministerului de Interne. El a adăugat că atacul a vizat un convoi al forţelor de securitate ce escorta un autobuz cu care erau transferaţi aproximativ 60 de prizonieri, mulţi reţinuţi pentru acuzaţii de terorism, de la închisoarea principală din Taji, aflată la 25 de kilometri nord de Bagdad. Atacul a avut loc înaintea întrevederii secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, cu premierul irakian, Nuri al-Maliki, în cadrul eforturilor comune în vederea unei mobilizări internaţionale în contextul ofensivei lansate, la 9 iunie, de insurgenţii islamişti în Irak. Acest asalt are loc la aproape un an de la un atac al insurgenţilor asupra a două închisori, care a permis evadarea a 500 de deţinuţi. Atacul lansat de insurgenţi asupra închisorilor din Taji şi Abu Ghraib s-a soldat cu 20 de morţi în rândul forţelor de securitate.

Jihadiștii din gruparea militantă Statul Islamic (SI) au ordonat ca toate fetele de peste 11 ani și toate femeile de până în 46 de ani din interiorul și din jurul orașului Mosul, din nordul Irakului, să fie supuse mutilărilor genitale, a anunțat, ieri, Organizația Națiunilor Unite (ONU). Această fatwa emisă de luptătorii musulmani suniți ar putea afecta patru milioane de femei și fete, a declarat Jacqueline Badcock, numărul 2 al ONU în Irak, în cadrul unei videoconferințe organizate la Geneva. ”Este un lucru extrem de nou pentru Irak, în special în această zonă. Este îngrijorător și trebuie rezolvat. Nu aceasta este voința poporului irakian sau a femeilor din Irak în aceste zone vulnerabile controlate de teroriști”, a adăugat ea. Statul Islamic se află în plină ofensivă în nordul și vestul Irakului.

NORVEGIA

Posibil atac terorist

Norvegia a anunţat ieri că a luat măsuri de securitate excepţionale, după ce a primit informaţii în legătură cu un posibil atac terorist pe teritoriul său, plănuit de militanţi care au luptat în Siria. Ameninţarea este nespecifică, dar considerată credibilă: nici eventuala ţintă, nici identitatea presupuşilor autori ai atacului, nici locul unde se află ei nu sunt cunoscute. Autorităţile au anunţat o sporire a măsurilor de securitate, cu o prezenţă crescută a poliţiştilor înarmaţi în gări şi aeroporturi, chemarea funcţionarilor din vacanţă şi alertarea transporturilor aeriene. ”Există o ameninţare concretă împotriva Norvegiei şi sunt puse în aplicare măsuri pentru a face faţă acestei ameninţări”, a declarat ministrul Justiţiei, Anders Anundsen, cerând populaţiei să fie ”vigilentă, fără a aluneca în stigmatizare”. În raportul său de evaluare anuală prezentat la începutul anului, ministrul a apreciat că nivelul ameninţării împotriva Norvegiei a crescut din cauza conflictului din Siria. Potrivit serviciilor de informaţii, între 40 şi 50 de indivizi care au legătură cu Norvegia au luptat sau luptă în Siria. Realitatea unei astfel de ameninţări a fost ilustrată din nou în mai, cu atacul de la muzeul evreiesc din Bruxelles, care s-a soldat cu patru morţi. Presupusul său autor, cetăţeanul franco-algerian Mehdi Nemmouche, petrecuse peste un an în Siria, unde s-ar fi alăturat unor grupări extremiste radicale şi violente.

MEXIC

Incendiu la o rafinărie

Un incendiu produs la un rezervor de petrol al unei rafinării din Mexic, care a izbucnit în noaptea de marţi spre miercuri şi a provocat deja 23 de răniţi, încă ardea la primele ore ale dimineţii de ieri, a anunţat compania petrolieră naţională Pemex. Autorităţile au evacuat zonele din jurul rafinăriei, situată în statul Tamaulipas (nord-est), iar armata a înconjurat perimetrul pentru ca pompierii să poată lucra fără probleme. Într-un comunicat, Pemex (Petroleos Mexicanos) precizează că răniţii sunt toţi angajaţii săi, doi dintre ei suferind arsuri ușoare şi alţi 21 fiind deshidrataţi după ce au participat la operaţiunea de stingere a incendiului. Compania nu a precizat cauzele incendiului. În ianuarie 2013, o explozie produsă la sediul Pemex din Mexico a provocat 37 de morţi, iar o explozie de gaz în uzina sa din Reynosa a provocat moartea a 30 de angajaţi, în 2012.

TAIWAN

Bilanț actualizat

48 de persoane au murit, iar zece au fost rănite, miercuri, în urma prăbuşirii unui avion pe o insulă în largul coastei de vest a Taiwanului, după o tentativă ratată de aterizare, au anunţat, ieri, autorităţile taiwaneze. Avionul, un ATR 72-500 cu turbopropulsor, al companiei taiwaneze TransAsia Airways, cu 58 de persoane la bord - 54 de pasageri şi patru membri ai echipajului, s-a prăbuşit în apropiere de aeroportul Magong, pe insula Penghu, în momentul celei de-a doua tentative de aterizare. Printre persoanele decedate figurează doi cetăţeni francezi, a anunţat, miercuri seara, Ministerul francez de Externe. Cei doi francezi erau studenţi la Medicină. Avionul s-a prăbuşit din cauza vremii nefavorabile, a precizat compania aeriană, fără să ofere mai multe detalii. Zborul GE22, care a decolat din oraşul Kaohsiung şi se îndrepta către o insulă din largul coastei de vest, a fost întârziat din cauza vremii nefavorabile. Avionul s-a prăbuşit peste două case situate în apropierea aeroportului şi a luat foc. Insula Taiwan a fost lovită miercuri de taifunul Matmo, însoţit de rafale violente de vânt şi ploi puternice, care s-au soldat cu cel puţin nouă răniţi. TransAsia, prima companie aeriană privată din Taiwan, asigură legături cu China, Japonia, Singapore, Coreea de Sud şi Vietnam.

FRANȚA

Tabere de rromi demolate

Două tabere de rromi în care locuiau aproximativ 50 de persoane au fost demolate ieri dimineaţă la Bondoufle, într-o zonă prin care vor trece, duminică, rutierii participanţi în Turul Franţei. Nicole Brulais, reprezentantă a Asociaţiei de Solidaritate cu familiile române şi rrome, a declarat că, ieri dimineaţă, în cele două tabere se mai aflau aproximativ 30 de persoane, între care şi numeroşi copii. ”Pentru ei nu s-a planificat nicio cazare la hotel”, a precizat Brulais. Într-un comunicat, asociaţia Secours Catholique a explicat că în luna ianuarie a primit asigurări din partea primarului din Bondoufle că familiile de rromi nu vor avea de suferit dacă tabăra nu se va mări, zona va fi bine întreţinută şi va exista o colaborare între familii, serviciile sociale şi Secours Catholique. Toate aceste condiţii au fost îndeplinite, a precizat asociaţia, care consideră evacuarea de neacceptat din punct de vedere uman, absurdă din puncte de vedere economic şi de neînţeles din punct de vedere politic. Ultima etapă a ediţiei din acest an a Turului Franţei se va desfăşura duminică, între localitatea Evry şi capitala Paris, pe distanţa de 137,5 kilometri.

JAPONIA

Greșeală recunoscută

Compania care administrează centrala avariată Fukushima, Tepco, a recunoscut că o cantitate importantă de praf radioactiv a fost eliberată în august 2013, în cadrul lucrărilor de îndepărtare a deşeurilor acumulate deasupra reactorului numărul 3. Potrivit calculelor efectuate de Tokyo Electric Power (Tepco), explicate miercuri membrilor Autorităţii de Reglementare Nucleară (NRA), la 19 august 2013 au fost eliberați 280 miliarde de becquereli de Cesiu 134/137 pe oră, faţă de zece milioane de becquereli pe oră în mod obişnuit. Acest lucru s-a întâmplat timp de patru ore, ceea ce înseamnă un total de 1.120 de miliarde de becquereli. Tepco, ce promite acum sporirea supravegherii şi o mai bună evaluare lunară a emisiilor, nu a spus nimic public înainte ca Ministerul Agriculturii să pună întrebări în legătură cu acest lucru în martie, după ce a constatat o nouă poluare radioactivă în regiunea Minamisoma, la circa 20 de kilometri de centrală. Ministerul a emis atunci ipoteza conform căreia contaminarea orezăriilor din împrejurimi ar fi putut fi cauzată de lucrările de îndepărtare a resturilor din partea superioară a reactorului 3. Clădirile a trei dintre cele şase reactoare ale centralei Fukushima Daiichi au fost distruse de explozii de hidrogen în zilele care au urmat accidentului provocat, la 11 martie 2011, de un tsunami gigantic, generat de un seism violent, cu magnitudinea 9, produs în nord-estul arhipelagului. După o anumită perioadă de la operaţiunile de debarasare de la reactorul 3, orezul prelevat din 14 zone ale regiunii Minamisoma prezenta un nivel de contaminare cu cesiu radioactiv de peste 100 de becquereli pe kilogram (limita legală). Acest orez nu a fost introdus pe piaţă, dar ministerul a informat Tepco şi a cerut luarea unor măsuri suplimentare.



12