ITALIA
Nava „Costa Concordia“ îşi începe călătoria finală
Ultimele manevre înaintea călătoriei finale a navei „Costa Concordia“ au debutat ieri, în largul insulei Giglio, în faţa câtorva sute de curioşi şi locuitori ai insulei toscane, la doi ani şi jumătate după naufragiul pachebotului, soldat cu 32 de morţi. Nava, de două ori mai mare decât „Titanicul“, începe ultima sa călătorie, spre şantierele navale din Genova, unde va fi dezmembrată. Marţi, pachebotul de croazieră, care a fost adus pe linia de plutire, arbora drapelul albastru P, care în limbaj maritim înseamnă că este gata de plecare. Remorcată de două nave şi escortată de alte 12 ambarcaţiuni, „Costa Concordia“, o navă lungă de aproape 300 de metri şi cu o greutate de circa 114.500 tone, va parcurge aproape 280 km pe mare. După ce a fost redresată în septembrie, în cadrul unei operaţiuni fără precedent de rotire a carcasei sale, „Concordia“ a fost apoi ranfluată, cu câţiva metri pe zi, timp de o săptămână. Condusă de armatorul italian Costa şi efectuată de consorţiul americano-italian Titan-Micoperi, operaţiunea de salvare a pachebotului are un cost total de circa 1,5 miliarde de euro. ”Este cea mai mare provocare a mea în 20 de ani de carieră”, a declarat Nick Sloane, specialist mondial în ranfluarea navelor. Pe traseu, diferitele ambarcaţiuni ale convoiului ar trebui să să împiedice apropierea cetaceelor, care sunt numeroase în această perioadă a anului. „Concordia“ a naufragiat după ce a lovit violent o stâncă în faţa insulei Giglio, provocând moartea a 32 de persoane şi rănirea altor câteva zeci, dintre cele peste 4.200 de persoane de 70 de naţionalităţi aflate la bord.
JAPONIA
3.000 de persoane spitalizate din cauza căldurii
Japonia se confruntă cu o căldură sufocantă, ce a condus la spitalizarea a peste 3.000 de persoane săptămâna trecută, după sezonul ploios şi un taifun care a provocat pagube importante în sud-vestul arhipelagului. 3.179 de persoane au fost duse la spital în perioada 14-20 iulie, dintre care trei au decedat şi 1.096 au rămas în grija personalului medical. În 46,5% dintre cazuri a fost vorba despre persoane de peste 65 de ani, o categorie care corespunde unui sfert din populaţia Japoniei. În săptămâna precedentă, 2.473 de persoane au făcut apel la ajutor, ceea ce reprezintă mai mult decât dublul săptămânii anterioare. În fiecare an, mii de japonezi sunt afectaţi de temperaturile care depăşesc uneori 35 de grade Celsius la umbră. Zonele publice şi majoritatea locuinţelor sunt echipate cu aparate de aer condiţionat, dar unele persoane în vârstă sunt reticente în a le utiliza sau nu ştiu să le folosească.
FRANȚA
Criminal transferat
Curtea de Casaţie, cea mai înaltă instanţă din Franţa, a aprobat extrădarea în Belgia a presupusului autor al atacului de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles. Franţa are la dispoziţie zece zile pentru a-l preda autorităţilor belgiene pe Mehdi Nemmouche, un francez de origine algeriană, în vârstă de 29 de ani, suspectat de uciderea a patru persoane, pe 24 mai, în capitala Belgiei. Pe 26 iunie, Curtea de Apel din Versailles ordonase transferul islamistului în Belgia, aplicând un mandat de arestare european emis pe 31 mai de Bruxelles. Mehdi Nemmouche se teme să nu fie predat Israelului de către Belgia, în contextul în care două dintre victimele atacului erau cetăţeni israelieni.
BULGARIA
Demisia Guvernului
Premierul Bulgariei, Plamen Oreşarski, a prezentat ieri, cum era prevăzut, demisia Cabinetului minoritar pe care îl conduce, în vederea alegerilor parlamentare anticipate programate pe 5 octombrie. După ce demisia Guvernului va fi aprobată de Parlament, preşedintele Rosen Plevneliev va propune fiecăruia dintre cele trei mari partide să formeze noul Executiv, acestea urmând să refuze. Parlamentul ar urma să fie dizolvat în august, iar Guvernul interimar va organiza alegeri legislative anticipate pe 5 octombrie.
SUA
Sateliți lansați
Forţele aeriene americane urmau să lanseze, ieri, doi sateliţi, în vederea unei reperări mai bune şi mai rapide a oricărei ameninţări la adresa aparaturii spaţiale americane. Cei doi sateliţi, a căror existenţă a fost ţinută secretă până de curând, urmau să fie plasaţi pe o orbită la altitudinea de 35.900 kilometri de Pământ. Această altitudine pemite o observare mai bună a ceea ce se întâmplă în apropierea planetei, faţă de observarea cu mijloacele actuale de la sol sau amplasate pe orbite la o altitudine mai mică. Cei doi sateliţi urmau să fie trimişi în spaţiu cu ajutorul unor navete de tip Delta IV, de la Cape Canaveral, în Florida. Acest program, Geosynchronous Space Situational Awareness Program (GSSAP), va permite armatei americane să urmărească mult mai de aproape activitatea sateliţilor care evoluează pe o orbită geosincronă. El urmează totodată să răspundă temerilor comunităţii americane de informaţii, tot mai îngrijorată faţă de armamentul antisatelit pe care China şi alte ţări rivale ar putea să-l utilizeze pentru a paraliza reţeaua de comunicaţii a armatei americane.