Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 23 Iulie 2014 / 00:00 442 accesări

COREEA DE SUD

Coliziune feroviară

Două trenuri de pasageri au intrat, ieri, în coliziune, în zona coastei de est a Coreei de Sud. În urma accidentului, cel puţin o persoană a murit, iar alte 80 au fost rănite, potrivit agenţiei de presă sud-coreene. Coliziunea, care a avut loc către ora locală 18.00, a provocat deraierea unuia dintre cele două trenuri. Securitatea transporturilor publice a devenit un subiect extrem de important în această ţară, după naufragiul feribotului „Sewol“, pe 16 aprilie, în care au murit peste 300 de persoane, majoritatea liceeni care efectuau o excursie şcolară. O anchetă a arătat că accidentul a fost provocat în urma nerespectării regulilor de securitate, unei încărcări excesive a navei în scopul maximizării profitului şi în contextul în care echipajul era format necorespunzător pentru situaţii de urgenţă.

AFGANISTAN

Cel puţin patru cetăţeni străini ucişi

Cel puţin patru cetăţeni străini au fost ucişi ieri dimineaţă la Kabul, într-un atentat sinucigaş revendicat de talibani, care a vizat un complex al departamentului antidrog din cadrul Ministerului afgan de Interne. Primele informaţii arată că explozia a avut loc în interiorul complexului unde se aflau cetăţeni străini, iar patru persoane au fost ucise şi alte şase rănite, a declarat generalul Zahir Zahir, şeful Poliţiei din Kabul, care a precizat că niciun afgan nu se afla în complex în momentul atentatului. Naţionalitatea victimelor nu era cunoscută ieri dimineaţă. Atacul intervine în contextul reluării violenţelor în Afganistan, unde au avut loc numeroase atentate sângeroase în ultimele zile, iar cel mai recent, produs în provincia Paktika din est, s-a soldat cu 42 de morţi.

Afganistanul se confruntă cu o perioadă de instabilitate, în condiţiile în care forţele NATO urmează să se retragă la sfârşitul anului, iar acuzaţii de fraudă vizează alegerea succesorului preşedintelui Hamid Karzai, pe fondul unei crize economice provocate de incertitudinea în legătură cu viitorul ţării.

CHINA

Ciumă bubonică

Un oraş chinezesc a fost izolat, iar 151 de persoane au fost plasate în carantină, începând de săptămâna trecută, după ce un bărbat a decedat de ciumă bubonică, a anunţat, ieri, presa oficială. Cei aproximativ 30.000 de locuitori ai oraşului Yumen din provincia Gansu, în nord-vestul Chinei, nu sunt autorizaţi să părăsească oraşul, iar Poliţia impune vehiculelor să ocolească localitatea. Victima, în vârstă de 38 de ani, a tranşat o marmotă moartă, posibil contaminată, pentru a-şi hrăni câinii, potrivit ziarului ”Beijng News”. Oraşul dispune de suficient orez, făină şi ulei să-şi hrănească locuitorii timp de o lună, consideră autoritățile. Locuitorii, inclusiv cei plasaţi în carantină, sunt toţi în stare bună, potrivit presei. Ciuma bubonică este o infecţie bacteriană care afectează în principal animalele. Puricii devin adesea purtători ai ciumei bubonice, după ce ciupesc un şobolan sau un rozător contaminat, putând transmite boala oamenilor. În secolul al XIV-lea, o epidemie de ciumă bubonică - Ciuma Neagră - a atins zeci de milioane de persoane în Europa.

TURCIA

55 de oficiali din cadrul Poliţiei, arestaţi

Autorităţile turce au arestat ieri peste 55 de oficiali de rang înalt din cadrul Poliţiei, într-o anchetă privind acuzaţii de corupţie şi abuz de putere, continuând acţiunea de epurare din poliţie şi magistratură, au anunţat posturile locale de televiziune. 40 de oficiali de rang înalt, aflaţi în activitate sau în rezervă, au fost arestaţi la Istanbul, inclusiv fostul şef al unităţii antiteroriste a Poliţiei din Istanbul, Omer Kose. Alţi 15 au fost reţinuţi în alte oraşe. Valul de represalii, declanşat înainte de alegerile prezidenţiale din august, vizează în special mişcarea lui Fethullah Gülen, fost aliat al premierului islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan, acuzat că a manipulat ancheta referitoare la un vast scandal de corupţie în care sunt implicaţi premierul turc şi anturajul său.

RUSIA

Directorul metroului din Moscova a fost demis

Primarul oraşului Moscova, Serghei Sobianin, l-a demis ieri pe directorul metroului din capitala Rusiei, Ivan Besedin, după accidentul produs săptămâna trecută și soldat cu 22 de morţi. Noul director va fi Dmitri Pegov, care deţinea până acum funcţia de şef de serviciu al trenurilor de mare viteză RZD. Dmitri Pegov va avea sarcina de a recâştiga încrederea locuitorilor Moscovei în funcţionarea metroului şi de a demonstra că metroul din Moscova este în continuare cel mai sigur din lume, a explicat Sobianin. În prezent, prioritatea este verificarea infrastructurii şi a sistemelor tehnice, a spus noul director al metroului.

FRANȚA

Tragedie rutieră

Cel puţin şase persoane, inclusiv cinci copii, au murit, ieri, în coliziunea între un camion şi un microbuz în apropierea orăşelului Troyes, situat în nord-estul Franţei, anunţă autorităţile locale. Accidentul s-a produs în zona localităţii Courteranges, la zece kilometri sud-est de Troyes, a comunicat Prefectura din Aube. Un microbuz în care erau mulţi copii a intrat în coliziune cu un camion. Şase persoane, inclusiv cinci copii, au murit pe loc, iar altele au fost rănite.

NORVEGIA

Comemorare

Supravieţuitori, familii ale victimelor şi politicieni au participat ieri, în Norvegia, la ceremonii de comemorare a trei ani de la masacrul comis de extremistul Anders Behring Breivik, la 22 iulie 2011, în care au fost ucise 77 de persoane. Avocatul lui Breivik, Tor Jordet, a declarat că autorul masacrului a renunţat la violenţă. ”Breivik realizează foarte clar acum că nu susţine recurgerea la violenţă”, a declarat avocatul Tor Jodet. Ostil multiculturalismului, Anders Breivik, în vârstă de 35 de ani, a provocat explozia unei bombe în apropierea sediului Guvernului de stânga de la Oslo, în care au fost ucise opt persoane, iar ulterior a deschis focul într-o tabără de vară a tinerilor din Partidul Laburist, pe insula Utoeya. În urma atacului, 69 de persoane au fost ucise, majoritatea adolescenţi. Extremistul execută o pedeapsă de 21 de ani de închisoare, pedeapsa maximă în Norvegia, care poate fi însă prelungită, atâta vreme cât se va considera că atacatorul reprezintă o ameninţare pentru societate. Premierul conservator Erna Solberg şi numeroşi politicieni au depus, ieri, coroane de flori şi au păstrat un moment de reculegere în faţa clădirii guvernamentale vizate de primul dintre cele două atacuri ale lui Breivik. În mai, Guvernul a decis să reabiliteze imobilul şi nu să-l demoleze, deoarece o astfel de decizie ar fi putut fi interpretată ca o victorie a lui Anders Breivik. Insula Utoeya a fost, de asemenea, deschisă pentru supravieţuitori şi pentru familiile victimelor atacului din 2011, care au dorit să participe la ceremonii de comemorare. Trei tineri supravieţuitori ai atacului de pe insula Utoeya au devenit membri ai Parlamentului norvegian, în urma alegerilor legislative de anul trecut.



12