LIBIA
Lupte sângeroase
Cel puţin 47 de persoane au murit, în ultimele zile, în confruntările militare între miliţii rivale pentru controlul asupra aeroportului din Tripoli, situaţie ce riscă să genereze un război civil în Libia. Aeroportul din Tripoli este închis din 13 iulie, iar bilanţul confruntărilor militare este de 47 de morţi şi 120 de răniţi. UE a exprimat preocupare în legătură cu intensificarea confruntărilor, duminică. Printre victime se numără şi civili, locuitori ai cartierului Qasr Ben Ghachir, situat în apropierea aeroportului. În cursul luptelor, două avioane de pe aeroportul din Tripoli au fost distruse cu rachete.
RUSIA
Aterizare de urgență
Un avion de tip Airbus A340 al companiei britanice Virgin Atlantic a efectuat o aterizare de urgenţă în oraşul rusesc Irkuţk, din cauza fumului simţit în compartimentul bagajelor, anunţă autorităţile ruse. Echipajul a luat decizia de a ateriza de urgenţă la Irkuţk, la 4.200 de kilometri est de Moscova, a precizat un oficial rus. Avionul de tip Airbus A340-600 zbura de la Shanghai spre Londra şi avea la bord 16 membri ai echipajului şi 286 de pasageri. La bord se afla şi înotătorul britanic Tom Daley. Nicio persoană nu a fost rănită.
FRANȚA
Violențe antisemite
Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, s-a deplasat ieri dimineaţă la Sarcelles, o suburbie la nord de Paris, care a fost teatrul unor violenţe şi jafuri, duminică, pentru a denunţa ”acte grave, intolerabile şi violenţe antisemite”. ”Când te apropii de o sinagogă, incendiezi o băcănie pentru că aparţine unui evreu, comiţi un act antisemit. Lucrurile trebuie clarificate”, a declarat el în faţa presei. Numeroase magazine din oraş au fost jefuite duminică, în special o băcănie care a fost deja vizată de un atentat cu grenadă în septembrie 2012, comis de gruparea Cannes-Torcy, o celulă teroristă anihilată la scurt timp. Violenţele de la Sarcelles, inclusiv incendierea unor maşini şi distrugerea mobilierului urban, au avut loc după un miting în sprijinul palestinienilor din Fâşia Gaza, care fusese interzis. Ministrul de Interne a apreciat că este legitim ca oamenii să se poată exprima cu privire la evenimentele din Gaza, unde cel puţin 502 palestinieni au fost ucişi de la 8 iulie, când a început ofensiva israeliană. În schimb, el a apreciat că este intolerabil să fie atacate sinagogi sau magazine pentru că aparţin unor evrei.
IRAK
Terorist sinucigaș australian
Un australian de 18 ani, din Melbourne, este autorul unui atentat sinucigaş care a avut loc, săptămâna trecută, în apropierea unei moschei din centrul Bagdadului, soldat cu cel puţin trei morţi şi zeci de răniţi, au anunţat, ieri, autorităţile de la Canberra. Tânărul a murit după ce a detonat vesta cu explozibili în apropierea unei moschei. La rândul său, gruparea radicală Statul Islamic (SI) a anunţat, într-un mesaj postat pe Twitter, că autorul atentatului care a avut loc săptămâna trecută în Bagdad este un tânăr australian care a primt numele de Abu Bakr al-Australi. Ministrul australian al Justiţiei, George Brandis, a afirmat că acesta este cel de-al doilea cetăţean australian care a comis un atentat sinucigaş în Irak sau în Siria. Oficialul a mai afirmat că participarea australienilor în conflicte în Siria şi Irak reprezintă o adevărată problemă de securitate internă, în momentul în care cei care au participat în lupte se întorc acasă şi încearcă să aducă violenţa în Australia.
CEHIA
O femeie pentru postul de comisar european
Ministrul ceh al Dezvoltării Regionale, Vera Jourova, a fost desemnat candidat pentru un post de comisar european, a anunţat, ieri, premierul Bohuslav Sobotka, la finalul unei reuniuni a liderilor coaliţiei tripartite de centru-stânga aflate la guvernare la Praga. El a adăugat că desemnarea unei femei va creşte şansele Cehiei de a obţine un post important în cadrul CE. ”Aş prefera un portofoliu în competenţele unde simt că sunt puternică, în special Politica Regională, Relaţii Instituţionale, Transporturi sau Industrie”, a afirmat Vera Jourova. În vârstă de 49 de ani, Vera Jourova este vicepreşedinte al mişcării ANO a ministrului de Finanţe, Andrej Babis, unul dintre liderii cu influenţă în Guvernul de la Praga. Partidul Social Democrat al premierului Sobotka a renunţat la propriul candidat, fostul ministru de Finanţe Pavel Mertlik, în schimbul unor concesii politice. Licenţiată în Filosofie şi în Drept, Jourova, care vorbeşte engleză şi rusă, deţine o mare experienţă în gestionarea fondurilor europene, în special la nivel regional. Ea este deputat din octombrie 2013 şi ministru al Dezvoltării Regionale din ianuarie 2014. În 2006, ea a fost declarată nevinovată de acuzaţia de corupţie, după ce s-a aflat pe nedrept o lună în detenţie. Viitorul preşedinte al CE, Jean-Claude Juncker, a fost ales recent de PE. Fiecare stat UE trebuie să-şi desemneze, până la sfârşitul lunii iulie, candidatul pentru a completa echipa lui Juncker, ce va fi învestită în octombrie, de PE.
SUA
Coliziune feroviară
Două trenuri au intrat în coliziune în statul american Wisconsin, duminică seara, determinând autorităţile să evacueze mai multe locuinţe, în urma scurgerii a peste 18.900 litri de motorină. Trei locomotive şi zece vagoane care transportau nisip şi cherestea au deraiat într-un punct în care se intersectează şinele de cale ferată, a declarat Rick Hanke, şeful Departamentului de Pompieri din localitatea Slinger, situată în sud-estul statului Wisconsin. Locuitorii de pe o rază de 800 de metri au fost evacuaţi, din cauza îngrijorărilor provocate de caracterul inflamabil al motorinei şi de contaminarea zonei. Peste 100 de locuinţe se află în zona de evacuare. Un conductor şi un mecanic de tren au suferit răni în urma accidentului, dar acestea nu le pun vieţile în pericol.
IRAN
Sancțiuni UE suspendate
UE a decis ieri să suspende, până la 24 noiembrie, o serie de sancţiuni economice impuse Iranului, a anunţat Consiliul UE. Măsura permite Iranului să continue exporturile de petrol brut. Ea urmează deciziei Teheranului şi marilor puteri de a prelungi cu patru luni, până la 24 noiembrie, negocierile în vederea ajungerii la un acord definitiv asupra programului nuclear iranian. De fapt, decizia UE prelungeşte cu patru luni suspendarea acestor sancţiuni, hotărâtă în ianuarie, ca răspuns faţă de blocarea de către Teheran a unei părţi a activităţilor nucleare iraniene. Ea urmează să fie aprobată astăzi de miniştrii de Externe din cele 28 de state UE, în cursul reuniunii de la Bruxelles.
SUA
Incident maritim
O navă de recunoaştere chineză a fost observată în largul insulei americane Hawaii, unde se desfăşoară exerciţii navale coordonate de SUA, Beijingul afirmând că are dreptul să monitorizeze manevrele maritime. China participă cu alte patru nave şi la exerciţiile navale coordonate de SUA şi desfăşurate în largul arhipelagului Hawaii. 22 de ţări participă la manavrele navale Rimpac. China a trimis pentru prima dată patru nave şi circa 1.000 de militari la aceste exerciţii. Însă SUA au semnalat că este prima dată când un stat participant trimite şi o navă de recunoaştere la acest exerciţiu. ”SUA au luat toate măsurile necesare pentru a se evita accesarea informaţiilor esenţiale”, a comunicat Pentagonul.