Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 15 Iulie 2014 / 00:00 156 accesări

MAREA BRITANIE

Români disperați

Zeci de imigranţi est-europeni, majoritatea români, dorm într-un pasaj subteran din Park Lane, la câţiva metri de locul în care Poliţia a demolat o tabără în vara trecută, însă vor să se întoarcă acasă, pentru că nu au găsit locuri de muncă, relatează ”The London Evening Standard”. Cele 20 de persoane susţin că se află în Marea Britanie de o lună. După ce nu au reuşit să îşi găsească locuri de muncă, ei se străduiesc să strângă suma de 75 de lire sterline (94 de euro) necesară pentru a se putea întoarce cu autocarul acasă. O femeie în vârstă de 41 de ani, care a refuzat să îşi spună numele, susţine că este disperată să ajungă înapoi la copiii ei. Localnicii susţin că aceştia distrug zona, iar oamenii nu se simt în siguranţă din această cauză. În vara trecută, peste 60 de români care campau în Park Lane au fost evacuaţi de Poliţie.

COREEA DE NORD

O sută de rachete

Coreea de Nord a tras aproximativ 100 de obuze către mare, ieri, în cursul unor manevre cu muniţie reală, în apropiere de frontiera maritimă cu Sudul, exerciţii militare care au loc în urma efectuării mai multor teste de rachete. Manevrele au început aproape de prânz şi au fost efectuate de unităţi militare situate în extremitatea estică a zonei demilitarizate - care, în pofida numelui, este una dintre fâşiile de pământ cele mai înarmate din lume - dintre cele două ţări. Tirurile au durat aproximativ 30 de minute şi au fost trase circa 100 de obuze cu o rază de 50 de kilometri. Ele au căzut la nord de linia de demarcaţie intercoreeană. Forţele sud-coreene sunt în alertă, în urma unei serii de tiruri de testare a unor rachete cu rază scurtă de acţiune efectuate de către nord-coreeni în ultimele săptămâni. Rezoluţii ONU interzic Phenianului să efectueze tiruri de rachete. Coreea de Nord efectuează frecvent tiruri de rachetă sau exerciţii militare, pentru a-şi sublinia nemulţumirea. Coreea de Sud se pregăteşte să înceapă, pe 16 iulie, manevre comune cu aliatul său american. Tirurile de rachete de acum câteva săptămâni erau un mijloc de protest faţă de vizita preşedintelui chinez, Xi Jinping, la Seul, considerată prioritară faţă de o eventuală vizită la Phenian, în contextul în care Beijingul este aliatul tradiţional al regimului nord-coreean şi singurul susţinător economic al acestuia.

ITALIA

„Costa Concordia“, pe linia de plutire

Pachebotul „Costa Concordia“, al cărui naufragiu pe insula Giglio, în Toscana, s-a soldat cu 32 de morţi, în 2012, a reînceput să plutească, aceasta fiind prima etapă decisivă a ranfluării sale, a anunţat, ieri, Franco Porcellacchia, unul dintre inginerii responsabili cu operaţiunea. Pachebotul va trebui ridicat încă un metru înainte de a putea fi deplasat, aşa cum este prevăzut. Pentru acest lucru, echipele de intervenţie au început să injecteze aer în cele aproximativ 30 de chesoane din jurul epavei, care are o lungime de aproape 300 de metri şi aproximativ 115.000 de tone, pentru ca aceasta să se ridice cel puţin doi metri. Nava trebuie să fie mai uşoară, să se reducă greutatea de pe platforme, a explicat Michael Thamm, proprietarul companiei Costa Crociere. Odată adusă la plutire, nava va fi tractată aproximativ 30 de metri în larg, la est de insulă, şi poziţionată cu ajutorul a 36 de cabluri de oţel şi a 56 de lanţuri. De reuşita acestei etape, cu o durată cuprinsă între şase şi opt ore, depinde plecarea gigantului către portul Genova, unde va fi dezmembrat, după doi ani şi jumătate de la naufragiu.

SUA

Şapte cutremure în două zile

Şapte cutremure s-au înregistrat sâmbătă şi duminică în statul american Oklahoma, potrivit Institutului de Geologie din SUA, relatează CNN. Acestea au fost suficient de puternice pentru a cauza crăpături în fundaţiile clădirilor sau căderea obiectelor de pe rafturi, dar nu şi pentru a provoca prăbuşirea unor imobile. Cel mai puternic seism a avut magnitudinea de 4,3 şi s-a produs în apropiere de Langston, fiind resimţit în tot comitatul Logan. Cele patru seisme înregistrate sâmbătă au fost relativ superficiale, având hipocentrul la cel mult opt kilometri, conform meteorologului Chad Myers de la CNN. Conform postului de televiziune KOCO, cele trei cutremure înregistrate duminică s-au produs în apropiere de Langston, unul dintre ele având magnitudinea 4. Statul Oklahoma a depăşit California, luna trecută, în ceea ce priveşte numărul de cutremure. Din 1978 până în 2008, Oklahoma era afectată, în medie, de două seisme cu magnitudinea de 3 grade sau mai mare. Până la 19 iunie 2014, în acest stat s-au produs 207 cutremure, în timp ce California a înregistrat 140 de mişcări telurice până la 16 iunie.

INDONEZIA

Erupție vulcanică

Muntele Sinabung, unul dintre cei mai activi vulcani din Indonezia, a erupt sâmbătă seară, aruncând în aer cenușă fierbinte. Nu s-au anunțat pagube, iar autoritățile nu au evacuat populația. Vulcanul din districtul Karo, din Sumatra de Nord, a erupt la ora locală 23.05, aruncând cenușă fierbinte la o înălțime de până la 4 km. Sinabung (2.600 m) a erupt pe 29 iunie, la câteva luni după ce erupsese intermitent din septembrie până în februarie, făcând 15 victime și ducând la evacuarea a peste 30.000 de persoane. Unele dintre persoanele evacuate s-au întors acasă, însă 14.130 au rămas în adăposturile asigurate de autorități.

FILIPINE

Seism

Un seism de 6,4 grade pe scara Richter a fost înregistrat ieri în dreptul coastelor sudice ale Filipinelor, a transmis institutul de geofizică american USGS, preluat de Reuters. Nu s-au anunțat deocamdată victime sau pagube. Epicentrul cutremurului a fost la 146 km de orașul General Santos. USGS transmisese inițial că seismul a avut magnitudinea 6.



12