Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 12 Iulie 2014 / 00:00 443 accesări

BULGARIA

Nereguli pe plaje

Autoritățile bulgare au desfășurat până acum, în această vară, 97 de controale cu privire la administrarea plajelor, depistând, în total, 80 de nereguli semnificative în cazul a 40 de plaje de pe litoral. Încălcările constatate se referă la serviciile de salvamar, servicii medicale și amplasarea structurilor mobile, a precizat într-o conferință de presă, la Sozopol, ministrul Dezvoltării regionale, Dessislava Terzieva. Plajele ar trebui administrate de companii private în locul autorităților municipale, întrucât cele din urmă nu par să facă față acestei misiuni. Guvernul central se va asigura, înainte de sfârșitul sezonului, că și plajele fără administrare dispun de salvamari. Unele plaje care nu sunt atractive din punct de vedere economic pot fi divizate pentru a atrage potențiali concesionari. Ministrul Dezvoltării regionale a inspectat vineri plaja centrală din Sozopol, despre care s-a stabilit că în această vară este perfect administrată, după ce anul trecut s-au constatat o serie de nereguli. Unele stațiuni situate în zona de sud a litoralului bulgar, inclusiv Nessebar, Pomorie, Cernomoreț, Ravda și altele, nu dispun de suficienți salvamari pe plaje. La Cernomoreț și Varvara, medicii care lucrează pe plaje nu au calificările necesare, iar centrele medicale din zonă nu sunt dotate cu echipamentul adecvat. S-au depistat probleme cu structurile mobile pe plaja de nord din Sunny Beach și în zona plajei Harmanite, din Sozopol, între altele.

CHINA

Accident rutier

11 oameni au murit, printre care şi opt copii, după ce autobuzul în care se aflau s-a prăbuşit într-un lac de acumulare. Accidentul, cel mai recent dintr-o lungă serie, a realimentat nemulțumirile populației față de condițiile precare în care sunt transportați elevii. Eforturile de salvare s-au desfăşurat cu mare dificultate, pentru că accidentul a avut loc într-o regiune montană, greu accesibilă. Nu au existat supraviețuitori. Autoritățile au deschis o anchetă în acest caz.

AUSTRALIA

Tren deraiat

Un tren cu pasageri a deraiat în sudul Australiei, la scurt timp după ce a plecat din oraşul Melbourne cu destinația Sydney. Mai multe vagoane din garnitură au sărit de pe şine. Deşi au tras o sperietură zdravănă, cei aproape 200 de pasageri nu au pățit nimic şi şi-au continuat călătoria cu autocarele. Autoritățile australiene au deschis o anchetă pentru a afla cauzele accidentului.

POLONIA

Moțiune de cenzură, respinsă

Parlamentul polonez a respins vineri, cu o largă majoritate, o moțiune de cenzură depusă de opoziția conservatoare împotriva Guvernului liberal condus de Donald Tusk, pe fondul unui scandal de înregistrări neautorizate. În total, 236 de deputați s-au pronunțat împotriva acestei moțiuni, ce s-a bucurat de sprijinul a altor 155 de parlamentari. 60 de deputați s-au abținut. Moțiunea de cenzură a fost depusă de principalul partid de opoziție, Dreptate și Justiție (PiS), al lui Jaroslaw Kaczynski.

SPANIA

Prima ședință de Guvern a regelui Felipe al VI-lea

Regele Felipe al VI-lea urmeze să conducă lucrările unei ședințe a Consiliului miniștrilor care formează Guvernul spaniol, cel mai probabil în 18 iulie. Potrivit protocolului, Felipe al VI-lea îi va convoca pe premierul Mariano Rajoy și pe miniștri la o reuniune la care se vor dezbate chestiuni la zi, urmată de o alta, la care membrii Guvernului vor lua deciziile corespunzătoare. Astfel, șeful statului va prezida prima sa ședință de guvern înainte de împlinirea unei luni de la proclamare, care a avut loc în 19 iunie. Reuniunile Consiliului de miniștri care pot fi prezidate de șeful statului au loc pe baza articolului 62 al Constituției Spaniei, care stabilește faptul că regele trebuie să fie informat cu privire la problemele de stat și să prezideze ședințele Consiliului de miniștri atunci când consideră necesar, la cererea șefului Guvernului.

AFGANISTAN

Vizită inopinată

Secretarul de stat american, John Kerry, a sosit, în noaptea de joi spre vineri, la Kabul, pentru a încerca să medieze în criza alegerilor prezidențiale afgane, ce amenință să arunce țara în haos. Avionul lui John Kerry, venind de la Beijing, a aterizat la Kabul, unde șeful diplomației americane s-a întâlnit cu responsabili afgani, dintre care cei doi candidați la prezidențiale, Abdullah Abdullah și Ashraf Ghani. Primul îl acuză pe al doilea că a beneficiat de fraudă electorală la scară industrială în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, de la 14 iunie. Dezacordul ce continuă între cei doi candidați ridică temeri cu privire la creșterea tensiunilor comunitare și chiar a violenței, într-o țară deja fragilă și cu câteva luni înaintea retragerii trupelor NATO.

BELARUS

Nou furnizor de armament

Belarusul s-a oferit să înlocuiască Ucraina în cadrul lanțului de aprovizionare cu echipament militar al Federației Ruse. Oficialii de la Minsk și-au exprimat intenția de a vinde Rusiei circa 1.500 de unități de echipament militar și cu scop bivalent, a precizat Oleg Boșkariov, adjunctul șefului Comisiei pentru industria apărării din Rusia, pentru reporteri, cu ocazia expoziției tehnologice MILEX 2014, în prezent în desfășurare în capitala belarusă. Rusia este dornică să își consolideze relațiile cu industria apărării din Belarus, a subliniat sursa, adăugând că țara sa poate să cumpere și produse finite și nu doar componente din Belarus. Pe de altă parte, Oleg Boșkariov a ținut să menționeze că Rusia nu vrea să își degradeze relațiile cu industria apărării ucraineană. În această eventualitate, Rusia ar avea nevoie de trei ani pentru a înlocui complet livrările de echipamente ucrainene cu cele ale unor producători din alte țări.

MONGOLIA

Dinozauri returnați

SUA au înapoiat Mongoliei peste 18 schelete și fosile de dinozauri care fuseseră furate din deșertul Gobi, apoi exportate ilegal, afirmând că ar putea umple un întreg muzeu. Unele fuseseră importate ilegal în SUA cu documente false, iar altele au fost introduse clandestin de un colecționar britanic. SUA au predat deja Mongoliei, în urmă cu peste un an, primele resturi ale unui schelet de tiranozaur vechi de 70 milioane de ani. Scheletul fusese vândut la licitație contra sumei de peste un milion de dolari înainte să intervină autoritățile americane, la cererea Mongoliei.



12