Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 10 Iulie 2014 / 00:00 495 accesări

BULGARIA

Furtună soldată cu victime

O persoană a murit şi alte 40 au fost rănite, după ce o furtună cu ploaie, vânt puternic şi grindină a avut loc la Sofia. Echipele de intervenţie continuau ieri operaţiunile de curăţare a străzilor din Sofia, după furtuna puternică produsă în oraş marţi după-amiază. În unele părţi ale capitalei bulgare, grindina, de mărimea unei mingi de golf, a spart ferestre şi a avariat maşini şi acoperişuri ale caselor. Mai multe clădiri au fost inundate, inclusiv sediul serviciilor de urgenţă din Sofia. Institutul naţional de meteorologie şi hidrologie a prognozat pentru astăzi ploi torenţiale şi descărcări electrice în special în nordul Bulgariei.

FRANŢA

Pregătirea summitului european

Preşedintele Franței, François Hollande, l-a primit miercuri seară, la o cină de lucru, pe preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene (CE), José Manuel Barroso, în vederea pregătirii summitului european de la 16 iulie, în care urmează să se ia decizii asupra unor posturi-cheie în UE. José Manuel Barroso, al cărui mandat se încheie în toamnă, se va întâlni astăzi pentru prima dată cu Manuel Valls în calitate de premier. Aceştia vor discuta despre situaţia economică din Europa şi Franţa. Liderii europeni urmează să decidă pe 16 iulie cine va ocupa posturile de preşedinte al Consiliului European, în locul lui Herman Van Rompuy, şi de Înalt Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, în locul lui Catherine Ashton. Vor alege, totodată, un preşedinte permanent al Eurogrupului, forumul zonei euro. În mod oficial, preşedintele Hollande şi-a exprimat dorinţa ca Franţa să obţină un post de vicepreşedinte al noii Comisii.

SPANIA

Investigaţii de terorism islamic

Poliţia şi Garda Civilă din Spania cercetează 837 de dosare de terorism, dintre care 368 corespund terorismului islamic. Ministerul spaniol de Interne consideră că riscul unor atentate islamiste în Spania este ridicat, astfel că nivelul de alertă se află la 2 - risc probabil de atentate. Barcelona, Madrid, Córdoba, Málaga şi Ceuta sunt provinciile spaniole în care forţele de securitate ale statului desfăşoară cele mai multe investigaţii asupra unor reţele de jihadişti. În Catalonia şi Andaluzia se află cele mai multe apartamente sau localuri supuse supravegherii. Informaţiile prezentate de cotidianul „El Pais” fac parte dintr-o enormă bază de date, care cuprinde nume de persoane, companii, mijloace de transport, numere de telefon, conturi bancare, e-mail-uri şi pagini web aflate sub observaţie. Dintre cele 368 de investigaţii asupra terorismului islamic, 234 se află în faza iniţială şi 134 în stare latentă. În 291 dintre aceste cazuri, investigatorii şi-au dat seama unde se află nucleul principal al suspecţilor - majoritatea în Barcelona şi Madrid. În aceste oraşe, de altfel, se concentrează şi cel mai mare număr de agenţi ai forţelor de ordine.

Cea mai mare ameninţare pentru Spania este cea presupusă de celulele locale formate din persoane care s-au radicalizat fără îndoctrinare din partea altor grupări, precum şi de „lupii solitari“, inspiraţi de ideologia jihadului global a organizaţiei teroriste al-Qaida. Însă îngrijorătoare este şi situaţia islamiştilor care revin acasă din zone de conflict precum Siria sau Mali.

ISRAEL

Raiduri intensificate

Cel puţin cinci rachete au fost trase, miercuri dimineaţa, din Fâşia Gaza înspre Tel Aviv şi împrejurimile sale, acestea fiind interceptate în zbor de o baterie a sistemului israelian antirachetă Iron Dome, a indicat postul militar de radio israelian. Acest atac a fost lansat după ce aviaţia israeliană a efectuat, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, 160 de raiduri în Fâşia Gaza împotriva Hamas, ca ripostă la continuarea tirurilor cu rachete înspre statul evreu. Generalul Moti Almoz, purtător de cuvânt al armatei, a declarat pentru postul militar de radio că astfel de raiduri vor avea loc şi în zilele următoare, refuzând să facă precizări în legătură cu posibilitatea unei operaţiuni terestre de mare anvergură în Fâşia Gaza. Un alt purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că patru rachete au fost trase ieri dimineaţă către sudul Israelului, fără a provoca victime sau pagube materiale.

Mişcarea radicală Hamas a revendicat marţi tirurile de rachetă împotriva oraşelor Ierusalim şi Tel Aviv, ca reacţie la ofensiva israeliană. De la începutul operaţiunii împotriva mişcării islamiste, au fost ucişi 28 de palestinieni. Israelul a mobilizat 40.000 de rezervişti şi un important dispozitiv militar, pregătind terenul pentru o intervenţie de amploare la sol. SUA au condamnat tirurile de rachete lansate din Fâşia Gaza asupra Israelului, arătându-se îngrijorate pentru civilii din cele două părţi. La rândul său, preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, acuză Israelul de comiterea de acte de genocid în Fâşia Gaza, unde cel puţin 43 de palestinieni au fost ucişi de la intensificarea raidurilor aeriene israeliene.

POLONIA

Moţiune de cenzură

Partidul Dreptate şi Justiţie (PiS) din Polonia, principala formațiune de opoziţie, a prezentat ieri o moţiune de cenzură împotriva Guvernului liberal condus de Donald Tusk, în urma scandalului publicării unor înregistrări neautorizate între oficiali de rang înalt. „Acest Guvern este total compromis şi ridiculizat de afacerea înregistrărilor ilegale”, a declarat Jaroslaw Kaczynski, liderul PiS, în faţa Parlamentului, propunând ca la conducerea Executivului să vină Piotr Glinski, un profesor de sociologie în vârstă de 60 de ani. PiS a propus deja în urmă cu un an candidatura lui Piotr Glinski, în cursul unei tentative precedente de a îndepărta Guvernul condus de Tusk. Coaliţia guvernamentală a liberalilor şi a Partidului ţărănesc polonez (PSL) ar urma să iasă învingătoare din votul prevăzut să aibă loc vineri.

Guvernul polonez a mai supravieţuit, pe 25 iunie, unui vot de încredere, solicitat de premierul Donald Tusk, în urma scandalului publicării unor înregistrări audio ilegale ale unor oficiali de rang înalt, care a suscitat apeluri la demisia Cabinetului de centru-dreapta pe care-l conduce. Atunci, Guvernul a fost sprijinit de 237 de deputaţi, în timp ce 203 s-au pronunţat „contra“. Parlamentul urmează să examineze, de asemenea, o moţiune de cenzură împotriva ministrului de Interne, Bartlomiej Sienkiewicz. Toate moţiunile de cenzură prezentate împotriva miniştrilor Cabinetului Tusk au eşuat până acum. Următoarele alegeri legislative vor avea loc în toamna anului 2015.

COREEA DE NORD

Funeralii pentru părintele programului nuclear

Coreea de Nord a anunţat moartea arhitectului programului balistic şi nuclear al ţării, generalul în retragere Jon Pyong-Ho, al cărui nume figurează pe lista persoanelor vizate de sancţiuni internaţionale. Jon, care s-a retras din viaţa publică în 2011, a decedat în urma unui atac de cord, marţi, la vârsta de 88 de ani, a precizat agenţia oficială nord-coreeană KCNA. Regimul de la Phenian îi pregăteşte funeralii naţionale şi cortegiul va fi condus de liderul ţării, Kim Jong-un, a precizat agenţia, care subliniază că defunctul „şi-a consacrat toată viaţa industriei apărării”. Consilier apropiat al tatălui lui Kim Jong-un, Kim Jong-il, care a condus ţara până la moartea sa, în decembrie 2011, fostul general a condus şi supervizat primul test nuclear al Coreei de Nord, în octombrie 2006.

Potrivit site-ului de expertiză privind Coreea de Nord, NK Leadership Watch, Jon a supervizat dezvoltarea rachetelor balistice cu rază scurtă de acţiune în anii '90 şi a oferit planurile de concepţie Pakistanului, în schimbul unor informaţii privind tehnologia de îmbogăţire a uraniului prin ultracentrifugare. În 2008 şi 2009, Jon Pyong-Ho a condus cel de-al doilea test cu rachetă cu rază lungă şi al doilea test nuclear. Potrivit serviciilor de informaţii americane, bărbatul era o figură-cheie a activităţilor de comerţ internaţional cu armament desfăşurate de Phenian, în special prin trimiterea unor componente pentru rachetele cu rază lungă de acţiune, reactoare nucleare şi arme convenţionale către ţări precum Iran, Siria şi Myanmar. În omagiul său, KCNA subliniază „contribuţia specială” a lui Jon, care a transformat Coreea de Nord într-un "stat nuclear capabil să producă şi să lanseze sateliţi".

SIRIA

Opoziţia are un nou lider

Coaliţia naţională siriană, care regrupează forţele de opoziţie împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, şi-a ales, miercuri, un nou lider în persoana lui Hadi al-Bahra, potrivit unui comunicat publicat după o reuniune ţinută lângă Istanbul. Hadi al-Bahra, care a fost susţinut de liderul de până acum al coaliţiei, Ahmad Jarba, şi de Arabia Saudită, ţara unde el îşi are reşedinţa, a obţinut 62 de voturi, în timp ce principalul său rival, Mowafaq Nayrabiyeh, a întrunit 41 din sufragiile exprimate. Hadi al-Bahra a făcut studii de inginerie în SUA şi a condus delegaţia opoziţiei siriene la ultimele negocieri de pace de la Geneva. Pe de altă parte, fostul adjunct al diplomaţiei italiene Staffan de Mistura îl va înlocui pe Lakhdar Brahimi, demisionar, în funcţia de emisar ONU în Siria, au anunţat ieri surse diplomatice. Această nominalizare a fost confirmată de către statele membre ale Consiliului de Securitate al ONU, dar încă nu a fost anunţată în mod oficial de ONU.

RUSIA

Nou ambasador american

Moscova a acceptat numirea noului ambasador al SUA în Rusia în persoana lui John Tefft, un diplomat cunoscut pentru susţinerea afişată a aspiraţiilor pro-occidentale în Ucraina şi Georgia. Anunţul a fost făcut de Iuri Uşakov, consilier al preşedintelui rus, Vladimir Putin, pe probleme de politică externă. Consilierul de la Kremlin a adăugat că John Tefft este un diplomat bine pregătit profesional, subliniind că un argument în plus pentru acordul dat de Moscova a fost şi faptul că el a lucrat în Rusia, cunoaşte această ţară şi vorbeşte limba rusă. John Tefft este un diplomat de carieră, cu peste 40 de ani de experienţă în domeniu. A fost ambasador în Georgia (2005-2009) şi Ucraina (2009-2013), două ţări ale fostei URSS care îşi afişează dorinţa de a se apropia de Occident. Tefft a fost, totodată, adjunct al ambasadorului american în Rusia în perioada 1996-1999, când la Preşedinţia Federaţiei Ruse se afla Boris Elţin.

Dacă numirea sa va fi confirmată de Senatul american, John Tefft îi va succeda lui Michael McFaul, care a părăsit postul în februarie, după doi ani ca şef al misiunii diplomatice americane, perioadă în care şi-a manifestat constant susţinerea faţă de opoziţia rusă, suscitând de fiecare dată critici din partea Kremlinului

MEXIC

Bilanţ după cutremur

Bilanţul cutremurului produs luni în zona de frontieră dintre Mexic şi Guatemala a fost revizuit, marţi, la patru morţi şi 25.000 de sinistraţi, potrivit autorităţilor mexicane şi guatemaleze. Ultima victimă cunoscută este un mexican de 74 de ani, decedat în urma prăbuşirii casei sale, la Huixtla, o localitate situată în zona de coastă a statului Chiapas, în sudul Mexicului, a anunţat directorul regional al Protecţiei Civile, Luis Manuel Garcia. Alți doi oameni au murit din cauza prăbuşirii unor pereţi. Potrivit aceleiaşi surse, bilanţul răniţilor a urcat marţi la 37 de persoane. În Guatemala, autorităţile au anunţat, luni, moartea unui nou-născut în urma prăbuşirii unei părţi a unui tavan fals dintr-un spital. Aproape 3.000 de case şi 46 de şcoli au suferit distrugeri în Mexic. În Guatemala, preşedintele Otto Perez a decretat, marţi, stare de catastrofă naturală în şapte departamente din zona de frontieră cu Mexic, afectate de cutremur. Această măsură permite facilitarea acordării ajutorului de care au nevoie unele persoane. Ultimul bilanţ anunţă peste 25.000 de sinistraţi în Guatemala, în timp ce numărul răniţilor a crescut cu peste o sută. Aproximativ 500 de case au suferit distrugeri în Guatemala.

JAPONIA

O nouă alertă de taifun

O alertă specială a fost lansată din nou, miercuri dimineaţă, din cauza riscului de ploi foarte violente cauzate de puternicul taifun Neoguri asupra unei părţi a insulei Okinawa, a anunţat Agenţia japoneză de meteorologie. Acest nou avertisment de grad maxim în faţa unui pericol de pagube majore şi pierderi de vieţi omeneşti a fost relansat parţial, după ce agenţia îl coborâse cu anterior la nivelul de alertă.

SUA

Fiole cu virusul variolei, descoperite într-un laborator

Oamenii de ştiinţă americani au descoperit, într-un laborator public din apropiere de Washington, fiole care conţin virusul variolei şi despre care se crede că datează din anii 1950, a informat Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA. Boala a fost considerată eradicată oficial în 1980 şi pentru prima dată au fost localizate mostre neînregistrate ale virusului. Fiolele par să dateze din anii '50. După descoperirea lor, au fost puse imediat în siguranţă, într-un container al laboratorului din Bethesda, statul Maryland, în apropiere de Washington, unde au fost descoperite la 1 iulie, potrivit autorităţilor. Fiolele se aflau într-o secţie de depozitare neutilizată a unui laborator al Institutului Naţional de Sănătate (NIH) din Bethesda. Nu există dovezi că ar fi fost deschisă vreuna dintre cele etichetate „variolă”, iar personalul pentru biosecuritate nu a identificat vreun risc de expunere la infecţii pentru lucrătorii laboratorului sau pentru populaţie. Fiolele au fost transportate, pe 7 iulie, la un laborator al CDC din Atlanta (Georgia). CDC a informat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în legătură cu această descoperire.

FRANŢA

Datorie de 74,5 milioane de euro

Partidul de dreapta Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP), aflat pe marginea prăpastiei după înfrângerea lui Nicolas Sarkozy la ultimele alegeri prezidențiale, înregistrează datorii în valoare de 74,5 milioane de euro şi va trebui să-şi reducă activitatea pentru a funcţiona până la alegerile prezidenţiale din 2017. După mai multe luni de gravă criză morală şi financiară a UMP, concretizată, luna trecută, prin demisia preşedintelui formaţiunii, Jean-François Copé, liderii Uniunii pentru o Mişcare Populară s-au reunit, marţi seară, într-o şedinţă cu uşile închise a biroului politic, pentru a analiza situaţia financiară a partidului. Datoria este de 74,5 milioane de euro, în mare parte legată de cheltuielile importante realizate în timpul alegerilor prezidenţiale din 2012, a afirmat Alain Juppé, membru al triumviratului aflat la conducerea partidului. În plus, Jean-François Copé este acuzat de membri ai partidului de derive financiare. De altfel, el este implicat în scandalul Bygmalion, o societate înfiinţată de apropiaţi ai săi, care au suprafacturat serviciile oferite UMP.

Pe de altă parte, potrivit unor dezvăluiri, o parte a cheltuielilor din campania lui Nicolas Sarkozy pentru prezidenţialele din 2012 au fost incorect asumate de UMP. Astfel, Uniunea pentru o Mişcare Populară a plătit penalităţi impuse personal lui Nicolas Sarkozy pentru depăşirea conturilor de campanie, iar aceasta face obiectul unei anchete judiciare. În acest context, Alain Juppé a afirmat marţi că UMP poate funcţiona până în 2017 dacă reuşeşte să facă economii, menţinând un nivel suficient al veniturilor.

SUA

Plăţi necuvenite

Autorităţile americane estimează că au făcut, anul trecut, plăţi de aproape 100 de miliarde de dolari către persoane care nu aveau dreptul să primească banii respectivi, precum acordarea de ajutor de şomaj unor oameni cu loc de muncă şi plata de tratamente medicale care s-ar putea să nu fi fost necesare. Plăţile necuvenite s-au ridicat la 97 miliarde de dolari anul trecut, potrivit estimărilor agenţiilor federale. Suma ar putea fi chiar mai mare, potrivit unei subcomisii din Congres care analizează cheltuielile statului. Plăţile necuvenite au atins un maxim istoric de 121 miliarde de dolari în 2010, însă valoarea acestora a scăzut treptat ulterior. Agenţiile federale trebuie să estimeze valoarea plăţilor necuvenite pe care consideră că le-au efectuat pe parcursul anului încheiat. Unele dintre acestea sunt rezultat al fraudelor, în timp ce altele, neintenţionate, sunt cauzate de erori ale funcţionarilor publici. Bugetul federal al SUA s-a ridicat în anul fiscal 2013 la 3.450 miliarde de dolari, în timp ce deficitul bugetar, de 680 miliarde de dolari, a reprezentat 4,1% din PIB.

INDONEZIA

În aşteptarea rezultatelor alegerilor

Birourile de vot s-au deschis, miercuri dimineaţa, în Indonezia pentru alegerile prezidenţiale, un scrutin în care Joko Widodo, guvernatorul capitalei Jakarta, are un singur contracandidat, şi anume pe Prabowo Subianto, un fost general controversat. Aproape 190 de milioane de alegători sunt chemaţi la urne în această ţară din Asia de Sud-Est. Ei trebuie să aleagă între doi candidaţi cu viziuni diferite asupra viitorului primei economii din zonă. Joko Widodo, supranumit Jokowi, este considerat de susţinătorii săi drept candidatul care va continua reformele democratice din era post-Suharto (1967-1998). Acest fost vânzător de mobilă provenit dintr-un mediu modest este primul candidat la prezidenţiale care nu are legături cu regimul autoritar din trecut. Adversarul său, Prabowo Subianto, un fost ginere a lui Suharto care a recunoscut că a răpit militanţi pro-democraţie, a declarat recent că „democraţia occidentală nu este potrivită Indoneziei”, generând temeri în privinţa întoarcerii la autoritarism. Învigătorul în acest scrutin îl va succeda pe preşedinte Susilo Bambang Yudhoyono, care nu a mai avut dreptul de a candida după două mandate de cinci ani.



12