Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 08 Iulie 2014 / 00:00 381 accesări

SUA

Incidente sângeroase

Zeci de incidente armate au avut loc, în ultimele zile, în zona metropolitană Chicago, 11 persoane fiind ucise, cu ocazia sărbătorilor prilejuite de Ziua Naţională a SUA, anunţă autorităţile americane, citate de CNN. Potrivit Poliţiei, bilanţul incidentelor armate din zona Chicago se ridică la 11 morţi şi cel puţin 50 de răniţi. Poliţiştii au împuşcat cinci suspecţi implicaţi în atacuri armate, doi dintre indivizi murind din cauza rănilor. Incidentele armate au avut loc în timpul minivacanţei cu ocazia Zilei Independenţei SUA, celebrată pe 4 iulie.

VIETNAM

Elicopter prăbuşit

Cel puţin 10 persoane au murit, iar alte opt au fost rănite, ieri, în urma prăbuşirii unui elicopter militar într-o suburbie a capitalei vietnameze, Hanoi, în timpul unui antrenament. Un elicopter MI-171, de fabricaţie rusească, s-a prăbuşit în districtul Thach That, în partea de vest a oraşului, într-o zonă rezidenţială. În 2008, cinci piloţi militari vietnamezi şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii unui avion de fabricaţie rusească la o periferie a capitalei Hanoi, tot în timpul unui zbor de antrenament.

AUTORITATEA PALESTINIANĂ

Luptători Hamas ucişi

Israelul a lansat, ieri dimineaţă, o serie de raiduri aeriene asupra Fâşiei Gaza, pentru a pune capăt tirurilor de rachete ale militanţilor Hamas. În urma acestor raiduri, ramura armată a mişcării islamiste a anunţat că şapte dintre membrii săi au fost ucişi, cele mai multe victime înregistrate într-o singură zi de Hamas de la războiul transfrontalier din 2012 cu statul evreu. Autorităţile militare israeliene au confirmat raidurile, afirmând că au răspuns astfel unor atacuri cu rachete împotriva sudului Israelului, vizând nouă ”puncte de teroare” şi lansatori de rachete disimulaţi. Ele au precizat că raidurile au fost lovituri directe. Premierul Benjamin Netanyahu s-a angajat duminică, în faţa Cabinetului său, să facă tot ce este necesar pentru a reinstaura liniştea în comunităţile din sudul Israelului. Hamas a afirmat că majoritatea atacurilor au fost lansate asupra unui punct de întâlnire al membrilor săi din oraşul sudic Rafah, situat la graniţa cu Egiptul. Un alt raid a fost lansat în nordul Fâşiei Gaza. În atacuri, şapte luptători Hamas au fost ucişi, în timp ce alte patru persoane au fost rănite.

SPANIA

Răniţi de tauri

Cel puţin patru oameni au fost răniţi la Pamplona, în prima cursă cu tauri. Festivalul San Fermin, unul dintre cele mai cunoscute din lume, a început, duminică, prin o fiesta uriaşă pe străzile din oraş. Startul cursei a fost dat la 8 dimineaţa şi doar primele treizeci de secunde s-au desfăşurat fără incidente. Un participant a ajuns la spital după ce a fost lovit de un taur, iar alte trei persoane au fost călcate în picioare în îmbulzeala din timpul cursei. Ca în fiecare an, piaţa centrală şi străzile din Pamplona s-au umplut de oameni pregătiţi de fiesta. Cei mai mulţi dintre cei care au ajuns în Pamplona spun că s-au pregătit fizic şi psihic pentru tradiţionalele curse cu tauri. Cei care nu au curajul să înfrunte animalele se bucură de mese copioase şi muzică tradiţională. San Fermin nu înseamnă doar petrecere. În ultimul secol, 15 participanţi au plătit cu viaţa această distracţie extremă.

MAREA BRITANIE

Incident sub Canalul Mânecii

Cei 382 de pasageri ai unei navete de transport maşini-pasageri pe ruta Folkestone - Calais au fost evacuaţi ieri, în timp ce se aflau în tunelul de sub Canalul Mânecii, din cauza unei probleme la sistemul catenar, a anunţat compania Eurotunnel. Pasagerii, nevoiţi să-şi abandoneze maşinile, al căror număr a fost estimat la 100, au fost transferaţi în tunelul de serviciu, prevăzut pentru evacuări, iar o a doua navetă a fost trimisă la faţa locului pentru a-i transfera la terminalul de pasageri din Calais, aflat în nordul Franţei, a precizat compania Eurotunnel. Un tronson al tunelului a fost închis, iar în celelalte cinci traficul a continuat, ceea ce a provocat încetiniri ale vitezei şi aproape două ore de întârziere la terminalele franceze şi britanice. În total, şase trenuri Eurostar prevăzute între orele 10.00 şi 13.00, cu plecare din Paris, au fost anulate ieri dimineaţă, a anunţat Eurostar. Alte trei trenuri Eurostar cu plecare din Londra (două cu destinaţia Paris şi unul cu destinaţia Bruxelles) au fost afectate de acest incident.

ISRAEL

Crimă recunoscută

Trei dintre cei şase suspecţi evrei arestaţi pentru răpirea şi asasinarea unui minor palestinian în Ierusalimul de Est, pe 2 iulie, au mărturisit că au comis crima. ”Trei dintre cei şase suspecţi aflaţi în detenţie au mărturisit uciderea lui Mohammad Abu Khdeir, afirmând că l-au ars de viu, şi au reconstituit scena crimei, în faţa poliţiştilor”, a precizat o sursă, sub protecţia anonimatului. Şase tineri extremişti evrei au fost arestaţi, duminică dimineaţă, în acest caz supus în continuare unei cenzuri mediatice. Măsura arestării preventive a acestora a fost prelungită, duminică, de un tribunal din Petah Tikva (centrul Israelului), cu opt zile pentru cinci dintre aceştia şi cu cinci zile pentru al şaselea. Cei şase israelieni sunt suspectaţi că fac parte dintr-o organizaţie teroristă și ilegală, de răpirea și uciderea minorului, de conspiraţie, deţinere ilegală de armament şi de crimă pentru un motiv naţionalist, potrivit site-ului Ynet. Mohammad Abu Khdeir, de 16 ani, a fost răpit pe 2 iulie din cartierul Shuafat, în Ierusalimul de Est ocupat şi anexat de Israel. Cadavrul minorului, ars în întregime, potrivit avocatului familiei, a fost găsit câteva ore mai târziu, în apropierea unei păduri, în partea de vest a oraşului. Încă de la descoperirea cadavrului, palestinienii au acuzat evrei extremişti că l-au răpit şi ucis din răzbunare, după răpirea şi asasinarea a trei studenţi israelieni în regiunea Hebron din Cisiordania ocupată, fapte atribuite de către Israel mişcării islamiste palestiniene Hamas. Potrivit rezultatelor preliminare ale autopsiei palestiniene, adolescentul de la Shuafat a fost ars de viu. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, l-a sunat pe Hussein Abu Khder, tatăl minorului palestinian, pentru a-i prezenta condoleanţe şi şi-a exprimat indignarea faţă de această crimă abominabilă, la o zi după arestarea celor şase extremişti evrei.

JAPONIA

Alertă de taifun

Agenţia meteorologică japoneză a lansat, aseară, o alertă maximă, preconizând sosirea în curând a unui taifun foarte violent în sudul extrem al ţării. Această alertă este declanşată în cazul unui risc de pierderi de vieţi omeneşti şi pagube masive. Neoguri se îndrepta ieri către insulele din sudul extrem al Japoniei, cu intensificări ale rafalelor de vânt de până la 260 kilometri pe oră, şi urmează să atingă insula Okinawa, în această dimineaţă.

MEXIC

Seism puternic

Un cutremur cu magnitudinea 7,1 a avut loc, ieri dimineaţă, în statul mexican Chiapas, în apropiere de coasta la Pacific, a anunţat institutul american de geofizică USGS. Epicentrul seismului a fost localizat la o adâncime de 92 de kilometri, la o distanţă de 16 kilometri de oraşul Tapachula, în apropiere de frontiera cu Guatemala, şi la opt kilometri de coastă. Imediat după cutremur nu s-au raportat pagube. Mexicul se află într-o zonă în care se întâlnesc cinci plăci tectonice şi înregistrează o puternică activitate seismică. Cutremurele se produc, în majoritatea cazurilor, în largul coastei la Pacific.

IRAK

Susţinere iraniană

Iranul susţine candidatura lui Nuri al-Maliki la funcția de premier al Irakului, dar va accepta şi o altă personalitate dacă Parlamentul irakian decide astfel, a declarat ministrul adjunct al Afacerilor Externe de la Teheran, Hossein Amir-Abdollahian. După o şedinţă dezastruoasă la 1 iulie, Parlamentul irakian se va reuni din nou, astăzi, pentru a încerca să îşi aleagă preşedintele, apoi preşedintele republicii, care va desemna, la rândul lui, premierul. Nuri al-Maliki a fost considerat multă vreme favorit pentru a conduce viitorul Guvern, dar posibila sa înlocuire este discutată în prezent în cadrul coaliţiei, detractorii reproşându-i autoritarismul şi politica de marginalizare a sunniţilor şi kurzilor. El este însă susţinut de numeroşi irakieni, în special şiiţi, cu atât mai mult cu cât nicio altă figură unificatoare nu pare să se detaşeze din cadrul clasei politice. Al-Maliki a afirmat că nu va renunţa la candidatura pentru un al treilea mandat, în timp ce extremiştii din cadrul Statului Islamic au preluat controlul mai multor regiuni ale ţării, în cadrul unei ofensive fulgerătoare, iar kurzii ameninţă cu organizarea unui referendum privind independenţa. În această privinţă, Amir-Abdollahian a respins orice destrămare a Irakului: ”Noi nu vom permite niciodată ca visurile premierului israelian, Benjamin Netanyahu, vizând dezintegrarea întregii regiuni să se realizeze”. Independenţa Kurdistanului este susţinută de Netanyahu, dar respinsă de Iran, care numără o importantă minoritate kurdă. Amir-Abdollahian a precizat că liderii iranieni au avertizat oficialii din Kurdistanul irakian împotriva unei dezintegrări a ţării, care nu este în interesul nimănui. În timp ce Iranul şiit susţine Guvernul irakian şi se declară pregătit, în faţa ofensivei extremiste, să ofere consiliere şi ajutor militar în cazul în care Bagdadul îl va solicita, Amir-Abdollahian a criticat SUA, care nu au făcut nimic concret pentru a lupta împotriva terorismului. "În cel mai bun caz, comportamentul Statelor Unite în cursul ultimelor trei săptămâni în privinţa Irakului este suspect. Nu vedem nicio necesitate de a coopera sau a discuta cu Statele Unite pe tema Irakului", a adăugat el. El a regretat, de asemenea, rolul negativ al Arabiei Saudite în evenimentele regionale. Iranul acuză Arabia Saudită şi Qatarul că susţin rebelii sunniţi extremişti în Irak, dar şi în Siria.



12