Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 07 Iulie 2014 / 00:00 575 accesări

POLONIA

Tragedie aviatică

Unsprezece persoane au murit, iar una fost rănită într-un accident aviatic produs, sâmbătă, în apropiere de Czestochowa, în sudul Poloniei. Avionul, un Piper Navajo, aparţinea unei şcoli de paraşutism. Potrivit martorilor, avionul a suferit modificări pentru a putea fi folosit la antrenamente de paraşutism. El a decolat la ora locală 16.00, de pe aeroportul Rudniki, în apropiere de Czestochowa, cu 11 paraşutişti şi pilotul la bord. Avionul venea dinspre sud şi motorul său făcea un zgomot ciudat, a declarat o locuitoare din Topolow, unde avionul a căzut. El se afla foarte aproape de case, foarte jos. S-a înclinat pe o aripă, după care a căzut şi a luat foc. Înainte ca avionul să fie cuprins în totalitate de flăcări, locuitori din sat au reuşit să scoată din interior o persoană rănită şi două cadavre. Rănitul este un bărbat de 40 de ani. El se află în stare gravă, dar rămâne conştient. Potrivit salvatorilor, victimele nu au avut, practic, nicio şansă să supravieţuiască. O anchetă a fost deschisă pentru a stabili cauzele producerii catastrofei. Potrivit martorilor citaţi de presă, avionul era, probabil, supraîncărcat.

SUA

Atac armat

Un atac armat a avut loc în timpul unui concert care se desfăşura în oraşul american Houston. Un participant la eveniment a deschis focul asupra mulţimii. Patru persoane au fost împuşcate, iar alte două au fost călcate în picioare de cei care fugeau să se salveze. Imediat după primele focuri de armă, panica s-a instalat pe arena din Houston, unde avea loc un concert de muzică din Caraibe. Mii de oameni care participau la eveniment s-au călcat în picioare pentru a ieşi cât mai repede din clădire. Speriaţi să nu fie împuşcaţi, tinerii au fugit şi şi-au lăsat în urmă lucrurile, iar în busculada produsă, unii şi-au pierdut încălţările şi chiar hainele. 30 de poliţişti se aflau la concert pentru a asigura paza, dar niciunul dintre ei nu era în interiorul arenei la momentul atacului armat. Forţele de ordine încearcă acum să-l găsească pe cel care a tras asupra celor aproximativ 5.000 de oameni aflaţi la eveniment.

KENYA

Turistă rusoaică ucisă

O turistă rusoaică atacată de persoane înarmate ieri, la Mombasa, a decedat din cauza rănilor. Potrivit Poliţiei, turista vizita Fort Jesus, un fort portughez datând din secolul al XVI-lea, introdus în Patrimoniul UNESCO, împreună cu două persoane, în momentul în care trei bărbaţi au deschis focul asupra grupului şi au furat un rucsac cu aparate de fotografiat şi telefoane. Mombasa a fost scena unor violenţe în ultimele luni, o serie de atacuri fiind atribuite islamiştilor somalezi afiliaţi reţelei teroriste al-Qaida sau unor simpatizanţi locali ai acestora. În regiunea de coastă, la 300 de kilometri nord, în apropiere de arhipelagul Lamu, frecventat de turişti, cel puţin 18 persoane au fost ucise în noaptea de sâmbătă spre duminică, în cursul unor raiduri revendicate de gruparea islamistă somaleză al-Shabaab. Islamiştii, care au efectuat o serie de atacuri pe teritoriul kenyan ca represalii faţă de intervenţia armatei kenyene în Somalia, i-au îndemnat în iunie pe turiştii străini să nu mai viziteze Kenya, pe care au decretat-o zonă de război. De asemenea, această ţară este cunoscută pentru statisticile importante în domeniul criminalităţii.

RUSIA

Nouă lansare

O nouă lansare a rachetei ruse cu rază lungă de acţiune de tip Angara a fost stabilită pentru miercuri, după eşecul, la sfârşitul lui iunie, al primului tir de testare al acestei rachete de generaţie nouă, potrivit agenţiei Interfax. Racheta, prezentată drept prima dezvoltată de Rusia după destrămarea fostei Uniuni Sovietice, urma să decoleze de la poligonul de la Pleseţk, pe 27 iunie. Însă procedura automatică a întrerupt lansarea, care a fost amânată cu 24 de ore, iar apoi, pe o perioadă nedeterminată. Rusia, ale cărei lansatoare de tip Soyuz asigură transportul echipajelor către Staţia Spaţială Internaţională, s-a confruntat cu o serie de eşecuri în domeniul spaţial, în ultimii ani. În mai, o rachetă cu rază lungă de acţiune de tip Proton - pe care noua rachetă de tip Angara este menită să o înlocuiască - a eşuat să plaseze pe orbită un satelit de telecomunicaţii construit pentru Rusia de Airbus Defence and Space şi care a ars în atmosferă.

IRAK

Pilot iranian ucis

Un pilot iranian a fost ucis în luptele din Irak, fiind vorba despre prima pierdere înregistrată de Teheran, care a afirmat că nu a trimis militari în această ţară afectată de o ofensivă a insurgenţilor sunniţi, a anunţat, sâmbătă, o instituţie de presă oficială. Teheranul a anunţat că nu intenţionează să trimită militari în Irak, dar ar putea livra arme Bagdadului, dacă i se va cere, în pofida unei interdicţii ONU datând din 2007, din cauza programului său nuclear controversat. Agenţia oficială Irna nu a precizat dacă pilotul a murit într-o misiune de zbor sau în lupte la sol. Potrivit Irna, colonelul Shoja'at Alamdari Mourjani a fost ucis apărând locurile sfinte şiite din oraşul Samarra, la nord de Bagdad. Iranul, ţară majoritar şiită, la fel ca Irakul, şi-a oferit sprijinul pentru premierul şiit, Nuri al-Maliki, contra insurgenţilor sunniţi conduşi de Statul Islamic (SI). Potrivit ”New York Times”, Iranul a mobilizat în secret, în Irak, aparate fără pilot de supraveghere şi a trimis material militar pe cale aeriană. Samarra este unul dintre punctele fierbinţi ale conflictului care dezmembrează în prezent Irakul şi găzduieşte un important mausoleu şiit. Preşedintele iranian, Hassan Rohani, a avertizat miercuri că Iranul va face totul pentru a proteja locurile sfinte şiite din Irak. Membri ai Forţei al-Qods, unitatea de elită a Gărzii, sunt suspectaţi de a fi prezenţi în Irak pentru a ajuta pe teren trupele irakiene, suspiciuni dezminţite de Teheran.

AFGANISTAN

Zeci de camioane-cisternă distruse

Zeci de camioane-cisternă pline cu carburant au fost distruse, vineri, într-un atac în apropiere de Kabul, potrivit Poliţiei, un act revendicat de talibani, după alte două atacuri comise în capitala afgană, săptămâna trecută. Camioane-cisternă care conţineau carburant au luat foc vineri seara, la ora locală 23.00, în districtul Paghman, la vest de Kabul. Bilanţul era dificil de stabilit sâmbătă dimineaţa, când pompierii încă depuneau eforturi pentru stingerea incendiului. Potrivit lui Gul Agha Hashimi, şeful Poliţiei din Kabul, incendiul a fost provocat de o bombă magnetică. Atacul a fost revendicat de talibani, prin intermediul unui comunicat transmis via e-mail presei. Forţa Internaţională de Asistenţă şi Securitate (ISAF) nu era în măsură să confirme, sâmbătă dimineaţa, dacă benzina era destinată sau nu forţelor NATO în Afganistan. Joi, trei rachete au vizat aeroportul internaţional din Kabul, un atac care nu s-a soldat cu victime. Cu o zi înainte, opt ofiţeri afgani au fost ucişi într-un atentat sinucigaş comis contra unui autobuz. În plus, un alt atac cu rachete a vizat baza aeriană americană de la Bagram, producând pagube minore pentru materialul militar, dar şi pentru o clădire. Astfel de incidente îngrijorează comunitatea internaţională, preocupată deja de criza politică apărută în jurul desemnării succesorului preşedintelui afgan în exerciţiu, Hamid Karzai, singurul politician care a condus Afganistanul după înlăturarea de la putere a regimului fundamentalist al talibanilor, la sfârşitul lui 2001.

SUA

Arthur a fost retrogradat

Primul uragan la Atlantic din acest sezon, Arthur, a fost retrogradat, sâmbătă, la statutul de furtună, el traversând partea de sud-est a Canadei şi lăsând fără energie electrică zeci de mii de locuinţe. Uraganul Arthur a pierdut din intensitate începând de vineri, după ce a atins zona de coastă a statului North Carolina, în sud-estul SUA. Astfel, uraganul nu a produs prea multe pagube în această zonă frecventată de turişti, de Ziua Naţională, pe 4 iulie. Câteva zeci de mii de locuinţe au fost lăsate fără energie electrică, sâmbătă, în Noua Scoţie şi la Halifax. NHC avertizează că există riscul unor inundaţii, unei mări agitate şi că nivelul apei de ploaie poate atinge între cinci şi zece centimetri, izolat chiar 15 centimetri, în estul statului Maine, în nord-estul SUA, în vestul Noii Scoţii şi în zona de coastă la nivelul New Brunswick. Arthur este primul uragan de la Atlantic din sezon, care a început pe 1 iunie şi se încheie la 30 noiembrie.

PORTUGALIA

Presupus terorist olandez arestat

Un presupus terorist de naţionalitate olandeză, originar din Angola, care s-ar fi antrenat într-o tabără jihadistă din Siria, a fost arestat joi, pe pista aeroportului din Lisabona, având asupra sa o armă albă, a anunţat, ieri, agenţia portugheză de presă. Bărbatul, în vârstă de 29 de ani, a fost arestat în timp ce încerca să urce clandestin la bordul unui avion aparţinând companiei angoleze TAAG. Suspectul, care nu şi-a dezvăluit intenţiile, a fost interogat ieri de un judecător, care l-a plasat în detenţie provizorie. Primele elemente ale anchetei au permis să se stabilească faptul că acest olandez a sosit în Portugalia cu doar câteva zile înainte să fie arestat.

IRAN

Investiţie americană de 1,175 miliarde de dolari

O companie americană a anunţat sâmbătă că a semnat un acord preliminar în vederea investirii sumei de 1,175 de miliarde de dolari în Iran, într-un proiect comun de transformare a gunoiului în energie electrică. Firma californiană World Eco Energy a declarat că proiectul vizează producerea a 250 megawaţi pe zi prin arderea gunoiului. Iranul va investi în proiect o sumă egală cu cea investită de americani, a dat asigurări compania. Proiectul, care va fi implementat în provincia Chaharmahal-Bakhtiari, ar urma să fie demarat până în septembrie şi va crea 600-700 de locuri de muncă, dintre care aproximativ 80% vor fi ocupate de localnici. Marile companii internaţionale au părăsit Iranul, în ultimii ani, mai ales după consolidarea embargourilor american şi european, în 2012, impuse sectorului energetic şi tranzacţiilor bancare, din cauza programului nuclear controversat al Teheranului. Iranul şi marile puteri din cadrul Grupului 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, SUA şi Germania) au intrat de joi în faza finală a negocierilor pentru obţinerea unui acord care să garanteze că Teheranul nu caută să se doteze cu arma atomică. În schimb, sancţiunile internaţionale vor fi anulate.



12