ITALIA
Român asasinat
Cadavrul unui imigrant român din Italia a fost desoperit într-o pădure din regiunea Umbria. Românul dispăruse în urmă cu două luni. Poliţiştii italieni i-au descoperit cadavrul în urma declaraţiilor suspectului principal, un italian de 40 de ani, care, în final, şi-a mărturisit crima. Asasinul a precizat că, după ce a îngropat victima într-o pădure, a pus un sac cu var deasupra ei, ca să anihileze mirosul cadavrului. Procurorii italieni vor da detalii despre acest caz în cadrul unei conferinţe de presă. Până acum, italianul nu a explicat de ce l-a omorât pe român.
PORTUGALIA
Tren deraiat
Traficul feroviar pe linia care asigură legătura între Lisabona şi Paris a fost întrerupt parţial, miercuri noapte, în urma deraierii unui tren de marfă în nordul Portugaliei, a anunţat, ieri, administratorul reţelei feroviare portugheze (Refer). Unul dintre cele 21 de vagoane ale unui tren aparţinând operatorului de transport feroviar de marfă Takargo, care circula către Spania, a ieşit de pe şine în momentul în care garnitura ajungea, miercuri seara, la Celorico da Beira, fără să provoace victime. Pe aceeaşi linie feroviară din provincia Beira Alta au avut loc, în mai, alte două deraieri ale unor trenuri de marfă, care au provocat pagube materiale, dar nu şi victime.
SUA
Uraganul Arthur, pe Coasta de Est
Furtuna tropicală Arthur s-a transformat, ieri, în uragan şi ameninţa plajele turistice din sud-estul SUA, în ajunul Zilei Naţionale. Centrul Naţional pentru Uragane din Miami a anunţat că Arthur se apropia de coastele Carolinei de Sud şi Carolinei de Nord, cu vânturi violente de până la 120 de kilometri pe oră. Uraganul a ajuns pe coastă în cursul nopţii trecute. Potrivit presei americane, aproape o jumătate de milion de turişti sunt aşteptaţi pe plajele din Carolina de Nord şi Carolina de Sud cu ocazia weekend-ului prelungit de 4 iulie, iar uraganul riscă să le strice planurile de vacanţă. Arthur se deplasa ieri spre nord, cu o viteză de 15 kilometri pe oră, însă meteorologii se aşteptau la o creştere, pe măsură ce se apropie de uscat. De asemenea, se aşteaptă şi o creştere a nivelului apelor de până la 1,2 metri în unele zone de coastă, printre care cunoscutele plaje Outer Banks din Carolina de Nord. Arthur este prima furtună tropicală din sezonul de uragane din Atlantic, care a început la 1 iunie şi va dura până în 30 noiembrie.
HONG KONG
Sute de arestări
Poliţia a arestat peste 500 de persoane care refuzau să plece din cartierul de afaceri din centrul Hong Kong-ului, în urma unei manifestaţii la care au participat sute de mii de persoane. Forţele de ordine au intervenit miercuri în Central, cartierul în care se află sedii de bănci şi centre comerciale, şi au dislocat manifestanţi care voiau să ocupe zona. Poliţia a arestat 511 persoane care luau parte la o adunare neautorizată, a declarat un purtător de cuvânt al forţelor de ordine. Între aceste persoane se află şi deputaţi care susţin democraţia. Televiziunile au difuzat imagini în care poliţişti au fost surprinşi ridicând manifestanţi culcaţi pe jos, pe care i-au dus la nişte autobuze. La manifestaţia organizată la iniţiativa unor asociaţii care susţin democraţia au participat, fără incidente, peste o jumătate de milion de persoane, în contextul în care populaţia Hong Kong-ului este de 7,2 milioane de oameni, potrivit organizatorilor, anunţând o participare-record la această defilare tradiţională. Locuitorii ies în stradă anual, de la retrocedarea către China a fostei colonii britanice, în iulie 1997, pentru a le aminti autorităţilor de la Beijing ataşamentul lor faţă de valorile democratice. Manifestanţii au reclamat, anul acesta, dreptul de a-şi alege liderul, care este instalat la putere de la Beijing. China este de acord ca locuitorii Hong Kong-ului să voteze liberi, începând din 2017, aşa cum s-a prevăzut, însă doreşte să aprobe candidaturile. Asociaţiile au organizat, la sfârşitul lui iunie, un referendum neoficial privind introducerea sufragiului universal direct, la care au participat aproape 800.000 de persoane, în contextul în care organizatorii scrutinului mizau pe participarea a 300.000 de oameni. Beijingul a catalogat acest referendum drept ilegal, antipatriotic şi motivat de... paranoia politică. Fosta colonie britanică are statut de Regiune Administrativă Specială (RAS) şi beneficiază, în principiu, de o largă autonomie, în virtutea modelului „o ţară, două sisteme“. Locuitorii regiunii se bucură atât de libertatea de exprimare şi de a manifesta, care nu este cunoscută şi pe continent, cât şi de un sistem judiciar moştenit din dreptul englez. Însă locuitorii percep o eroziune a acestor drepturi şi îşi exprimă îngrijorarea faţă de amestecul Beijingului în afacerile teritoriului. Guvernul din Hong Kong a încercat, în 2012, să impună cursuri de patriotism în şcoli, dar a renunţat din cauza amplorii protestelor. O serie de jurnalişti au fost agresaţi anul acesta, inclusiv un fost redactor-şef al unui ziar liberal, care a fost rănit cu lovituri de cuţit. La începutul lui iunie, Beijingul a publicat o Carte Albă pentru Hong Kong, interpretată ca un avertisment adresat locuitorilor teritoriului să nu depăşească limitele autonomiei acordate.
RUSIA
Condamnare la CEDO
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, ieri, Rusia pentru că a expulzat în masă cetăţeni georgieni în 2006, cu doi ani înainte de războiul-fulger dintre cele două ţări. Curtea a stabilit că, în toamna lui 2006, autorităţie ruse au dus o politică coordonată de arestare, încarcerare şi expulzare a cetăţenilor georgieni. Această politică a avut un caracter arbitrar, potrivit Curţii. Aceste expulzări, care au vizat georgieni stabiliţi pe teritoriul rusesc, au fost hotărâte de către Moscova ca represalii faţă de decizia autorităţilor de la Tbilisi, la sfârşitul lui septembrie 2006, de a aresta şi apoi de a expulza ofiţeri ruşi suspectaţi de spionaj. În foarte scurt timp, mii de persoane au fost arestate, plasate în detenţie în condiţii mizerabile şi expulzate în mod brutal către ţara lor, a pledat în faţa Curţii de la Strasbourg, într-o audienţă, pe 12 iunie, reprezentanta Guvernului georgian, Tina Burjaliani. Această politică, orchestrată de către autorităţile ruse, s-a tradus în încălcări masive ale drepturilor omului, a afirmat ea. Reprezentantul Guvernului rus, Grigori Matiuşkin, a respins orice campanie antigeorgiană. Subliniind că Rusia are un drept suveran în domeniul controlului imigraţiei, el a afirmat că georgienii au fost expulzaţi în cadrul unor proceduri normale.
BULGARIA
Guvern demisionar
Guvernul Bulgariei va demisiona pe 23-25 iulie, în perspectiva scrutinului parlamentar anticipat din 5 octombrie, anunţă premierul Plamen Oreşarski. Acesta a precizat că actualul Guvern trebuie să rămână în funcţie până la reluarea, pe 21 iulie, a plăţilor celei de-a patra bănci bulgare, CCB. Suspendarea plăţilor acestei bănci, pe 20 iunie, a declanşat un val de panică. Economistul Plamen Oreşarski se află la conducerea Guvernului minoritar, susţinut de socialişti şi de liberali, din mai 2013. Disensiunile dintre cele două partide pe tema construirii segmentului bulgar al gazoductului ruso-italian South Stream, precum şi rezultatele slabe ale socialiştilor la euroalegeri au condus la retragerea sprijinului pentru Cabinetul Oreşarski.