Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 27 Iunie 2014 / 00:00 380 accesări

SUA

Un român a speriat Miami

Un cetăţean român a fost arestat, iar o echipă de genişti a fost chemată să investigheze în legătură cu un dispozitiv suspect, în noaptea de miercuri spre joi, pe Aeroportul Internaţional din Miami, relatează postul local CBS. Oficiali de la aeroport au descoperit în bagajul pasagerului un container de plastic în care se afla un lichid şi care avea două cilindre lipite de ambele părţi, pe care scria ”bombă, tic-tac”. O sursă la curent cu cazul a declarat pentru postul CBS4 News că un cetăţean român a fost luat în custodie. El avea bilet pentru zborul 208 al companiei British Airways către Londra, de unde avea un zbor de legătură către România. Dispozitivul se afla în bagajul de mână şi a fost descoperit de către oficiali din cadrul TSA în timpul controlului în vederea îmbarcării. Echipa de genişti a stabilit că nu era o bombă şi că lichidul din container nu era inflamabil. Potrivit Departamentului de Poliţie din Miami, pilotul a cerut ca bagajele îmbarcate deja să fie verificate. Zborul 208 nu decolase, iar câini de poliţie specializaţi în depistarea bombelor au fost folosiţi pentru efectuarea unui control la bord, înainte ca avionul să primească autorizaţia de a decola.

ISRAEL

Incendiu de vegetaţie

Un incendiu de pădure puternic a izbucnit, miercuri după-amiază, în pădurea din Ein Kerem, în apropiere de Ierusalim, antrenând evacuarea a trei cartiere ale oraşului, înainte de a fi controlat după cinci ore, a anunţat Poliţia. Sute de poliţişti, 35 de echipe de pompieri şi şase elicoptere pentru stingerea incendiului au fost mobilizaţi. Există pagube materiale, au fost afectate cel puţin zece locuinţe. O anchetă a fost iniţiată pentru a afla cauzele acestui incendiu, a anunţat şeful pompierilor israelieni, căpitanul Shahar Ayalon. Yad Vashem, Memorialul Victimelor Holocaustului, situat în inima pădurii din Ierusalim, a fost evacuat, ca măsură de precauţie, însă nicio clădire nu a fost distrusă, a declarat Estee Yaariv, purtătorul de cuvânt al memorialului. Serviciile de salvare Magen David Adom, echivalentul israelian al Crucii Roşii, au anunţat că incendiul s-a soldat cu trei răniţi. Mai multe incendii au izbucnit recent în apropiere de Ierusalim, ultimul având loc pe 17 iunie, când a fost afectat satul arab Abu Gosh, în nord-vestul Ierusalimului.

GRECIA

Soţie de politician inculpată

Eleni Zaroulia, deputată şi soţia liderului partidului neonazist grec Zori Aurii, Nikolaos Michaloliakos, aflat în detenţie provizorie, a fost inculpată, miercuri, pentru conducere şi participare la o organizaţie criminală şi plasată sub supraveghere. Conform unei decizii judecătoreşti, Zaroulia a fost inculpată, împreună cu soţul său, pentru conducerea partidului Zori Aurii. De asemenea, i-a fost impusă măsura preventivă de arest la domiciliu, a anunţat o sursă judiciară. Procurorul a pledat pentru o decizie mai severă şi a cerut plasarea inculpatei în detenţie provizorie. Un consiliu de judecători urmează să se pronunţe asupra acestei propuneri. Eleni Zaroulia a fost, până în ianuarie, unul dintre reprezentanţii Greciei în Consiliul Europei. După asasinarea unui muzician antifascist în septembrie 2013, justiţia a lansat o ofensivă judiciară asupra partidului Zori Aurii, care a condus la inculparea majorităţii deputaţilor acestei formaţiuni şi la plasarea în detenţie provizorie a şase dintre ei, inclusiv conducătorul partidului. Ascensiunea politică a partidului de inspiraţie neonazistă, care a trimis 18 deputaţi în Parlamentul elen, în 2012, şi trei deputaţi în Parlamentul European, la 25 mai, a fost însoţită de recrutări în şcoli şi tentative de intimidare a profesorilor în legătură cu conţinutul cursurilor pe care le predau.

OLANDA

2,5 miliarde de euro din droguri şi prostituţie

Faimoasele cartiere cu felinare roşii şi cafenelele olandeze care vând droguri uşoare au contribuit anual cu 2,5 miliarde de euro la economia Olandei. Potrivit calculelor oficiale, realizate în conformitate cu noile directive europene, drogurile şi prostituţia au fost responsabile pentru aproximativ 0,4% din Produsul Intern Brut. Aproximativ jumătate din consum este domestic, majoritatea în cafenele şi bordeluri, iar restul este asigurat de exporturi, în principal de droguri, a precizat Oficiul de Statistică din Olanda. Ţările din zona euro implementează noile reguli statistice ale UE care, printre altele, cer ca estimările privind profiturile din prostituţie şi vânzarea de droguri să fie incluse în veniturile naţionale.

ITALIA

Distrugerea armelor siriene

Nava americană „MV Cape Ray“ a plecat, miercuri dimineaţă, din portul spaniol Rota către Gioia Tauro (Italia), de unde va îmbarca arme şi produse chimice siriene pe care urmează să le distrugă în mare, a anunţat Pentagonul. Drumul către Italia va dura câteva zile, a declarat, fără să facă alte precizări, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby. După ce armele şi produsele chimice vor fi încărcate la bordul cargoului de marfă, „Cape Ray“ se va îndrepta către apele internaţionale, pentru a începe neutralizarea agenţilor chimici. Siria a evacuat, în total, 1.300 tone de agenţi chimici. Numai elementele cele mai periculoase, considerate prioritatea numărul 1, care intră în compoziţia gazelor muştar şi sarin, vor fi distruse la bordul navei americane. Ele însumează aproximativ 700 de tone, potrivit subsecretarului american al Apărării, Franck Kendall. Operaţiunile de neutralizare urmează să dureze între 45 şi 90 de zile, a anunţat Pentagonul, la începutul anului. Potrivit Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), aceste operaţiuni vor dura mai puţin de 60 de zile. Neutralizarea agenţilor chimici în mare va fi o premieră, însă tehnologia este testată de mai mult timp, potrivit lui Adam Baker, un chimist de la centrul american pentru eliminarea armelor chimice.

SUEDIA

Anchetă

Justiţia suedeză a anunţat, ieri, deschiderea unei anchete privind capturarea de către Israel, în 2010 şi 2012, a navei care încerca să forţeze blocada israeliană impusă Fâşiei Gaza, la bordul căreia se aflau militanţi suedezi. Un procuror a decis deschiderea unei anchete preliminare în legătură cu circumstanţele capturării navei cu destinaţia Gaza, în mai 2010 şi octombrie 2012, de către soldaţi israelieni. La bordul navei s-au aflat, în cele două cazuri, 11 cetăţeni suedezi, potrivit comunicatului. În primul caz, comandourile israeliene au lansat atacul în apele internaţionale, asupra unei flotile formate din şase nave care transportau ajutoare umanitare, iar nouă cetăţeni turci au fost atunci ucişi la bordul vasului „Mavi Marmara“. În cel de-al doilea caz, marina israeliană a intervenit, tot în apele internaţionale din Mediterana, pentru a opri nava „Estelle“, aflată sub pavilion finlandez. Justiţia suedeză a precizat că ancheta va viza actele de violenţă şi jaf şi încălcările dreptului internaţional, în special a Convenţiei de la Geneva, care protejează civilii în conflictele armate. În schimb, ancheta nu va viza acţiunile de piraterie şi sechestrare, pentru care au depus plângere cei 22 de cetăţeni suedezi.



12