ITALIA
Românce moarte într-un accident rutier
Două muncitoare sezoniere românce şi două italience au murit ieri, iar alţi trei români au fost răniţi după ce vehiculul în care se aflau s-a răsturnat pe o autostradă, în sudul Italiei, informează site-ul postului RAI News. Accidentul a avut loc pe Autostrada A3, în zona Sant'Onofrio din regiunea Calabria. În vehicul erau, în total, opt persoane - şase români şi doi italieni. Grupul plecase din localitatea Piana di Gioia Tauro, regiunea Calabria, şi urma să ajungă la Pizzo Calabro, Calabria, unde cei şase români - cinci femei şi un bărbat - lucrau la o fermă. Şoferiţa italiancă a pierdut controlul volanului, iar autoutilitara a lovit balustrada de siguranţă a autostrăzii şi s-a răsturnat. Româncele M.P. (27 de ani) şi E.R. (39 de ani) au murit pe loc, precum şi două italience. Alţi trei români sunt răniţi şi au fost spitalizaţi.
SUEDIA
Casă pentru cerşetori români
Un cuplu suedez din orăşelul Jönköping a decis să ajute un cuplu de cerşetori români de etnie rromă să-şi cumpere casă, relatează site-ul TheLocal.se. Disperați să facă rost de bani pentru a-şi hrăni copiii, după ce şi-au pierdut casa în România, românii de etnie rromă, Adrian şi Daniela, au venit în Suedia la cerşit. Două săptămâni mai târziu, Jonas şi Emma Sandwall au trecut pe lângă ei. Cei doi au văzut-o pe Daniela cerşind pe o stradă, în orăşelul Jönköping. În timp ce mulţi îi ignorau pe cerşetori, familia Sandwalls i-a întâmpinat cu braţele deschise. Adrian şi Daniela au fost găzduiţi temporar în locuinţa soţilor Sandwall, la subsol. Ulterior, altă familie i-a invitat să stea în casa ei de vară. Între timp, soţii Sandwalls au reuşit să adune suma de 22.000 de coroane (3.272 de dolari) pentru familia de rromi. ”Casa lor a fost luată de o alunecare de teren. Acum au suficienţi bani să plătească avansul pentru o nouă casă în România”, a declarat Emma Sanwall pentru publicaţia locală ”Jönköpings Posten”.
YEMEN
Civili ucişi
13 civili, inclusiv cinci copii şi două femei, au fost ucişi în confruntările armate care au avut loc în cursul nopţii de marţi spre miercuri, în oraşul yemenit Amran, situat la nord de capitala Sanaa. Confruntări militare intense au avut loc între serviciile de securitate yemenite şi insurgenţi şiiţi.
OLANDA
Alertă cu bombă
Piaţa Dam, o zonă centrală din oraşul Amsterdam, a fost evacuată, ieri, după o alertă cu bombă la clădirea Bijenkorf, a comunicat poliţia. De asemenea, au fost evacuate şi străzile adiacente. Dispozitivul de securitate a fost consolidat în centrul oraşului Amsterdam.
AFGANISTAN
Confruntări sângeroase
Aproximativ 800 de rebeli talibani luptă împotriva armatei afgane în mai multe districte din provincia Helmand, în cadrul unei vaste ofensive lansate în urmă cu cinci zile şi care s-a soldat deja cu peste 150 de morţi, au anunţat, ieri, autorităţile afgane. În lupte au fost ucişi, până în prezent, aproximativ 100 de talibani, dar şi 21 de militari şi aproximativ 40 de civili, a anunţat ministrul de Interne. Peste 2.000 de familii şi-au părăsit locuinţele, din cauza luptelor. Pe de altă parte, talibanii au amplasat dispozitive explozive pe drumuri şi în interiorul mai multor sate, pentru a opri avansarea forţelor afgane. Provincia Helmand şi în special districtul Sangin reprezintă, tradiţional, un fief al insurgenţilor talibani, însă astfel de ofensive nu au fost frecvente în ultimii ani, în condiţiile în care rebelii au lansat mai mult atacuri cu bombe artizanale. Marţi, secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, l-a numit pe generalul John Campbell, care a comandat trupele americane în estul Afganistanului, în postul de şef al Forţei Internaţionale NATO în această ţară (ISAF). John Campbell îl va înlocui pe generalul Joe Dunford, în momentul în care ISAF este în plină perioadă de pregătiri înainte de retragerea majorităţii celor 50.000 de militari ai coaliţiei, până la sfârşitul acestui an. SUA, care conduc coaliţia militară, au propus să menţină 9.800 de militari în Afganistan după 2014, înainte de o retragere treptată până la sfârşitul lui 2016.
PAKISTAN
Avion civil, ţinta unor tiruri
O pasageră a fost ucisă, iar doi membri ai echipajului - răniţi, marţi seară, după ce un avion civil care venea de la Riyadh, cu 170 de pasageri la bord, a fost ţinta unor tiruri la Peshawar, în nord-vestul Pakistanului. Incidentul a avut loc marţi seară, în timp ce aparatul de zbor al companiei Pakistan International Airlines (PIA) se apropia de aeroport. Avionul a aterizat fără probleme. Patru sau cinci gloanţe au atins avionul, potrivit unui oficial al Poliţiei. Zborurile de pe aeroportul internaţional din Peshawar au fost suspendate temporar. Acest nou atac are loc după comiterea primului atentat sinucigaş, marţi, în Waziristanul de Nord, de la lansarea unei vaste ofensive a Guvernului în această regiune de la frontiera cu Afganistanul. Atentantul, soldat cu trei morţi, a fost revendicat de Ansar-ul-Mujahedin, o grupare din cadrul rebeliunii talibane. Gruparea a promis să efectueze noi atacuri. Atentatul împotriva PIA nu a fost revendicat, cel puţin public, dar săptămâna trecută, talibanii au ameninţat că întreprinderile internaţionale şi companiile aeriene vor avea de suferit dacă nu îşi vor înceta activităţile în Pakistan.
EGIPT
Bombe la metrou
Cinci bombe cu o putere slabă au explodat ieri în trei staţii de metrou din Cairo, rănind cel puţin cinci persoane, potrivit Poliţiei, în timp ce o a şasea explozie a vizat un tribunal din capitală, fiind vorba despre noi atentate comise în urma unor acţiuni de reprimare a opoziţiei islamiste din Egipt de către autorităţi. Aceste atentate sunt comise la o lună de la alegerea în funcţia de preşedinte a fostului şef al armatei, Abdel Fattah el Sisi, cu 96,9% din voturile exprimate, după ce a eliminat orice opoziţie - islamistă, laică sau liberală. Mareşalul în retragere conduce de facto ţara, cu o mână de fier, după ce l-a destituit şi arestat pe fostul preşedinte islamist Mohamed Morsi. În ultima lună, aceste atentate, care vizau în special poliţia şi armata, aproape că au încetat. Ele au fost revendicate de grupări ale unor insurgenţi jihadişti care afirmă că sunt de inspiraţie al-Qaida, însă puterea le-a atribuit grupării islamiste Fraţii Musulmani, confreria din care provine Morsi şi ai cărei principali lideri au fost încarceraţi. De la destituirea lui Mohamed Morsi, poliţiştii şi soldaţii au ucis peste 1.400 de manifestanţi care au cerut revenirea fostului preşedinte la putere, iar peste 15.000 de membri ai grupării Fraţii Musulmani au fost arestaţi şi alte câteva sute condamnaţi la moarte în urma unor procese în masă finalizate în doar câteva minute şi considerate fără precedent în istorie de către ONU.