SUA
Incident armat
Cel puţin două persoane au murit, iar alte opt au fost rănite într-un atac armat comis ieri dimineaţă în centrul oraşului Miami, anunţă Poliţia din statul american Florida, citată de CBS. Cele zece persoane au fost împuşcate în cartierul Liberty City, din Miami. Autorităţile nu au precizat dacă autorul atacului a fost capturat.
NIGERIA
Masacru
Cel puţin 30 de persoane au fost ucise, iar peste 60 de femei şi fete au fost răpite într-o serie de atacuri atribuite grupării islamiste armate Boko Haram, în nordul Nigeriei, au declarat, ieri, oficiali locali şi locuitori. Masacrul şi răpirile au fost comise într-o serie de atacuri ale insurgenţilor asupra satului Kummabza din statul Borno, în ultima săptămână, potrivit unor locuitori care au fugit din calea violenţelor. Cartierul general al Apărării nigeriene a anunţat luni, într-un mesaj postat pe Twitter, că încearcă să confirme numeroase informaţii despre răpirea unor fete în statul Borno.
CHINA
Ucisă în spital
Un bărbat a înjunghiat mortal o femeie şi a rănit grav o alta, ieri dimineaţă, într-un spital din oraşul Jiamusi din provincia Heilongjiang, în nord-estul Chinei. Potrivit autorităţilor locale, atacul a avut loc la o maternitate şi a fost motivat de dorinţa de răzbunare personală. Suspectul s-ar fi înfuriat după ce mama iubitei sale în vârstă de 15 ani a dus-o pe aceasta la spital, pentru a face avort. Cei doi au avut o ceartă, care a dus la înjunghierea mamei fetei de către bărbat. În atac a fost rănită şi o asistentă. Atacatorul a fost prins de Poliţie, care a deschis o anchetă în acest caz.
LIBAN
Atentat sinucigaş
12 persoane au fost rănite în explozia unei maşini-capcană conduse de un kamikaze, în cursul nopţii de luni spre marţi, la periferia de sud a Beirutului, a anunţat agenţia oficială libaneză. Deflagraţia s-a produs în jurul orei locale 0.00, la intrarea în cartierul Chiyah, în apropierea unui baraj al armatei şi a unei cafenele în care oamenii urmăreau un meci de fotbal de la Cupa Mondială. Mai multe maşini au fost cuprinse de flăcări, producându-se importante pagube materiale. Un martor a anunţat pentru un post de televiziune libanez că a văzut un Mercedes de culoare albă mergând pe contrasens pe autostrada Hadi Nasrallah, la intrarea în Chiyah, după care a vehiculul a explodat. Această deflagraţie are loc la trei zile după un atentat sinucigaş în estul ţării, soldat cu un mort şi aproximativ 30 de răniţi. Periferia de sud a Beirutului a fost vizată în repetate rânduri de atentate, după angajarea mişcării şiite Hezbollah alături de forţele loiale lui Bashar al-Assad împotriva insurgenţilor din Siria. Ultimul atentat în acest loc s-a produs pe 21 ianuarie şi s-a soldat cu patru morţi. Libanul a fost vizat de mai multe atentate sângeroase după deteriorarea situaţiei de securitate din Siria, afectată de un conflict civil.
SPANIA
Incident violent la Consulatul României din Barcelona
Un funcţionar al Consulatului României din Barcelona a fost bătut de un cetăţean român, nemulţumit de servicii. Bărbatul agresat a avut nevoie de îngrijiri medicale. Incidentul a avut loc joia trecută, însă a fost ţinut secret atât de Ministerul de Externe, cât şi de Consulatul României la Barcelona. Cetăţeanul român, nemulţumit că trebuie să aştepte pentru primirea documentelor, a devenit extrem de nervos și i-a atacat pe funcţionarii care preluau datele pentru paşapoarte. Oamenii au încercat să-l calmeze, însă bărbatul l-a lovit cu pumnii în faţă şi în cap pe unul dintre funcţionari. Acesta a fost transportat la spital şi a fost internat.
UNGARIA
Alerte de furtună
Serviciul naţional de meteorologie a emis, ieri, o alertă de nivel înalt pentru furtună în cinci judeţe din centrul, sudul şi sud-vestul Ungariei şi o alertă de nivel mai slab pentru Budapesta şi alte şapte judeţe. Serviciul a avertizat că, în zonele în care se preconizează furtuni, viteza rafalelor de vânt poate atinge 90 de kilometri pe oră şi că acestea pot fi însoţite de grindină şi ploi. Maximele termice s-au situat ieri între 19 şi 26 de grade Celsius.
SUA
Seisme puternice
Un cutremur puternic, cu magnitudine de 7,9, a avut loc, luni, în largul Alaskăi, a anunţat institutul american de geologie USGS, dar alerta de tsunami emisă imediat după producerea seismului a fost anulată. Potrivit USGS, cutremurul a avut loc la ora 20.53 GMT, la 24 de kilometri sud-est de insula Little Sitkin, în Alaska, stat american situat la nord-vestul Canadei. USGS a anunţat iniţial că seismul a avut magnitudinea 8. Epicentrul s-a situat la o adâncime de 114,4 kilometri, potrivit experţilor americani. Cutremurul a fost urmat de o serie de replici, dintre care una cu magnitudine 6. Nicio pagubă majoră nu a fost constatată. Little Sitkin face parte din insulele Aleutine, un arhipelag în formă de arc, situat la sud-vest de Alaska. 12 cutremure cu magnitudini de peste 7,5 au avut loc în această zonă, începând din 1900. Seismul de luni este cel mai puternic înregistrat în zonă de la cutremurul cu magnitudine de 8,7 produs în 1965, în largul insulelor Rat.
VIETNAM
Incident naval
Incidente s-au produs luni, în largul coastelor Vietnamului, în momentul în care o navă chineză a izbit intenţionat un vas vietnamez de pescuit. Autorităţile de la Hanoi afirmă că şapte vase chineze au înconjurat nava vietnameză, iar unul dintre ele a lovit-o în plin. Nimeni nu a fost rănit, dar incidentul a avut loc într-o zonă despre care Vietnamul spune că îi aparţine. Pe de altă parte, China susţine că este vorba de propriile ape teritoriale şi, prin urmare, navele sale aveau tot dreptul să fie acolo. Incidentul are loc în contextul în care mai multe state asiatice, în special Vietnam şi Filipine, sunt nemulţumite de pretenţiile teritoriale tot mai mari ale Beijingului în Marea Chinei de Sud.
ALBANIA
Candidată la aderare
Statele membre UE au decis, ieri, să acorde Albaniei statutul de ţară candidată la aderare, dar negocierile se anunţă de durată şi vor necesita importante reforme în domeniul justiţiei, a anunţat CE. Decizia a fost luată la reuniunea miniştrilor europeni de Externe de la Luxemburg, în urma recomandării în acest sens din partea CE. Decizia urmează să fie aprobată de şefii de stat şi de guvern din cele 28 de state membre UE, la summitul programat pentru mâine şi poimâine la Bruxelles. Statutul de ţară candidată la aderare deschide calea unui proces de negocieri care se anunţă de durată. După ce numărul statelor UE a crescut de la 15 la 28 în zece ani, procesul de extindere a înregistrat o încetinire. Negocierile de aderare cu Serbia au fost lansate în ianuarie, dar perspectivele sunt mult mai nesigure pentru celelalte ţări care aspiră la aderare, printre care Muntenegru, Macedonia, Kosovo şi Bosnia-Herţegovina. Turcia a obţinut statutul de ţară candidată la aderare în decembrie 1999, iar negocierile au început în 2004.
FRANŢA
Trafic cu motoare
Aproximativ 20 de persoane au fost reţinute, fiind suspectate de organizarea unei reţele de trafic cu motoare de ambarcaţiuni furate de pe şantiere navale şi din porturi în care sunt vizaţi româno-moldoveni, a anunţat Jandarmeria din Rennes. Reţinerile acestor persoane, suspectate că sunt autori sau complici în reţea, au fost efectuate duminică, la Paris şi în regiunea pariziană. Aceste noi reţineri au fost operate după o serie de arestări în acelaşi dosar, în 2013. La începutul lui 2013, o celulă de anchetă - lucrând pentru o nouă Comisie Rogatorie înfiinţată de către un magistrat din cadrul jurisdicţiei interregionale specializate (JIRS) de la Rennes - a fost constituită în mod special pentru această problemă, iar din ea fac parte reprezentanţi ai Secţiei Cercetări de la Rennes, grupări din cadrul Jandarmeriei departamentale din Ille-et-Vilaine şi Côtes-d'Armor şi Biroului Central de luptă împotriva infracţionalităţii itinerante. Zeci de motoare au fost furate în ultimii ani de pe ambarcaţiuni din porturi bretone sau de pe şantiere navale.
UNGARIA
Împrumut rusesc în domeniul nuclear
Parlamentul de la Budapesta a aprobat, luni, un împrumut rusesc în valoare de zece miliarde de euro, vizând finanţarea modernizării domeniului nuclear ungar, în timp ce opoziţia a denunţat creşterea dependenţei de Rusia. Cele două ţări au semnat, pe 14 ianuarie, un acord de cooperare pentru adăugarea altor două reactoare la Paks, singura centrală nucleară din Ungaria, situată la 100 de kilometri de Budapesta. Acest proiect, vast pentru Ungaria, va dubla capacitatea centralei de la Paks, care furnizează deja 40% din electricitatea ţării. Implementarea acordului, care prevede contractarea unui împrumut de zece miliarde de euro, necesita aprobarea Parlamentului. Luni, 110 deputaţi l-au aprobat, 29 l-au respins, în timp ce 19 s-au abţinut. Niciun detaliu nu a fost oferit despre termenii financiari ai acestui acord, care face, totodată, obiectul unei anchete a CE. Potrivit Guvernului ungar, condiţiile oferite de Moscova sunt mai avantajoase decât cele ale unor bănci. În plus, acordul va permite crearea a 10.000 de locuri de muncă. Ungaria va rambursa împrumutul la dobânzi variabile (cuprinse între 3,95% şi 4,95%) pe o perioadă de 21 de ani, începând de la plata primei tranşe. Opoziţia denunţă opacitatea acordului, care, potrivit ei, sporeşte dependenţa energetică a Ungariei de Rusia, în timp ce datoriile cresc.