Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 21 Iunie 2014 / 00:00 510 accesări

AFGANISTAN

Militari americani ucişi

Trei militari americani au fost ucişi într-un atac al talibanilor în Afganistan, vineri. Moartea acestora ridică la 3.450 numărul total al militarilor ucişi în Afganistan din cadrul forţei multinaţionale conduse de SUA, începând din anul 2001. Majoritatea trupelor coaliţiei multinaţionale se vor retrage din această ţară, până la sfârşitul anului.

GERMANIA

Guido Westerwelle are leucemie

Fostul ministru german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, suferă de leucemie, a anunţat, vineri, fundaţia pe care o prezidează. Fost preşedinte al partidului liberal FDP şi ministru în Guvernul condus de Angela Merkel în perioada 2009-2013, Guido Westerwelle suferă de o formă acută de leucemie, a explicat Alexander Vogel, purtătorul de cuvânt al fundaţiei sale. ”Domnul Westerwelle se află, în prezent, sub tratament medical, în vederea refacerii complete”, a subliniat acesta. Actualul ministru german al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier, și-a exprimat preocuparea privind starea de sănătate a predecesorului său.

IRAK

Ostatici eliberaţi

Insurgenţii sunniţi, care au lansat de zece zile o ofensivă în Irak, au eliberat 48 de muncitori străini în construcţii, printre care patru cetăţeni turci, răpiţi în urmă cu patru zile, în nordul ţării, a anunţat, vineri, Poliţia irakiană. Muncitorii, originari din Turcia, Nepal, Bangladesh, Turkmenistan şi Azerbaidjan, lucrau la construirea unui spital în Tikrit, capitala provinciei Salaheddine. Aceştia au fost răpiţi în apropiere de Munţii Hamrine, în urmă cu patru zile, şi au fost predaţi Poliţiei la un punct de control între Kirkuk şi Tikrit, oraş controlat, din 11 iunie, de insurgenţii sunniţi. Aceștia au lansat, la 9 iunie, o vastă ofensivă în Irak, unde au preluat controlul asupra unor părţi importante din cele patru provincii, iar în prezent se află la 100 de kilometri de capitala Bagdad. De la lansarea ofensivei, insurgenţii au răpit zeci de străini, printre care 40 de indieni şi zeci de turci, la Mosul, cel de-al doilea oraş ca mărime din Irak, aflat sub controlul combatanţilor islamişti din gruparea Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL). În primele zile ale ofensivei, forţele de securitate irakiene au avut o reacţie slabă, numeroşi poliţişti sau soldaţi abandonându-şi poziţiile. După această reacţie dezorganizată, forţele irakiene au preluat iniţiativa şi au cucerit câteva sate şi, de asemenea, au preluat controlul asupra rafinăriei de la Baiji, fără să oprească însă avansul insurgenţilor.

MAREA BRITANIE

Modificări pe lista teroriştilor

Deputaţii britanici au aprobat interzicerea pe teritoriul Marii Britanii a cinci organizaţiii active în Siria, inclusiv a grupării jihadiste Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), care a trecut la ofensivă în Irak. Celelalte grupări interzise sunt Brigada al-Kawathar, Brigăzile Abdallah Azzam şi aripa sa Brigăzile Ziyad al-Jarrah, Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei - Comandamentul General, o grupare palestiniană radicală, care susţine regimul sirian, şi Partidul / Frontul Revoluţionar pentru Eliberarea Poporului din Turcia. Apartenenţa la una dintre aceste grupări, toate implicate în conflictul din Siria, în opinia autorităţilor de la Londra, constituie de-acum o infracţiune pe teritoriul Marii Britanii. Această măsură intervine în contextul în care Londra agită zilnic ameninţarea pe care o reprezintă mişcarea jihadistă la adresa securităţii sale naţionale. Guvernul de la Londra evaluează la 450 numărul britanicilor care luptă în rândul SIIL, atât în Siria, cât şi în Irak. De un an şi jumătate, 65 de persoane au fost arestate pentru activităţi jihadiste în Siria, iar altor 14 le-au fost retrase paşapoartele.

IRAN

Condamnări pentru spionaj

Un numpăr de 13 cetăţeni iranieni au fost condamnaţi la închisoare pentru acte de spionaj în favoarea Israelului şi Marii Britanii şi pentru furnizarea de informaţii redacţiei de limba persană a postului BBC. ”După o vastă anchetă, primul acuzat a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru spionaj în favoarea serviciului britanic de informaţii externe, MI6, dosarul fiind acum la Curtea de Apel”, a declarat Yadollah Movahed, procurorul din oraşul Kerman, situat în sudul Iranului. Al doilea condamnat a luat legătura cu ambasadele Israelului din Thailanda şi Turcia şi le-a furnizat informaţii. A fost condamnat la cinci ani de închisoare, a adăugat procurorul. În plus, 11 persoane au fost condamnate la pedepse cuprinse între unul şi 11 ani de închisoare pentru oferirea de informaţii unor companii media ostile, după comunicări cu redacţia de limba persană a BBC. Aceste pedepse nu sunt definitive. Numeroşi iranieni urmăresc BBC în limba persană şi Voice of America, posturi care emit din străinătate.

R. MOLDOVA

Probleme teritoriale

Fiecare dintre cele trei acorduri de asociere ale UE cu R. Moldova, Georgia şi Ucraina este îngreunat de probleme teritoriale, a recunoscut, în condiţii de anonimat, un reprezentant al Comisiei Europene (CE), înaintea semnării celor trei documente, la 27 iunie, în marja summitului UE. Pentru toate cele trei ţări ale acordului este prevăzută o perioadă de adaptare, în cursul căreia trebuie reglementate toate problemele legate de mărfurile provenite din teritoriile problematice. Referitor la produsele din Crimeea, acestea vor intra sub incidenţa acordului şi preferinţelor corespunzătoare doar dacă vor fi exportate prin Ucraina şi dacă vor fi certificate de autorităţile ucrainene. Acelaşi principiu va funcţiona şi în cazul celorlalte teritorii, aplicat la alte norme de reglementare, cum ar fi, de exemplu, cerinţele veterinare şi fitosanitare la adresa producţiei agricole.

MALAEZIA

Se schimbă zona de căutare

Căutările avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines, dat dispărut la 8 martie, se vor îndrepta într-o zonă situată mai la sud de Oceanul Indian, în urma unor noi analize ale datelor înregistrate prin satelit în legătură cu traseul aeronavei. La reluarea operaţiunilor submarine de căutare, prevăzute pentru august, anchetatorii vor verifica o zonă situată la 1.800 de kilometri de Perth, oraş situat pe coasta vestică a Australiei. Biroul australian pentru securitatea transporturilor, care conduce operaţiunile de căutare, nu a precizat noua zonă vizată, afirmând că analizarea datelelor continuă. Centrul australian care coordonează operaţiunile de căutare va anunţa în perioada următoare că zona respectivă este situată la 800 de kilometri sud-vest de precedenta arie în care au fost desfăşurate căutările. Zborul MH370, care asigura legătura între Kuala Lumpur şi Beijing, cu 239 de persoane la bord, şi-a schimbat brusc traseul, la o oră după decolare. Avionul a întrerupt, de asemenea, comunicarea cu turnul de control şi a dispărut fără urmă. După trei luni de la dispariţie, niciun fragment al avionului nu a fost găsit. Potrivit datelor înregistrate prin satelit, aparatul ar fi zburat spre sudul Oceanului Indian, iar ulterior s-ar fi prăbuşit, după ce a rămas fără carburant. Căutările s-au concentrat multă vreme într-o zonă din ocean situată în apropiere de Perth, unde au fost detectate semnale acustice asemănătoare cu acelea emise de cutiile negre. În pofida săptămânilor de căutări cu ajutorul unui robot submarin, nu a fost găsit nimic, iar anchetatorii pun la îndoială faptul că aceste semnale ar fi provenit de la cutiile negre ale avionului.



12