Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 20 Iunie 2014 / 00:00 637 accesări

SUEDIA

Protest... exploziv

Poliţia suedeză a izolat, ieri, două zone din centrul oraşului Stockholm, în contextul în care un bărbat nemulţumit de partidele politice ameninţa că va comite un atentat. Bărbatul, despre care Poliţia a comunicat doar că ”are un dispozitiv periculos”, era blocat într-o clădire din zona Gamla Stan. ”Suspectul exprimă furia în legătură cu partidele reprezentate în Parlament. Afirmă că are un dispozitiv exploziv”, a declarat Sven-Erik Olsson, purtătorul de cuvânt al Poliţiei suedeze. La ora închiderii ediţiei, forţele de ordine sosite la faţa locului încercau să negocieze cu protestatarul pentru a renunţa la gestul său extrem.

MAREA BRITANIE

Pachet suspect la Parlament

Parlamentul britanic a fost evacuat ieri, după ce un pachet suspect a generat o alertă de securitate care ulterior s-a dovedit a fi falsă, relatează Sky News. Pachetul a fost descoperit în apropiere de Westminster Hall, unde se întrunesc parlamentarii în şedinţe, dar după examinarea lui, s-a constatat că alarma a fost falsă. Potrivit ITV, traficul a fost oprit pentru scurt timp în jurul Parlamentului. Un ofiţer a declarat că alerta a fost lansată după ce un aparat de scanare a bagajelor a depistat ceea ce părea a fi un telefon mobil conectat la o sticlă plină cu lichid. Specialiştii Poliţiei Metropolitane au fost chemaţi la faţa locului, pentru a inspecta bagajul. Ulterior s-a constatat că telefonul nu era conectat la sticlă, iar zona a fost declarată sigură după aproximativ o oră.

AFGANISTAN

Vehicule NATO distruse

Cel puţin 37 de vehicule ale NATO staţionate pe teritoriul Afganistanului, la frontiera cu Pakistanul, au fost incendiate ieri dimineaţă, într-un atac al insurgenţilor talibani, anunţă Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate (ISAF). Talibanii au utilizat bombe cu magneţi pentru distrugerea a 37 de vehicule NATO, inclusiv a unor camioane-cisternă. Trei agresori au fost omorâţi în schimburi de focuri cu serviciile de securitate, a declarat Ahmad Zia Abdulzai, purtătorul de cuvânt al Guvernoratului provinciei Nangarhar. Atacurile au fost revendicate de comandamentul central al insurgenţilor talibani afgani. Un purtător de cuvânt al ISAF a confirmat că numeroase vehicule au fost grav avariate, precizând că maşinile erau staţionate într-o parcare, în exteriorul bazei avansate Torham, la frontiera dintre Afganistan şi Pakistan.

ISRAEL

Raiduri în Gaza

Aviaţia israeliană a lansat, în cursul nopţii de miercuri spre joi, patru raiduri în Fâşia Gaza, după ce două tiruri de rachetă au vizat teritoriul Israelului. În total, trei palestinieni au fost răniţi în aceste atacuri care au vizat două tabere de antrenamente ale mişcării Hamas şi un centru al serviciilor de securitate din oraşul Gaza, dar şi un fost centru de securitate din tabăra de refugiaţi de la Jabalia. Miercuri seara, două rachete au fost lansate înspre sudul Israelului, una dintre acestea distrugând o casă dintr-un kibbutz, fără să provoace victime. Aceste tiruri de rachetă şi raidurile care au urmat intervin într-un context de tensiuni în zonă. Armata şi serviciile israeliene de securitate conduc operaţiuni pentru găsirea a trei tineri israelieni daţi dispăruţi de o săptămână, în Cisiordania. Potrivit premierului Benjamin Netanyahu, ei au fost răpiţi de membri ai Hamas, care deţine controlul în Fâşia Gaza. Pentru găsirea celor trei tineri, armata israeliană a lansat cea mai importantă desfăşurare de forţe în Cisiordania de la încheierea celei de-a doua Intifade, în 2005. Potrivit statisticilor armatei, peste 200 de rachete au fost lansate, de la începutul anului, din Fâşia Gaza înspre sudul Israelului. Cu toate acestea, atacurile unor grupări armate din Gaza s-au redus în ultimele luni, mişcarea Hamas depunând eforturi să le împiedice după ce a încheiat un armistiţiu cu Israel, în noiembrie 2012. Aceste atacuri sunt adeseori revendicate de grupări jihadiste salafiste favorabile revenirii la practicile iniţiale ale Islamului. Mişcările salafiste se diferenţiază de celelalte mişcări palestiniene, inclusiv islamiste, acestea revendicând o apropiere ideologică de al-Qaida.

SUA

Presupus nazist arestat

Poliţia americană l-a arestat în Philadelphia, Pennsylvania, pe un bărbat în vârstă de 89 de ani care ar fi fost gardian în lagărul de concentrare de la Auschwitz, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Johann Breyer, mecanic pensionar, născut în Cehoslovacia, dintr-o mamă americană, a compărut, miercuri, în faţa unui tribunal din Philadelphia, care i-a refuzat dreptul de a fi eliberat pe cauţiune, având în vedere gravitatea faptelor reproşate. Breyer, care a fost arestat marţi, a recunoscut că s-a alăturat Waffen SS la vârsta de 17 ani, dar a negat că a fost gardian în lagărul de la Auschwitz, în Polonia. El a emigrat după război în SUA, unde s-a căsătorit, a avut copii şi nepoţi. Dar autorităţile germane au deschis o anchetă împotriva lui în 2012, suspectându-l că a fost complice, în calitate de gardian, la moartea a sute de mii de evrei, în 1944. Justiţia americană a reţinut 158 de capete de inculpare împotriva lui, pentru că a ajutat şi susţinut crimele regimului nazist, potrivit unor documente judiciare citate de presa americană. Avocatul său, Dennis Boyle, a precizat că acesta a fost arestat în urma unui mandat emis de Guvernul german şi că va fi din nou audiat de justiţie, pentru o eventuală extrădare, la 21 august. Breyer afirmă că a făcut parte dintr-o unitate de artilerie a Waffen SS şi că a dezertat la mai multe săptămâni după ce a fost în post la Auschwitz, dar dezminte că a fost gardian. Potrivit lui Boyle, clientul său suferă de demenţă şi de probleme cardiace.

EGIPT

Hosni Mubarak s-a rănit la picior

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak s-a rănit la un picior, după ce a căzut în camera spitalului militar unde este încarcerat, şi ar urma să fie operat la femur, anunţă surse medicale. În vârstă de 86 de ani, fostul lider de la Cairo a fost condamnat în mai la trei ani de închisoare, pentru deturnare de fonduri publice. Într-un dosar separat, Mubarak este judecat pentru moartea manifestanţilor în revoltele din anul 2011, care au condus la înlăturarea sa după ce s-a aflat trei decenii la putere.

POLONIA

Scandal

Parchetul şi serviciile de contraspionaj poloneze au procedat, miercuri seara, la o percheziţie la sediul unui ziar care a publicat înregistrări ale unei conversaţii purtate de oficiali de rang înalt, provocând îndemnuri la demisia Cabinetului de centru-dreapta al lui Donald Tusk. Potrivit site-ului săptămânalului ”Wprost”, procurori însoţiţi de poliţişti şi agenţi din cadrul serviciilor de contraspionaj (ABW) au încercat să ia cu forţa laptopul redactorului-şef Slawomir Latkowski, după ce publicaţia a refuzat să le transmită înregistrările aflate la originea scandalului. După ce Latkowski a opus rezistenţă, susţinut de jurnalişti, procurori şi agenţi ABW au renunţat, către ora locală 23.00, la operaţiune, însă poliţiştii au rămas la faţa locului. Parchetul a confirmat, în cursul nopţii de miercuri spre joi, abandonarea operaţiunii în urma escaladării conflictului, iar publicaţia a anunţat că depune o plângere în justiţie. Într-o conversaţie înregistrată fără ca aceştia să ştie, vara trecută, şi publicată duminică de ”Wprost”, guvernatorul Băncii Centrale, Marek Belka, îi propunea ministrului de Interne, Bartlomiej Sienkiewicz, să-l susţină în cazul unei crize a politicii bugetare a Guvernului, cerând în schimb demisia ministrului Finanţelor de la vremea respectivă, Jacek Rostowski, care a părăsit postul între timp. În urma acestor dezvăluiri, interpretate ca trafic de influenţă de către opoziţie, şeful partidului conservator PiS, Jaroslaw Kaczynski, a cerut demisia Guvernului Tusk. Donald Tusk a exclus, însă, demisia Cabinetului ori a ministrului de Interne. În opinia sa, niciunul dintre interlocutori nu a încălcat vreo lege. În schimb, el a denunţat o tentativă de lovitură de stat, o tentativă de răsturnare a Guvernului cu metode ilegale. Presa şi politicienii au sugerat că înregistrarea secretă ar putea să fi fost efectuată de către serviciile secrete ruse, pentru a destabiliza Polonia, pe fondul crizei ruso-ucrainene. Parchetul a anunţat miercuri că l-a inculpat, pentru interceptări ilegale, pe managerul unui restaurant în care s-a purtat conversaţia.

SUA

Suspect periculos

SUA s-au justificat faţă de Consiliul de Securitate al ONU pentru capturarea în Libia a unui presupus conducător al atacului sângeros comis împotriva misiunii diplomatice americane de la Benghazi, afirmând că acesta pregătea şi alte atentate împotriva americanilor. Într-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului din luna iunie, ambasadorul rus Vitali Ciurkin, ambasadoarea americană Samantha Power evocă ”dreptul natural al SUA de a se apăra”. În urma unei anchete minuţioase, Guvernul american a conchis că Ahmed Abu Khattala era un personaj-cheie în atacul de la Benghazi, se arată în scrisoare. Ancheta a demonstrat, de asemenea, că el a continuat să pregătească atacuri înarmate împotriva americanilor, adaugă ambasadoarea. Ea precizează că trimite această scrisoare pentru a se conforma articolului 51 al Cartei ONU. Acest articol obligă ţările membre care adoptă măsuri cu scopul de a se apăra împotriva unui atac să informeze imediat Consiliul, garantul păcii şi securităţii internaţionale. Ahmed Abu Khattala a fost arestat duminică, în apropiere de Benghazi, în estul Libiei, într-un raid al forţelor americane, care cooperează strâns cu agenţi FBI, a anunţat Pentagonul, marţi. Power precizează în scrisoare că suspectul urmează să fie trimis în faţa unui tribunal american, pentru acuzaţii de natură penală. Libia a denunţat, miercuri, capturarea acestui suspect şi a reclamat ca Ahmed Abu Khattala să fie judecat pe teritoriul său, unde este emis un mandat de arestare pe numele lui.



12