Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 12 Iunie 2014 / 00:00 397 accesări

ALGERIA

Primul deces cauzat de MERS

Un bărbat infectat de coronavirusul MERS a murit în Algeria, devenind primul caz înregistrat în această ţară, a anunţat, marţi, Ministerul algerian al Sănătăţii. Victima, în vârstă de 59 de ani, a murit din cauza deteriorării funcţiilor vitale, în cursul nopţii de luni spre marţi, după ce a fost spitalizată timp de 11 zile într-un spital din oraşul Tlemcen, la 600 kilometri vest de Alger. Bărbatul a fost infectat în timpul unui pelerinaj în Arabia Saudită, ţara cea mai afectată de acest virus. Este vorba despre unul dintre primele două cazuri de infectare cu coronavirusul MERS detectate în Algeria, la sfârşitul lui mai, la persoane care au revenit din Arabia Saudită. Al doilea caz confirmat, spitalizat la Kolea, în apropiere de Alger, prezintă o evoluţie favorabilă a tabloului hemodinamic. Niciun alt caz de infectare cu noul subtip de coronavirus nu a fost confirmat, de atunci, de laboratorul de referinţă al Institutului „Pasteur“ din Algeria, a precizat ministerul.

FRANŢA

Grevă feroviară

Pertubări de trafic s-au înregistrat ieri în Franţa, în urma apelului la grevă lansat de mai multe sindicate feroviare. Mişcarea de protest a angajaţilor de la căile ferate franceze este însoţită de un protest al taximetriştilor faţă de concurenţa venită din partea serviciilor de taximetrie la cerere, care au revoluţionat piaţa serviciilor de transport. Protestul a avut loc la nivel european, iar sute de taxiuri au blocat, ieri dimineaţă, aeroporturile din Orly şi Roissy, înainte de preluarea curselor spre Paris. În ceea ce priveşte greva angajaţilor de la căile ferate, pe rutele europene circulau trei trenuri Thalys din patru şi un tren din două spre Spania. În schimb, trenurile Eurostar au circulat normal, precum şi cele spre Germania. Traficul trenurilor regionale a fost de asemenea perturbat, în special în regiunea pariziană. Greva poate fi prelungită pentru 24 de ore, în cazul unui vot favorabil în adunarea generală a sindicatelor.

MAREA BRITANIE

Proteste ale taximetriştilor

Şoferii de taxi au transformat, ieri, în... parcări uriaşe mai multe oraşe din Europa, printre care Londra, Madrid şi Berlin, pentru a protesta faţă de aplicaţia pentru smartphone Uber, care face legătura între pasageri şi şoferii unor maşini dispuşi să ofere, contra cost, servicii de transport. Protestele evidenţiază dificultăţile cu care se confruntă Uber şi alte aplicaţii similare în încercarea de a-şi creşte veniturile şi de a atrage bani de la investitori, scrie cotidianul american ”Wall Street Journal”. Amploarea demonstraţiilor din Europa arată şi în ce măsură tehnologia a reuşit să schimbe unul dintre cele mai strict reglementate domenii. În Londra, mai multe mii de taximetrişti s-au întâlnit în Trafalgar Square, în timp ce, în Madrid, şoferii de taxi au anunţat că şi-au luat o zi liberă. Taximetriştii din Franţa au condus pe drumuri aglomerate cu viteze foarte reduse, pentru a protesta împotriva aplicaţiilor precum Uber. Autorităţile pentru transport din Londra au avertizat deja populaţia asupra protestului şi au sugerat utilizarea reţelei de metrou. Uber a întâmpinat rezistenţă şi în SUA şi Canada, dar problemele sunt mai mari în Europa, unde taximetriştii tind să fie mai bine organizaţi. De asemenea, sectorul este reglementat mai strict, iar guvernele europene sunt mai dispuse să protejeze domenii în pericol să piardă locuri de muncă. Protestele şi încercările de a bloca în justiţie aplicaţia vin în contextul adoptării entuziaste a acesteia chiar şi în Europa. Şefii Uber încearcă să profite de proteste pentru a arăta cât de util este serviciul pe care îl oferă. Pe multe pieţe, Uber funcţionează ca o platformă de închiriere de maşini sau de asociere pentru o călătorie şi permite utilizatorilor să intre în contact şi să facă rezervări prin intermediul smartphone-urilor. Aplicaţia măsoară distanţa şi timpul pentru a calcula tariful unei călătorii. Şoferii de taxi se plâng că astfel de servicii intră pe piaţa companiilor de taxi, fără să fie nevoite să suporte costuri la fel de mari pentru respectarea reglementărilor şi licenţe. În mai multe dintre protestele organizate în Europa, şoferii de taxi nu vizează direct servicii de tipul Uber, ci reglementările stricte care le creează dificultăţi să concureze cu acestea.

GRECIA

Seism

Un cutremur cu magnitudinea 5 s-a produs ieri dimineaţă în sud-estul Greciei, în largul insulei Karpathos din Marea Egee, a anunţat observatorul geodinamic din Atena. Până în prezent nu au fost semnalate victime sau pagube materiale, potrivit Poliţiei. Cutremurul, calificat drept puternic de către Observator, a avut loc la ora 03.53 GMT, iar epicentrul său a fost localizat la 547 de kilometri sud-est de Atena şi la 130 de kilometri în largul insulei Karpathos. Seismele sunt frecvente în Grecia. Ultimul cutremur puternic a avut loc la 24 mai, în largul insulei Limnos din Marea Egee, şi a provocat rănirea a zeci de persoane în Turcia vecină. În ianuarie, mii de persoane au rămas fără adăpost în insula Kefalonia, în Marea Ionică, în vestul ţării.

RUSIA

Tub misterios

Un misterios tub de metal, probabil un element al unei rachete balistice, a apărut într-un sat din regiunea Altai din Rusia, grav afectată de inundaţii, generând speculaţii cu privire la originea acestuia, relatează Russia Today. Apele au adus tubul de metal în apropierea casei unui poliţist, lăsându-i pe el şi pe vecini să se întrebe ce este, mai exact, acest obiect. Au circulat diverse teorii, dintre care cea mai răspândită este cea potrivit căreia tubul din metal ar proveni de la racheta unei navete spaţiale lansate de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Dar absenţa unor urme de ardere sau a unui motor i-a determinat pe alţii să sugereze că aceasta ar fi o componentă a unei rachete balistice intercontinentale scoase din uz şi care a fost probabil îngropată undeva în apropiere. Apele ar fi dezgropat dispozitivul şi l-ar fi adus în satul Malougrenievo, afirmă ei. Au apărut speculaţii şi cu privire la toxicitatea şi pericolul generate de această... rachetă, mai ales după ce fotografiile au circulat intens pe internet. Un oficial guvernamental local a declarat pentru site-ul Sibnet.ru că nu este nimic misterios în legătură cu acest obiect, care aparţine, de fapt, unui localnic. El voia să folosească obiectul pentru stocarea apei. L-a găsit într-o haldă şi l-a adus în grădina sa. „Nu a căzut niciun etaj al unei rachete la noi. Poliţia se ocupă de acesta doar pentru că a fost adus de ape la locuinţa unui ofiţer de poliţie“, a declarat el. Ploile abundente au provocat inundaţii în sudul Siberiei, la începutul lui iunie, determinând declararea situaţiei de urgenţă în mai multe regiuni. Aproximativ 12.000 de persoane au fost evacuate.

Taguri articol


12