TURCIA
Final dramatic
O femeie de 64 de ani, care se afla în comă în urma unei intervenţii a Poliţiei la o manifestaţie antiguvernamentală la Istanbul, în decembrie, a decedat, vineri, din cauza rănilor. Elif Cermik se afla în comă de 159 de zile, a declarat o activistă din cadrul mişcării feministe Halkevci Kadinlar. Potrivit cotidianului turc ”Radikal”, femeia a făcut o criză cardiacă după ce forţele de ordine au dispersat într-un nor de gaze lacrimogene o reuniune, pe 22 decembrie, în cartierul Kadiköy din Istanbul, care denunţa corupţia regimului premierului Recep Tayyip Erdogan. Cu o săptămână înainte, justiţia turcă lansase o operaţiune anticorupţie împotriva a zeci de apropiaţi ai puterii islamo-conservatoare, inclusiv trei fii de miniştri. Cermik a decedat cu o zi înainte de marcarea unui an de la valul de contestare antiguvernamentală care a zguduit Turcia în iunie 2013.
SUA
Hacker... nevinovat
Un suedez, unul dintre inventatorii programului de tip malware Blackshades, care permite preluarea controlului asupra unui computer de la distanţă, a pledat nevinovat, joi, la New York. Alex Yücel, de 24 de ani, un membru al echipei care a inventat programul Blackshades şi managerul organizaţiei cu acelaşi nume, a fost arestat în R. Moldova, în noiembrie, şi a fost prezentat joi în faţa unui judecător federal, la Manhattan, după ce a fost extrădat. El este inculpat pentru piraterie informatică şi accesare frauduloasă de calculatoare. Tânărul riscă până la 17 ani de închisoare. Aproximativ 100 de persoane au fost arestate în Europa şi SUA, într-o operaţiune vizând programul de tip malware, au anunţat autorităţile la 19 mai. Acest sistem, numit şi de accesare la distanţă (RAT), a fost vândut, începând din septembrie 2010, către peste 6.000 de persoane în 100 de ţări, potrivit FBI, în schimbul sumei totale de 350.000 de dolari. Peste 500.000 de calculatoare ar fi fost infectate, potrivit procurorului oraşului New York, Preet Bharara. Preţul de achiziţie al programului este de 40 de dolari. RAT permite preluarea controlului de la distanţă asupra unui computer, accesarea şi furtul fişierelor, fotografiilor şi parolelor sau activarea în secret a camerei web. În anumite cazuri, victimelor le erau trimise cereri de răscumpărare. Arestările operate în Europa şi SUA au vizat creatori, vânzători şi utilizatori ai programului de tip malware din 16 ţări.
SIRIA
Bilanţ tragic
Aproximativ 2.000 de civili, dintre care peste 500 de copii, au fost ucişi în campania de raiduri aeriene lansată de la începutul anului de trupele regimului în sectoarele rebele ale provinciei Alep, potrivit unei organizaţii neguvernamentale siriene. ”De la începutul lui ianuarie şi până la 29 mai, 1.963 de civili au fost ucişi de explozibili şi bombe largate de forţele aeriene, dintre care 567 de copii şi 283 de femei”, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care se bazează pe o reţea vastă de surse civile, medicale şi militare. Alep, fosta capitală economică a ţării devastate de peste trei ani de război, este divizată între cartierele pro şi antiregim din iulie 2012. Cartierele rebele din estul oraşului sunt, de la jumătatea lui decembrie, ţinta unei ofensive a forţelor regimului, cu bombardamente aeriene zilnice, care s-au intensificat în ianuarie. Aceste bombardamente, desfăşurate deseori de elicoptere care largau explozibili, au provocat exodul câtorva mii de persoane. Recurgerea la aceste practici a fost condamnată de ONU, care a denunţat efectul devastator al acestora, în timp ce SUA au vorbit despre o barbarie. Militanţii antiregim au acuzat comunitatea internaţională că rămâne cu braţele încrucişate în faţa acestui masacru. Regimul lui Bashar al-Assad a avansat în ultimele luni pe teren, preluând controlul oraşului Homs, pe care l-a asediat şi bombardat timp de doi ani.
CEHIA
Dezvoltare nucleară
Ministrul ceh al Industriei, Jan Mladek, a insistat în presă, vineri, asupra necesităţii construirii în Cehia a două noi reactoare nucleare, la orizontul lui 2030, în pofida opririi recente a unei licitaţii privind extinderea centralei nucleare de la Temelin. Potrivit lui Mladek, ţara va avea nevoie de o nouă centrală către 2030, din cauza închiderii planificate a anumitor centrale pe cărbune şi epuizării zăcămintelor de lignit. Gigantul ceh CEZ a oprit, pe 10 aprilie, o licitaţie în vederea construirii, către 2025, a două noi reactoare la Temelin, în urma unei situaţii nesigure pe piaţa energiei şi a refuzului Guvernului de centru-dreapta de a garanta proiectul. Firma americană Westinghouse (grupul Toshiba) şi consorţiul MIR 1200 - format de firmele ruseşti Atomstroiexport şi Gidropress cu firma cehă Skoda JS (controlată de firma rusă OMZ) - licitaseră pentru obţinerea contractului, evaluat la 8-12 miliarde de euro. Grupul francez Areva a fost eliminat din licitaţie de către CEZ, în 2012. Cele două centrale nucleare cehe, Temelin (două reactoare de 1.050 de megawaţi) şi Dukovany (patru reactoare de 510 megawaţi), acoperă în prezent o treime din producţia de electricitate a acestei ţări cu aproximativ 10,5 milioane de locuitori.
ITALIA
Pachebotul „Costa Concordia“ va fi dezmembrat
Armatorul a decis să dezmembreze pachebotul „Costa Concordia“, eşuat din ianuarie 2012 în Toscana, în portul Genova, şi nu în Turcia sau altundeva în Europa, scrie ziarul ”Sole 24 Ore” în ediţia de vineri. Anunţarea oficială a acestei decizii, luată miercuri, la sediul Costa Crociere de la Genova, va avea loc peste câteva zile. Armatorul a decis şi data ranfluării navei, stabilită la 20 iulie. Pachebotul „Costa Concordia“, care a fost redresat în urma unei operaţiuni spectaculoase, în septembrie, este blocat în continuare la câţiva metri de ţărm, în apropiere de intrarea în portul toscan Giglio, unde a naufragiat pe 13 ianuarie 2012, un accident soldat cu 32 de morţi. Costa a renunţat la utilizarea „Vanguard“, o navă enormă care ar fi urmat să tracteze „Costa Concordia“. Odată capabil să plutească, pachebotul „Costa Concordia“ va fi remorcat pe o distanţă de aproximativ 280 de kilometri până la Genova, o operaţiune încredinţată consorţiului americano-italian Titan Micoperi, însărcinat deja, în toamnă, cu redresarea navei. Ziarul mai scrie că firma, juriştii acesteia şi firme de asigurări sunt pe cale să încheie contracte pentru încredinţarea către grupurile San Giorgio, Mariotti şi Saipem, în colaborare cu Autoritatea Portuară din Genova, a dezmembrării pachebotului „Costa Concordia“, estimată la 100 de milioane de euro. În contextul în care asigurătorii ar fi preferat o dezmembrare mai ieftină în Turcia (40 de milioane de euro), Costa s-a raliat opiniei Guvernului italian, care şi-a exprimat în mai multe rânduri dorinţa ca ”un port italian să fie cel care să beneficieze de această adevărată mană”. Potrivit calculelor ziarului, cele trei faze ale dezmembrării navei urmează să dureze un an de zile şi să dea de lucru unui număr de cel puţin 100 de persoane.