SIRIA
Echipă OIAC răpită
Ministerul sirian de Externe a anunţat ieri dimineaţă că grupări teroriste au răpit cinci şoferi sirieni şi şase membri ai unei echipe de anchetă OIAC asupra utilizării clorului, care se aflau la bordul a două vehicule. Potrivit ministerului, după sosirea echipei OIAC - la bordul a patru vehicule aparţinând ONU - în satul Tibet al-Imam din centrul ţării, autorităţile siriene a informat-o că nu au capacitatea să-i asigure securitatea dincolo de acest sat, însă echipa a decis să-şi continue drumul. La doi kilometri de satul Tibet al-Imam, una dintre maşini a luat foc din cauza unei explozii, obligând echipa să urce în alt vehicul şi să se întoarcă din drum, către Tibet al-Imam. Doar o singură maşină a ajuns în sat, celelalte două dispărând, se arată în comunicatul ministerului. Ulterior, OIAC a anunţat că anchetatorii săi şi şoferii lor, a căror răpire a fost anunţată de Ministerul sirian de Externe, sunt în siguranţă şi se aflau în drum către baza lor operaţională. Echipa OIAC, trimisă în Siria să ancheteze eventuale atacuri cu clor, se afla între satele Tibet al-Imam şi Kafar Zita, în nordul provinciei Hama, în momentul răpirii, potrivit ministerului. Militanţi din cadrul opoziţiei au declarat recent că regimul a utilizat clor în atacuri pe care le-a comis asupra opozanţilor în sate din provinciile Hama şi Idleb. Regimul a aruncat vina pe rebeli.
VIETNAM
Vas scufundat
Un vas vietnamez de pescuit s-a scufundat după ce a fost lovit de o navă chineză, în apropierea unei zone din Marea Chinei de Sud disputate de Hanoi şi Beijing, un accident care nu s-a soldat cu victime, au anunţat, ieri, serviciile vietnameze de salvare. Noul incident a avut loc în apropiere de o platformă petrolieră instalată de Beijing, la începutul lui mai, într-o zonă disputată din arhipelagul Paracel. Instalarea acestei platforme a generat violenţe antichineze sângeroase în Vietnam, cele mai grave din ultimele decenii. În timpul unor revolte care au avut loc la mijlocul lui mai, mii de manifestanţi au incendiat întreprinderi străine, în special chineze. Patru chinezi au fost atunci ucişi, potrivit autorităţilor chineze, iar Beijingul a fost nevoit să evacueze din Vietnam câteva mii de cetăţeni de-ai săi. Un vietnamez şi-a dat foc, săptămâna trecută, pentru a protesta faţă de instalarea platformei chineze, care, potrivit Hanoiului, a ameninţat grav pacea. Vietnamul şi China întreţin de mai mult timp relaţii tensionate din cauza arhipelagului Paracel şi insulelor Spratly, bogate în petrol şi importante căi maritime internaţionale. Noul incident maritim are loc în contextul unor provocări frecvente în această zonă între navele vietnameze şi cele chineze, cele două ţări acuzându-se reciproc de generarea incidentelor.
SUA
Tornadă devastatoare
Nouă oameni au fost răniţi în statul american Dakota de Nord, după ce o tornadă a distrus un parc de rulote. Furtuna violentă a lovit un orăşel din vestul statului, iar oamenii, luaţi prin surprindere, nu au mai apucat să-şi salveze bunurile din rulote. Unul dintre răniţi a ajuns în stare gravă la spital, iar locuinţele provizorii au fost făcute una cu pământul. Şi, în timp ce nordul SUA se confruntă cu tornade, sudul este sub ape. Este cazul oraşului Houston din Texas, unde ploile torenţiale au dat traficul peste cap. Oamenii şi-au abandonat maşinile în mijlocul apelor, după ce mai multe pasaje au fost inundate.
CISIORDANIA
Incendiu accidental în Peştera Naşterii Domnului
Peştera Naşterii Domnului din Betleem, în Cisiordania, a fost uşor avariată de un incendiu declanşat accidental ieri dimineaţă, a anunţat guvernatorul Betleemului. Stofa cu care sunt căptuşiţi pereţii din peştera unde, potrivit tradiţiei creştine, s-a născut Iisus Hristos a luat foc de la o lampă cu ulei, în jurul orei 1.30, a precizat Abdel-Fatah Hamayel. Incidentul s-a produs la câteva ore după plecarea Papei Francisc din Ţara Sfântă. În timpul pelerinajului său de trei zile, Suveranul Pontif s-a rugat în peşteră, unul dintre locurile sacre ale creştinismului. Înainte de a părăsi Ierusalimul, un incendiu de origine ciminală s-a declanşat într-una dintre principalele biserici catolice din Ierusalim, pe Muntele Sion. O anchetă este în desfăşurare.
ELVEŢIA
Servicii de sinucidere asistată
O organizaţie elveţiană care se ocupă de sinucidere asistată, Exit, a votat să îşi extindă serviciile la persoanele în vârstă care nu sunt bolnave în stadii terminale, relatează ”The Guardian”. Organizaţia a adăugat sinuciderea din cauza vârstei înaintate în statutul său, la întâlnirea generală anuală organizată la sfârşitul săptămânii trecute, permiţându-le astfel persoanelor care suferă de probleme psihologice sau fizice asociate cu vârsta înaintată să aleagă să îşi pună capăt vieţii. Sinuciderea asistată este legală în Elveţia şi, tehnic, chiar şi o persoană tânără şi sănătoasă poate folosi astfel de servicii. Totuşi, organizaţiile implicate în această activitate îşi stabilesc propriile regulamente, care diferă de la grup la grup. Măsura a fost criticată de Asociaţia Medicală Elveţiană, pe fondul temerilor că va încuraja suicidul în rândul bătrânilor. Dar Exit susţine că majoritatea persoanelor care vor alege această variantă sunt deja membre ale organizaţiei şi caută astfel de servicii de mulţi ani. Organizaţia a confirmat că persoanele în vârstă care vor opta pentru aceste servicii vor fi supuse unor verificări complete, dar testele medicale vor fi mai puţin stricte decât cele pentru tineri.
IRAN
Seism
Un seism cu magnitudinea de 5,1 s-a produs ieri dimineaţă în sudul Iranului şi a fost resimţit până în Dubai, a anunţat Institutul american de Geofizică USGS. Epicentrul seismului, care s-a produs în jurul orei locale 10.00, a fost localizat la 66 de kilometri sud de oraşul Queshm, în strâmtoarea Ormuz. Agenţia oficială de presă IRNA a anunţat că seismul a avut magnitudinea 5,2 şi a precizat că, deocamdată, nu au fost semnalate victime sau pagube materiale. Seismul a fost resimţit în oraşul-port Bandar Abbas şi de-a lungul Golfului, până în Dubai, unde clădirile înalte s-au mişcat timp de câteva zeci de secunde, însă nu au fost evacuate. Iranul, situat pe numeroase falii seismice importante, s-a confruntat cu mai multe cutremure devastatoare. În aprilie 2003, sud-estul ţării a fost afectat de un puternic seism, cu magnitudinea de 7,8, care a provocat moartea unui iranian şi alte 40 de victime în Pakistan. Acesta a fost cel mai puternic seism înregistrat în Iran din 1957 încoace. Cel mai grav seism din ultimii ani a avut loc în decembrie 2003 şi a provocat 26.000 de morţi în Bam, în sudul Iranului. În august 2012, două seisme puternice au provocat 306 morţi în apropiere de oraşul Tabriz, din nord-vestul ţării.
TURCIA
Arestări
Poliţa turcă a arestat 20 de persoane, luni, în urma efectuării unor raiduri în trei cartiere din Istanbul, inclusiv în unul care a fost, săptămâna trecută, teatrul unor violenţe, a anunţat presa din Turcia. Unităţi ale diviziei antiteroriste a Poliţiei turce, sprijinite de elicoptere, au încercuit cartierul Okmeydani şi au reţinut persoane suspectate de implicare în violenţele care au avut loc săptămâna trecută şi s-au soldat cu moartea a două persoane. Agenţia oficială Anatolia a anunţat că bombe incendiare au fost confiscate în urma raidurilor. Raiduri similare au fost efectuate în alte două cartiere ale oraşului. Ciocniri violente au avut loc între Poliţie şi manifestanţi, săptămâna trecută, la Okmeydani, un cartier cunoscut pentru militantismul de extremă stânga şi kurd.