Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 23 Mai 2014 / 00:00 522 accesări

ITALIA

Copil român căzut de la etaj

Un copil român în vârstă de un an a căzut de la etajul al treilea al unui bloc din oraşul italian Milano, fiind transportat la spital în stare gravă, conform publicaţiei „Unione Sarda“. Incidentul a avut loc în zona San Giuliano Milanese, la periferia oraşului Milano. Mama copilului, o româncă în vârstă de 33 de ani, însărcinată, a lăsat copilul nesupravegheat pe un pat amplasat lângă fereastră. Copilul de un an a încercat să se uite după mamă pe geam, s-a urcat pe pervaz şi a căzut de la etajul al treilea. El a fost preluat de ambulanţă şi transportat în stare gravă la Spitalul Niguarda din Milano.

FRANŢA

Intemperii mortale

Trei persoane au murit în sudul Franţei, unde au avut loc precipitaţii şi furtuni puternice, iar zeci de mii de locuinţe au rămas fără energie electrică, au anunţat, ieri, autorităţile franceze. Un şofer de 84 de ani a murit, miercuri, în localitatea Andouque, din sudul Franţei. Maşina sa a fost împinsă de rafalele de vânt şi s-a ciocnit frontal de un camion. În Dordogne, o femeie în vârstă de 60 de ani a murit în localitatea Bira, după prăbuşirea acoperişului unui garaj, în urma furtunilor. O a treia persoană a murit la Bozouls, în sud, după ce o bară de metal a trecut prin parbrizul maşinii. În plus, 28.000 de case au rămas fără energie electrică, ieri dimineaţă, în sud-vest şi în centrul ţării, dar situaţia a revenit treptat la normal.

CHINA

Atentat sângeros

Cel puţin 31 de persoane au fost ucise într-un atentat comis ieri la Urumqi, capitala regiunii musulmane chineze Xinjiang. Două vehicule de teren au intrat în incinta unei pieţe, unul explodând în mijlocul mulţimii, potrivit presei de stat, care, la fel ca autorităţile, evocă un act terorist în centrul acestei regiuni în care o parte a populaţiei respinge tutela Beijingului. Atentatul s-a soldat cu 94 de răniţi, potrivit site-ului Tianshan, controlat în mod direct de către Guvernul din Xinjiang. Preşedintele chinez, Xi Jinping, a ordonat ca acest atac să primească un răspuns rapid şi ferm din partea forţelor de securitate.

COREEA DE NORD

Incident naval

Coreea de Nord a lansat, ieri, obuze în apropierea unei nave de război sud-coreene care patrula la sud de frontiera maritimă dintre cele două ţări, contestată de Phenian. Incidentul a avut loc în apropiere de insula Yeonpyeong, bombardată în noiembrie 2010 de armata nord-coreeană, ceea ce a provocat o criză internaţională şi a adus peninsula în pragul unui conflict. La sfârşitul lui martie, Phenianul a tras aproximativ 500 de obuze în timpul unui exerciţiu de-a lungul frontierei maritime cu Seulul, dintre care aproximativ 100 au căzut în partea sud-coreeană. Navele militare sud-coreene au replicat. Frontiera maritimă dintre cele două ţări a fost de mai multe ori, în trecut, teatrul unor confruntări soldate cu morţi. Denumită ”linia de limită a Nordului”, frontiera a fost trasată de forţele ONU şi de SUA, în 1953, la sfârşitul războiului Coreei. Phenianul a contestat-o şi refuză să o recunoască.

SUA

Sechestrată şi abuzată

O tânără sechestrată şi agresată sexual timp de zece ani a fost găsită în viaţă, iar presupusul ei răpitor a fost arestat, a anunţat, miercuri, Poliţia din California. Victima, în prezent în vârstă de 25 de ani, a fost răpită în 2004, la Santa Ana, la sud-est de Los Angeles. Ea s-a prezentat la Poliţie pentru a-l denunţa pe presupusul agresor, Isidro Garcia, în vârstă de 41 de ani. Acesta a fost arestat marţi. Tânăra, care avea 15 ani atunci când a fost răpită şi a cărei identitate nu a fost dezvăluită, a avut mai multe ocazii să fugă în cei zece ani de captivitate, dar nu a găsit mijloacele prin care să facă acest lucru, a afirmat Poliţia. Ea a continuat să trăiască dominată de Isidro Garcia, care, în 2007, a obligat-o să se căsătorească cu el. Au avut un copil, în 2012. Garcia, care locuia cu victima la Bell Gardens, la aproximativ 40 de kilometri de Santa Ana, la periferia Los Angelesului, a fost încarcerat pentru răpire şi viol. Adolescenta a fost dată dispărută în august 2004. Acest caz aminteşte de cele trei americance ţinute captive timp de un deceniu într-o casă din Cleveland, Ohio, şi care au reuşit să scape anul trecut, cu ajutorul unui vecin. Răpitorul lor, Ariel Castro, în vârstă de 53 de ani, a murit pe 3 septembrie, la o lună după ce a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru că le-a sechestrat, violat şi bătut timp de peste zece ani. El a fost găsit spânzurat în celulă.

CHINA

Coliziune navală

33 de persoane au fost rănite miercuri seara la Hong Kong, în urma coliziunii între un feribot şi un cargo. Potrivit autorităţilor, coliziunea a avut loc în apropierea insulei Cheung Chau, între o navă cargo chineză şi un feribot care naviga cu o viteză mare. Apele teritoriale ale Hong Kongului, unul dintre cele mai mari porturi din lume, sunt foarte circulate. În octombrie 2012, o coliziune între un feribot rapid şi o navă de agrement s-a soldat cu 39 de morţi.

RUSIA

Reţinut pentru accident

Un angajat al Căilor Ferate ruse a fost reţinut în cazul accidentului feroviar produs marţi în apropiere de Moscova, în care şi-au pierdut viaţa şase cetăţeni din R. Moldova. Primele rezultate ale anchetei arată că accidentul a fost provocat de o defecţiune la şinele de cale ferată. În plus, în zona în care s-a produs accidentul se desfăşurau reparaţii şi nu au fost instalate indicatoare pentru avertizarea mecanicilor de locomotivă. Un tren de marfă aparţinând unei companii ucrainene, care transporta piese Renault din România către Moscova, a lovit, marţi, un tren de pasageri care se deplasa de la Moscova la Chişinău. Şase cetăţeni moldoveni au murit în accident, iar alte 31 de persoane au fost rănite. În trenul de pasageri implicat în accident se aflau aproximativ 400 de persoane. Autorităţile de la Moscova au anunţat că vor pune la dispoziţie un avion pentru transportarea victimelor în R. Moldova.

SIRIA

Veto la ONU

Rusia şi China au blocat prin veto un proiect de rezoluţie elaborat de Franţa, care prevedea sesizarea Curţii Penale Internaţionale pentru crimele comise în Siria de părţile beligerante. Este a patra oară când Rusia şi China, membre permanente ale Consiliului de Securitate ONU, blochează proiecte de rezoluţie privind situaţia din Siria. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul confruntărilor este de cel puţin 160.000 de morţi.

IRAN

Posibil acord

Negocierile între Teheran şi cele şase mari puteri, în vederea obţinerii unui acord asupra programului nuclear al Iranului, ar urma foarte probabil să ajungă la un rezultat pozitiv până la termenul-limită de la 20 iulie, a dat asigurări, ieri, preşedintele Hassan Rohani. El a făcut această declaraţie după a patra rundă de negocieri, care a avut loc săptămâna trecută, la Viena, dar care s-a încheiat fără vreun rezultat. Iranul şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) au ajuns, totuşi, la un acord asupra punerii în aplicare a cinci măsuri noi privind o îmbunătăţire a transparenţei programului nuclear al Republicii islamice, a anunţat, miercuri, Agenţia ONU. Două dintre aceste noi măsuri, dintre care una se referă la testarea unor explozivi, au o legătură directă cu o posibilă dimensiune militară a programului. Iranul s-a angajat să furnizeze, până la 25 august, toate informaţiile solicitate.

ISRAEL

Restricţii

Poliţia israeliană a decis să impună măsuri restrictive pentru trei evrei extremişti, suspectaţi că ar pregăti acţiuni în vederea perturbării vizitei Papei Francisc în Israel. Potrivit presei, cei trei tineri activişti se vor afla sub arest la domiciliu şi au interdicţia de a părăsi oraşul de reşedinţă, începând de ieri. Armata israeliană va asigura aplicarea măsurilor. Restricţiile vizează în special doi studenţi dintr-o şcoală talmudică situată pe Muntele Sionului, unde Papa Francisc urmează să celebreze, luni, o slujbă la foişorul unde a avut loc Cina cea de Taină şi în apropierea locului unde sunt expuse rămăşiţele regelui David. Două manifestaţii ale evreilor ultraortodocşi şi naţionalişti, care consideră drept o ”impietate” celebrarea slujbei în foişorul unde a avut loc Cina cea de Taină de către şeful Bisericii Catolice, au avut loc în acest loc sfânt, urmare a tensiunilor de mai multe săptămâni. După o primă etapă în Iordania, Papa Francisc este aşteptat duminică la Bethleem, în Cisiordania, pentru o vizită de două zile în teritoriile palestiniene şi în Israel. La Ierusalim, măsurile de securitate vor fi similare cu acelea desfăşurate la vizita preşedintelui american, Barack Obama, în 2013. În total, 8.000 de poliţişti vor fi mobilizaţi în Oraşul Sfânt, pentru vizita Papei Francisc.

AUSTRALIA

Căutări reluate

Căutările subacvatice au fost reluate ieri în Oceanul Indian, într-o nouă încercare de a descoperi avionul Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines care a dispărut fără urmă din 8 martie, la puţin timp după decolarea din Kuala Lumpur, având la bord 239 de persoane. Australia conduce operaţiunile de căutare în apele din sudul Oceanului Indian, cu ajutorul robotului submarin american Bluefin-21, în aşteptarea unor echipamente suplimentare. Un senzor şi balize au detectat, luna trecută, ultrasunete provenind probabil de la cutiile negre ale avionului Boeing 777. Aceste emisii au încetat, probabil din cauza epuizării bateriilor acestor dispozitive, şi niciun alt nou element nu a permis precizarea zonei de căutare. Nava australiană care transportă Bluefin-21, „Ocean Shield“, ar trebui să părăsească zona de căutare la 28 mai, cu robotul a cărui misiune se va încheia în acel moment. Zborul MH370, care asigura legătura între Kuala Lumpur şi Beijing, a dispărut la 8 martie, la puţin timp de la decolare din capitala Malaeziei, schimbându-şi spre sud direcţia de zbor. Analiza datelor radar şi din satelit situează locul posibilei prăbuşiri în sudul Oceanului Indian, la mai mult de 1.000 de kilometri de coasta de vest a Australiei. Nava ştiinţifică din China, „Zhu Kezhen“, a părăsit, miercuri, portul australian Fremantle, pentru a începe cartografierea fundului mării, înaintea desfăşurării echipamentelor de cercetare în zonă. În paralel, experţi internaţionali reexaminează datele furnizate de satelit şi radare, pentru a stabili, pe cât va fi posibil, traiectoria zborului MH370 şi punctul de impact în ocean.



12