COLUMBIA
Copii arşi de vii
31 de copii au ars de vii, iar alţi 24 au fost grav răniţi, duminică, în nordul Columbiei, după ce autocarul la bordul căruia se aflau a luat foc. Alte 25 de persoane, inclusiv un adult, au fost rănite şi au suferit arsuri grave în incendiul produs lângă oraşul Fundacion, din departamentul Magdalena. ”Este vorba despre membri ai Bisericii Penticostale”, a anunţat preşedintele columbian, Juan Manuel Santos. Vehiculul, care transporta copii până în 8 ani, a explodat către prânz, în regiunea Fundacion, iar după aceea a fost distrus în întregime de incendiul izbucnit. Puţine informaţii au apărut despre circumstanţele şi cauzele accidentului. Şoferul autobuzului, care a dispărut de la locul dramei, ar fi fost văzut cu un bidon de benzină, cu puţin timp înainte de dramă. Iniţial, Poliţia a anunţat că a fost vorba despre o problemă mecanică.
ITALIA
Drama unui român
Un deţinut român cu dizabilităţi este în continuare într-un penitenciar din Italia, unde a încercat de două ori să se sinucidă, deşi un ordin pentru eliberarea sa a fost emis de opt luni, dar nu există nicio instituţie socială care să îl preia, scrie site-ul de ştiri MilanoToday.it. Situaţia a fost denunţată de Giacinto Siciliano, directorul Penitenciarului Opera, situat la periferia oraşului Milano. Deţinutul român are 28 de ani şi a fost condamnat definitiv. Bărbatul are handicap locomotor şi, în acest context, justiţia italiană a ordonat de opt luni eliberarea lui şi transferul la o instituţie socială. Însă, în aceste opt luni, nicio instituţie socială italiană specializată în ajutarea persoanelor cu dizabilităţi nu s-a oferit să îl preia pe deţinutul român.
LIBIA
Atac la Parlament
O grupare armată a atacat, duminică seara, Parlamentul libian, cerând suspendarea Legislativului, în timp ce liderul unei mişcări paramilitare a anunţat o ofensivă vizând organizaţii islamiste de la Benghazi, pe care le-a calificat drept teroriste. Libia este în pragul anarhiei, de la îndepărtarea de la putere a regimului condus de Muammar Gaddafi, în octombrie 2011, iar autorităţile de tranziţie nu reuşesc să controleze numeroasele grupări armate care fac legea în ţară. Formate din foşti rebeli şi dominate de islamişti, aceste grupări acoperă golul de securitate lăsat de stat, care depune eforturi pentru construirea instituţiilor. Preşedintele Congresului General Naţional (CGN, Parlament), Nuri Abu Sahmein, a sugerat că atacul asupra Parlamentului ar fi avut loc la comanda fostului general Khalifa Haftar, dar Guvernul libian a afirmat ulterior că nu există nicio legătură între evenimentele de la Tripoli şi atacurile de la Benghazi. Potrivit unor martori, atacatorii ar fi membri ai influentelor brigăzi din Zenten, cunoscute pentru opoziţia faţă de islamişti, care au mai atacat Parlamentul libian. Confruntări au avut loc ulterior între membrii acestei mişcări şi o grupare rivală, provocând doi morţi şi 55 de răniţi.
TURCIA
Inculpări
Un tribunal turc a inculpat, pentru omor involuntar, trei dintre cele 25 de pesoane arestate în urma celui mai grav accident minier din ţară, soldat cu peste 300 de morţi, a anunţat, duminică, procurorul oraşului Soma, din vestul Turciei. În prezent, 25 de persoane se află în detenţie, iar trei dintre ele sunt inculpate pentru omor involuntar, a afirmat procurorul Bekir Sahiner. Zeci de procurori au fost desemnaţi vineri să ancheteze incendiul şi explozia - care ar fi fost provocate de o defecţiune electrică - în mina privată din Soma. Exploatantul Soma Kömür Isletmeleri, acuzat că a privilegiat rentabilitatea în detrimentul securităţii salariaţilor săi, neagă cu vehemenţă orice neglijenţă. Un raport de expertiză preliminară a accidentului, obţinut de cotidianul ”Milliyet”, evidenţiază mai multe deficienţe grave privind securitatea, între care lipsa unui detector de monoxid de carbon. Catastrofa a generat un val de furie în Turcia, nu numai împotriva companiei Soma Kömür Isletmeleri, ci şi a regimului islamo-conservator al lui Erdogan.
SUA
Ofiţeri chinezi, spioni
Cinci ofiţeri ai armatei chineze au fost inculpaţi în SUA, pentru spionaj economic care a vizat şase companii americane, anunţă procurorul general american, Eric Holder. ”Acest caz de spionaj economic atribuit armatei chineze implică primele inculpări formulate vreodată în SUA împotriva unor ofiţeri ai armatei chineze”, a explicat Eric Holder.
SIRIA
Bilanţ tragic
Peste 162.000 de persoane au fost ucise în Siria de la începerea conflictului, în martie 2011, conform unui nou bilanţ furnizat de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Potrivit organizaţiei cu sediul în Marea Britanie, bilanţul victimelor a ajuns la 162.402 morţi, dintre care 53.978 de civili, inclusiv 8.607 copii. Numărul combatanţilor opoziţiei morţi în confruntări este de 42.701, dintre care 13.500 de membri ai organizaţiilor teroriste Frontul al-Nusra şi Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL). Bilanţul morţilor în rândul serviciilor de securitate este de 61.170 de persoane, dintre care 37.685 de militari şi 23.485 de membri ai miliţiilor subordonate regimului Bashar al-Assad. Identităţile a 2.891 de victime nu au putut fi stabilite. Precedentul bilanţ furnizat de OSDO era de 150.000 de morţi. Siria se confruntă din martie 2011 cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad.
SUA
Desfiinţarea Pazei de Coastă
Preşedinta sud-coreeană, Park Geun-hye, a anunţat, ieri, dizolvarea corpului Pazei de Coastă, în urma tragediei feribotului „Sewol“, la 16 aprilie, în care au murit sau au fost date dispărute 302 persoane. Park Geun-hye a prezentat în mai multe rânduri scuze după naufragiu, dar este pentru prima dată când îşi asumă responsabilitatea directă a acestei drame. În discursul susţinut, ea a subliniat eşecul răspunsului Pazei de Coastă imediat după naufragiu, care a avut loc dimineaţa, la ora locală 9.00, la câţiva kilometri de coasta de sud a ţării. Ea a recunoscut, de asemenea, doleanţele rudelor victimelor, care afirmă că numeroase vieţi ar fi putut să fie salvate dacă echipele de intervenţie ar fi fost mai eficiente. Activităţile Pazei de Coastă din Coreea de Sud vor fi scindate. Partea de anchetă va fi preluată de Poliţie, iar partea de patrulare maritimă a fost încredinţată unui nou minister, Ministerul Securităţii Naţionale. Feribotul „Sewol“ transporta 476 de persoane, majoritatea elevi de liceu care efectuau o excursie cu şcoala, provenind toţi de la aceaşi instituţie, de la sud de Seul. Dintre cei 325 de adolescenţi care se aflau la bord, 280 sunt morţi sau au fost daţi dispăruţi.
VIETNAM
Evacuări
Beijingul continua, ieri, evacuarea a mii de cetăţeni chinezi prezenţi în Vietnam, după revoltele care au avut loc săptămâna trecută, iar operatori chinezi de turism îşi suspendă circuitele în această ţară. Revoltele, cele mai violente înregistrate în ultimele decenii în Vietnam, au determinat deja Beijingul să repatrieze peste 3.000 de cetăţeni, iar alţi 4.000 de chinezi aşteptau ieri să fie evacuaţi. Izbucnit la începutul săptămânii trecute, în sudul Vietnamului, acest val de revolte a fost declanşat de instalarea unei platforme petroliere chinezeşti în largul insulelor Paracel, pe care şi le dispută cele două ţări comuniste. Violenţele, care au constat în provocarea unor incendii şi jefuirea unor uzine şi birouri ale unor companii chineze, s-au soldat cu uciderea a doi chinezi şi rănirea altor 140. În urma mai multor avertismente lansate de autorităţile de la Beijing, care le-au recomandat cetăţenilor să evite orice deplasare în Vietnam, principalii operatori de turism chinezi şi-au suspendat circuitele în ţară. În contextul în care Beijingul a acuzat Hanoiul de complicitate cu o parte a participanţilor la revolte, autorităţile vietnameze încearcă să calmeze situaţia, mobilizând importante forţe de poliţie.