Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 11 Aprilie 2014 / 00:00 525 accesări

SUA

Tragedie la grădiniţă

O fetiţă a fost ucisă, iar alţi 12 copii au fost răniţi de o maşină care a intrat într-o grădiniţă, miercuri, în statul american Florida, după ce a fost lovită de un alt vehicul, al cărui şofer a fugit de la locul accidentului. Mai mulţi copii prezentau răni foarte grave în urma accidentului, care s-a produs în centrul KinderCare din Winter Park, în suburbia oraşului Orlando. Victimele au fost transportate la spitale din apropiere, unde una dintre ele a decedat. Poliţia a lansat un anunţ pentru a-l găsi pe şoferul care se află la originea acestei tragedii. Autorităţile nu au oferit detalii cu privire la fetiţa decedată. Potrivit site-ului grădiniţei, instituţia primeşte copii cu vârste cuprinse între şase săptămâni şi 12 ani. Peste 50 de copii se aflau în incinta grădiniţei, în momentul producerii accidentului. Autorităţile au găsit vehiculul implicat în accident şi continuă căutarea şoferului. Maşina este înregistrată pe numele unui bărbat de 28 de ani, al cărui cazier judiciar arată că a fost condamnat la trei ani de închisoare, în 2010, pentru trafic de cocaină. Bărbatul a fost eliberat în septembrie 2012.

SPANIA

Români cu dizabilităţi, exploataţi

Poliţia spaniolă a anihilat o grupare de trafic de persoane ce exploata imigranţi români cu dizabilităţi, promiţându-le locuri de muncă în Spania şi obligându-i să muncească şi să se prostitueze pe străzile din Alicante şi Benidorm. Trei bărbaţi şi o femeie au fost arestaţi după ce una dintre victimele grupării a povestit Poliţiei spaniole coşmarul prin care trecea. Imigranta cu dizabilităţi a fost obligată să se prostitueze, iar membrii grupării i-au luat actele de identitate. Ei au capturat familii întregi şi le-au convins că vor avea locuri de muncă în agricultură bine plătite în Spania, a declarat Jose Nieto, inspector-şef al unităţii spaniole care se ocupă de trafic de persoane şi documente false (UCRIF). Fiecare persoană era taxată cu o sumă cuprinsă între 300 şi 500 de euro pentru documente. Românii erau urcaţi într-un autocar şi duşi la Barcelona, Madrid şi coasta mediteraneană. Odată ajunşi, ei îşi dădeau seama că au fost păcăliţi şi că şi-au pierdut toţi banii, deseori fiind nevoiţi să doarmă pe străzi. Atunci apărea un bun samaritean, care le oferea mâncare şi adăpost în schimbul unui serviciu: cerşitul sau prostituţia. Fiecare cerşetor trebuia să obţină între 80 şi 100 de euro pe zi sau să plătească sub formă de telefoane mobile, genţi, portofele, ochelari de soare sau computere pe care, de cele mai multe ori, le furau de la baruri sau terase. Alte patru persoane au fost eliberate în această operaţiune, dar sute de alţi imigranţi cu dizabilităţi încă sunt exploataţi pe străzile oraşelor spaniole. Chiar şi aşa, 90 de membri ai grupării de trafic de persoane au fost arestaţi în Spania, în ultimii trei ani.

GRECIA

Atentat cu maşină-capcană

O maşină-capcană a provocat o explozie puternică în faţa sediului Băncii Greciei, în centrul Atenei, fără să cauzeze victime, ieri dimineaţă, în ziua lansării primei emisiuni de obligaţiuni în contul datoriei Greciei de la începutul crizei. Explozia s-a produs către ora 2.55 GMT, la bordul unui vehicul parcat pe trotuar, în faţa sediului Băncii Centrale, în apropierea unui birou al troicii creditorilor internaţionali UE-BCE-FMI. Un apel telefonic la site-ul de ştiri Zougla şi la ziarul ”Efymerida ton Syndakton” a avertizat forţele de ordine cu o oră înainte de declanşarea mecanismului. Grecia a lansat ieri prima emisiune de obligaţiuni în contul datoriei, pe termen mediu, din 2010 şi de la excluderea ţării de pe pieţele financiare, din cauza crizei datoriilor suverane. Operaţiunea, pregătită de mai multe luni, vizează o obligaţiune totală de 2,5 miliarde de euro, iar reuşita ei, bazată pe încrederea investitorilor, reprezintă o etapă politică şi economică extrem de importantă pentru Guvernul de coaliţie condus de Antonis Samaras. Atentatele, în general fără victime, care vizează ţinte economice, instituţionale şi politice, sunt frecvente în Grecia şi sunt atribuite, în general, mişcării anarhiste.

TURCIA

Protest înăbuşit

Poliţia turcă a intervenit ieri dimineaţă, la Istanbul, pentru a-i determina pe muncitorii care ocupau de aproape două luni o fabrică de ambalare, aparţinând companiei americane Greif-Sanjut, să renunţe la acţiunea de protest. Cel puţin 91 de persoane au fost arestate în urma acestei acţiuni în forţă, care a provocat mai mulţi răniţi în rândul angajaţilor din fabrica situată în cartierul Hadimkoy. Un grup de muncitori a reuşit să urce pe acoperişul fabricii, pentru a denunţa intervenţia forţelor de ordine. Cei aproape 600 de angajaţi ai fabricii cer de mai multe săptămânii conducerii creşterea salariilor şi asigurarea unor condiţii mai bune de muncă.

ISRAEL

Satelit de spionaj vizând Iranul

Un nou satelit israelian de spionaj a fost plasat pe orbită, ieri, a anunţat Ministerul Apărării, pentru a consolida mijloacele israeliene de supraveghere a activităţilor inamicului iranian. Satelitul de observare Ofek 10, care a fost lansat în spaţiu miercuri seara, cu ajutorul unei rachete cu rază lungă de acţiune de tip Shavit, este mai performant decât modelele anterioare. Ministrul Apărării, Moshe Yaalon, a declarat că Ofek 10 va permite o mai bună gestionare a ameninţărilor apropiate şi îndepărtate, la orice oră şi în orice condiţii meteorologice. Israelul, considerat singura putere nucleară din Orientul Mijlociu, lucru pe care autorităţile nu l-au confirmat niciodată explicit, suspectează Iranul că vrea, sub acoperirea programului său nuclear civil, să se doteze cu arma atomică. Teheranul dezminte în termeni categorici aceste acuzaţii. Înainte de Ofek 10, rachete de tip Shavit au fost utilizate pentru a plasa şase sateliţi de spionaj pe orbită, ultimul la jumătatea lui 2010.

MAREA BRITANIE

Bani irosiţi

Autorităţile din Marea Britanie au cheltuit milioane de lire sterline pentru achiziţionarea medicamentului Tamiflu, a cărui eficienţă împotriva virusului gripei a fost asemenea paracetamolului, arată rezultatele unei analize publicate ieri. Marea Britanie a cheltuit 473 de milioane de lire sterline pentru achiziţionarea medicamentului, stocat de zeci de guverne din lume, în eventualitatea unei epidemii globale. Organizaţia britanică Cochrane Collaboration susţine că medicamentul nu a împiedicat răspândirea gripei şi nici nu a redus complicaţiile, ci doar a ameliorat uşor simptomele bolii. Reprezentanţii firmei Roche şi mai mulţi experţi au afirmat, însă, că rezultatele studiului sunt eronate. Medicamentul Tamiflu a fost stocat, începând din 2006, în Marea Britanie, după ce mai multe organizaţii au avertizat în legătură cu riscul unei epidemii care ar fi putut provoca moartea a peste 750.000 de persoane în Regatul Unit. Decizii similare au fost luate ulterior în mai multe ţări europene. Medicamentul a fost prescris la scară largă şi în 2009, în timpul epidemiei de gripă cu virus H1N1. Companiile de medicamente au refuzat în mai multe rânduri să publice rezultatele studiilor privind eficienţa medicamentului. Experţii au denunţat, de asemenea, efectele secundare ale acestuia. În 2011, Tamiflu a fost înscris pe o listă de medicamente esenţiale de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), listă care determină guverne şi donatori să îl achiziţioneze.

RUSIA

Atacuri dejucate la Soci

O serie de atacuri teroriste planificate la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci au fost dejucate în cadrul unui efort comun al Serviciului Federal rus pentru Securitate (FSB) şi al unor servicii străine, a declarat, miercuri, Aleksandr Bortnikov, directorul instituţiei. Unul dintre exemple este efortul comun al FSB şi al colegilor săi din SUA, Austria, Franţa, Germania şi Georgia în legătură cu un grup de persoane care plănuiau un atac terorist în incinta desfăşurării JO la Soci, a declarat directorul FSB, fără să ofere alte precizări. Bortnikov a insistat asupra caracterului de crimă transnaţională al terorismului, adăugând că peste 70 de state din lume s-au confruntat cu comploturi teroriste, anul trecut. El a apreciat că poziţia dură a Moscovei împotriva terorismului şi eforturile sale în domeniul luptei contra acestui fenomen au transformat ţara într-una dintre principalele ţinte ale teroriştilor. Directorul FSB a anunţat că a avut loc o revizuire a legislaţiei, cu obiectivul de a consolida eficienţa luptei împotriva terorismului.

FRANŢA

Medicamente contrafăcute

Vameşii francezi au anunţat descoperirea, la sfârşitul lui februarie, a unor cutii care conţineau în total 2,4 milioane de medicamente chinezeşti false, o confiscare-record în Europa de medicamente contrafăcute. Aceste medicamente false (aspirină, antidiareice sau pentru probleme de erecţie), respectiv cea mai importantă captură de medicamente contrafăcute realizată vreodată de serviciile vamale în UE, au fost descoperite, la 27 februarie, în două containere din portul Havre, în Normandia. Precedenta confiscare-record, adaugă serviciile vamale franceze, a fost făcută tot la Havre, în mai 2013, cu peste 1,2 milioane de folii de aspirină contrafăcută.



12