R. MOLDOVA
Avertismentele minorităţii bulgare
Raionul Taraclia, din estul R. Moldova, va intra în componenţa autonomiei găgăuze dacă Parlamentul de la Chişinău nu-i va acorda un statut special, a declarat primarul oraşului Taraclia, Serghei Filipov. Acesta susţine că, potrivit strategiei de descentralizare adoptate de Parlamentul moldovean, raionul Taraclia ar urma să fie alipit raionului Cahul, iar acest fapt va determina ca etnicii bulgari să fie în minoritate. O adunare generală a etnicilor bulgari din R. Moldova este programată la 12 aprilie, la Taraclia. Pe agendă figurează inclusiv un proiect de lege care urmează să fie propus Parlamentului de la Chişinău, privind acordarea unui statut special pentru raionul Taraclia. Potrivit recensământului din 2004, etnicii bulgari reprezintă 65,56% din cei 43.151 de locuitori ai raionului Taraclia. Reprezentanţi locali ai etnicilor bulgari au solicitat încă de anul trecut autonomie administrativă şi culturală şi au propus ca bulgara să fie a doua limbă oficială a regiunii.
Iniţiativa etnicilor bulgari din Republica Moldova are loc după ce locuitorii din Găgăuzia s-au pronunţat masiv, la referendumul organizat în februarie, în favoarea aderării R. Moldova la Uniunea Vamală şi a unei eventuale declaraţii de independenţă a autonomiei găgăuze. Etnicii ruşi din Bălţi şi-au cerut de asemenea, în 2012, autonomia.
MAREA BRITANIE
Infracţionalitate în scădere
În pofida previziunilor apocaliptice referitoare la un val de infracţiuni în Marea Britanie din ianuarie 2014, odată cu sosirea de imigranţi români şi bulgari, numărul arestărilor nu s-a modificat semnificativ, iar cel al inculpărilor a scăzut de la începutul acestui an, arată cifrele oferite de Poliţia britanică. În primele trei luni ale anului 2014, numărul românilor condamnaţi pentru infracţiuni în Marea Britanie a fost de 1.522, o scădere cu 15,3% faţă de 1.797 în aceeaşi perioadă a anului 2013, arată cifrele obţinute de Ambasada României la Londra. Totodată, datele publicate pe site-ul Poliţiei Metropolitane arată că numărul românilor acuzaţi de comiterea unei infracţiuni la Londra în ianuarie anul acesta a scăzut cu 3% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. „Cifrele arată totodată că proporţia infracţiunilor comise la Londra de cetăţeni români este conformă cu reprezentarea lor în rândul populaţiei, dacă nu chiar mai mică”, a declarat ambasadorul român Ion Jinga.
ITALIA
Imigranţi salvaţi
4.000 de imigranţi au fost salvaţi, în ultimele 48 de ore, de Italia în Marea Mediterană, iar numărul a depăşit 15.000 de persoane de la începutul anului, a afirmat, ieri, ministrul italian de Interne, Angelino Alfano. „Italia se află sub o presiune migratorie foarte puternică venind din Libia”, a mai afirmat ministrul italian de Interne. Potrivit acestuia, „între 300 şi 600.000 de imigranţi” ar urma să se îmbarce din Libia pentru a ajunge în Europa. Estimarea a fost confirmată de comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom. Guvernul italian a lansat, în toamna anului trecut, operaţiunea Mare Nostrum, pentru a consolida dispozitivul militar şi umanitar din regiune, după două naufragii soldate cu circa 400 de morţi, în decurs de o săptămână în luna octombrie, în apropierea de insula Lampedusa şi Malta.
SIRIA
Dublu atentat
Cel puţin 25 de persoane, inclusiv femei şi copii, au fost ucise într-un dublu atentat comis într-un cartier din oraşul sirian Homs. Atentatele, soldate cu 25 de morţi şi 100 de răniţi, au avut loc în cartierul Karam al-Luz, din Homs. Atacurile cu bombă au fost atribuite de autorităţi „teroriştilor”, termen prin care sunt desemnaţi insurgenţii. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este de circa 150.000 de morţi.
PAKISTAN
Atentat cu bombă
Cel puţin 23 de oameni au murit în Pakistan, iar alţi 39 au fost răniţi în urma unui atentat cu bombă comis în nordul ţării. Atacul a avut loc la primele ore ale dimineţii de ieri, într-o piaţă de la marginea capitalei Islamabad. Explozia a fost atât de puternică încât a provocat un crater. Potrivit autorităţilor, teroriştii au folosit cel puţin cinci kilograme de explozibil ascuns într-o cutie cu fructe. Până acum, nimeni nu a revendicat atentatul, dar oficialii pakistanezi cred că acesta a fost pus la cale de militanţii Taliban. Atacul vine la numai o zi după ce 13 oameni au murit într-o altă explozie, provocată de o bombă care a spulberat un vagon de tren plin cu pasageri.